EК стресира Дянков. Мисли да реже още от Бюджет 2012

Нямало обаче да се пипат парите за социалните сектори
Обновена: 10 ное 2011 16:09 | 10 ное 2011 16:00,
356
EК стресира Дянков. Мисли да реже още от Бюджет 2012
Симеон Дянков. Снимка: БТА

След прогнозатa на Европейската комисия, че през следващата година Европа ще е в рецесия, трябва и ние да помислим за по-консервативен от предложения бюджет за 2012 г. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков преди началото на съвместното заседание на бюджетната, икономическата и здравната комисия в парламента, които гледат бюджетa за догодина на първо четене. 

Прогнозата за икономически ръст, отразена в Бюджет 2012, може да бъде променена между първо и второ четене на закона за бюджета в парламента, заяви Дянков. Заложеният растеж е 2,9%.

Вицепремиерът се оправда, че когато е било подписвано споразумението със зърнопроизводителите, икономическата ситуация в Европа е била различна.

В последните седмици коренно се промениха очакванията за 2012 и 2013 г. Двама премиери си дадоха оставката, няколко други държави са в постоянен спад, цялостно за ЕС прогнозите са, че през 2012 г. икономическият растеж ще бъде една трета ръст от това, което се очакваше през лятото, изреди Симеон Дянков. Той предупреди, че положението в Европа става много тревожно.

Ситуацията е много по-трудна, отколкото очаквахме, и отговорното поведение е да се направи такъв бюджет, че той да е отговорен към всички сектори, а не само към някои, заяви Дянков.

Още по темата
Той отбеляза, че прогнозите на ЕК са за икономически растеж на България през следващата година от 2,3% вместо очакваните 3,7%.

От ЕК ни дават доста положителна оценка, а бюджетът е правен при прогнозен ръст от 1 на сто, така че стига растежът да е над 1 процент, бюджетът ще издържи, категоричен е министърът.

Все повече обаче, имайки предвид новините и от  Италия, аз започвам да се съмнявам и да мисля, че рецесията в  Западна Европа ще е толкова силна, че може би трябва да се помисли за по-консервативен сценарий на държавния бюджет, посочи Симеон Дянков. 

Ако се наложи да се свиват разходи обаче, образованието, здравеопазването и социалните плащания няма да се пипат,  увери финансовият министър. Както и да бъде преработен бюджетът, дефицитът от 1,35 на сто няма да бъде увеличаван, каза още Дянков.

Той подчерта, че решението на правителството за вдигане на минималната работна заплата си остава, мислело се и за скок на пенсиите.

Иначе съвместното заседание на трите парламентарни комисии започна със скандал.

„Изключително несериозно е три комисии на едно заседание да разглеждат три бюджета”, заяви в началото на заседанието червеният депутат Румен Овчаров. „Ако се изкажем всички 70 човека, ще стоим 24 часа“, каза и Йордан Цонев от ДПС.

На заседанието присъстват и министрите Трайчо Трайков, Стефан Константинов и Тотю Младенов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: Симеон ДянковБюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
1
 
6
 
! Отговори
Свилен преди 12 години
С НАМАЛЯВАНЕ НА ДОХОДИТЕ И ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ, А ТОЧНО ОБРАТНОТО. ДЪРЖАВИТЕ В КОИТО СИ БИЛ СА СЕ СРИВАЛИ ИКОНОМИЧЕСКИ ВСИЧКИТЕ ДО ЕДНА - ПОСЛЕДЕН И НАЙ ПРЕСЕН ПРИМЕР Е ГРУЗИЯ... НАЛИ ДЯНКОВ? ПОМНИШ ЛИ КАК ОСТАВИ ТАЗИ ДЪРЖАВА???И НАКРАЯ - КОЙТО ИМА ЖЕЛАНИЕ ДА СПОРИ С МЕН bednataiena***gmail
276
3
 
17
 
! Отговори
Свилен преди 12 години
Дянков ей, *** ти не си никакъв икономист бе неокейсиански плъх такъв. Един *** първокурсник от един *** университет ще ти каже че твоите мерки водят до едно - глад и мизерия и отрицателен реален растеж! В моменти на криза се прави точо обратното - а именно повишаване на реалните доходи, създаване на условия за производството и повишаване на износа. ПОТРЕБЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ЗАВЪРТИ КОЛЕЛОТО И ДА ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ. А ПОТРЕБЛЕНИЕТО НЕ СЕ УВЕЛИЧАВА С НАМАЛЯВ
275
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Василев е най-бездарния тъпоъгълен текезесар в тоя сайт. ***, безочлив като партиен секретар. *** като бригадир. Демагог като всеки истински член на герб/бкп/
274
2
 
17
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
Какви магистрали сънувате бе хора???Нали след като бъдат завършени няма стъпите на тях,как не ви е ясно.Целта е да бъдат изградени по-бързо с нашите пари,та като дойдат концесионерите всичко да им е направено безплатно и да почват да лапат ТОЛ такси.Най-наглото е,че турски фирми ги правят както и метрото.Какво още не ви е ясно и какво добро очаквате от това правителство.Съжалявам,че ви го казвам,НО вие не сте заблудени,вие сте луди и мазохисти.И нека ограбването ви продължи с ускорени темпове..
273
12
 
7
 
! Отговори
Василев до 275 преди 12 години
Ти като си много умен защо хленчиш постоянно , ти на какво разчиташ !!!Умните хора не висят по форумите, а правят мангизи и си гледат семействата и живота !!!***, ще ми даваш оценки, пълен неудачник!!!
272
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве верно, какво сана с тия магистрали - има няма месец вече ,даже два, ни думичка не са споменали или рязнали лента на участък от тях....
271
5
 
16
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Нали Бойко строи магистрали и гради България, а сега какво стана...ама той въобще не мисли как хората ще прижевяват с нищожни пенсии и заплати, а да не говорим за тия дето не работят, защото те са много. Можеше да се открият работни места да се прозвежда за вътрешно потребление, да се изкупуват български стоки, а не да внасят разни ментета.Да поткрепим земеделците и животновъдите, те са спасението ни. Да се надяваме зимата да не е лоше, а повреме на зла зима и криза, незнам как ще оцелеем.
270
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България не е добро място за живеене.
269
5
 
11
 
! Отговори
До Василев преди 12 години
Не знам на какво разчиташ но всички тук виждаме колко ти е потенциала, *** човек си ти за съжаление !
268
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако политиците имаха поне малко акъл да се поучат от историята, щяха да разберат, че за да се постигне икономически растеж, не трябва да се увеличават данъците и орязват бюджети. Пример за това е ЗАКОНЪТ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА МЕСТНАТА ИНДУСТРИЯ от 1894 г. който дава широки привилегии на ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ - от там колелото се завърта и има за всички - работници, наемници, държавната хазна и т.н.
267
3
 
11
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
Невежеството е сила. Макар и не за невежите. Такива хора по-лесно се контролират чрез манипулации. Наистина е неприятно, но се получава така, че когато на едно място се съберат хора интилигентни и знаещи, то е много трудно те да бъдат накарани да правят едно и също нещо заедно най-трудно е на ръководителите им. И за да бъде гаврата пълна често те попадат под водачеството на хора, които са откровени психопати и/или далеч по-малко умни, но знаещи как да наложат волята си.
266
16
 
10
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Скоро ще ядете на Бойковите кучета изпражненията мързеливи червени злобни лентяй!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
265
2
 
14
 
! Отговори
ПРАВ преди 12 години
Дянков е прав , трябва да се намалят пенсиите и заплатите , парите за здравеопазването и образование .Но за да има ефект трябва да се вдигне бюджета и числеността на МВР . За да оцелееш в България като по - *** човек , трябва да си полицай . И горе долу ставаме като във вица за борците , като станат полицаите повече от народа , тогава може и да няма пенсии и заплати , кой ще смее да протестира .
264
8
 
5
 
! Отговори
Василев до Василев преди 12 години
И не само ГЕРБ, а всеки който дойде на власт аз ще съм добре!!!Защото не разчитам само на себе си!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
263
15
 
5
 
! Отговори
Василев преди 12 години
На власт ли е ГЕРБ аз съм добре.
262
2
 
11
 
! Отговори
до димо преди 12 години
Ха дано,ама на дали,пич!Няма кой да събори това управление.В парламента ги крепят ,,независимите,, депутати.Само под натиска на улицата може да се събори една власт.Обаче да виждаш някой да протестира?С изключение на БАН,но за един момент.
261
7
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ до 261 преди 12 години
От Гъзо *** Разни Българки:И *** ни е наш фен. Гарантирано от ГЕРБ.
260
2
 
11
 
! Отговори
до Василев преди 12 години
Споко , както е тръгнало и ти скоро ще си лижеш х------я за сол. Всички гризнахме дръвцето, но нека ни е сами си го правим!
259
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е,бре Бойко, е бре,Тикво,какво стана с твоите магистрали/май всички в Мин,съвет сте се ***!/Нещо замлъкна,защото май магистралите скоро няма да хранят народа,а вместо икономиката да се развива МАЙ ДЪРЖАВАТА СЕ ЗАТРИВА!И тоз папуняк,който чак от Америка ни го докара да си то завреш в трътлестия си ***!
258
5
 
4
 
! Отговори
dimitko преди 12 години
na vsichki neprosveteni i ne razbirashti ot ikonomika shte kaja samo edno,otivaite da rabotite v garciq,ispaniq i italiq smotanqci. ne vi otarva i hop da my iskame ostavkata! koi da doide,koi? nqkoi ,koito da ni ograbi li,da ni zabatachi oshte poveche kakto napraviha prednite li? ne vijdate li kakvo stava v evropa be material neshtojen? ne sam ot gerb,ne sam ot nikoi,no iskam i ot vas glypaci da ne sam! imam dete i za nego iskam da mislq, a tezi politici imat kapital v glavata i shte ni pomognat