Комисия ще ликвидира Държавния резерв

Не ни били нужни родни резерви, ще разчитаме на европейските
Обновена: 9 ное 2011 17:09 | 9 ное 2011 17:09,
192
Комисия ще ликвидира Държавния резерв
Министерският съвет. Снимка: Булфото

Кабинетът закрива Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и създава нова Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", която ще бъде подчинена на Министерството на транспорта.

Щатът на досегашния Държавен резерв е около 600 бройки, а новата агенция ще има щат само от 39 души, обясни след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Симеон Дянков.

Според евродирективите от 2006 г. единственото изискване за съхраняване на запаси в държавата е към тези за нефт, и затова се създава новата агенция, обясни той.

Останалите дейности от Държавния резерв ще бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната и МВР, съответно за военно време и за мирно време.

Все още се обсъжда дали да не бъдат прехвърлени функции и на земеделското министерство във връзка с резерва от зърно и друга продукция.

„Има общи европейски запаси, които се поддържат в различни страни на Европа по квоти, включително и в България има такива запаси. Там всъщност политиката е на европейско ниво. И ние сега имаме възможност да решим дали да разчитаме, както голяма част от Европа, само на тези общоевропейски запаси, или на нас ни трябват допълнителни – специфични само за България запаси, както е в момента“, обясни той.

„Един вид държим два вида запаси. Аз се надявам, че в оптимизацията, която ще се получи, ще имаме хем по-добро качество, хем ще се използва по-малко ресурс, ако се разчита на европейската политика в тази област“, разтълкува промените Дянков.

Според финансовия министър има стоки, чието поддържане на склад е „изживяло времето си“ и е напълно възможно да бъдат премахнати излишните запаси.

С тежката задача да изчисли кои активи да се поддържат и кои не, както и да ги разпредели по министерства, ще се нагърби специално създадена ликвидационна комисия. За да извърши този анализ и да прехвърли резервите, комисията ще има точно една година.

Още по темата

Що се отнася до новосъздадената Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", тя ще е правоприемник на съществуващата в момента държавна агенция, т.е. всички договори и търговски отношения с трети лица и фирми ще бъдат и неин ангажимент, а допълнителните споразумения ще се поемат от ресорните министерства.

„Една малка част от щата на настоящата агенция ще се премести към съответните министерства, за да поддържа тези договори“, обясни Дянков.

Тъй като и в момента в МО и МВР се поддържат допълнителни резерви, те ще бъдат окрупнени, като към собствените им се включи и държавният резерв.

Съответно звената в министерствата, които ще съблюдават за окрупнения резерв, ще бъдат подсигурени с по 10-15 служители от структурата, която ще се закрие.

Така по думите на Дянков общият нов щат на всички ангажирани с дейността за съхраняване и поддържане на резерва няма да надвишава 80 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е поредната стъпка от един план подписан от началото на прехода целящ унищожението на българската нация.Този план се нарича плана Ran-ut и всеки може да го прочете в Google.Негови създатели са двама изтъкнати икономисти евреи живеещи в Америка.Този план е подписан от всички политически сили тогава и е бил пазен в дълбока тайна от народа.Защо не поискахте мнението на хората, които обричате на смърт и мизерия, продажни господа властимеещи защитници на демокрацията? Милена
190
0
 
1
 
! Отговори
Инджинеро преди 12 години
Ми добре че го закриха- ДР беше бездънна каца от която се крадеше поголовно и от комунисти и от костовисти и от депесари....Вкарваш 100000 тона нафта, а след година се оказва, че са останали 30 хиляди- завежда се дело срещу неизвестен извършител, делото се прекратява след още половин година и на морето изниква нов хотел.....а на вас баламурници които наблюдавате лъскавите джипове и огромните палати, ви остава да се чудите как аджеба се става милионер....
189
0
 
1
 
! Отговори
тропчо преди 12 години
Честито ви управление на умници! Абе ,закрийте я тая скапана държава тя направо ви пречи да съществувате!
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бенаправо да си останат МВР и МО само, постепенно всичко се прехвърля към тях - да ви прилича на нещо ? въпроса е към тези, които са значт или помнят какво значи "хунта"
187
0
 
0
 
! Отговори
тъпа преди 12 години
Чак сега ли се разбра,че се дублират?
186
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъдете сигурни българи,Европа ще даде от своя резерв на нас най-хубавата си мухлясала пшеница,най-добре отлежалото си и най-добре замразено(има няма 20-30годишно)месо--------Е, ти да не мислиш, в нашия резерв има прясно заклани прасета?*** народ български, обяснява ви се, че дейността на Държавния резерв не се премахва, а се разпределя по министерства, за да няма дублиране.
185
1
 
8
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
80% от решенията се взимат от ЕС.Кой ръководи ЕС? За всеки случай не са депутатите ни президентите а една група милиардери (секта) като Рокфелер и Родшилд (собственика на ватиканската банка).Все повече започва да се говори за 'ънов световен ред и въпреки че никoй политик няма куража да обясни какво означава,досещате се че в най скоро време след ES sektata ще започне да управлява и света.
184
1
 
11
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Не ни е нужен и министерски съвет да се ликвидира.
183
0
 
10
 
! Отговори
иван преди 12 години
Най лесно е да се ликвизират.Те как са тръгнали ще ликвидират целата държава.
182
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за какво ги избирате като после ги псувате бе ? за какво всички гласувахте за Плевнелиев като сега продължавате да псувате ГЕРБ ? избирателите са най-простата прислойка от България, благодарение на вас дребните избиратели, страдат големи,средни и малки фирми и се свиват пазари! заплатите ви никога няма да скочат, така че сами си вкарахте автогола!
181
4
 
27
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
Честито! На всички, които гласуваха за ГЕРБ - честито!Честито ви вдигане на пенсионната възраст - от раз, в разрез с постигнатото споразумениев тристранката! Честито закриване на държавния резерв - зърно,олио,месо, нефтопродукти, лекарства! Честита реформа в здравеопазването, дето ще си плащате 25-30 лева при специалист, ПЪК НЯМАЛО да плащате изследвания :) Честити ви магистрали и стадиони и БИБЛИОТЕКИ БЕЗ КНИГИ!Честито на полицаите увеличение на стажа!Поклонете МУ се до земята! Славете ГО!
180
1
 
10
 
! Отговори
Хаку преди 12 години
Късно е либе- за китка. Кой ***-***- кака се ожени- на 30.10.2011...Сега ще траете и ще държите вазелина под ръка.
179
2
 
11
 
! Отговори
plana ran ut преди 12 години
GERB SE PODIGRAVA S BULGARIA.GERB UBIVA BULGARIA.GERB UBI BAN,BDZ,PENSIONERITE,MLADITE MAIKI,DOKTORITE,DREBNIA BIZNES I MLADITE HORA.VLEZ V GOOGLE I NAPISHI- PLANA RAN UT I SHTE VIDISH HORATA,KOITO PODLOJIHA NAS BULGARITE NA GENOCID.GERB I DIANKOV PROSTO SLEDVAT PLANA-NISHTO NOVO,TE UBIVAT BULGARIA.NIE NAIVNICITE IM DADOHME VLASTA,NAIVNICITE KOITO IM VIARVAHA,CHE TE SA SVESTNI HORA.IZLAGANI SME I VI MRAZIM-DANO EDIN DEN VSICHKI NACIONALNI PREDATELI SE PARJITE V ADA-PROKLETI DA STE ALCHNI ***
178
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
'Браво' на ГЕРБ, с това си действие продължават да изпълняват повелите на Доган! Дори миризливите цуцулисти не посмяха да направят това, но ГЕРБ се пресрамиха и довършиха убийството на държавата България, започнато от толкова други преди тях.....
177
0
 
11
 
! Отговори
някой да ми напомни преди 12 години
при коя точно наша криза и недостатък от каквото и да е било, у нас са влезли резерви от Европа, в един момент бяха поизнесли пшеницата и ставаше дума да се извади от държавния резерв, и за колко време ще ни пратят техните резерви.... те докато решат, па докато седнат.... па после я дадат, я не дадат, я квото дадат.
176
0
 
24
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 12 години
Народе БЪЛГАРСКИ ние да станем да ЛИКВИДИРАМЕ тези политически престъпници .Глас народен ,глас БОЖИ
175
1
 
21
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
Бъдете сигурни българи,Европа ще даде от своя резерв на нас най-хубавата си мухлясала пшеница,най-добре отлежалото си и най-добре замразено(има няма 20-30годишно)месо.Най-хубавото за нас е,че ще си платим доста "ефтино"разбира се тези благинки дето ще ни предоставят.И последно нашето родно производство "го *** в г.за".Общо взето почне ли някой друг да мисли да те оправя се"*** в г.за".Това последното е доказано многократно.Та такива работи.
174
1
 
15
 
! Отговори
ЦЕЛТА преди 12 години
Струва ми се, че има много по-голяма цел от тая да се премахне държавният резерв - премахване на държавата България. Малко по малко, година след година това става. Кой е режисьорът - не знам, но при ГЕРБ темпото се засили много.Създава се Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти". Че то не е ново. Това е малка част от сегашният резерв.
173
1
 
6
 
! Отговори
Солакова преди 12 години
Жената на К.Рашков царица Костаднка заявява,че няма партия, на която фамилията да не давала пари. Аз твърдя,че няма съдебен състав от ВАС , който да решава поста на нагъл и важен магистрат, какъвто е ген.В.Пенгезов, чийто шеф да не е подбран по политическа биография, т.е. да е член на фамилия с червена биография. Шеф на петчленния състав на ВАС, възстановил скандалния ген. Пенгезов за шеф на САС , е Галина Солакова. Името на Галина Солакова беше замесено в скандал от медиите преди няколко години. Според публикация на в. "Седем", бр. 14 от 2006 г. съпругът й - Румен Иванов Солаков, е бил особено близък до скандалния съдия и уволнен като шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Фамилията Солакови е с богата история: Бащата Иван Солаков е бивш зам.-министър на труда и социалните грижи, чичото Ангел Солаков до началото на 70-те години е бил вътрешен министър. Майката на съпруга на Солакова произхожда от известния род Агайни от село Друган, Пернишко, където бившите партийци също са се подредили по впечатляващ начин - Ненчо Агайн е бивш зам.-министър на вътрешните работи; Георги Агайн е бивш началник-отдел в Държавна сигурност, отговарящ по модерному за СРС-тата, а по старому - за подслушванията. Въпросната Галина Солакова е бивш зам.-председател на СГС, а сега е зам. началник на ВАС; сестра й пък е бивш зам.-председател на Софийския апелативен съд; тъстът Иван Велинов е бил председател на Върховния съд по времето на Тодор Живков преди 1989 г, Шеф на ВАС е бивш милиционерски възпитаник,завършил Висшата милиционерска школа- Симеоново, а зам.шеф на ВАС - съдия Солакова , член на фамилия с богата политическа, с ярко червен цвят история. Останалите 4 члена на състава на ВАС, възстановил ген.Пенгезов на работа , са Дима Йорданова, Ангел Калинов, Георги Ангелов и Захаринка Тодорова.
172
1
 
7
 
! Отговори
Доган си е Доган преди 12 години
Доган си е Доган, много го интересува кой е спечелил или кой загубил, или пък най малко кой го мрази и кой го обича, кой го одобрява и кой не, Единствения човек който контролира най много пари в България. Така че нали си избрахте " най малкото зло " млъкнете, но да ви светна, именно Доган избра Плевнелиев, като каза че подкрепя Калфин. А вие сте толкова *** че си нямате на представа. Успех ГРАМОТНИЦИ хахахах