Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения

За второто тримесечие МВР е прибрало още 9 млн. от донори
Обновена: 8 авг 2011 11:12 | 8 авг 2011 08:20, Елка Василева
309
Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

На фона на световната криза българското МВР отчита все повече приходи и дарения, пише вестник “Сега”. Донори са донесли в бюджета на ведомството за месеците април, май и юни още 9 млн. лв.

Така за полугодието икономистите на министър Цветан Цветанов са отчели в графата "дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина" 15 518 572 лв. За тримесечието тази сума беше едва 6 512 714 лв.

Даренията далеч не са единственият повод за финансова гордост на силовото ведомство. Рязко са нараснали приходите от държавни такси и за полугодието те вече са 16 092 241 лв., след като за тримесечието са били едва 6 921 510 лв. Събраните пари от глоби, санкции и наказателни лихви са нараснали от 1 455 206 на 3 056 504 лв. При уточнения план от началото на годината МВР е заявило амбиция да събере пари от глоби за цялата година в размер на 4 700 000 лв.

С тези темпове обаче хората на Цветанов ще имат основание да си раздадат допълнителни заплати в края на годината. При отчета на бюджета за полугодието е посочено, че като допълнително материално стимулиране са раздадени 806 718 хиляди лв.

От разследване на "Сега" се установило, че вътрешното ведомство има над 4000 договора за дарения в цялата страна. Областните дирекции масово сключват договори за дарения с местни фирми, еднолични търговци и физически лица за доставка на гориво, материали и различни дарения. Някои от дирекциите са дарявани от над 400 фирми. От справките, с които "Сега" разполага по Закона за достъп до информацията, се вижда, че сред дарители са хора, които са прегрешили закона или в момента те се разследват.

Вътрешният министър Цветан Цветанов продължава да крие дарителите на МВР. Преди три месеца на интернет страницата на ведомството беше поставен линк, който трябваше да води към списък с дарителите, но до момента такъв няма.

Още по темата

През юли от Европейската комисия обявиха, че даренията за МВР са изключителен проблем за системата. Още на следващия ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е говорил с Цветанов и е поискал да спре да приема дарения и да "изчисти тая практика".

Борисов дори обеща да покрие приходите от даренията с пари от бюджета. Вътрешният министър обаче обяви, че ще бъде ограничено единствено дарителството от физически лица.

МВР се готви да заведе съдебен иск срещу бившия полицай Константин Иванов, който осветли даренията към министерството и впоследствие напусна системата под натиск. Това обяви самият той пред БНР вчера. Иванов каза, че е научил намерението на министерството от свой колега.

Списъкът с дарителите, които не е трябвало да бъдат спирани по пътищата на страната, е изготвен във фирма, която не фигурира сред официално известните вече дарители, но подпомага работата на сектор "Престъпления по пътищата" от осем години, съобщи Иванов, но отказа да я назове.

Според полицая информацията за неговите наказания през годините е изнесена неправомерно, тъй като се съдържа в кадровото му дело, което е със степен на секретност. Той обясни, че случаят, за който е разжалван за полицейско насилие, всъщност е оправдана употреба на сила. Мотористът, който той е спрял за проверка, скъсал кочана с фишовете му и затова се наложило да бъде задържан силово.

По повод друго свое наказание той посочи, че е бил уволнен заедно с още 130 души, заради участие в "нерегламентиран протест срещу правителството на Иван Костов", а самият той изобщо не се е включил в мероприятието. Впоследствие голяма част от тях са били възстановени на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом са позволени даренията, чакам някой да ми направи и на мен дарение!Някой друг милион ще ми бъде добре дошъл!Чакам ЛС!
176
0
 
14
 
! Отговори
марти преди 12 години
"С тези темпове обаче хората на Цветанов ще имат основание да си раздадат допълнителни заплати в края на годината."Само как звучи-за да могат едните да си раздават на края на всяка година допълнителни заплатки и бонусчета,трябва да бъдат сурвакани целогодишно...другите!!!Това е то-пълната закономерност!!!
175
0
 
9
 
! Отговори
чочи преди 12 години
Спират те катаджиите за някакво нарушение, даваш им 20 лева като дарение и си заминаваш.Сега вече катаджиите на място ще приемат даренията ,ех не че досега не ги приемаха но вече официално
174
0
 
26
 
! Отговори
Цецо Гуменката преди 12 години
Знам че ние сме най-големият гаф в историята на България. Знам че ние докарахме страната до дъното на Европа. Но ние ще победим отново. Някой ще попита защо.Защото всичко годно и интелигентно се изнесе в чужбина и тук останаха само нашият любим електорат-***,чалгари,диви селяни, грозни силиконови пачаври,дебелогъзи мутри и некадърни простаци с основно образование мислещи само за някоя далаверка,полулегално. Те ще гласуват за нас отново.
173
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"държавната" СИК или ВИС - вътрешното ведомство има над 4000 договора за дарения в цялата страна. Областните дирекции масово сключват договори за дарения с местни фирми, еднолични търговци и физически лица за доставка на гориво, материали и различни дарения.
172
0
 
22
 
! Отговори
до 164 преди 12 години
За рекет винаги се намира повод.
171
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 12 години
Предлагам всички данъчни закони да бъдат отменени, а Министерствата и ведомствата преструктурирани във Фондации
170
0
 
7
 
! Отговори
chach преди 12 години
MVR reketira za dareniata.naroda v bg spi.pedalite se uvelichavat.ta6tataa na svetanov po sial den broi pari,a stani6ev vinoven.gerb taka se e okopal che na izborite niama da se uchudia ako ima 99,9%glasove.ima strax v xorata.jivee se bedno bezsmisleno,bez bade6te.sajaliavam vi no sami ste si vinovni.niama li studenti i mldi xora da se vdignat i da smeniat vsichko dosega6no,i da se zapochne na chisto.
169
0
 
31
 
! Отговори
данъкоплатец преди 12 години
Официален рекет!
168
0
 
20
 
! Отговори
:) преди 12 години
Прави впечатление, че според същия закон, бюджета на народното събрание е 50 мил. лева т.е. дарителите съвсем спокойно могат да си купят цялото "народно събрание"
167
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продължение от 170Та мисълта ми беше, че така е и с даренията.... и още стотици, без да преувеличавам, неща последните 2 г. Нагло се преобраща обществената ценностна система и недопустими неща се сервират като постижения.Искате като във Франция и Англия - ами гледайте дали там се случват такива неща.
166
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не трябва само злоба и презрение към подкрепящите себеотвержено Герб.Трябва съжаление - това са прости и отчаяни хора, да - вредни, но безпомощни.Те са доведени до там, че ако утре им се каже от някой от днешните герои "Трябва да изнасиля сестра ти за доброто на държавата", те ще си кажат "Ето виждате ли докъде я докара Станишев (или комунистите) да трябва да се изнасили сестра ми за доброто на държавата"...Границата на допустимост вече 22 години я заличават, последните 2г. даже я препикаха
165
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България държавата на спонсорите. Интересно е че има още доста министерства за които не се е чуло да имат спонсори. Защо спонсорират само МВР. Не се разбра обаче бизнесът МВР ли обица или министърът на МВР.Въпреси това МВР пак нямат бензин - по 1л. на смяна. За началническите коли сигурно има безлимитно. Тва е България.
164
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 12 години
Извадки от закона за държавния бюджет за 2011 г.Чл. 1. (1) Приема републиканския бюджет за 2011 г. по приходите на обща сума 16 076 047,3 хил.лв., както следва:...3.Помощи, дарения и други безвъзмездно получени суми 48 094 600 лева... Само за полугодието МВР е изпълнило 1/3 от заложеното в закона :):):)
163
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Бюджет 2011"Най-много средства са предвидени за МВР - 1 006 000 000 лева. Депутати отбелязаха, че в бюджета на министерството има повишение с около 60 млн. лева, които са за изплащане на обезщетенията на пенсионираните и освободените от системата служители. Държавната субсидия за МВР е 907 000 000 лева, а собствените приходи са 99 000 000 лева."Дали в графа СОБСТВЕНИ ПРИХОДИ са заложени и дарения?!
162
1
 
15
 
! Отговори
мда преди 12 години
колкото повече срс-та, толкова повече "дарители"
161
3
 
13
 
! Отговори
gotin преди 12 години
милиционерщина!!!
160
2
 
10
 
! Отговори
158 преди 12 години
нищо странно, ако си бяха редови изрядни фирми или лица, с кво щяпа да ги шантажират, за да "даряват"
159
2
 
16
 
! Отговори
Д-р Цвък преди 12 години
Как да разбираме темата на докторанта Цветанов "Теория и практика на мутрогенното инженерство за поапартаментно увеличаване доходите на тикви и гербери"
158
2
 
22
 
! Отговори
табелка с надпис преди 12 години
Когато Цецо Лажецо се появи по някоя кабеларка, трябва винаги да има надпис: "Любезно спонсориран от детска градина "Маргини брадърс!"