"Здравейте, гвардейци", рече Дилма на български

Бразилският президент развълнувана от визитата си у нас
Обновена: 5 окт 2011 14:53 | 5 окт 2011 13:56,
146
"Здравейте, гвардейци", рече Дилма на български
Официалното посрещане на Дилма Русеф. Снимка: БТА

„Здравейте, гвардейци!“. С тези думи на български език започна официалното посещение на бразилския президент Дилма Русеф, която е на първо официално посещение у нас по покана на българския си колега Георги Първанов.

„Здраве желаем, госпожо президент”, й отвърна гвардейската част, след което Русеф поднесе венец от жълти гербери пред Паметника на Незнайния воин.

„Много съм щастлива и развълнувана при първото си посещение в България, която е родната страна на баща ми“, започна изявлението си Дилма Русеф след среща с българския си колега Георги Първанов.

„Откакто пристигнах в тази страна, съм обградена с много обич от управляващите и от нейния народ, което ме кара да се чувствам дълбоко свързана заради генетичната си принадлежност и паметта на баща ми“, добави бразилският президент.

Тя изрази твърдото си намерение да отвоюва „загубените земи”, като върне динамиката и умножи възможностите за българските и бразилските бизнесмени.

„Дошла съм в България с надеждата и очакването да превърна тази обич в конкретни жестове на сближаване между нашите две страни. Първата област, която може да разработим съвместно, е тази на търговския обмен“, заяви Русеф.

Тя отбеляза, че търговията между двете държави се е разраствала забележително до приемането на България в ЕС, след което се е получил спад заради кризата.

„Вярвам, че бразилският бизнес ще открие България като добро място за инвестиции”, каза от своя страна Георги Първанов, който посочи, че след визитата му в Бразилия стокообменът между двете страни се е повишил на 400 млн. щатски долара и сега очаква още по-високи нива.

Още по темата

На официална церемония двамата президенти си размениха ордени за заслуги.

Русеф беше наградена от българския държавен глава с орден „Стара планина“, а тя от своя страна награди Първанов с бразилския орден „Велик кръст“.

„Радвам се, че веднага след Брюксел Дилма Русеф е в България, което е много важен знак за значението на България в бразилската външна политика”, каза след награждаването Георги Първанов.

„За нас, българите, това е една дългоочаквана, емоционална, но и работеща и ползотворна визита”, каза още той.

Представители на делегациите на двете страни подписаха двустранни документи за сътрудничество в областта на икономиката и информационните технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесна жена, скромна и интелигентна ! Чувствам се поласкана,че президента на толкова голяма държава е наполовина българка и е гост в нашата страна !
45
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОБРЕ ДОШЛА В БГ.ЖАЛКО ЗА РОДА ТИ ,ЧЕ СЕ Е ПРЪКНАЛ ТУК.БЪДИ СИ БРАЗИЛКА.
44
1
 
4
 
! Отговори
картоф преди 12 години
От една страна браво, ама тази жена ако мисли за бъдещето на Бразилия, малко се размислям, мъкa, мъка
43
2
 
5
 
! Отговори
СТЕФАН преди 12 години
Само какви хамелеони са това тези дето наричат себе си комунисти, социалисти, демократи......те са проклятието на България!!!!!
42
0
 
9
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Ами той пак няма да гладува. Ако не знаеш от деня в който напусне президентския пост всеки бивш президент получава доживотна пенсия в размера на една президентска заплата на месец. Хайде запознай се малко и после пиши на вятъра тук !
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе Гоце надали ще се върне у сирищник, ама боцето ще накара бая народ да се върне на село.
40
9
 
10
 
! Отговори
Капутев преди 12 години
Тази вечер Първанката ще лъска настървено бастуна, възбуден от еротичните си помисли за обаятелната Дилма Русеф.
39
1
 
9
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
ти си доказателство за това, защо никой по света не уважава турците и навсякъде ги гледат с презрение и присмех :)На всеки е ясно, че тази жена е президент на Бразилия и като такава защитава и представлява интересите на Бразилия, но тук иде реч за емоционална обвързаност, симпатия и национална гордост :) подобно на чувството на датчаните към Андерс Расмусен :) ама то тези неща в анадола са непонятни, в края на крайщата, вие сте представители на една млада нация сбирток от национални предатели
38
6
 
6
 
! Отговори
гост преди 12 години
Гоце съвсем се е сдухал..........
37
9
 
6
 
! Отговори
гост преди 12 години
Гоце съвсем се е сдухал...поживурка си 10тина години. Хайде вече у Сирищник, да види как живее народа.
36
3
 
1
 
! Отговори
много си прав преди 12 години
Стрейгхт, ужасно е, но е факт! Тези коментиращи показват не само липсата на всякаква логика, но и наличието на огромна комплексарщина!
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фашистите и демократите са прогонили от България бащата на Дилма през 1930 г., защото е бил комунист.
34
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
районите където са населени с турската общност,тия земи пренадлежат на нас и вие нямате право да ни гоните!Турция си е оделна държава недейте я замесва
33
0
 
22
 
! Отговори
Българче преди 12 години
..Имам Делово предложение към Президентът на една от най силните икономики в света а именно Бразилия..:) .. Мадам Русеффф плииййзззз.. Сключете някакъв договор или споразумение със спортния министър Нейков за СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ на малки бразилчета в ранна юношеска възраст или да кажем седмият отбор на Бразилия,съставен от резерви на отбори във Висшата ви футболна Лига и титуляри от втора и трета бразилска лига към нашия национален отбор.. ПОНЕ В СЛЕДВАЩИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ДА НЕ СМЕ В ПОСЛЕДНА УРНА!!
32
1
 
19
 
! Отговори
valentin преди 12 години
До 37!!!Турчин бил!!!Кой знае какъв *** е -а се мисли за Турчин!!!Като тея от Столипиново!!!И те били Турци!!!
31
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наричащият се "турчин" казва верни неща. Само разни зомбирани индивиди не разумеят колко е прав.
30
6
 
6
 
! Отговори
Питанко преди 12 години
Някой знае ли кой е този пръч до Дилма Русеф?
29
5
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Ей турчин ***, много си силен тук, ще смееш ли да го кажеш това в очите на българите? Ако ми паднеш, с удоволствие ще ти прережа гръкляна! Като не ти харесва България, марш в Турция, ама и там не ви искат, даже и на друг турски ви говорят! Ти си ***, нямаш даже родина, не знаеш какъв си!
28
3
 
6
 
! Отговори
шшо преди 12 години
Чш, ей, търтеи, драскачи и разни смукачи ... не се оглеждайте пак някой нещо да ви дава. На този свят няма нищо даром, освен ако не искате големия и сочен черен салам. Ако искате по-добър живот, решението е елементарно - работете повече или ... като за начало се хванете да работите нещо.
27
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Манете я Бразилия, за нас истината за партньорство е ТУРЦИЯ! Само сметнете колко ще се оскъпи която и да е материална стока с транспорт до Бразилия.