Русия ни иска в Евразийския съюз

Обединението да е с "лоялни към руските икономически интереси"
Обновена: 17 ное 2011 10:49 | 17 ное 2011 10:44, Елка Василева
804
Русия ни иска в Евразийския съюз
Снимка: Reuters

Освен бившите съветски републики Русия трябва да привлече в бъдещия Евразийски съюз редица други държави, сред които и България. Така смятат участници в кръгла маса, организирана вчера от управляващата партия "Единна Русия", информира руският печат.

Според фракцията на "Единна Русия" в Държавната дума, която е инициатор на срещата, "руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние" в този съюз, пише "Комерсант".

Вестниците припомнят, че създаването на нова общност в постсъветското пространство бе предложено от премиера Владимир Путин.

Статия на Путин за Евразийския съюз бе публикувана в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.

Новият съюз ще бъде "голяма страна", продължител на "идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство", което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан, заяви на форума руският политолог Дмитрий Орлов, цитиран в "Комерсант".

"Целите на модернизацията" обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики - днес членки на ОНД, но и с държави, "лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела".

Хората от "Единна Русия" засега не са проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз, отбелязва всекидневникът.

Налице са "инструменти и исторически аргументи", за да бъде осъществен "големият проект" за Евразийски съюз, който може да обедини към 250 милиона души, посочи пред участниците председателят на Държавната дума Борис Гризлов.

Сред аргументите според него е "общата история на страните" от постсъветското пространство, а сред инструментите – руският като "език за междунационално общуване" и "кооперирането в икономиката". Той изтъкна, че не става дума за "единна държава", а за "съюз на суверенни държави", пише "Комерсант".

"В обозримо бъдеще" Европейският съюз няма да отвори врати за Русия, а тя самата не би пожелала членство в НАТО. При все това "светът ще се развива в рамките на интеграционни групи" и бъдещият Евразийски съюз се очертава като нещо "естествено за Русия", заяви Алексей Пушков, телевизионен водещ и общественик.

Евразийският съюз трябва "да събере не толкова земите, колкото народите и гражданите в единно държавно тяло", каза посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. Той припомни своята идея руският да се нареди сред официалните езици на ЕС. За целта трябва да бъдат събрани един милион подписа в поне 7 държави от Евросъюза, посочва "Комерсант".

Участниците в кръглата маса не са разработили конкретни мерки за формиране на новата общност. Максат Кунакунов, съветник на председателя на киргизстанския парламент, обобщи: "Съюз ще има независимо дали го искаме или не". Той цитира Владимир Путин: "Който не съжалява за СССР, няма сърце, който мечтае да върне СССР, няма глава". И добави от свое име: "А който се съмнява, че ще създадем нов съюз - той е просто глупак".

В Русия все повече намаляват хората, които тъгуват за Съветския съюз, обобщава данни от анкети представител на социологическия център "Левада". През 2000 г. 30 на сто от запитаните са били готови да се върнат във времената на СССР, през 2003 г. идеята е била одобрена от 25 процента, а през 2007 г. едва от 15 на сто.

Интеграцията в постсъветското пространство отдавна вече е тръгнала, напомня "Московский комсомолец" за икономическото сътрудничество и безвизовия режим между Русия, Беларус и Казахстан. В близко време обединителните процеси може да стигнат "ново, принципно различно равнище", коментира вестникът "положителните нагласи към обединение сред жителите на Украйна, Киргизстан и Армения", посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


804
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
746
8
 
6
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
Принципно съм тотално ЗА. Замислете се какво сме ние в ЕС ?! Изтривалка, вечно оплювани, някаква си трета категория хорица...най-много да ни погледнат като умиращо псе и да не ни ритат. След 1989 да се е случило нещо положително ?! Едничко, бе ! Само едно... НЯМА ! Всичко се прави в името на Евроатлантическите ни партньори... А от тях - един голем Х*й. Виж, да им приютяваме ***, арабите и всичката *** - ок. За друго - презрение. И май скоро някой не е бил в Москва да я сравни с ЕС-столици
745
13
 
9
 
! Отговори
assen.pachejieff преди 10 години
От Русия - нито меда, нито жилото! Никакво бъдеще не може да бъде Русия. Първо руснаците трябва да си сменят чипа, а това иска поне няколко поколения още ...
744
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодарение на комунизма, ние отдавна сме атеистиччно стадо от безверници, така че "православното" няма особено значение. Погледнато чисто обективно, православната доктрина е назадничава, консервативна и далеч от нуждите на хората. По същество, съвременният свят и прогресът биват подържани и движени напред от протестантската доктрина и англосаксонската култура. Южните нации, пък и славяните, с някои изключения (поляци) сме мързеливи, пацифистки настроени *** , често с левичарско мислене.
743
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ МОГА ДА СТИГНА ПОСТА ЗА ЕВРАЗИЯ, КЪМ КОЙТО НЯКОИ ИСКАТ ДА НИ ТЛАСНАТ, ЗА ДА НИ ОШУШКАТА ДО КРАЙ. НО НАМЕРИХ ИНТЕРЕСЕН КОМЕНТАР В ЕДНА ГРУПА ПО НЕЯ ТЕМА, КОЙТО ВИ ПРЕДЛАГАМ ЗА РАЗМИСЪЛ:Всеки има право на мнение, но и леви, и десни, искаме нормална работа и добри доходи. Все пак, да видим какво казва Благоев и после как е изопачен:Димитъp Блaгoeв, 1906 г.: Pycoфилcтвoтo e гpyбo пoлитичecкo cyeвepиe, yмишлeнo кyлтивиpaнo cpeд нapoднитe мacи; пoлитичecкo знaмe, въpвeнeтo и вoювaнeтo пoд кoeтo нeизбeжнo вoди към пpeдaтeлcтвo и нaциoнaлнa кaтacтpoфa. Зaщoтo pycoфилитe, плyвaйки бeзoглeднo
742
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ САМО ОТ 1944 ДО 1948 Г. НИ СТРУВА 900 МИЛИАРДА ЛЕВА. КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ ДОВЕДЕ ДО ТРИ ФАЛИТА, ПОГРОМ НА БЪЛГАРЩИНАТА, РОБСТВО ПО СТРАШНО ОТ ОТОМАНСКОТО И ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДОВЕЛ ГО ПРЕЗ 1990 Г. ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА. КОМУНИЗЪМДимитров - Червенков -Живков - Три фалита - Грандиозен грабеж - Погром на БългарияПОСТКОМУНИЗЪМ:Луканов - Фалит- Грабеж- Разруха!Виденов - Фалит - Грабеж - Разруха!Станишев - Грабеж - Грабеж - Грабеж!Орешарски - КАКВО ДРУ
741
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
смазаха ви държавата, 40% от новородените не са българи, унищожено селско стопанство, образователна и медицинска система това ли са ви европейските ценности, когато българина взима по-малко от държави от третия свят ахахаххахах айде бе на вас очите са ви ***. Гледайте към щатите и си мислете как ще ги стигнем, определено сме на правилен път
740
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее ционисткия еврейски съюз и неговете чеда Меркел, Борисов, Орешарски, Волен... и *** които без да работят се плодят, като морски свинчета, а Орешарски подписа закон да им раздаде още повече пари. Обеща пред шефовете си още 200 млн. за хората в "неравностойно положение", както и изтегли заем от 2млр, като годишните лихви са забележете 700млн (3% на месец). Е какви преговори с такива ***.
739
10
 
29
 
! Отговори
Православен преди 10 години
Мястото на православна България е в съюз с близките нам православни народи - Русия, Сърбия, Гърция и други, а не в еврейския "Европейски" Съюз, един потъващ кораб където гей парадите са най-висша ценност...
738
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прочети, Юроде, малко история вместо пропаганда. Руснаците ни освободиха веднъж от турците, оше веднъж от фашистите, не спираме да ги псуваме, учудвам се че искат да имат нешо общо с нас. Какво ни даде западна Европа ?(въпросът е реторичен), Русия какво ни даде ?- 40 години успешно икономическо развитие. Неблагодарно племе сме.
737
9
 
21
 
! Отговори
Красимир преди 11 години
До UK до 712 Това твоето е поредната гадна лъжа,напротив-АЗ искам да емигрирам в Беларус или в Русия,но това не е толкова лесно.Ох,какво,ли не опитах за да избягам от ЕВРОТУРСКИЯ *** в които превърнахте България
736
3
 
6
 
! Отговори
Нитробългарин преди 12 години
И този пак за "европейския" път и за "цивилизованите" държави. Ако кажеш и нещо за "интеграция", ще ми стане лошо.
735
5
 
15
 
! Отговори
Нитробългарин преди 12 години
Подигравка усещам. КОЙ бил "цивилизован"?!... Западноевропейските държави? Е, това е уникална глупост.
734
5
 
0
 
! Отговори
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ преди 12 години
ТОЧНО СЕГА В МОМЕНТА СЕ ПРАВИ ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ ДЖАНЕТ ДЖОПЛИН ПО ШВЕДСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ - ТОВА Е ПРЕКРАСНА ИЗПЪЛНИТЕЛКА, А В ЕДИН ОТ ТЕКСТОВЕТЕ ПОКАЗВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЖЕНСКА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ .... МАКАР ТЯ ДА Е БИЛА ИЗНАСИЛЕН, А СЕ ЗНАЕ, ЧЕ Е УБИТА ОТ ДРОГИ..... ВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ СТРАХУВАЛИ ОТ ДЖАНЕТ ЗА НЕЙНАТА СВОБОДА ...--- ИЗПЪЛЕНИЕТО Е ОТ ТОРОНТО - 1970 ........... Kanadensisk dokumentär från 1974. Dok
733
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българите винаги са правили всичко с поне 20-30 години закъснение.1. Първа световна война на страната на губещият След това рязък курс към Русия,когато вече всичко е свършило2. Втора световна война, отново на страната на губещият След това отново на 180 градуса отново към Русия Тук съм съгласен ,че правилният избор е друг.Примерно курс към Америка.3. Последната глупост - Влизането в ЕС .Е тук вече трябваше да сме с Русия,защото тя е бъдещето поне за 20 години напред
732
11
 
5
 
! Отговори
Арсения преди 12 години
Не вярвам в тези приказки, че България ще бъде в този евроазиатски съюз. Бла, бла, бла и толкоз.
731
15
 
8
 
! Отговори
Вл.Жириновски преди 12 години
Аз пък съм обиден на днешните българи че не карат най-съвършените возила на света - Запорожец (ЗАЗ), Московец, Жигула (ВАЗ), т.е ЛАДА, а предпочитат никому неизвестните Бентлита, Ферарита, Поршета, Мазератита, Ламборджинита, Хамъри, Мерцедеси, Беемвета, Аудита и т.н. Ничево не понимаете от техника, маладци. Също и от кулинария толкоз, щото вместо борш и пелмени, нагъвате синьо сирене и трюфели. Защо не ядете от твърдокаменните руски шоколади, зъбите ли ви се клатят, та все налитате на швейцарските такива? Защо предпочитате френски и западни парфюми, а не ползвате руските - не миришат чак толкоз ужасяващо, а стават и за пиене и за отрова, пък и вместо антифриз ги ползваме също. Защо не купувате руски вестници, ако не за четене, поне за бърсане след голямата нужда они очен хорошие, въпреки че мастилото остава по кожата, но кой ти гледа точно там, нали. И в конце, почему не хотите присъединится к нами в самый хороший союз Евразийский, а се натискате все към богатите и цивилизовани европейски държави? Конечно, они първенци, но прийдите к нам мы в будущий Евразийский союз все двойкаджии и негодяи, как вами. Выберите для ваша валута РУБЛА, зарежите ЕВРО и ДОЛАРИ и потом вместе изградим новый СССР, в который вы будете новая наша республика.
730
13
 
5
 
! Отговори
Asen Prodanov, Burga преди 12 години
до 740 - Нито една от въпросните евентуални членки на измисления Евразийски съюз не е по-добре от България, а и никога няма да бъде ако попадне под руско влияние. Коварната цел на Путин е да създаде нова Руска империя по подобие на бившия СССР, в която единствено Русия ще има доминираща роля. В този евентуален бъдещ "СЪЮЗ" ще членуват световните аутсайдери с тоталитарно управление от авторитарни политически лидери, всички до един с комунистическа ориентация, което е повече от кошмарно.
729
7
 
18
 
! Отговори
До 735 преди 12 години
Г-не вие осъзнавате ли че тия страни са в ПЪТИ по-добре от нас! С 300 ЛВ. МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, НЕДОСТИГ НА ЛЕКАРИ И СЕСТРИ, ЗАТВАРЯНЕ НА БОЛНИЦИ! Това ли е "ПРОГРЕС" за вас!!!Ето докъде ни докара това членство в ЕС! Да не знаеш утре дали ще нахраниш семейството си и дали ще дочакаш ИЗОБЩО пенсия.. Страшен прогрес.. НЯМА ЩО!
728
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Я прочетете кой свиква Берлинския конгрес - същите БИГ БРАДЪРИ от ЕС! Не забравяйте че ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В ЦЯЛ СВЯТ която е проляла кръв за нас Е РУСИЯ! Оставете политиката - НЕОСПОРИМ факт е обаче че руският войник е дошъл тук знаейки, че ще умре, оставили са си семействата, децата, и родината си за да ни помогнат.. Рамо до рамо са били с българите! Те също са знаели че ще умрат но това не ги е спряло! Това не е срамно - това е един изкл. подвиг!
727
5
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Аз мисля че спасение за България и нас българите БЕЗ този съюз - НЯМА! Не виждам смисъл да пиша повече от това! А пък и Б-ия повече дава, отколкото получава в тоя ЕС! Да прогресираш не значи да стоиш на 1 място и да затваряш заводи, да приватизираш.. Това е една доста ПО-ДОБРА АЛТЕРНАТИВА НА ЕС! А някой хора добре да си помислят - България има ли ИЗОБЩО ИЗГОДА в Европейския съюз! Освен че само ни размахват пръст от Брюксел и ни казват какво "ТРЯБВА!" и какво "НЕ ТРЯБВА!"