Трайков навит на проучвания за шистов газ в BG

Добивът му бил евтин, пък и се разкривали работни места
Обновена: 11 ное 2011 13:48 | 11 ное 2011 13:02,
317
Трайков навит на проучвания за шистов газ в BG
Снимка: БТА

Проучванията за наличие на шистов газ са първата крачка, която може да доведе до енергийна независимост на страната, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на кръгла маса в БСК, посветена на шистовия газ.

"В условията на криза е още по-важно да проучим всички резерви, с които разполагаме", аргументира се той.

Още по темата

Според Трайков, ако бъде доказано, че е икономически обоснован добивът на шистов газ, то това ще е вариант за диверсификация на енергийните източници, ще се разкрият нови работни места.

"Ще получат нов тласък и традиционно силни отрасли в българската икономика като химическата промишленост например, които са обвързани с цените на енергоресурсите", смята той.

По думите му в момента среднопретеглената цена на природния газ от внос у нас е 475 долара, а цената на газа, добит по новата технология - от шисти, в Полша е около 270 долара, а в САЩ - между 140 и 250 долара за 1000 куб. метра.

Пред журналисти Трайчо Трайков коментира, че все още не са приключили преговорите с американската компания "Шеврон" за подписване на договор за проучване на шистов газ у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми Той ви каза, не го ядосвайте, щото ... ! и ето го резултата
249
1
 
19
 
! Отговори
До 252 преди 12 години
Къде са разследващите журналисти? Бенатова къде е?Господари на Ефира? Защо никоя медия не съобщава официално тия факти? ЗАЩОТО:Българските печатни и електронни медии имаха своята сенчеста страна след края на комунизма, но ситуацията днес извежда корупцията и политическото влияние в медиите до нива, които отнемат всякакво доверие в обективността или независимостта на основните им материали."Плащането за отразяване е бизнес моделът за повечето основни медии в България по време на избори. Редакционната политика на много от националните ежедневници днес е да се заплаща за медийно отразяване - не за реклама, а за новини и анализи. Еднакво виновна е и телевизията - обикновено е много по-продуктивно да се купят новини, интервюта или платени излъчвания, отколкото обективни репортажи. По правило тези, които плащат на телевизиите, получават положително отразяване на пресконференции и други новинарски програми.Медиите са се превърнали в средство за подмазване на правителството, за да печелят изгодни договори или финансиране от медийните бюджети на министерствата.Преобладаващата практика на българските медии днес е те да бъдат използвани за бизнес и политическо влияние, а не за да се предоставя обективно отразяване на политически събития или критичен поглед, който да държи властта отговорна пред хората. Консолидацията на медиите в България е "*** симбиоза между медия, бизнес интереси и управлението на контрола на публичната информация.
248
0
 
5
 
! Отговори
от 248 преди 12 години
напиши в гугле, добив шистов газ село рогозина, ще ти излезе страница във фейс-а, там има снимки.
247
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
RIP, Добруджа :(А тоз на снимката, га чи ли й от "Чистотата"
246
0
 
12
 
! Отговори
248 преди 12 години
Къде са разследващите журналисти? Бенатова къде е?Господари на Ефира? Защо никоя медия не съобщава официално тия факти?
245
3
 
1
 
! Отговори
до 248 преди 12 години
Лъжеш! Шистовия газ няма връзка с дълбочината на сондажа, а при Кардам - Негру Вода не се пускат камиони защото има мост със слаба конструкция на румънска територия (така е от 10 години поне)
244
1
 
1
 
! Отговори
до 249 преди 12 години
Ами прекарай ги всичките - не ползвай мобилен телефон, свети си с батерия, не вземай заеми от банки, спестяванията под дюшека и толкова!
243
0
 
8
 
! Отговори
Def преди 12 години
Пак за *** зърното, а за българският народ плявата. Същата работа като с мобилните оператори, ел разпределители, банки и тн.
242
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
!!!В момента е започното да се дълбае до село Рогозина, Генерал Тошево.Имат разрешително, което им позволява да сондират до 5 100м, тоест това е за шистов газ.Камиони с шимикалите чакат на границата, в Румъния до Черна Вода (негро Вода), още не влезли тъй като имат проблем с документите, заради 2 от химикалите които са радиоактивни!!!
241
0
 
9
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Аз предлагам щом Трайчо е толкова навит на шистовия газ да приеме да живее в района на сондите, да пие вода само от местни водоизточници, да яде само храна местно производство докато е жив! Дали би приел това предложение?
240
0
 
16
 
! Отговори
Gerberist преди 12 години
Трайчо , пари- добре , работни места - добре , а *** я се замислете малко , че в Добруджа вода няма и питейната се извлича с помпи от поне 1000м подземни води , които ще бъдат отровени. Или ще пият хората газ....
239
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ отново блестят с невероятна разработка!! Шеврон ще добива газ на гърба на българския ***!! Мисля, че Бойко заслужава да остане доживот, не премиер, а цар на ***!! И дано смятат така всички, които гласуват като мене - за ГЕРБ!! Вижте в нета - шистовия газ се добива лесно и атравматично, почти като брането на тухли...
238
1
 
8
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Комунисти, капиталисти, либералисти, не са ли в крайна сметка всичките ''мангизисти''?
237
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дам... на зле отива работата. То вярно че дъжавата е оглозгана от всякъде, ама да ползваме неща от които другите се отказват, само и само да се нагушкаме с пари за сметка на природата е възможно само в БГ.Нали сте европейци бе ГЕРБовци?Ако е толкова надалавера, защо Франция забрани добива на шистов газ и повече няма да подновява сертификатите за добив?Таз далавера с евтиния газ ще е далавера само за някой, за други остава един гол шистов г*з и пре*бана природа
236
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей! Опасен е Трайчо! Дори и от смъртта на хората може да изкара пари!:) Те това е икономист:)
235
0
 
11
 
! Отговори
до 237 преди 12 години
Доста си некомпетентен и нагло си изказваш мнението на базата на какво?:) Направи си справка, че в някои от щатите проучванията за шистов газ са забранени! То ако беше безвредно дали щеше да се вдига целия този шум, как мислиш? - Или ние сме едни лоши хора може би, които не искат сладката корпорация Шеврон да печели, защото сме завистливи?:)
234
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Удри Бойко! Удри Трайчо! Овцете това заслужават!
233
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
236 - Аз ползвам тока от ВЕЦ бе ***:)) Той ми е на 300м:))) Тоя пък! Ток може да се прави от ВЕЦ-ове бе малограмотнико:))))))))
232
0
 
19
 
! Отговори
Никол преди 12 години
Много сте зле ! Защо обърнахте коментарите на БСП и ГЕРБ, след малко очаквам да минат и на ЦСКА и ЛЕВСКИ. Аз съм българин и съм избрал да живея в България и искам мойте деца също да видят красотата и ! Не може да си затвориш очите, когато някой иска да си напълни гушата на цената на 6.5 милиона човешки живота, защото няма толкова пари на Света колкото би струвало дори 1 човешки живот. Това което ще се случи ако се копае шистов гас у нас ще бъде най-голямото престъплени в историята на България.
231
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма страна в света която да е забранила проучванията за шистов газ.