Комисия ще ликвидира Държавния резерв

Не ни били нужни родни резерви, ще разчитаме на европейските
Обновена: 9 ное 2011 17:09 | 9 ное 2011 17:09,
192
Комисия ще ликвидира Държавния резерв
Министерският съвет. Снимка: Булфото

Кабинетът закрива Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и създава нова Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", която ще бъде подчинена на Министерството на транспорта.

Щатът на досегашния Държавен резерв е около 600 бройки, а новата агенция ще има щат само от 39 души, обясни след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Симеон Дянков.

Според евродирективите от 2006 г. единственото изискване за съхраняване на запаси в държавата е към тези за нефт, и затова се създава новата агенция, обясни той.

Останалите дейности от Държавния резерв ще бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната и МВР, съответно за военно време и за мирно време.

Все още се обсъжда дали да не бъдат прехвърлени функции и на земеделското министерство във връзка с резерва от зърно и друга продукция.

„Има общи европейски запаси, които се поддържат в различни страни на Европа по квоти, включително и в България има такива запаси. Там всъщност политиката е на европейско ниво. И ние сега имаме възможност да решим дали да разчитаме, както голяма част от Европа, само на тези общоевропейски запаси, или на нас ни трябват допълнителни – специфични само за България запаси, както е в момента“, обясни той.

„Един вид държим два вида запаси. Аз се надявам, че в оптимизацията, която ще се получи, ще имаме хем по-добро качество, хем ще се използва по-малко ресурс, ако се разчита на европейската политика в тази област“, разтълкува промените Дянков.

Според финансовия министър има стоки, чието поддържане на склад е „изживяло времето си“ и е напълно възможно да бъдат премахнати излишните запаси.

С тежката задача да изчисли кои активи да се поддържат и кои не, както и да ги разпредели по министерства, ще се нагърби специално създадена ликвидационна комисия. За да извърши този анализ и да прехвърли резервите, комисията ще има точно една година.

Още по темата

Що се отнася до новосъздадената Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", тя ще е правоприемник на съществуващата в момента държавна агенция, т.е. всички договори и търговски отношения с трети лица и фирми ще бъдат и неин ангажимент, а допълнителните споразумения ще се поемат от ресорните министерства.

„Една малка част от щата на настоящата агенция ще се премести към съответните министерства, за да поддържа тези договори“, обясни Дянков.

Тъй като и в момента в МО и МВР се поддържат допълнителни резерви, те ще бъдат окрупнени, като към собствените им се включи и държавният резерв.

Съответно звената в министерствата, които ще съблюдават за окрупнения резерв, ще бъдат подсигурени с по 10-15 служители от структурата, която ще се закрие.

Така по думите на Дянков общият нов щат на всички ангажирани с дейността за съхраняване и поддържане на резерва няма да надвишава 80 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
9
 
! Отговори
Джони преди 12 години
Знаех си,че мутрите ще ни оставят без Държавен резерв.
110
4
 
15
 
! Отговори
23454 преди 12 години
Ако не знаете за кого гласувахте да ви кажа: ДянкOFF е представител на МВФ (USA) за Източна Европа. E представете си в ръчичките на какви хора набутахте останалото население с гласовете си. Престанете да гласувате за тези ***.
109
2
 
20
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
До70.Каква надежда се връща бе(платено *** такова).Хляба вдигнаха с 20ст,горивата с близо 50ст,осигуровките с 3%,догодина с 10% вдигат полиците,с 15-20% тока,с 6% газта,друго ти изброявам ли *** с ***.В същото време заплатите са надолу а пенсиите не са мръднали,и тея ни казват,че евентуално(разбирайте няма да стане)ще ги вдигат 2013г,ама преди 2013 има 2012 през нея кво да правим,да фотосинтезираме ли а?ГЛАДА Е ПО-СТРАШЕН ОТ ТОКА.Това дет го правят тея е гавра вече направо с нас РАЗБРА ЛИ
108
3
 
3
 
! Отговори
pizza margaritha преди 12 години
hahahahahahahha bravo na GERB, hahahahahah...kak beshe, "po malkoto zlo"? Che BSP i drugite podobni sa bokluci, tova iasno, no GERB i tiahnite pochitateli pochvat da mi stavat lubimci :).
107
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ше четете с умиление за България преди 89.Който помни ще ви разказва,а вие ще слушкате новия чалга хит,докато биете жабите по реката,некъдърни бивши комсомолци,комунисти-демократи,техни роднини,мутри и олигарси ви гледат сеира.
106
4
 
9
 
! Отговори
ГЕЙбер преди 12 години
Нямам търпение да дам задните си части на Европата. Очаквам, дори моя нереално широк а..с да бъде задоволен.
105
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато беше кризата с газа - от къде се взе мазут за топлофикациите? Лятото когато блокираха Нефтохим - от къде взеха керосин? От къде се вземат строителни материали при природни бедствия? От къде се взема зърно при зърнена криза на нормална цена? От къде се взема храна (консерви) при бедствия? ОТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ, *** ДЯНКОВ, ОТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ! А какво се получава ако го няма - ЧЕРНА БОРСА, ИДИОТЕ ДЯНКОВ, ЧЕРНА БОРСА!
104
2
 
17
 
! Отговори
brb преди 12 години
Вашта м...маВ сравнение с това правителство ..... всички предишни са просто невинни дечица. Унищожиха всичко на което се е крепяла тази държава от десетилетия. Предишните поне само крадяха.
103
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия луди ли са беееееееееее ????? Всички на протест до 1 месец, Долу ГЕРБ, Вън Дянков, а за Плевнелиев да не говорим ! НА ПРОСЕСТ ХОРА !
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99 я да ти кажем и я ве.Елаците струваше 10 млн $, ама вуйчо Ваньо го шитна на Цоло Вутов само за 2.5 млн. и вместо за 10години, тоя го изплати само за 3(три).Но сега не обсъждаме Костов, а неговите критици Боко и Цвъко.
101
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе ***, те не закриват резерва, а закриват ОТДЕЛНАТА структура която го управлява...сега управлението ще се прави от отделните министерства. Резерв пак ще си има....пък и ще спестят парите ни, и тяхната ефективност ще се увеличи...*** тъпите *** има...
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ако ни се случи случка?Ако някой комшия реши да ни прегази?Това е национално ПРЕДАТЕЛСТВО!Явно, че ГЕРБ работи срещу България!А Дянков за това са го изпратили, за да закрие България.Гласоподаватели на ГЕРБ - дали проглеждате или ходите кьорави?
99
4
 
23
 
! Отговори
ОСТАВКА ББ ! преди 12 години
всички депитати и министри от ГЕРБ са Пълни смешници, кой от всички сравнявате с Доган и Станишев, единия Философ, другия Завършил Харвард. Не че ги харесвам, но нашите пожарникари 2 думи смислени немогат да кажат, пред света само ни излагат ! А този който го избрахте за президент, направо ми е жалко за този ! Срам и позор за България, всички гербери да умрат от глад сега ! Държавен резерв ще закрият, къде го има това беее алоууу ?
98
1
 
8
 
! Отговори
do 84 преди 12 години
Кажи кое държавно предприятие е продадено на "безценица" - всяко предприятие затънало в дългове струва точно толкова колкото ти дават за него! И дядо ми беше дал 12 400 лв за Москвич- Алеко през 1988ма, ама познай колко струваше след 10 години.... При Костов Доиче Телеком даваше 1 милиард марки ( 500 млн. евро) за БТК, за колко я продадоха след него тези които щяха да го осъждат че е продавал на безценица, я да си спомним?
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
95Ми като няма нищо напълнете го и го пазете
96
3
 
5
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
Да закриват,всичко да залриват.Само родното МВР да не закачат.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то си беше ясно, че смятат да не държат резерви, само не знам за какво лъготеха от началото, че щяло само администрацията да "намаляват"
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В тоя резерв отдавна няма нищо.Е има де,колкото да попанълнят гушките още малко политиците,олигарсите и мутрите,но за 10 години крадене вече нищо не е останало,само табелката Държавен Резерв и много пенсионирани полицаи и воени докарващи си и допълнителна заплатка към пенсията.
93
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народът на България за пореден път ще трябва да претърпи експеримент, който в случая се ръководи от пратеника на Световната банка господин Дянков, завърнал се в родината и превърнал я в експериментално поле за шокови реформи.
92
1
 
10
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Е такава глупуст не бях чувал!!!Как ще се оставим без резерв!