ВМРО излезе срещу скока на цените на тока

От партията откриха "лятната разпродажба на държавата" с рязане на лента
Обновена: 30 юни 2011 18:39 | 30 юни 2011 17:53,
47
ВМРО излезе срещу скока на цените на тока
Снимка: БТА

Около 100 души протестираха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма срещу новото повишение в цените на тока. Според протестиращите няма основания цената на тока да се увеличава въобще и тя следва дори да падне.

Сред исканията на протеста бе и разваляне на договорите на чуждите дружества, които са собственици на електроразпределителните предприятия. Мотивът е, че те укриват печалба, не изплащат дължимия дивидент на държавата и поддържат мрежата лошо.

Зам.-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов внесоха писмо с подробни мотиви до министър Трайчо Трайков. Двамата се срещнаха със заместник-министър Делян Добрев.  

Наскоро ВМРО предупреди за подготвяна приватизация на обособени части от енергетиката на страната – 30-процентовите дялове на държавата в електроразпределителните дружества, водноелектрическите централи и мрежата на 110-киловолтови далекопроводи. 

По този повод протестиращите символично прерязаха трикольорна лента, за да открият "лятната разпродажба на държавата". В този момент към сградата на министерството полетяха жълти монети. Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки иронично уточни, че запазва парче за „човека с лентите”.

Заместник-министър Добрев обаче отрече намерения за продажба на ВЕЦ-овете. Според него действително се обсъжда в далечна перспектива идея за пускане на борсата на част от електроенергийния системен оператор, но не става дума за контролен пакет акции.

По думите на зам.-министъра раздържавяването на миноритарните дялове в ЕРП-тата пък щяло да доведе до повишен контрол от страна на гражданите.

Според зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов обаче подобно очакване е наивно, след като държавата дори не може да изиска от ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН дължимия дивидент в размер на десетки милиони левове годишно.

Костадинов повтори тезата на ВМРО, че евентуалното пускане на борсата на миноритарните държавни дялове от ЕРП-тата ще бъде на практика капитулация от страна на държавата. От години ЕРП-тата бавят дивидента на държавата за тези дялове.

И вместо държавата да се опита да си получи парите от дружествата, тя се кани да подари и остатъка, който има в тези дружества. Мислете в рамките на живота си, а не на мандата си, бяха думите на Костадинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: протестВМРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая новина си я гледате само вие , пишман националистчета, така че това е до вас: добре, че българският политически живот се очисти от врведители като вас. Абсолютно безполезни и дразнещи ненормалници, които просто лаят, но нямат потенциал да захапят дори и кучето за г*за. Знам, че животът на много от вас се свързва с МВРО, ако имахте малко ум в празните си главици щяхте да се хванете с нещо смислено, не с тия идиотщини.Айде сега да видим кол;ко сте организирани!!
46
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Както е и в Европейските директиви, необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран пазар (чрез закон) и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
45
1
 
2
 
! Отговори
nonstop преди 12 години
hm....VMRO, balgariq cqla sega vazi gleda.
44
5
 
3
 
! Отговори
кадиева преди 12 години
И тези /вмро-комунисти/ искат парче от баницата!?Не е страшно това увеличение,страшно е това което се задава от догодина 2012-увеличение на тока средно годишно от 9 % до 23 %,заради договорите подписани с ЕС от преговарящия/кунева-пръмова/ при влизане на Бг в ЕС.И никой не може да предотврати това увеличение-целта е енергийна ефективност и намаляване на електропотреблението с енергоспестяващи уреди!
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bla bla bla -paraziti dolni ,gnusni,marzelivi mar6 na rabota i da ne se 4uva detski glas.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всеки нормален българин би трябвало да подкрепи такъв протест,защото станахме за срам с овчедушието си.вън монополите и ерп-тата от българия.
41
6
 
5
 
! Отговори
Потребител преди 12 години
Политически пушилки и предизборни фойверки. А колко заблуден народ си мисли, че някой се е сетил точно за неговите сметки... Не ставайте смешни, освен, че сте и тъповати.
40
6
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Много много им е наближило на ВМРО да вземат властта. Бойко Борисов се оказа мека мария, нито се оправи с монополите нито с *** напаст.
39
10
 
6
 
! Отговори
ДЪРЖАВАТА .... преди 12 години
...НА "ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ"---НЕ Е МОЯТА "ДЪРЖАВА"!ДА СИ Я ЗАЩИТАВА , АГЕНТ ИВАН/КАРАКАЧАНОВ/...С ДРИСЛЬОВЦИТЕ ОТ ВМРО!НАЛИ ОТ НЕЯ ...ПОЛУЧИ СГРАДАТА И ИМОТИТЕ НА ИСТИНСКАТА ВМРО....КАТО НАГРАДА ЗА АГЕНТУРАТА СИ ???!
38
12
 
7
 
! Отговори
ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС& преди 12 години
ХА,ХА,ХА,ААА....ВИЕ СТЕ ПЪЛНИ КОКОШКАРИ...!КОЙ ,ВИ БРЪСНЕ ЗА ...ЦЪРВИВА СЛИВА ,БЕ...!!???ИСКАТЕ "БЕЗРЕДИЦИ ,КАТО В ГЪРЦИЯ" ,ЛИ......ЗА ДА ПОКАЖАТЕ НА СВЕТА ,КОЛКО СТЕ СИЛНИ ,.....???ЗАБРАВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НА МЕН, НЕ МИ ПУКА ЗА "ДЪРЖАВНОТО"----ТО , НИКОГА НЕ Е БИЛО МОЕ ...И НЕ МЕ Е ХРАНИЛО!"ДЪРЖАВНОТО"-ВИНАГИ Е ОБСЛУЖВАЛО "ЧЕРВЕНАТО МАФИЯ" И РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БЪЛГАРИЯ!БЪЛГАРИЯ ---ЗАТОВА Е "ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИ ***"!ЗАЩОТО Е "ДЪРЖАВА" -НА МАФИЯТА!
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100 ДУШИ ИЗЛЕЗЛИ ДА ПРОТЕСТИРАТ,А ДРУГИТЕ 7000000 СПЯТ И ЧАКАТ ХУБАВО ДА ГИ ИЗСМУЧАТ ТЕЗИ ЧУЖДИ, НАХАЛНИ И ОБИРДЖИЙСКИ ФИРМИ!НЕ НАПРАЗНО ГЪРЧОЛЯТА СЕ ПОДИГРАВАТ С НАС ДА НЕ НИ СЪБУДЯТ!
36
3
 
4
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
i 0,50 stotinki da stane ,balgaria otdavna e falirala darjava ,taka che ostanalo e samo draneto na koji,i to kojite na naroda prostia deto si misli che neshto shte se promeni.
35
2
 
20
 
! Отговори
Мелди преди 12 години
Референдум за електроразпределителните дружества! Заедно с изборите - 3 в 1, отлична комбинация! Да, трябва да сме ЕДИННИ!
34
4
 
18
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Не мога да повярвам , отново овче мислене, вместо да ги подкрепим и да излезем всички , ние отново ще си мълчим , а на всичкото отгоре , чета и мнения на хора, които плюят по тази инициатива. Нашия народ направо е за затриване, ние сме пълни нещастници !!!!!
33
5
 
2
 
! Отговори
и преди 12 години
Движение "ДНЕС" го организира?
32
4
 
4
 
! Отговори
до ченге преди 12 години
аве ченге, сади си картофите бе ***
31
2
 
12
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
ченге/сега почти не остана "държавно".И какво българско има в ЕРП-тата, банките, Лукойл, Соди-Девня, Аурубис-Пирдоп, златния рудник в Челопеч и т.н.И къде си мислиш отиват печалбите?Какво си мислиш че изнася България, та се е увеличил износа?Изнасят точно тези чужди предприятия и парите се връщат обратно в чужбина.Тук остава отровата, мърсотията и бедните работещи.
30
3
 
12
 
! Отговори
България преди 12 години
Който е гражданин на тази държава и иска да живее нормално, независимо от кои етнос, религия или партия е - той е български гражданин! И ако иска да има правата, които му се полагат по Конституция - на 3 юли, в неделя, на обяд пред "Кристал" - нали така?
29
4
 
4
 
! Отговори
ченге преди 12 години
У НАС ...ЗАТОВА ОВчия, СЕ БЕШЕ ТРОПОСАЛ ДА ОТГОВАРЯ ЗА "ДЪРЖАВНАТА ЕНЕРГЕТИКА"--ЗАЩОТО ОКРАДОХА 2-млрд,..И НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИМ ПОТЪРСИ СМЕТКА!СТАНЕ ЛИ ВСИЧКО "ЧАСТНО"--ЩЕ СВЪРШАТ ...И КРАЖБИТЕ ...И КОРУПЦИЯТА!/или..поне няма да са кокошкарски--на ниско ниво/
28
15
 
4
 
! Отговори
ченге преди 12 години
Гърците , затова хлътнаха с 130-МЛРД., борч---защото повечето предприятия са "Държавни" ...и на практика---живота тече по"комунистически"!НАЙ-ЛЕСНО СЕ ИЗТОЧВАТ "ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ"-----В БЪЛГАРИЯ ,ТОВА ГО ДОКАЗАХМЕ ПО НАЙ-КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН!"ЧАСТНИКА"---НЕ СТАВА ЗА "ИЗТОЧВАНЕ"..ЩЕ ТИ СЧУПИ РЪЦЕТЕ И ГЛАВАТА ЗА ТИЯ НОМЕРА!Затова , гърците ....реват ,като магарета!Свърши им рахатя!!!