Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа

Финансовият министър представи бюджета в парламента
Обновена: 16 ное 2011 14:54 | 16 ное 2011 12:12,
161
Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа
Снимка: Impact Press Group

Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

За това предупреди финансовият министър Симеон Дянков при представянето на бюджета за 2012 година в парламента. 

Той определи като основна задача за следващата година продължаване на досегашната политика на финансова стабилност.

Дянков изтъкна, че според икономическата прогноза на ЕК се очаква забавяне на растежа навсякъде в Европа.

"В тази си прогноза ЕК е благосклонна към България – очакваният ни ръст е ревизиран от 3,7 процента на 2,3 процента, като по този показател страната ни се нарежда на пето място", посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че очакваната средна стойност на растежа за ЕС е 0,6%, а шест държави ще имат дори отрицателен ръст.

"Не трябва да допускаме рискове", каза министърът.

"От началото на следващата година ще сме в условия на действащ пакт за финансова стабилност и промените в закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничения от 2 процента за дефицит и 40% за преразпределенията през бюджета, посочи още Симеон Дянков.

Той заяви, че фискалната цел е още по-консервативна – дефицит от 1,3 процента от БВП.

"Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа. Прогнозата ни е в края на 2012 г. инфлацията да е на ниво около 2,5%.

Финансовата стабилност е в основата на националната сигурност. Тази стабилност става все по-важен фактор в Европа", мотивира се финансовият министър пред депутатите. 

По отношение на пазара на труда се предвижда стабилизиране на броя на заетите. Прогнозата е безработицата да остане на нивата от тази година от 11,5%.

Планираният размер на приходите от около 29 милиарда лева, или 35,2% от БВП, което е увеличение с около 1 процент от тазгодишните нива.

Заложени са по-големи разходи за образование, за съфинансиране на европейски проекти, наука и култура.

"В бюджета за 2012 г. са предвидени различни източници на финансиране, което ни осигурява гъвкавост и устойчивост към евентуални външни шокове", каза Дянков.

Основните параметри, заложени в бюджета за следващата година са, ръст на БВП от 2,9 процента и дефицит от 1,3 на сто от БВП.

Заложеният размер за догодина на преките чуждестранни инвестиции е 2,8% от БВП.

Според проекта планираните приходи в републиканския бюджет са 17 029 228 100 лв.

От данъци се очаква да постъпят 15 388 000 000 лв., заплануваните неданъчни приходи са за 1 600 312 400 лв. От помощи, дарения – 40 915 700 лв.

895 735 300 лв. е вноската на България в Европейския съюз. 51 806 000 лв. е планираната субсидия за Министерския съвет, За МВР са предвидени 898 000 000 лв.

БСП, Синята коалиция и "Атака" вече се обявиха против бюджета за следващата година. Очаква се той да бъде приет с гласовете на независими депутати и евентуално с подкрепата на РЗС.

Още за параметрите в Бюджет 2012 четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Бюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
5
 
! Отговори
Pol4o преди 12 години
Подкрепям!
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе като Дянков работи в перспектива инвеститорите защо не го виждат ? Като сме най-стабилната държава в Европа защо чуждестранните инвеститори се оттеглят от България ? Чуждите инвестиции са показател по който можем да съдим работата на този очилатият с пицата.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
''заплануваните неданъчни приходи са за 1 600 312 400 лв.''Ето я сумата ,която ще е от глоби.Глоби от всички видове държавни глобяващи гадове.
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ще развият икономиката Пожарникаря и пожарната
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 105Не е нужно да разбираш от макро и микроикономика, за да разбереш, че положението не се подобрява въпреки мерките, че живота на българина е отчайващо мизерен, хората правят съпоставка с другите страни в Еврозонатавсе пак.
113
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков, и ти Тотьо, в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата либерална, има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!
112
3
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
В този сайт има куп платени клакьори на комунистите. На младите комсомолчета им е наредено да плюят, така както и батковците им не са могли. Явно според сбърканите мозъци на червените гурута , чрез ИТ технологиите ще заобичаме комунизма...Комунизмът си отива ---спете спокойно деца.
111
5
 
5
 
! Отговори
do 109 преди 12 години
Te щото комунстите много разбираха,затова сме на тоя хал.
110
1
 
8
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Кое, бе анонимен умник 98, което прави Дянков е "в интерес на България, в интерес на дългосрочното развитие на държавата"? Кое? А чувал ли си, че освен КАКВО се прави, също толкова важно е и КАК? Аз виждам, че интересът на България и развитието й са СЕТНА ГРИЖА НА ДЯНКОВ И НА НАЧАЛНИЦИТЕ МУ ОТ ЦК НА БКП. Използват се куците и сакати директиви на ЕС, сътворени от подкупни некадърници-бюрократи, които храним всички ние, за да се доубие икономически българския народ, та да бъде влядан и ГРАБЕН!
109
2
 
11
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 12 години
Абсолютен некадърник в професионално отношение! До момента не е предложил нито една гениална икономическа стратегия, която да впечатли световния икономически елит и да бъде приложена в практиката. Не е предложен даже за отличие по линията на ТНТМ! Но иначе има големи претенции към останалите. Лично за него е пълна криза, откакто се е родил! Ама не го разбира, ни той, ни - шеф му (още по-*** и от него, между впрочем!).
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистите не разбират от нищо вече - но СОТАДЖИЯТА Бойко разбира
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що се харчеха толкоз пари за билборди и ТВ реклами от РЗС, като сега се надупиха на този който искаха да уволняват ????
106
2
 
17
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Всеки средно грамотен икономист умеещ да борави със финансова информация знае, че Дянков е просто един финансово икономически инвалид и хроничен лъжец :)Няма страна в света с успешен валутен борд, която да си е позволила бюджетен дефицит над 1 % в продължение на 3 последователни години, просто няма такава държава :)
105
0
 
7
 
! Отговори
фотосентезиращ преди 12 години
"...основна задача за следващата година продължаване на досегашната политика на финансова стабилност." Ей тая стабилност ни разказа играта! Само накрая магарето да не умре, като на ония дето таман го научил да не яде :)
104
5
 
1
 
! Отговори
ДИДО преди 12 години
Брей колко много икономисти имало в България?! Хубаво е когато всички разбират от макро и микоро икономика! :)))
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко че оправи стадото , нали е овчар !
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГенералКметКаратистМилиционерТенесистФутболистБодигардХирургПожарникарЛейтинантКучкарМачоПлейбойВолейболисткакъв човек е имала България - къде се е крил досега
101
2
 
0
 
! Отговори
До 100 преди 12 години
Само не ми казвай, че ти знаеш какво трябва да се направи.
100
1
 
6
 
! Отговори
Даси преди 12 години
Този няма грешка- пак намери оправдание за собствената си некадърност
99
1
 
11
 
! Отговори
do 98 преди 12 години
Проблема на Дянков е че не знае какво прави :) а единствените, които може да му благодарят са *** контрабандистите на цигари от женския пазар