Царя за зловещото отрицание на ценностите

Случилото се пред "Баня Баши" е позор, заяви Сакскобургготски
Обновена: 1 юни 2011 11:07 | 1 юни 2011 11:06,
214
Царя за зловещото отрицание на ценностите
Симеон Сакскобургготски заклейми случилото се пред джамията. Снимка: Булфото

„Това, което се случи неотдавна пред Баня Баши джамия в София, не може да се нарече с други думи, освен зловещо, чуждо на природата на българския народ и позорно за страната ни“.

Тази твърда позиция изрази бившият премиер на страната Симеон Сакскобургготски на личния си сайт.

Според него толерантността към вярата и етноса на другия винаги е била естествено състояние за нацията ни. „Толкова естествено, че даже не се нуждае от обяснение“, пише Царя.

По думите му търпимостта към изповядваната от нашите сънародници религия е едно от нещата, с които България от десетилетия е печелила уважението на другите народи.

„Ние сме дали не един пример в миналото си какво означават толерантност, солидарност, човещина. Без дори да се замислим, просто като част от нашата същност.

Затова позорният акт пред мюсюлманския храм в столицата ни е отрицание на всичко, което сме – ние, нашите ценности, лични биографии, нашата вяра, общата ни история. Той е ехо на тоталитарния диктат, когато със сила контролираха живота ни, сменяха имената на роми и мюсюлмани, поругаваха гробове и храмове.

От това страдахме всички –  християни, мюсюлмани, роми, арменци, евреи“, категоричен е бившият премиер.

Според него за всеки, който е живял или пътувал в мюсюлманските държави, е много чуждо и наразбираемо подобно отношение, „нямащо нищо общо с цивилизованото и адекватно поведение“.

„Тревожно е, че заради една малка група хора България получава нежелателни укори в чуждестранните медии. Отзивите и коментарите засягат доброто ни име и е много жалко, защото сме възприемани като толерантно общество, в което всички религиозни общности живеем в мир и разбирателство.

Отдавна вече не сме изолирани от света, затова е важно какво мислят и другите за нас. Това ли искаме да мислят за нас? Какво ние самите искаме да мислим за себе си?“, пита риторично Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
9
 
! Отговори
666 преди 12 години
Е не ,тоа па мишок има мнение за "народ и позорно за страната ни".Всички знаете защо се върна и какво направи....а на всичко отгоре има и някакви напъни.Това е вече прекалено.Хората видяха що за "държавник" си....а най-лошото е ,че всички сте едни и същи.
51
2
 
14
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Глупакоооооооооо - ами французите защо смениха имената на ония *** бе
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може да сложиш име на внука си Хасан?И да предендираш да си цар на българите.Има ли въобще светец с това име?На базата на какво си го "кръстил" така?В джамия ли си получи името детето?Защото православните се кръщават с имена на светци в църква.P.S. Има православен светец Ахмед, но за Хасан не съм чувал.
49
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България МОНАРХИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
48
4
 
7
 
! Отговори
Отвратително е това, преди 12 години
че някои, престаравайки се да преизпълнят "мероприятията", свързани с т.нар. възродителен процес, поругаха и гробове.А ти, царю честити, намери ли най-после време да се поклониш на гроба на чичо си? В крайна сметка,той е приел мъченическа смърт. Дори по-голямата част от комунистите порицаха безобразията на т.нар. Народен съд,само ти не намери време да се поклониш на общия гроб на ликвидираните с присъда на този съд държавници, а там са костите и на принц Кирил. Това не е ли също вид поругаване?
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
40добавен от: Анонимен преди 16 секундичервените болшевики у нас повръщат само като чуят за монархия, КАКВАТО СМЕ ПО ЗАКОН!----------каква монархия сме бе льольо?
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България не е негова родина и той не е българин!!! Семейството му ни докара две национални катастрофи така ,че да не се обажда много!
45
4
 
5
 
! Отговори
bradwaro преди 12 години
тая *** да оди при мраконският ***.
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, вярно е, че случилото се пред баняте беше грозна гледка. Но още по-мерзко е безродието на нашите политици, допуснали дълги години пълзящо проникване на *** и турцизация на страната. Липсата на държавност даде възможност за безнаказано вилнеене на феодалите на ДПС, безкрайни злоупотреби, безочлива наглост, изолиране на цели области от страната, настаняване на чисто престъупни техни мутри из общини и министерства. Защо никой не ги спря? Това което се случва е пряк резултат.
43
5
 
11
 
! Отговори
saki преди 12 години
Тоз комарджия как така говори за "природата на българския народ", след като той не е част от него. Баща му е дете на чужденци, значи и той си остава чужденец. Той няма български корени. Та той дори на тези си години не може да говори правилен български.Не знае български стихотворения, не знае български песни, не играе народни танци, сигурен съм че не познава и историята на България преди управлението на дядо му. Той никога не може да заобича България като своя родина, защото той не е българин.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позор е,че ламтиш да заграбиш каквото можеш от бедна България.През време на царуването на баща ти и дядо ти България загуби-Северна Добруджа,Одринска Тракия,Беломорска Тракия,Западните покрайнини...А ти имаш наглостта да ламтиш за българска земя.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАТОВА МИСЛЕТЕ НА ИЗБОРИ ,ВСЯКА ПАРТИЯ КОЯТО СЕ КОАЛИРВА С ДПС Е ЗАПЛАХА ЗА БГ ,НЕ ДОПУСКАЙТЕ СЪЩИТЕ ГРЕШКИ
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
червените болшевики у нас повръщат само като чуят за монархия, КАКВАТО СМЕ ПО ЗАКОН!
39
2
 
5
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Ако ми се явне пред очите тоя, ще изяде е***и боя!
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а тоя дядка, защо не е в затвора?
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ще се появи някой ,който ще защити българите най после???Ние сме най нагло ограбвани,бити и лъгани.Всички тези мазняри които се изреждат да ни натякват колко сме грешни в наша страна могат да си е""ват майката!
36
3
 
13
 
! Отговори
damata преди 12 години
Абе, тоя палшок още ли ще го гледаме в България! До кога? Я да си ходи у Мадрид Видяхме какво и колко го може!Пълен крадец и мошеник
35
3
 
16
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Фердо Лисицата в "Съвети към сина"" НАЙ-ВАЖНОТО Е ... НЕ БИВА ДА СЕ КРАДЕ ! ОСВЕН МНОГО "
34
2
 
9
 
! Отговори
хаха преди 12 години
хахахахахах.......яко го мразим царя а :)
33
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да живее Негово Величество, да се върне незабавно Търновската конституция!