Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа

Финансовият министър представи бюджета в парламента
Обновена: 16 ное 2011 14:54 | 16 ное 2011 12:12,
161
Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа
Снимка: Impact Press Group

Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

За това предупреди финансовият министър Симеон Дянков при представянето на бюджета за 2012 година в парламента. 

Той определи като основна задача за следващата година продължаване на досегашната политика на финансова стабилност.

Дянков изтъкна, че според икономическата прогноза на ЕК се очаква забавяне на растежа навсякъде в Европа.

"В тази си прогноза ЕК е благосклонна към България – очакваният ни ръст е ревизиран от 3,7 процента на 2,3 процента, като по този показател страната ни се нарежда на пето място", посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че очакваната средна стойност на растежа за ЕС е 0,6%, а шест държави ще имат дори отрицателен ръст.

"Не трябва да допускаме рискове", каза министърът.

"От началото на следващата година ще сме в условия на действащ пакт за финансова стабилност и промените в закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничения от 2 процента за дефицит и 40% за преразпределенията през бюджета, посочи още Симеон Дянков.

Той заяви, че фискалната цел е още по-консервативна – дефицит от 1,3 процента от БВП.

"Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа. Прогнозата ни е в края на 2012 г. инфлацията да е на ниво около 2,5%.

Финансовата стабилност е в основата на националната сигурност. Тази стабилност става все по-важен фактор в Европа", мотивира се финансовият министър пред депутатите. 

По отношение на пазара на труда се предвижда стабилизиране на броя на заетите. Прогнозата е безработицата да остане на нивата от тази година от 11,5%.

Планираният размер на приходите от около 29 милиарда лева, или 35,2% от БВП, което е увеличение с около 1 процент от тазгодишните нива.

Заложени са по-големи разходи за образование, за съфинансиране на европейски проекти, наука и култура.

"В бюджета за 2012 г. са предвидени различни източници на финансиране, което ни осигурява гъвкавост и устойчивост към евентуални външни шокове", каза Дянков.

Основните параметри, заложени в бюджета за следващата година са, ръст на БВП от 2,9 процента и дефицит от 1,3 на сто от БВП.

Заложеният размер за догодина на преките чуждестранни инвестиции е 2,8% от БВП.

Според проекта планираните приходи в републиканския бюджет са 17 029 228 100 лв.

От данъци се очаква да постъпят 15 388 000 000 лв., заплануваните неданъчни приходи са за 1 600 312 400 лв. От помощи, дарения – 40 915 700 лв.

895 735 300 лв. е вноската на България в Европейския съюз. 51 806 000 лв. е планираната субсидия за Министерския съвет, За МВР са предвидени 898 000 000 лв.

БСП, Синята коалиция и "Атака" вече се обявиха против бюджета за следващата година. Очаква се той да бъде приет с гласовете на независими депутати и евентуално с подкрепата на РЗС.

Още за параметрите в Бюджет 2012 четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Бюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
6
 
! Отговори
MMG преди 12 години
Ей, добре, че е Дянков, иначе нямаше да разберем за кризата :)
97
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега плюете по Дянков /въпреки че не знаете защо/, но после ще му благодарите. Това което прави този човек е в интерес на България, в интерес на дългосрочното развитие на държавата, но хора на които акъла им стига само до това да се наядат, да си свършат работата в тоалетната и после пак същия цикъл, не са в състояние да оценят и въобще проумеят това.
96
2
 
3
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
---- Прикрепено писмо (ЕНЕРГИЙНИ "СТАРАНИЯ"-до министър С.Дянков) ----Подател: евгени славков <evgeni70251***abv.bg>До: PRESS_OFFICE***MINFIN.BG, MINISTER***MINFIN.BGОтносно: ЕНЕРГИЙНИ "СТАРАНИЯ"-до министър С.ДянковДата: Сряда, 2011, Ноември 16 13:00:23 ЕЕТ<<<<<<<<<<"Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.">>>>>>>>>>>> Господин Дянков ,мисля,че това е твой пресен цитат,поправи ме ако не е така.Застраховка на Мутренската политика на Борисов ,при евентоално проваляне на бъджет 2012,и презастраховането си чрез твои и изказвания на Цветанов,не ви оневинява за ОГРАБВАНЕТО на България.В недалечно минало се тиражираше как "Спонсорството на МВР е "добро за оцеляването му.Сега защо не анализирате всичките "пера" на МВР-бюджета,за да разсеяте големите ПИТАНКИ !!! Някак си няма да стане ,както няма и да благоволиш да изясниш"Срещата ви с Борисов" в Америка чрез АБВ-билети.Толкова ще отговориш,колкото и "Царя" за запознанството си "Мултигруп",пак по АБВ-направления. Сащто токлова ,щет обясни и бившия мин.Милен Велчев относно "печалившата"продажба на държавния дълг.Не вярвам да ти се говори относно Булгаргаз,както и на Р.Овчаров за Топлофикация.А ти се опитваш по медиите да настройваш общественото мнение :Как трябва да се промени пенсионната система спрямо европейската такава.Не знам какво си следвал,но вашия "началник" Борисов ,най-вероятно/не твърдя със сигурност/ те държи и тебе чрез КОМПРОМАТИ,защото ,той е известен в това си качество като "ГЛАВЕН СЕКРЕТАР",за което АБВ го удостои със ВСИЧКО.
95
2
 
11
 
! Отговори
но комент преди 12 години
1% от населението-полицаи.За гинес сме ,братя българи!Толкова полиция няма друг народ в света да храни!
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а защо плащаме по близо 1млрд. на ЕС и МВР, а? та я в този контекст, колко пари бг е усвоила от европроекти? а за милиционерите ... ами 60хил. ушеви от които поне 25хил. са излишни!
93
6
 
2
 
! Отговори
поля преди 12 години
Кво сте се разпискали против думите на Дянков. Той говори с ехото на рева на Меркел и останалите водители на ЕС. Няма начин у нас да е друго.Ревете против тия дет ни вкараха в ЕС.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбрах кога свърши рецесията та започна да се говори за нова
91
1
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 12 години
Много ми се иска някой да публикува сканирано копие на тази статия от вестник Симера /които всъщност съществува само във въбражението на болните мозъци/.
90
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Антидянковщини и социални пристрастия, макар да знам, че В собственото си село никой не е пророкВреме е да се спазва Конституцията...! Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.Сега можем да направим... Седем стъпки към Рая...:1. Премахване на различното данъчно облагане на доходите, от труд (заплати) и собственост (дивиденти, печалба, наеми и т.н.)... премахване и на таваните за пенсионно и здравно осигуряване...! Така, спазвайки принципа на плоския данък Равенство, онези 65% от доходите, които взема 10% от населението, ще са справедливо обложени...2. Премахване на различното данъчно облагане между, едноличните търговци и другите юридически лица! Отмяна на Патентния данък, като дискриминиращ. 3. Задължително облагане на всички доходи в България - При източника...!4. Въвеждане на три стъпала за облагане доходите, на Физическите и Юридическите лица, с долен праг Необлагаем минимум= Социалния минимум от 686 лева...!!! - Рухна мита... - 10% плосък данък = 100% събираемост...!!!5. В България, в 21 век, не живеят *** маймуни...!!! Незабавно въвеждане на лични данъчни досиета и данъчна полиция! Установяване персонално, защо 1 милион граждани не плащат данъци и осигуровки...! Дали защото вече са направили първия си милион и се подиграват с Държавата или нямат доходи Ако нямат да им се плащат социални помощи, но с внесени за тях пенсионни и здравни осигуровки...!!! 6. Включване в размера на работните заплати, на всички допълнителни доходи, представителни, технически, бонуси, дрехи и другите екстри... като квазипарите ваучърите за храна, например! Премахване на "таваните" за пенсионно и здравно осигуряване..., като дискриминационни...! 7. Въвеждане на еднокомпонентни потребителски цени, за услугите и енергиите!!!
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
почнахте да ни занимавате пак с душевно болни,вчера излизахме от кризата днес пак влизаме,абе дянкоф,я се разбери най-сетне със сесе си насаме и тогава прави обяви,че будиш смях само,то не е и смешно вече,пълен надолу с капитан дянкоф!
88
2
 
7
 
! Отговори
Елф преди 12 години
Бойко Борисов е наредил всички българи да носят модерни черни шалове.След изборите премиерът е присъдил на всички гласували за него МАЙСТОРСКИ,,Черен пояс-Първи дан" по френска любов!
87
2
 
15
 
! Отговори
Вимов преди 12 години
*** си ти, Дянков и *** ще си останеш! Жалък пъпчив и мазен пицар!
86
5
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 12 години
Ти какво предлагаш - може би да не се отделят никакви средства за вътрешна сигурност?
85
2
 
8
 
! Отговори
A преди 12 години
Мишка !
84
4
 
16
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Ето, драги съграждани на грабителската комунистическа държава България, вижте сами: "планираните приходи в републиканския бюджет са 17 029 228 100 лв.895 735 300 лв. е вноската на България в Европейския съюз. 51 806 000 лв. е планираната субсидия за Министерския съвет, За МВР са предвидени 898 000 000 лв.".Значи: 5,3% за МВР+ 5,3% за ЕС+ 0,3% - за МС, т.е С ВСЯКО ОСМО ЛЕВЧЕ, СЪБРАНО ОТ НАС, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, ХРАНИМ НАШИТЕ ФУРАЖКИ, ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ И БЮРОКРАТИТЕ от Европейския съюз.Честито!
83
2
 
12
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Старши специалист /инженер, юрист, икономист/ в администрацията , получава 400-600 лева ..СРЕДНИСТИ в МВР, данс , "подслушванията", нсо-та , полицаи и т.н. , да не говорим за шефове- взимат ПОВЕЧЕ..)Да не говорим за смачкания дребен бизнес ..Неандерталец, накрая САМО тези ще ви гласуват..Последната сламка на мутрите , ще бъдат репресивните и мутренските "органи" ..))
82
1
 
9
 
! Отговори
Баш майстор преди 12 години
Какъв добър човек ! И услужлив ! Не само че "оправи" икономиката в България ми сега иска да "оправи" и Европата ! Голям икономист-голяма работа !
81
2
 
14
 
! Отговори
до ДянкоФ преди 12 години
Брато ,спечелихме изборите ,а сега може да си ХОДИМ!Нека хората в Бг, да си оправят нещата !
80
1
 
19
 
! Отговори
Вафла Винкел преди 12 години
бе на мен все по-тудно ми става да си плащам, все по-скъпото парно..
79
0
 
5
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
ФУНДАМЕНТАЛНО от мен ....))))Когато пост комунисти, или мутри - техните слуги, обсъждат бюджет , ВИНАГИ обсъждат всъщност ДВА бюджета Единия яростно бранят- нямало пари , другият тихомълком приемат ..Вторият е този , който "уважават" всички обичащи авторитаризма или тоталитарната власт - бюджетът на мвр, на данс , на РЕПРЕСИВНИТЕ органи..Не се знае КОГА ще им бъдат нужни -да се пазят от народа, гражданите и ТЕ трябва да са доволни.Шефовете на държавните служители - също .."Работническата аристокрация" - по Маркс ..))Имат и стари навици - УБО , ДС-с различните управления , подслушване и т.н. ..И когато еднотипни рендета са и сегашните им шефове- това е нормално..С две думи - имаме ДВА бюджета: ЕДИН на властта и друг - за гражданите , пенсионерите , бизнеса , учените , свободните професии, работниците и т.н...Все пак мутра с антуража си , е на власт ..))