Само сопата може да спре кабинета!

БСП призова симпатизантите си да протестират
22 ное 2011 18:15,
414
Само сопата може да спре кабинета!
Снимка: архив, БТА

БСП обмисля да внесе искане до Конституционния съд по казуса с вдигането на пенсионната възраст. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията.

„В България имаме едно лъжливо правителство, което веднага след изборите показа реалните си намерения“, смята лидерът на социалистите.

Според него "това правителство разбира само от натиск и само със сопа може да бъде спряно". В тази връзка той призова всички симпатизанти на БСП да се включат в започващите социални протести.

„До преди една година Бойко Борисов ни обясни, че тяхната пенсионна реформа е най-добрата, а сега вдигат самоволно пенсионната възраст и това е напълно неприемливо, защото хората все по-малко ще си плащат осигуровките“, смята Сергей Станишев.

Не искаме да яхаме вълната за свои политически интереси, но виждаме всички аргументи, добави лидерът на БСП. Имаме правителство, което лъже ежедневно и отказва да води диалог във всеки един сектор, в т.ч. с партньор, определен законодателно, какъвто са синдикатите, отбеляза Станишев.

От БСП предлагат с цел увеличаване на приходите в пенсионната система да се вдигане на максималния осигурителен праг до 2700 лв., а от април догодина и до 2900 лв.

Още по темата

Това, според тях ще донесе 100 млн. лв. и повече допълнителни приходи в системата на обществено осигуряване и около 32 млн. лв. допълнителни за НЗОК.

От левицата смятат, че е необходимо и от 2012 да се увеличи осигурителната вноска за Фонд пенсии с 1,2 процентни пункта и увеличаване на 2 на сто от 1 на сто размера на осигурителната вноска за Фонд безработица.

„Ние смятаме, че хората с по-високи доходи трябва да плащат по-високи осигуровки. Няма държава, в която и данъците да са толкова ниски и осигурителните вноски да са толкова ниски“, мотивира се Станишев.

По думите му БСП от самото начало се заявила като ясна опозиция и се противопоставила на намеренията за вдигане на пенсионната възраст.

„Сега ние ще се противопоставим с всички средства на това - правителството да пробута това увеличаване на пенсионната възраст“, закани се Станишев.

Според него реформите в БДЖ са необходими, но трябва да бъдат дългосрочни, структурирани и в диалог с работещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
18
 
39
 
! Отговори
;) преди 12 години
ХАМСТЕР!
3
21
 
38
 
! Отговори
Етнически Циганин преди 12 години
и точно ти ли ще ни отървеш от тях?Не мерси. По-добре по-малкото ЗЛО
2
23
 
56
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Този *** става все по-противен.
1
19
 
44
 
! Отговори
Етнически Турчин преди 12 години
Айде *** юрушшшшшшшшшшшшшшш давайте плюенето да започне!