Кипър ни виновен за избягалия арестант

Не уведомили екипажа на самолета, че има депортирани лица
Обновена: 17 юни 2011 14:13 | 17 юни 2011 14:13,
63
Кипър ни виновен за избягалия арестант
Снимка: БТА

В случая с избягалия арестант от Кипър вината не може да бъде приписана на Граничната полиция.

Това заяви МВР шефът Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на питане на депутата Румен Петков, който в началото на месеца разкри скандалния случай пред медиите.

Тогава червеният депутат обясни, че през май в Кипър са били задържани двама българи. Срещу тях е имало процесуални действия и България е уведомена, че сънародниците ни могат да бъдат върнати обратно в страната.

Съответната европейска държава натоварва на самолета двама българи като „туристи“, без конвой, а в София е слязъл само един от тях и минал „като на парад“.

Според Румен Петков този инцидент не ни злепоставя, той ни „опозорява” пред нашите европейски партньори.

„Опозорява ни в степен, в която да не можем да говорим за опазване на външните граници на ЕС”, изтъкна Петков.

Трябва да се прави разлика между депортиран и експортиран, опонира му обаче Цветанов.

Според него става дума за двама души, които са обявени с европейска заповед за задържане, и за които кипърските власти са предоставили информация, че ще пътуват на 13-и.

По изискванията на ЕС документите на депортираните лица се предават на екипажа на самолета от компетентните власти, които при кацането ги предоставят на приемащите служители, обясни министърът.

В хода на проверката обаче било установено, че екипажът на самолета на авиокомпанията превозвач не е бил уведомен, че превозва екстрадирани или депортирани лица на борда.

Още по темата
В резултат на това са предприети мерки, за да не се допускат повече такива инциденти, уточни министърът.

По думите на Цветанов няма как българските компетентни власти да бъдат обвинявани, че не са си изпълнили задълженията, когато другите компетентни власти от Кипър, които са изпращаща страна, не са си свършили работата.

По данни на МВР през 2010 година са установени и задържани общо 1280 лица, от тях 50 с издадена европейска заповед за арест.

От началото на 2011 година на граничните пунктове са установени и задържани 572 лица, обявени за издирване. От тях 81 лица – с издадена европейска заповед за арест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От Цвъцко и *** ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА!Само ФИЗТЪРКУЛНИК с гуменки и развлечен анцунг!ДС - ***!
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както винаги -другите са ни виновни!Или "Кой ми *** в гащите"!
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опааа, и какво стана с партенката на Петков? Ми те направо да бяха ги записали туристи бе, сигурно са ги помолили да отидат на летището, да се качат на самолета и да се предадат, ако обичат, на българските власти. Цирк, а нас не ни искат в Шенген...
38
8
 
26
 
! Отговори
ОСТАВКА ЦЕЦО! преди 12 години
ОСТАВКА НА ЦЕЦО КРАДЕЦО И ЛЪЖЕЦО!
37
7
 
7
 
! Отговори
koko1914 преди 12 години
Мръсни комунистически ***.Да им симпатизираш,значи си мазохист-да обичаш да те плюват,да те газят,да те ***,да се гаврят с теб.Да се надяваме,че са намалели подобните *** в България.
36
2
 
13
 
! Отговори
Xi-xi преди 12 години
На крива ракета,космоса и пречи!Що ли не се изненадвам вече с нищо от милата родна картинка?
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При проверка на пристигащите се обработват данните им и който се издирва "светва" на монитора. За това ли е виновен Кипър ?
34
7
 
6
 
! Отговори
До Ох преди 12 години
Ааа виждали сме. Сергей е много по-гнусен бре, недей така - по-гнусен от Доган даже ми се струва.
33
6
 
21
 
! Отговори
Ох преди 12 години
Тия трябва не само да ги свалим от власт,а и да ги избесим публично,за назидание на следващите.Първо трябва да ги наградим.По-големи *** и *** май не сме веждали.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е имало ескорт. И той оттам газ през пистата и към Враждебна,капиш?
31
6
 
30
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 12 години
Както винаги Цецо блести с ум и красота...
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Бай Кольо!Аман от тези *** платени драскачи. То едно време активните комсомолци, т.е. кандидат-комунистите по- смислено говореха, ама на - всичко се *** и изпростя.
29
1
 
6
 
! Отговори
към 29 преди 12 години
та още същата вечер щеше да лъснат на тв-то да обясниш как някой възпрепятства органите на реда,а не го направи, което значи че не си знаел! Което веднага навежда на въпроса-защо бе,Цецко не си знаел, това е сериозно дето е станало,как не си разбрал? Потърси ли отговорност от хората, че не ти е доведено до знанието подобно нещо? Ако не си, значи си знаел, но си решил да го скриеш, кат комунист на разпит мълча! А защо-ами, защото вината е ВАША , друже! Е сега разбра ли защо няма Шенген,а?
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да оставим настрана порцедурите..Мен друго ме терзае,а именно: Случилото се е преди почти месец, ти кога разбра Цвъко и от кого-е това са съществените въпроси..Ако си разбрал от Петков-лошо,значи онези със зелените униформи не са невинни.Ако бяха щяха веднага да ти пуснат докладна-в това са мноого добри, та там надълго и нашироко щяха да обяснат как те са го търсили,след като са им казали ,че имат депорте и ти какъвто си любител на ПР-а щеше да се изтаначиш на тв-то (следва продължение)
27
0
 
12
 
! Отговори
ЦВЕТАНОВ преди 12 години
Как единя е прибран --знчи знаят ?
26
0
 
17
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
А другия ня "спирка по желание" ли е слязъл ? Ц ц ц ц Цвъцко кажи ми колко врати има на летището и как така се минава свободно през тях. Да не би да става въпрос нещо за летище на селскостопанската авияция ?
25
0
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
А сега де... :) То да беше само това... шпалир със рози да им направиш ! :) То навсякъде се водим като "Мутрягите,който си имат цяла държава....!!!" те за какво започнали да се притесняват моля ти се.... хе хе хе :) Тук всеки се "натиска" да става ДУПЕтат... плаща здраво за това... а други като Калинка от "Атака" сигурно и други неща...:) отива в Парламента...оправя живота на себе си и родата за един мандат и после... после някой да е чул за осъден политик а?!?... Няма и да чуе.... !!!!!
24
0
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
Да де,ама нали летището не е Борисовата градина да се разхождаш където ти е кеф.Значи някой му е помогнал при слизането...
23
0
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Евала бе брато! Уважавам хора, които са били навсякъде... :-)))
22
2
 
7
 
! Отговори
до Бай Колю преди 12 години
Аз пък искрено се забавлявам, когато безмозъчни излизат от клоаката, в която са тънели цял живот и продължават да стоят там. Продължавай в същия дух - забавляваш ме.