Плевнелиев надскочи Борисов – по рейтинг

Премиерът обаче е най-желан за президент
Обновена: 10 авг 2011 12:35 | 26 май 2011 16:06,
230
Плевнелиев надскочи Борисов – по рейтинг
Регионалният министър надмина по рейтинг Бойко Борисов. Снимка: архив Булфото

Регионалният министър Росен Плевнелиев изпревари премиера Бойко Борисов по рейтинг. Това сочат данните на национално представително проучване на МБМД, проведено през май, съобщи социологът Мирослава Радева.

Плевнелиев е втори в Топ 10 на българските политици. Министърът има положителен рейтинг с 45% доверие и 43% недоверие. Първа в класацията по популярност е еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Премиерът остава трети и е с негативен рейтинг – той се ползва с доверието на 42% от българите, но 51 на сто не му вярват.

След него са вътрешният министър Цветан Цветанов, Меглена Кунева, президентът Георги Първанов, министърът на земеделието Мирослав Найденов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и министрите Николай Младенов и Свилен Нейков.

Борисов обаче остава фаворит за президент и има най-широката твърда подкрепа сред избирателите, за да поеме поста на държавен глава.

24,4% от гласоподавателите със сигурност биха дали своя вот за него на изборите през октомври.

Още по темата

Втора е Меглена Кунева с 15,4%. Твърдата подкрепа за нея расте – с 6% от декември до сега, дори и без да е обявила кандидатурата си и да е започнала кампания, отбеляза Радева. Според нея обществото търси алтернатива на управлението на ГЕРБ, но хората не знаят къде да я намерят.

Като кандидат на БСП Стефан Данаилов би получил твърдата подкрепа на 12,2% от запитаните. Лидерът на социалистите Сергей Станишев е след него с 9,6 на сто, а след него изненадващо се нарежда лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с 4%.

Кандидатът на Атака Волен Сидеров би взел 3,6% от гласовете. Социолозите отбелязаха изрично, че изследването е правено преди "изцепките" на партийния лидер пред джамията в София.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски би взел 2,7 на сто. Кандидатите на десницата са на дъното – Светослав Малинов на ДСБ получава едва 1,7%, а на СДС Румен Христов – 1,2%.

"Кандидатите на сините не са атрактивни за хората, те не са популярни и им липсва харизма, която да привлече широка подкрепа", коментира социологът Мирослава Радева. Ситуацията й напомняла на издигането на кандидатурата на Неделчо Беронов на последните президентски избори.

53% от запитаните в изследването чистосърдечно си признават, че вътрешните избори на СДС и ДСБ за издигане на общ кандидат на Синята коалиция за президентската надпревара изобщо не ги интересуват. 

Ако Борисов и Кунева се изправят един срещу друг на втори тур на президентските избори, настоящият премиер печели убедително с 31,8% срещу 22,1% за бившия ни еврокомисар. Борисов би спечелил на балотаж и срещу ексминистъра на културата Стефан Данаилов.

Ако на втори тур обаче се явят Росен Плевнелиев и Кунева, резултатите им ще са почти еднакви – около 23%. Регионалният министър все пак би спечелил срещу Ламбо с 27,3% срещу 16,2%, ако битката на втори тур е между тях двамата.

Ако парламентарните избори бяха днес, управляващата партия ГЕРБ би получила 34,1% от гласовете. Коалиция за България е втора политическа сила с 14,5 на сто, ДПС е трета с 4,1 на сто, следвана от Синята коалиция с 3,6 на сто. Атака има 3,2%, а движение АБВ – 2,7%.

РЗС има едва 0,1% от гласовете. Мирослава Радева се оплака, че след като от агенцията оповестили данните от проучването, лидерът на партията Яне Янев се обадил в офиса на МБМД и директно им отправял заплахи.

На президентските избори през есента категорично са решили да гласуват 46% от избирателите. 15% нямат намерение да отидат до урните, а общо около 37% не са решили за кого и дали изобщо да гласуват.

Според Мирослава Радева няма условия за предсрочни избори – вариант, който наскоро допусна премиерът Борисов.

"Не виждам как ще бъдат предизвикани предсрочни избори", коментира социологът. По думите й с тези изказвания Борисов по-скоро "показва мускули".


Боят пред джамията в София, предизвикан от симпатизанти на партия Атака, вероятно ще има сплотяващ ефект върху партията, прогнозира тя.  Според нея подобен тип акции вероятно биха се харесали на екстремистко мислещите хора, например скинхедс.

Случилото се пред „Баня Башъ“ обаче ще действа сплотяващо и на електората на ДПС, част от техните симпатизанти може да се почувстват заплашени, смята Радева. Според нея предстои трагичен резултат за Волен Сидеров на президентския вот. Партията му обаче имала шанс да влезе в следващия парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
до 121 преди 12 години
Питай чичко Гугъл.
133
1
 
7
 
! Отговори
До 126 преди 12 години
126, Душице бедна, това ли ти е критерия в живота? Колко годишна е колата и каква е марката :) Жени се за чужденец и бегай, такива сте много и разваляте породата :)
132
1
 
4
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
Не е темата красотата на българския мъж. Не зная защо въобще я приобщихте тук. Но тия грозните мъже дето ги виждате по улиците, по-вероятно е да не са българи.
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македонците са българи. Познава се по това, че и те си измислят история и се смятат за егати великата нация като нас.
130
5
 
3
 
! Отговори
до цър-пър преди 12 години
Я ходи да си направиш цър-пъра и да политиканстваш с биричка в ръка някъде другаде, ако парите дето ти ги дават за да пишеш тук ти стигнат за едно ядене, де...Ти си знаеш :)))
129
1
 
3
 
! Отговори
haha преди 12 години
of nqma li otarvane ot toq debelovrat kyrlej - ne se naqde , ne iska da pu6ta iska da izsmu4i i malkoto koeto e ostanalo , grozna typa mutra
128
1
 
8
 
! Отговори
дааа, преди 12 години
редколегията на Славито ТрифоноФ ,защо спи ,.....БСП ще ви дърпа ушите ?
127
0
 
6
 
! Отговори
ivza преди 12 години
Смях в страната....
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу Герб и БСП
125
1
 
6
 
! Отговори
Нищо ново :) преди 12 години
Това, че изобщо някой се хваща на постановките на Плевналиев или Бойко, говори много лошо за нашия много малък, но много *** народ :) Но какво ли се учудвам, това е народът избрал "цар" Симо Измамата, Серго Хамстера, Агента Гоце и Боце Тиквата :) Нищо ново !Докато има такива балъци в тази страна ще сме бедняците на Европа !
124
1
 
3
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
И аз така, но не ми пука, защото си се кефя на моят живот, а останалите да правят каквото си искат.
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой да се запита защо браковете на българки с чужденци са много повече от тези на българи с чужденки. Защото родните жени са мега красиви и се харчат навсякъде, а българите не могат да предложат нищо, които чужденците да го нямат, нито като външен вид, нито като размери, нито като материално осигуреност! Жените вече не връзват на 10-15 годишно BMW!
122
1
 
3
 
! Отговори
........... преди 12 години
i toia plevneliev -niama takav izmislen geroi !!!!! cirkadji -edin cex ne ostana -a te za nekvi magistrali govoriat -deto nakraia *** s karuci shte karat po tiax!!! kato ne ostanat drugi tuka !
121
0
 
8
 
! Отговори
....А ПЪК, преди 12 години
Слави Трифонов ,...надскочи Къци Вапцаров ,а за да е и против Бойко ,се присламчи към БСП,.....а как мразеше комунистите .....кой ти разбира ?В политиката за далаверата ,със ДЯВОЛА ортак ставаш ....СРАМ ,но не и в БГ !
120
2
 
6
 
! Отговори
Проучване преди 12 години
За тези неща на мен ми се плаща! ;)
119
1
 
2
 
! Отговори
до Лисан преди 12 години
Е не е лошо да обясниш и кой е този Жоро Павето?...
118
1
 
4
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Стига с тези простотии... Тук не е място за социологически проучвания...Не си си платил, за да ги правиш :)))
117
1
 
4
 
! Отговори
до Ruja преди 12 години
Аз пък като вървя по улиците виждам грозни мъже и момчета с красиви жени и момичета.
116
2
 
16
 
! Отговори
Проучване преди 12 години
Наесен ще гласувам +няма да гласувам -
115
3
 
10
 
! Отговори
Лисан преди 12 години
То както е тръгнало , скоро и Жоро Павето ще го надскочи тоя *** по рейтинг.