Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа

Финансовият министър представи бюджета в парламента
Обновена: 16 ное 2011 14:54 | 16 ное 2011 12:12,
161
Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа
Снимка: Impact Press Group

Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

За това предупреди финансовият министър Симеон Дянков при представянето на бюджета за 2012 година в парламента. 

Той определи като основна задача за следващата година продължаване на досегашната политика на финансова стабилност.

Дянков изтъкна, че според икономическата прогноза на ЕК се очаква забавяне на растежа навсякъде в Европа.

"В тази си прогноза ЕК е благосклонна към България – очакваният ни ръст е ревизиран от 3,7 процента на 2,3 процента, като по този показател страната ни се нарежда на пето място", посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че очакваната средна стойност на растежа за ЕС е 0,6%, а шест държави ще имат дори отрицателен ръст.

"Не трябва да допускаме рискове", каза министърът.

"От началото на следващата година ще сме в условия на действащ пакт за финансова стабилност и промените в закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничения от 2 процента за дефицит и 40% за преразпределенията през бюджета, посочи още Симеон Дянков.

Той заяви, че фискалната цел е още по-консервативна – дефицит от 1,3 процента от БВП.

"Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа. Прогнозата ни е в края на 2012 г. инфлацията да е на ниво около 2,5%.

Финансовата стабилност е в основата на националната сигурност. Тази стабилност става все по-важен фактор в Европа", мотивира се финансовият министър пред депутатите. 

По отношение на пазара на труда се предвижда стабилизиране на броя на заетите. Прогнозата е безработицата да остане на нивата от тази година от 11,5%.

Планираният размер на приходите от около 29 милиарда лева, или 35,2% от БВП, което е увеличение с около 1 процент от тазгодишните нива.

Заложени са по-големи разходи за образование, за съфинансиране на европейски проекти, наука и култура.

"В бюджета за 2012 г. са предвидени различни източници на финансиране, което ни осигурява гъвкавост и устойчивост към евентуални външни шокове", каза Дянков.

Основните параметри, заложени в бюджета за следващата година са, ръст на БВП от 2,9 процента и дефицит от 1,3 на сто от БВП.

Заложеният размер за догодина на преките чуждестранни инвестиции е 2,8% от БВП.

Според проекта планираните приходи в републиканския бюджет са 17 029 228 100 лв.

От данъци се очаква да постъпят 15 388 000 000 лв., заплануваните неданъчни приходи са за 1 600 312 400 лв. От помощи, дарения – 40 915 700 лв.

895 735 300 лв. е вноската на България в Европейския съюз. 51 806 000 лв. е планираната субсидия за Министерския съвет, За МВР са предвидени 898 000 000 лв.

БСП, Синята коалиция и "Атака" вече се обявиха против бюджета за следващата година. Очаква се той да бъде приет с гласовете на независими депутати и евентуално с подкрепата на РЗС.

Още за параметрите в Бюджет 2012 четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Бюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Глас народен преди 12 години
В края на всяко тримесечие в Държавен вестник и др. масмедии е необходим пълен отчет (подписано от Президента, Министър председателя и Народното събрание) пред Народа за изразходваните суми по бюджета от:- Министерския съвет - по министерства;- Народното събрание - по депутати и фракции;- и Президенството;Ако не ги е срам нека да обнародват!!!
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Cqla evropa e tragnala kym *** tai4e my mislete.
36
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 12 години
Дянков сиреч като Бойко. Единият реже бюджети, а другият - лентички. :)
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков да не се чудиш как по тактично да ни съобщиш че ше фалираме догодина заради евро плюс дето Унгария и Чехия ги отказаха режи Дянков резерва и пенси и заплати ама 6 млрд евро зор ще ги събереш народа ще разбере рано или късно къде ни натикахте.
34
8
 
5
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 13Глупости на търкалета. Изкараха ни, че живеем в държава от третия свят. Умирали сме от глад, работили сме в нечовешки условия, живеели сме по улиците. Хайде стига драматизации...
33
1
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ДЯНКОВ,- Ще ти кажа защо Овчарчето Т.Живков, беше добър управник. Не, не заради Комунизма..., той дори не знаеше какво е това..., а защото като малък е бил овчарче- Това което и днес всеки "***" овчар знае е следното...:... - Стадото се пасе цяла година, пази се от дъжд, слънце и Вълци (чужди банки, енергийни дружества и "приятели"), овцете се заплождат и хранят обилно (дават се заеми при ниски лихви, чрез ББР), за да родят в края на годината агънца (да направят печалба), после да дават цяла година мляко (ДДС и осигуровки)..., и никога, ама абсолютно никога..., не се продават на "обособени части" ..., товарни превози, бутчета, дробчета и т.н. защото веднага умират!!!ДЯНКОВ, НЕ ТЪРСИ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ, ТО Е ПОД КРАВАТА, ТАМ Е И МЛЯКОТО КОСМИЧЕСКАТА ПЕЧАЛБА ОТ 25-30 МИЛИАРДА ГОДИШНОЗатова и днес Държавата може да се управлява по-добре от всеки "овчар" с опит, отколкото от всички български "професори", с титли...
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков как преди изборите криза нямаше имаше паи за заплати и пенсии и за БАН и за БДЖ минаха изборите и пари няма ко стана със финансовата дисциплина.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уфф, и на този очилат птеродактил ли ще трябва да ядем дарадонките, след като отлети един ден към океана?
30
3
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Гърция ЧЕТВЪРТА поредна година ще е в рецесия! Икономическата криза в Гърция е страшна и те нямат правото да получават никога, въприки че всички знаем, че това са свободни съчинения на форумен плъх.
29
4
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Ама една дума няма, която да не е вярна. В БГ нямаме реален поглед върху обстановката, а отвън явно се вижда най-добре.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"...Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу..." - Те това е - отново Европата ни е виновна! То на кривата ракета космосът й пречи!А изказването, че се очакват постъпления в бюджета "От помощи, дарения 40 915 700 лв." - направо ни хвърля в оркестара!!!"...51 806 000 лв. е планираната субсидия за Министерския съвет, За МВР са предвидени 898 000 000 лв...." - Кво ще прави МС с 26 млн. евро и кого ще "беси" МВР с 450 млн. евро???
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички страни в ЕС се скъсват да хвалят България,но никой от техните граждани не иска да емигрира и живее тук,освен някой и друг пенсионер.Що ли,нали сме много добре,остров на икономическа и финансова стабилност сред разрухата в ЕС???Колко гърци,италианци,испанци,ирландци,португалци,унгарци дойдоха да си търсят работа в българското земеделие,строителство и др.????Хем сме стабилни и сме добре,хем потока от български емигранти не спира към чужбина,а пък никой от ЕС не имигрира у нас !!!
26
0
 
14
 
! Отговори
Полковника преди 12 години
Страшна криза! Направо мъка! Милионерите стават милиардери. Мъка, мъка! Ние такива в Камбоджа ...!
25
1
 
2
 
! Отговори
Ми сега преди 12 години
В Европа кризата и нейното въздействие определено се усещат по-остро.Глобалната икономическа криза е довела до ниски нива на подкрепа за демократичните ценности и в най-развитите страни в Европа.Докладът, озаглавен Кризата и прехода: как те се възприемат от хората, изследва факторите, които доведоха до спад в популярността на демократичните принципи и принципите на свободна търговия в Европейския съюз и бившия Съветски съюз.Изследването се основава на изследване на близо 40 хиляди души.Европейската банка за възстановяване и развитие финансира проекти в 29 страни от Централна Европа до Централна Азия.Една капка съчувствие: Световната криза, считат на ЕБВР, по-силно е повлияла върху мирогледа на хората, живеещи в страни с традиционно високи темпове на икономически растеж. Тяхното разочарование в следствиe на кризата е една идея по-силно, тъй като въздействието на рецесията върху качеството на техния живот е и много по-голямо.
24
1
 
20
 
! Отговори
!! преди 12 години
Pецесия.Гарантирано от ГЕРБ!
23
1
 
19
 
! Отговори
Абе, няма ли? преди 12 години
Едно МЪЖКО момче " МЕКА КИТКА", да го опъне тоя *** ? Па може и шефа му!
22
1
 
22
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Дянков е слуга на Световната банка и не работи за България и българите !!!
21
0
 
11
 
! Отговори
13 преди 12 години
това звучи като Титаник втора част или защо след като сме на дъното продължаваме надолу
20
2
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Националния ни интерес е БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯБЮДЖЕТА Е НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТЕН НА РЕАЛНОСТИТЕ!!!ПРЕМИЕРА Е ИЗБРАН ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА, с некадърните си министри! Проектобюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза;5. Българска структурно-управленска криза;Изхода е Преработка на бюджета, заради:1. Американската финансова криза Освен Еврофондовете е нужно нисколихвено кредитиране на производството, от превишението на държавния резерв и само чрез ББР, при лихви 2-3%... 2. Световната продоволствена криза Поземлена реформа налагаща собственост на земя САМО ОТ ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА И САМО до 1 000 декара и 500 гора, всички селскостопански плащания да са за СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ (не на ратайте/арендатори-милионери) и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...2. Световната рецесия Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите ги фирми4. Световната екологична криза - Строителството на Южен поток и Белене не по-малко от 33% са за Български фирми и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове чакат ни стотици милиони екоглоби, които ще ни върнат в каменната ера....5. Структурно-управленската криза възстановяване на институциите, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и реформи:- В Здравеопазването Всеки гражданин с вноска в Индивидуални дебитно-кредитни картови сметки здравни досиета;- В Образованието - Масово Професионално средно образование в Техникуми гимназийте, са доказана загуба на време;- В Регионалната политика шесттте Социално икономически зони, да се трансформират в Области и държавни поръчки за вишисти, да се правят, освен в Софийския и трите специализирани, само в шестте Областни Технологични Университета.- Съкращаване на държавния апарат с 30%.- За наука - 2 % от БВП, концентрирани в БАН, Сафийския, Специализирани и Областните Технологични Университети.Всичко останало е Пустословие и Нищоправене...
19
1
 
8
 
! Отговори
Бай Григор преди 12 години
2,7 % ръст от нищо е равно на нищо , така че Дянков кой и защо е благосклонен към БГ не разбрах....