Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа

Финансовият министър представи бюджета в парламента
Обновена: 16 ное 2011 14:54 | 16 ное 2011 12:12,
161
Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа
Снимка: Impact Press Group

Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

За това предупреди финансовият министър Симеон Дянков при представянето на бюджета за 2012 година в парламента. 

Той определи като основна задача за следващата година продължаване на досегашната политика на финансова стабилност.

Дянков изтъкна, че според икономическата прогноза на ЕК се очаква забавяне на растежа навсякъде в Европа.

"В тази си прогноза ЕК е благосклонна към България – очакваният ни ръст е ревизиран от 3,7 процента на 2,3 процента, като по този показател страната ни се нарежда на пето място", посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че очакваната средна стойност на растежа за ЕС е 0,6%, а шест държави ще имат дори отрицателен ръст.

"Не трябва да допускаме рискове", каза министърът.

"От началото на следващата година ще сме в условия на действащ пакт за финансова стабилност и промените в закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничения от 2 процента за дефицит и 40% за преразпределенията през бюджета, посочи още Симеон Дянков.

Той заяви, че фискалната цел е още по-консервативна – дефицит от 1,3 процента от БВП.

"Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа. Прогнозата ни е в края на 2012 г. инфлацията да е на ниво около 2,5%.

Финансовата стабилност е в основата на националната сигурност. Тази стабилност става все по-важен фактор в Европа", мотивира се финансовият министър пред депутатите. 

По отношение на пазара на труда се предвижда стабилизиране на броя на заетите. Прогнозата е безработицата да остане на нивата от тази година от 11,5%.

Планираният размер на приходите от около 29 милиарда лева, или 35,2% от БВП, което е увеличение с около 1 процент от тазгодишните нива.

Заложени са по-големи разходи за образование, за съфинансиране на европейски проекти, наука и култура.

"В бюджета за 2012 г. са предвидени различни източници на финансиране, което ни осигурява гъвкавост и устойчивост към евентуални външни шокове", каза Дянков.

Основните параметри, заложени в бюджета за следващата година са, ръст на БВП от 2,9 процента и дефицит от 1,3 на сто от БВП.

Заложеният размер за догодина на преките чуждестранни инвестиции е 2,8% от БВП.

Според проекта планираните приходи в републиканския бюджет са 17 029 228 100 лв.

От данъци се очаква да постъпят 15 388 000 000 лв., заплануваните неданъчни приходи са за 1 600 312 400 лв. От помощи, дарения – 40 915 700 лв.

895 735 300 лв. е вноската на България в Европейския съюз. 51 806 000 лв. е планираната субсидия за Министерския съвет, За МВР са предвидени 898 000 000 лв.

БСП, Синята коалиция и "Атака" вече се обявиха против бюджета за следващата година. Очаква се той да бъде приет с гласовете на независими депутати и евентуално с подкрепата на РЗС.

Още за параметрите в Бюджет 2012 четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Бюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
16
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Още 2009 г. след като гледах една пресконференция, на която г-н Дянков убеждаваше журналистите, че е "топ 100 финансист" разбрах, че същия си няма и капка представа от финанси и икономика и още тогава изразих своето мнение, за което бях подобаващо Оплют като комунист, въпреки че никога не съм подкрепял през живота си БСП.А сега да Ви е честит "топ 100 финансиста" брата на браТ Пит :) и незабравяите да му вЕрвате на глупостите дето Ви плямпа и пак да гласувате за падаря на правешкия селянин:)
57
1
 
15
 
! Отговори
gorskia преди 12 години
Защо не коментират процента на безработица, процента на средните месечни заплати и пенсии спрямо тези в западна европа? Защо не коментират липсата /минималните/ на чужди инвестиции в страната и липсата /минимално/ на производство в страната? Колко души трябва да останат в страната за да могат поне работа да си намерят? Срамота е в 5 милионна "европейска" държава като нашата да се говори за мизерен живот и безработица, та това е един средно голям западноевропейски град!!!!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Икономическия спад на Гърция за 2011 г. е 5.5%, а българската икономика нараства с 2.2% - да 2011г. не е приключила, но това не е стреляне в тъмното, а се стъпва на реални данни и отклоненията може да бъдат максимум е в рамките на плюс минус с няколко десети от процента. Да де но за 2012 година прогнозата за България е 1,3 % растеж на икономиката при инфлация от 5 %,което е оптимистичния вариант,има и вариант да е 0 %,или дори спад.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
450 млн. евро - вноска на България в ЕС (за 1 година) !Делим на 7.5 млн българи (включително пеленачетата, бабите и дядовците, а ... и ***) и получаваме по 60 евро на калпак!А сега някой да пресметне колко млн. евро инвестира ЕС в Булгария (за 1 година)!!!А и друго - то, че им пазим задниците - едно на ръка!
54
7
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
И кой предлагаш да дойде на власт - дядо Коледа, елените, снежанка и джуджета може би?
53
2
 
10
 
! Отговори
ГОСТ преди 12 години
Aбе, не разбирате ли, че тоя *** се подиграва с нас непрекъснато с резултатаи:най-ниски пенсии и заплати - най-високи ценинай-кратък живот - почти най-голям стаж за пенсияТу влиза, ту излиза от криза: няма кой да му потърси сметка, приказва и действа както си иска-това не е само с подкрепата на Б.Б., а е перфекто изпълнение на задачата по ликвидирането на българския народ, поставена не от вчера пред т.нр. ни политическа класа
52
2
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Според социалното министърче в България няма пари за нищо, но пък според финансовото министърче, в България има много пари и затова имало ниски данъци- Да, но за кого има и за кого няма пари...???1. Високи са косветите данъци, наречени данъци върху бедните.- От фонд работна заплата, под различна форма, се удържат 37%. Веднага с ДДС се експропреират още 20%... и след кратко задържане от държавата се ДАВАТ НА ЧЕСТНИТЕ ЧАСТНИЦИ!!!- Следват задължителните данъци сгради, смет, глоби и т.н. - общо около 65% или 2/3 от парите за труд НА БЕДНИТЕ...!!!2. Ниски са преките данъци или данъците на богатите!!!- Данък печалба е 10%, а ДАНЪК ДЕВИДЕНТ..., Е ЕДВА 5%... и това са ДОХОДИ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА отдавна надмогнали нуждите си..., доходи на физически лица - онези 10% от населението Спестили след нова година 25 милиарда лева...3. Помислете при 25 милиарда частни печалби, с ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИТЕ тавани за пенсионни и здравни осигуровки, колко пари не са внесени в социалната сфера!!!- Чл. 60 (1) от Конституцията гласи ... "Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество."Къде в Конституцията пише, че гражданите плащат РАЗЛИЧНИ ПО РАЗМЕР данъци или в зависимост от вида и размера на доходите и има "таван" за облагаемите доходи и осигуровки.- Пише го в закони, но щом те противоречат на Конституцията Трябва да се отменят, като противоконституционни...!!!ТА ЗА КОГО, СА НИСКИТЕ ДАНЪЦИТЕ..., ДЯНКОФ-Ф-Фг-н Премиери г-н социален и финансов М-ри,- КОГА ЩЕ ГИ ИЗРАВНЯВАТЕ КАКТО Е ЗАПИСАНО В КОНСТИТУЦИЯТАТА ДА ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ???
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кривата ракета Космоса и крив!
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОМРЪЗНА МИ ТАЯ П'ТКА И ЛА'НАРИТЕ ОКОЛО НЕГО ДА РЕВЪТ КОЛКО ИМ Е ТРУДНО!КАТО НЕ СЕ СПРАВЯТ С ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ОТГОВОРНОСТИТЕ ДА СИ ЗАМИНАВАТ.
49
7
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 12 години
Икономическия спад на Гърция за 2011 г. е 5.5%, а българската икономика нараства с 2.2% - да 2011г. не е приключила, но това не е стреляне в тъмното, а се стъпва на реални данни и отклоненията може да бъдат максимум е в рамките на плюс минус с няколко десети от процента.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали България е остров на икономическа стабилност,нали сме с най-ниски данъци в целия ЕС.Тогава щом сме толкова добре,защо няма наплив на европейски емигранти,които да търсят работа в България и на чужди инвестиции???
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От помощи, дарения 40 915 700 лв."- А бедните да го духат" - казал Цезар!
46
0
 
16
 
! Отговори
ан преди 12 години
ВНОСКА 900 МИЛИОНА НА ГОДИНА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ. БРАВО БЕ. ЗА 4 ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО ВНОСКИТЕ НИ КЪМ ЕС СА 3 МИЛИАРДА 600 МИЛИОНА. И КОЛКО МИЛИОНА СМЕ УСВОИЛИ ОТ ПАРИТЕ НА ЕС? НИЩО И ПОЛОВИНА. НАПРАВО СМЕ МНОГО ДОБРЕ. УМИРАЧКАТА Е МНОГО КРАСИВА. ДОКАТО ЕДНИ ПРЕЯЖДАТ ДРУГИТЕ ГЛАДУВАТ. ТОВАЕ СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА ПО ХАМЕРИКАНСКИ ПАТЕНТ НА ЕДНООКИЯТ ПИРАТ. ПРИ 33 МИЛИАРДА ПРИХОДИ В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА ДА НЯМА ПАРИ ЗА НАЙ НИСКИТЕ ПЕНСЙИ. НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА КРАДНЕНЕ И СЪС ЗА.НИКА.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре стига чепка тоя бюджет ве.... Аре се фанете в ръце и направете така, че фирмита да работят свободно и спокойно.... и ше има и за бюджета и за хвалби и за всичко.... Ааа те па фирмите се на некой човек на некой човек пък то и селинджъри ....не не мое се мисли тъка държавнически и глобално а требе да се следи некой да не наруши хармонията на грабене
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
41 - Абе брат! това са прогнози:))))
43
0
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, (лекция за политици)Пари за пенсионната система, има и при днешните нива на вноските, но!. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас, - Солидарна- Капиталова лична (но, защо частна?)- Пофесионална- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... - Данък Обществено осигуряване, с който се плаща КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Държавата Социалното осигуряване!!!Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си изпълняват Конституционните задължения. Как ли - като:1. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капитарова система2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционното си задължение за Социални помощи по Чл.51 от К-ята, КАКВИТО СА ВДОВИШКИТЕ ДОБАВКИ КЪМ ПЕНСИЙТЕ4 И ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИДнес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия, КОИТО СЛЕД ТОВА умишлено фалира и парите за пенсии изчезват в личните и сметки Това е и Главната причина за съществуването на Сивата икономика, неплащаща социалните си задължения и които фалират веднага, ако бъдат осветени (ето това се нарича Параграф 22) - ЗАТОВА КАТЕГОРИЙНИТЕ ПЕНСИИ, КОИТО МОГАТ ДА ПЛАТЯТ ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ, СА ПО 40 ВМЕСТО ПО 400 ЛЕВА!!!2. Чрез Противоконституционния (Чл.60) "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева..., а от Девидентите (обложени само с 5% ДОД?!?!?) и доходите от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво макар, че получаващите ги бабаити крадат, като за световно, а се лекуват и получават пенсии със всички оставалиИ накрая: - Това, че някой днес някой чичко паричко има големи доходи не означава, че утре не може да ги загуби..., та нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата кризаПо Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равни
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди изборите според Дянков излизахме от кризата,след изборите според Дянков не излизаме от кризата.Айде на верващите гласували честито!!!
41
5
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Каква криза бе приятел? Българската икономика според ЕВРОСТАТ ще нарастне с над 2%, а икономическа криза има когато има спад /рецесия/. Рецесия през 2012г. ще има в Гърция и Португалия, а най-вероятно и в Кипър и Италия. За сравнение по-прогнозни данни икономиката на Гърция ще НАМАЛЕЕ с колосалните 5.5% на годишна база, а българската икономика ще НАРАСТНЕ за същия период с 2.2% - това са официални данни на ЕВРОСТАТ.
40
0
 
10
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Този не е Брад Пит,а лъжливото овчарче.Където и да го е пратил чичо Сам и Световната Банка след него е потоп-глад и разруха. Пенсии ли,заплати ли ? Ша са оправим ама на куково лято с този псевдо икономист и банкер.Бог да пази България.
39
1
 
12
 
! Отговори
bbb преди 12 години
Господин Дянков казвате,че сме на 5 място по стабилност!А на кое място сме по заплати и пенсии,защо не казвате за тая класация.Как може хората да преживяват с тия заплати.Помислете малко трезво и след това говорете за класации.