България залага на мизерията, за да се спаси от кризата

ЕК прогнозира умерен растеж на икономиката при повишени рискове
Обновена: 10 ное 2011 14:07 | 10 ное 2011 14:07,
259
България залага на мизерията, за да се спаси от кризата
Снимка: Reuters

Слабо възстановяване и повече рискове за икономиката на България, прогнозира за следващите две години Европейската комисия. Брюксел представи изключително мрачни очаквания за стагнация на европейската икономика и предупреди за възможност от нова рецесия.

Зависимостта на българската икономика от износа към Европа е основен повод за тревога, става ясно от анализа на комисията. Износът, който е бил основен двигател на българската икономика през последните две години, вероятно ще намалява поради намаленото търсене в Европа, ето защо Еврокомисията подкрепя правителството в намеренията му да ограничава допълнително публичните разходи, да замрази заплатите в държавния сектор и пенсиите и през 2012 г.

Според анализа на Брюксел България се възстановява от икономическия спад по-бавно от останалите държави в Централна и Източна Европа и рисковете пред нея се увеличават, най-вече поради свързаността на търговията ѝ с Европа и високата безработица, която няма да бъде овладяна и през следващите 2 години.

Кредитирането е затруднено, а бизнес климатът и потреблението се влошават, констатира Еврокомисията.
Очакванията за ръст на икономиката от 2,2% за 2011 г. са разчетени главно на база добрите приходи от туризма и изключително добрата реколта, които може би ще подобрят потреблението и ще компенсират спада от намаления износ.

Като цяло обаче строителството, на което се дължеше икономическият бум преди кризата, и земеделието, продължават да са губещи отрасли. Правителството залага да повиши вътрешното потребление догодина предимно чрез финансиране на големи инфраструктурни проекти и на подобряване на усвояването на еврофондовете. Според Еврокомисията обаче това е твърде несигурен ръст, предвид нежеланието на хората да харчат. Ето защо Брюксел залага на растеж на икономиката от 2,3% през 2012 и 3% през 2013 г.

Прогнозата за инвестиционния климат също не е оптимистична и очакванията са, че през първото полугодие на 2012 г. той ще се влошава. По-слабият износ ще доведе до по-малко нови работни места и до по-малко инвестиции и през второто шестмесечие. Влошеният инвестиционен климат ще попречи и за увеличаване на инвестиционното кредитиране, предупреждава Европейската комисия.

Продължаващата нестабилност на финансовите пазари, както и ефектът от кризата в съседна Гърция вероятно ще забавят допълнително възстановяването на потреблението и инвестициите.

Въпреки че банките са стабилни, прогнозата сочи сериозен риск от влошаване на портфолиата и последваща ерозия на банковите капиталови буфери, т.е. те ще останат с по-малко резерви, което ще засили натиска върху техните наличности и върху възможностите им за кредитиране. В отделен коментар се предупреждава, че чуждестранните банки майки ще затегнат кредитирането в Източна Европа, за да изтеглят капитали към централите. При това положение единствената надежда за свежи пари в икономиката зависи от подобряване на усвояването на еврофондовете, което до момента е едва 12%.

Брюксел констатира, че нарасналото търсене навън не се е прехвърлило вътре в страната главно заради високата безработица, която забавя икономическото развитие и която е малко вероятно да слезе под двуцифрено число през следващите 24 месеца. Прогнозата на Европейската комисия сочи безработица от 11,2% за тази година и нива от 12,1 и 11,3% съответно през следващите две.

Заради свитото потребление и очаквания спад в цените на храните и енергията Европейската комисия занижи с 0,3% прогнозната инфлация за 2012 г., предвещавайки, че тя ще спадне на 3,1% догодина при 3,3 на сто за тази.
Ако правителството продължи с рестриктивната си политика спрямо доходите, то ще успее да намали бюджетния дефицит до около 1,7% и 1,3% съответно за 2012 и 2013 г., се казва в прогнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
1
 
! Отговори
Paradoks преди 12 години
100% ИСТИНА. Прав е колеката..........."Ама такова животно е българина, като му кажеш истината в очите, па вземе да се обиди :) "
245
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По правилното е "България бори мизерията с........... мизерия" Икономията е майка на мизерията! Изхода от кризата не увеличаване на приходите, защото ако няма приходи - рязането на разходи само отлага края! Само че края е в такъв случай е бавен и мъчителен!
244
0
 
13
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Абе говорете за Гърция квото щете, но дори и с тази криза няма скоро да ги стигнем. Не знам какво си мислите че се случва там, но се набива мнението че на българина му става по добре като знае че гърците са във финансова криза. Което е много жалко :) При нас кризата е социална и то много дълбока.Хич ми не дреме как е в Гърция... най-важното е, че това което пише 226 и коментират всички след него е истина. Ама такова животно е българина, като му кажеш истината в очите, па вземе да се обиди :)
243
2
 
4
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 12 години
До 226:Цяла Европа се чуди как да спасява гърци, те са тръгнали да пишат за България. На Балканите който е тръгнал против България хубаво не е видял - за справка Сърбия. И с какво са по умни от нас - може би Джон Атанасов е грък? Кое съвременно голямо изобретение е гръцко? С това, че си присвоиха културата на траките като елинска? Само деца ще повярват на твърденията, че насила са приели заемите от немски и френски банки. Защо не направят нещо за братята си от Кипър щом са свободомислещи???
242
0
 
6
 
! Отговори
Facebook преди 12 години
Събудете се! Възмутете се! Присъединете се!На 11.11.2011 г. народите от всички континенти ще излязат на мирен протест показвайки своето възмущение от посоката, в която парламентарния и икономическия елит ни тласкат. Политическите системи се провалиха, настъпи времето на хората, настъпи времето за пряка демокрация! Заедно ще изкажем недоволството от пътя, по който ни водиха шепа хора, облагодетелстващи себе си и своите семейства, самозабравяйки се в алчността си! Ние сме българската следа в това глобално възмущение. Ние нямаме готови решения на проблемите, нямаме конкретни искания. Ние сме хората и решихме да се съберем и да поговорим! Ние сме 99-те процента, ние сме легион! Ние сме анонимни, провокативни и мислещи хора! Няма да се конфронтираме с полицията, няма да се поддадем на цивилни провокатори в редиците ни. Ние ще говорим, ще обсъждаме, ще крещим защото имаме глас и той излезе от урните! Присъединете се към нас! Окупираме площадите! Връщаме си правото да бъдем чути! На 11.11.2011 г. светът ще бъде разтърсен от нашия глас, защото изкуствено наложените граници и предразсъдъци ще паднат. Любовта ще възтържествува и заедно ще променим посоката!Време е за революция! Време е за еволюция!!!А когато след време ни питат децата ни: "Ти къде беше на 11.11.2011?" Ние ще отговорим: "Аз бях там! Аз бях там на площадите! Аз взех съдбата в ръцете си, аз не се примирих! Аз се възмутих!"Как ще отговориш ТИ на този въпрос, зависи изцяло от ТЕБ!Ние хората ще бъдем там и ще те очакваме.
241
0
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 12 години
Лесно е да се застопорят заплатите и пенсиите , но цените на продуктите кой ще ги застопори ? Как може като кажат че цената на петрола се вдига и родните бензиностанции и те вдигат на 2-рия ден с по 4-5 до 10 стотинки . Обаче когато кажат че цената спада почват да ти обясняват как това не зависело от световните пазари и от зор намалят с 2-3 стотинки .
240
0
 
2
 
! Отговори
до 205 преди 12 години
четейки как са се вклинили тия банани в съзнанието ти се съмнявам, че мисленето е основния ти приоритет.сега като ги има? къде са книгите?а , забравих- те не се ядат!!
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
226 няма такава извадка това е извадка от бъзиклийс не нападайте гърците, защото някой *** е решил да пише от тяхно име
238
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
241 защото лошите новини продават ;)
237
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оххххх, искам един западноевропеец да дойде, да живее в България, със заплата на средностатистически бачкер или пенсия 160 лева, че да го питам. На вторият месец ще гушне букетчето. *** това не е от снощи,господа от Брюксел. Още през 20 век когато чуеха, че заплатите варират между 140 и 210 марки питаха: Ама на ден ли? Ще се хващат мотиките и ще се купуват капачки за буркани то се е видяло.И ако стане революция да знаете, че ще е заради ония с джиповете и черните мерджани.
236
3
 
0
 
! Отговори
229 преди 12 години
Ако някои в София има заплата от само 350 евро е не за запад ами направо да си слага въжето и да рита столчето, щото оправяне няма...
235
4
 
1
 
! Отговори
229 преди 12 години
И не ги мисли,те ще се оправят,ние:не.------------------------------------------------------------234 , ти си ***! Гърция върви към третия свят, стабилно. *** си, прав ти път "по запада" сигур страшна ще я свършиш на запад... апропо и аз съм на запад, напълни се запада с таклива нашенски ***...
234
1
 
2
 
! Отговори
Do 234 преди 12 години
Emi az puk ne sum na mn otgovorna posiciq i vzimam 750 EUR chisto.I ot nqkude 4 godini zaplatata mi vsqka godina se e uvelichavala (da ne govorime che sum smenil i 2 puti rabotata). Taka che, stoi si ti v Zapad i si komentirai tam, predateli kato tebe zaslujavat edinstveno da im se otneme pasporta i BG grajdanstvoto.
233
0
 
3
 
! Отговори
до 226 преди 12 години
Отпочиналите организми на гърците ще ги видим тепърва колко ще мърдат и ще са дори живи, да не говорим за нахранени и подремнали следобеден средиземноморски сън. Не става ясно точно защо е тази статия, ако изобщо съществува в техен вестник. Вероятно е да разбуди народния им дух. Те са просто длъжни да поддържат протестите срещу гадния запад и север, който им каза, че е време да не са чак толкова креативни, а да си седнат на задниците и да поработят малко, ей така за разнообразие.
232
3
 
3
 
! Отговори
до 229 преди 12 години
Не пиши такива глупости за повишени заплати и т.н.,защото и кокошките ще ти се смеят. Разбирам,че си в София, но откъде си дошъл? ОТ някоя крива паланка си изскокнал, щом при тая скотщина софийска и общобългарска,тъжна и отчаяна,ми разтегляш възторжени хвалебствия като комсомолски дитирамби.. И да се вземеш да си оправиш правописа, че и 50 евро заплата ти е много.
231
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...АМИ КАТО НЯМА АКЪЛ ЗА ДРУГО.. ПРЕМИЕРА БОРИСОВ ЗАЛАГА НА МИЗЕРИЯТА........
230
1
 
7
 
! Отговори
народен будител преди 12 години
доиде време да покажем на света,че и ние българите сме европеици и достоини последователи на левски и ботев.че сме хора а не стадо,***.целият свият излиза на улицата и протестира да излезем и ние на улицата на мирен протест-окупираи софия.да покажеме,че не искаме да ни експлоатират,че не искаме да се застопорияват заплатите,че не искаме да скачат цените всеки ден,че не искаме да сме безработни и социално слаби европеици а управлияващтите да трупат милиони на гърба на народа-окупираи софия ци
229
2
 
11
 
! Отговори
до 229 преди 12 години
Не знам откъде имаш подобна оптимистична информация.Преди 2 години,докато живеех в София заплатата ми беше 350 евро и повярвай ми,беше висококвалифицирана и отговорна.Добре че намерих правилния път-на Запад.А колкото до гърците-прави са,за съжаление.И не ги мисли,те ще се оправят,ние:не.
228
3
 
2
 
! Отговори
До 229 преди 12 години
Браво, много хубав коментар.
227
0
 
4
 
! Отговори
Zmievada преди 12 години
Скъпи съ" ...." -партийци;граждани ;държавници и все подобни ( който иска , да си го тълкува ,както му е удобно ) ,съгласни сме с византийския журналист - оти добре ни е описъл. Съгласни сме и с 229 - понеже е националист ( уф !!! - дано не е В. Сидеров ) Но питането ни е КАКВО ПРАВИМЕ ОТ ТУК НАСЕТНЕ ??????