Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа

Финансовият министър представи бюджета в парламента
Обновена: 16 ное 2011 14:54 | 16 ное 2011 12:12,
161
Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа
Снимка: Impact Press Group

Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

За това предупреди финансовият министър Симеон Дянков при представянето на бюджета за 2012 година в парламента. 

Той определи като основна задача за следващата година продължаване на досегашната политика на финансова стабилност.

Дянков изтъкна, че според икономическата прогноза на ЕК се очаква забавяне на растежа навсякъде в Европа.

"В тази си прогноза ЕК е благосклонна към България – очакваният ни ръст е ревизиран от 3,7 процента на 2,3 процента, като по този показател страната ни се нарежда на пето място", посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че очакваната средна стойност на растежа за ЕС е 0,6%, а шест държави ще имат дори отрицателен ръст.

"Не трябва да допускаме рискове", каза министърът.

"От началото на следващата година ще сме в условия на действащ пакт за финансова стабилност и промените в закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничения от 2 процента за дефицит и 40% за преразпределенията през бюджета, посочи още Симеон Дянков.

Той заяви, че фискалната цел е още по-консервативна – дефицит от 1,3 процента от БВП.

"Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа. Прогнозата ни е в края на 2012 г. инфлацията да е на ниво около 2,5%.

Финансовата стабилност е в основата на националната сигурност. Тази стабилност става все по-важен фактор в Европа", мотивира се финансовият министър пред депутатите. 

По отношение на пазара на труда се предвижда стабилизиране на броя на заетите. Прогнозата е безработицата да остане на нивата от тази година от 11,5%.

Планираният размер на приходите от около 29 милиарда лева, или 35,2% от БВП, което е увеличение с около 1 процент от тазгодишните нива.

Заложени са по-големи разходи за образование, за съфинансиране на европейски проекти, наука и култура.

"В бюджета за 2012 г. са предвидени различни източници на финансиране, което ни осигурява гъвкавост и устойчивост към евентуални външни шокове", каза Дянков.

Основните параметри, заложени в бюджета за следващата година са, ръст на БВП от 2,9 процента и дефицит от 1,3 на сто от БВП.

Заложеният размер за догодина на преките чуждестранни инвестиции е 2,8% от БВП.

Според проекта планираните приходи в републиканския бюджет са 17 029 228 100 лв.

От данъци се очаква да постъпят 15 388 000 000 лв., заплануваните неданъчни приходи са за 1 600 312 400 лв. От помощи, дарения – 40 915 700 лв.

895 735 300 лв. е вноската на България в Европейския съюз. 51 806 000 лв. е планираната субсидия за Министерския съвет, За МВР са предвидени 898 000 000 лв.

БСП, Синята коалиция и "Атака" вече се обявиха против бюджета за следващата година. Очаква се той да бъде приет с гласовете на независими депутати и евентуално с подкрепата на РЗС.

Още за параметрите в Бюджет 2012 четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Бюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"По отношение на пазара на труда се предвижда стабилизиране на броя на заетите. Прогнозата е безработицата да остане на нивата от тази година от 11,5%"..тоя, лъжата я няма за нищо
157
2
 
3
 
! Отговори
омонимен преди 12 години
Тоя е за принудително лечение,заедно с патрона си
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
... САМО СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ СЕ ОТМЕТНЕ И ОТ БЮДЖЕТА?
155
0
 
4
 
! Отговори
НЯКОЙ КАЗА преди 12 години
НЯМАТЕ ЛИ УСЕЩАНЕ,ЧЕ ТОЯ НЕЩО НЕ Е.....
154
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 12 години
ШУТ
153
1
 
4
 
! Отговори
гъза на брад пит преди 12 години
опаааааааааааааааааа,ПРОРОК ЛИ СТАНА вече ,сметанката ти нещо не излиза ,а .ТЪРГОВИЯТА Е ПРОСТА РАБОТА,НО НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА ,симеоне
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Cмешник
151
0
 
3
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
Та кога България не е била без рецесия. нищо ново
150
1
 
7
 
! Отговори
;) преди 12 години
Дянков преди година и половина ни пращаше на море с думите КРИЗА НЯМА спокойно сега предупреждавал ЕВРОПА другите гербери що не го спрат с тия изказване , че стават смешни
149
2
 
5
 
! Отговори
идосан преди 12 години
Дянкоооов, Дянков! Все едно да предупредиш, че утре сутрин ще изгрее слънцето. Хайде стига мазахте пред хората, а кажете какво ни чака, защото една част знаем, но кагато кажем, ни обявяват за луди конспиратори. Нещата и в политиката, и в икономиката са прости, но *** като теб ги украсяват с безмислици до някаква дива сложност, което само обърква обикновения човек. И, кризата в Европа ще е цвете, когато американците осъмнат с кафе за милиони/чашката. Тогава да ви питам как ще обяснявате.
148
5
 
2
 
! Отговори
и аз на вас преди 12 години
Класика!Много го аресвали соц. блока, но отишли да си изкарват хляба при капиталистите! :DДругарки и другари!Соц. блока не го съсипа Горбачов, а собствената му икономическа непригодност!Казано просто - фалира!Само с едно леко манипулиране на пазрите на петрол, плюс разходите по войната в Афганистан и аварията в Чернобил поставиха икономиката на великия СССР на колене!Дефицит на ОСНОВНИ хран. стоки, банани по Нова година, кола след 10год. чакане!Жителство след крепостен дог. с Кремиковци!
147
3
 
2
 
! Отговори
ivza преди 12 години
И друг път съм коментирал-светът е такъв защото ей такива хаплювци и послушковци работят в световната банка и мислят, че много лесно се управляват парите на една страна.Тоя да си хваща пътя защото заради такива като него сме на това дередже.А, да не забравя пенсионерите-и на следващите избори гласувайте за управляващите-колчето ще е по-голямо.Давайте все така и ....
146
5
 
15
 
! Отговори
СОЦ БЛОК преди 12 години
От 12 години живея във западна Европа и съм се срещал поне със 4-5 хиляди души от бившият СОЦ БЛОК от тях 95 % са със носталгия към комунизма ,хора от почти всички държави към СОЦ блока . За човека който съсипа този строй Горбачов биха го одрали жив . Много хора умрели при комунизма във лагерите ,да но сега умират всеки ден без лагери ,всъщност цялата държава е един концентрационен лагер ,всеки ден дрогирани хора,кражби,проституция,убиств,изнасилвания,отвличания,ОЛИГАРСИ,мафии,БЕЗЗАКОНИЕ и друи.
145
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Това което прави този човек е в интерес на България, в интерес на дългосрочното развитие на държавата, но хора на които акъла им стига само до това да се наядат, да си свършат работата в тоалетната и после пак същия цикъл, не са в състояние да оценят и въобще проумеят това."Брато не знам кое е в интерес на България, но ако до края на мандата си Герб не напълни хладилниците на хората, каквото и да приказва телевизията в момента, ги чака бой с камъни.
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков да предупреждава жена си.
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали ни успокояваше, че вече излизаме от тази пуста криза? Как да му вярвам на Дянков, като сутрин каже едно, а след обед друго? Боже пази нииииииииииииии, моля те!
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали пееше, че вече всичко ни е наред бе...Откъде го изровихте тоя!
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доло постовете за комунизма и за всички които не разбират че ГЕРБ са с комунистически убеждения прочетете ги !!!
140
2
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков, и ти Тотьо, в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата либерална, има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!
139
0
 
2
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
В марксистката теория, философско-историческа система с претенции за научност,[2] комунизмът е етап от историческото развитие, който възниква като неизбежен резултат от развитието на производителните сили, предизвикващо свръхизобилие на материално богатство и даващо възможност за разпределение, основано на нуждите (От всекиму според възможностите - на всекиго според потребностите), и за обществени отношения, базирани на свободното сдружаване на индивидите