Пенсионната реформа мина след денонощие спорове в НС

Опозицията тръгна от "наглост" и стигна до "джихад" в критиките си
Обновена: 8 дек 2011 14:57 | 8 дек 2011 14:22,
315
Пенсионната реформа мина след денонощие спорове в НС
Снимка: Булфото

ГЕРБ заедно с гласовете на независими депутати успяха да прокарат скандалните промени в пенсионната реформа след остри спорове и противопоставяне на опозицията.

Така в крайна сметка от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

Нарастването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца всяка година ще се прилага и за работещите първа и втора категория труд. За първа - докато в края на 2014 г. достигне 48 г. за жените и 53 г. за мъжете , а за втора - 53 г. за жените и 58 г. за мъжете.

С две години - от 25 на 27 г., се увеличава и стажът за придобиване на пенсия за военни, служители на ДАНС, Гражданска защита и следствието.

Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха. 

ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха "за", БСП, ДПС и Синята коалиция бяха против. От "Атака" гласува само един депутат и вотът му беше "въздържал се".

От БСП поискаха поименно гласуване, но предложението беше отхвърлено от председателя на парламента Цецка Цачева.

Дебатите по промените продължиха днес повече от 5 часа, а дискусията започна още вчера, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено около полунощ.

Мая Манолова от БСП заяви, че левицата ще атакува тези текстове в КС, тъй като това е единственият инструмент за защита на гражданите.

"ГЕРБ обяви "джихад" на българския пенсионер", отсече червената депутатка.

Против промените се обявиха сините, „Атака“ и ДПС. Според Мартин Димитров предложението на управляващите само е увеличило молбите за пенсиониране с около 30%.

А Хасан Адемов от ДПС пък беше категоричен, че ГЕРБ са предизвикали страх и паника сред хората.

Още по темата

"Не мога да се стърпя от вчера на този връх на политическата наглост, която се демонстрира тук", отвърна им обаче Снежана Дукова от ГЕРБ.

Тя обвини опозицията, че е използвала всички парламентарни инструменти, за да прекратят снощи сложния дебат, а сега по думите й се опитват да правят ефекти от опозиционно присъствие.

Синдикатите също категорично се обявиха против промените. Заради тях те напуснаха тристранката, с което прекратиха социалния диалог. На 17 ноември след 20 хиляден митинг в центъра на София управляващите се отказаха от първоначалния вариант на реформата, който предвиждаше шоково вдигане на възрастта за пенсиониране с една година от началото на 2012.

Стана ясно, че реформаторът бил премиерът Бойко Борисов, който искал да се осигурят средства за увеличение на минималните пенсии. В крайна сметка се прие предложението на вицепремиера Симеон Дянков, който го направил още през март 2010, но тогава социалният министър Тотю Младенов се „огънал“ пред синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нъц !НА 65 години ше тичате като млади козички по скелетата на строежите.... И според Великата Цвъцева ЛогикЪ - щом ударите 65 години и 1 денЬ ... вече сте скапани и не мое тичате и спокойно излизате у ПЕНЦИЯ !
264
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянкооооф, ти такова мамката на ГЕРБ и на народа бе ***, за едни 30 милиона икономия. Изгори юргана за да утрепеш една бълха. Голям късмет имаш, че народа го е налегнала апатията, а ония дето протестираха 97 г. се изнесоха в чужбина. Иначе до сега да си отпрашил за САЩ с наритан ***. Като искаш икономии защо не съкратихте областни те управи бе ***. За какво са ни 28 областни управителя с 28 областни администрации. направи ги 6 или 8 за цялата страна и икономията ще е грандиозна.
263
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво каза Костов по канал 1 а ? ГЕРБ се опитват да оправят бъркотията забъркана от тройната коалиция!
262
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Посвещава се на ДянковАко си взел от гладниядори трохица хляб,Ако си взел от скитника20% ДДС за събраните картони,Ако си приел за пенсионера дори една реформа,Ако си взел от болнияза избор на екип, не само си живял на празно. Дали е трябвало изобщо да се раждаш?
261
5
 
2
 
! Отговори
trak преди 12 години
С две години - от 25 на 27 г., се увеличава и стажът за придобиване на пенсия за военни, служители на ДАНС, Гражданска защита и следствието. Tova 6te sa edinstvennite hora koito v bade6te 6te se pensionirat. Zaradi riskovite si profesii. :)
260
11
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Айдееее, червените пак се ***.
259
7
 
18
 
! Отговори
с осем месеца преди 12 години
Ние, от "герб", предлагаме, бременността да се намали от девет месеца на един месец. Така ще съкратим с осем месеца възрастта за пенсиониране!
258
5
 
6
 
! Отговори
Баба Хола преди 12 години
Най-големия удар срещу тази политика би било обединяването на хората, ако сме единни и не позволяваме на тая или оная партия да яхне народното ни недоволство можем да успеем. Синдикатите нямат волята да направят нещо, сами трябва да си помогнем. Хайде впрягаите си сивото вещество и да си потърсим правата. Боя не винаги е най-доброто средство.
257
9
 
3
 
! Отговори
цар соломон преди 12 години
Абе...и това ще мине, НО ДА МИНАВА ПО-БЪРЗО.
256
4
 
5
 
! Отговори
до 263 преди 12 години
Глас Народен .Неразбра ли че царството на канцеларските плъхове,свърши.Хубаво ви беше,когато по цял ден се захласвахте със секретарките и се чудехте колко пари повече да откраднете
255
5
 
10
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 12 години
Какво е това търпение? Тези заслужават да бъдат убити с камъни, както в арабските страни. Железничарите се вдигнаха, другите мълчат. Зърнопроизводителите се вдигат, другите мълчат. Студентите ще стачкуват... Не! Трябва всички да се вдигнем, да протестираме, да стачкуваме докато това милиционерско правителство не си подаде оставката!
254
6
 
22
 
! Отговори
пенсионер преди 12 години
ГЕРБ е ЧУМАТА за България!
253
5
 
22
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 12 години
ГОСПОДИ, ГОСПОДИ...НИЕ ЛИ КРИВО ТИ СЕ МОЛИХМЕ ИЛИ ТИ ГРЕШНО НИ РАЗБРА, ТА ТАКИВА УПРАВНИЦИ СИ ИЗБРАХМЕ - ДА ЛЪЖАТ, ДА КРАДАТ, ДА БЕЗЧИНСТВАТ НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД... то каквото и да напиша още за тях, все ще е малко. О, ГОСПОДИ! ВРАЗУМИ НАРОД БЪЛГАРСКИ - ДА ГРАБНЕ СОПИТЕ И В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ... ПЪК КАКВОТО СОПА ПОКАЖЕ...
252
3
 
2
 
! Отговори
shushi преди 12 години
sravnqvat ni po vsi4ko s evropeiskite strani samo ne po zaplati i pensii bqx v xolandiq i kogato razbraxa kakvo polu4avame kato zaplati i pensii ni pitaxa tazi suma za sedmica li e e i kak jiveete ami prosto ne jiveem a ocelqvame nemoga i da si pomislq na 63 koi lishte e jiv kamo li da raboti sega sam na 45 i sam rabotnik s tejak fizi4eski trud udarjat mi 50 lv pens osigorovki koi shte gi polzva xalal da mu sa
251
3
 
11
 
! Отговори
Западни еничари преди 12 години
Всеки народ си заслужава"Батман"-а!През турско един мъж издържал най-малко 5-6 членното си семейство.А сега при тези еничари бачкаш(цялото семейство) до гроб за мизерна пенсия-ако дочакаш(??).Това не е демокрация,това е жесток робовладелски строй.
250
4
 
10
 
! Отговори
Баба Хола преди 12 години
Към Ами при ЖАН:Драги ми смехурчо, я кажи колко пари ще спести от тия си действия Дянков? Това което прави е само математика за следващите 2 години, а след тях какво? Ни пари в пенсионния фонд ни възраст за пенсия ни млади хора в БГ нищо , може пък да е фен на 2012- Свършека на света - След него и потоп:)
249
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Босоногите децаПривечер е. Бaвно, дебнешком сякаш, се спускат *** сенки над града. Огромният слънчев кръг догаря в потоци злато и алена кръв. Като мъртва сива змия лежи шосето сред стихнали поля. И ето босоногите. Три, четири, шест. Впрегнати в мънички колички, натоварени с дърва и съчки, те опъваха мускулите на своите млади тела. Фуражка с отпрани козирка, черни кръпки на сивите панталони, а жилите им изпънати като корабни въжета. Пот струят челата. А градът е тъй далече. Малки роби, впрегнати в ярема на своята беднота, деца, в чиито очи гори тихата скръб на старци. Далече е градът! Далече. Край вас ще отминат още много доволници, край вас ще профучат автомобилите на тези, които нивга в живота си не са пили горчивата чаша на мизерията те, зарад които е вашата мъка.Какво знаят те? В ресторантите на Чамкория свирят оркестрите, във вилите е тъй уютно и безгрижно. Черната сянка на глада не протяга там ръце. Не сплита лепкавите мрежи Грижата. Какво знаят те? Мамо, защо са се впрегнали тези деца? пита невръстният доволник от автомобила. Носят дърва за зимата. А не им ли тежи? Не, маминото, те са свикнали.Босоногите спират с тежка въздишка, стрелват искрящ омраза поглед и пак повличат количките си. Трият с ръка изпотени чела, изпъват жилите на почернелите си вратове и пристъпят. Облаци прах ги заливат, прах, сив и задушен като живота. А върху втората количка отгоре на дървата седи малка помагачка синеоко сестриче. Кръв, тъмночервена ивица кръв, е засъхнала по крачето му. Но то поглежда небето, поглежда полето и се усмихва. Кому се усмихваш, малка златокоса робиньо? На мъката?...На своята белоснежна детска душа се усмихваш ти. Твоята младост гледа с меки, кадифени очи. Но утре? Утре сивият поток на живота ще повлече и твоята младост, и твоята усмивка. И повлякла количката, изпотена, изпрашена, видяла тук черна мъка, там празнота и вечно охолство, ти не се усмихваш вече. По детското чело ще легнат сенки, влажните очи ще заискрят омраза и редом със своите одрипани братя ти ще свиеш своите малки, черни, изподраскани юмручета: Два свята, единият е излишен!
248
5
 
12
 
! Отговори
до баба хола преди 12 години
Че ние едно Априлско въстание не сме успели да вдигнем като хората! Всички ни се смеят какви овце и *** сме. Заслужаваме си гадната съдба да ни яхат крадци, некадърници и предатели.
247
5
 
14
 
! Отговори
ДО 252 преди 12 години
Имаш си своя логика , но кажи ми как става това - до преди да дойде Бойко всички крадяха и имаше за всички , след появата на ГЕРБ никой не краде и няма за никой .По скоро , сега в наше време , от две години насам е Големия грабеж на България .
246
3
 
9
 
! Отговори
Баба Хола преди 12 години
Към Факт: А къде беше Бойко Борисов и какво пишат за неговите далавери по чуждите доклади и сайтове? Той и неговата любима чии пари перяха? Ами останалите комсомолци от ГЕРБ и сие?