Пенсионната реформа мина след денонощие спорове в НС

Опозицията тръгна от "наглост" и стигна до "джихад" в критиките си
Обновена: 8 дек 2011 14:57 | 8 дек 2011 14:22,
315
Пенсионната реформа мина след денонощие спорове в НС
Снимка: Булфото

ГЕРБ заедно с гласовете на независими депутати успяха да прокарат скандалните промени в пенсионната реформа след остри спорове и противопоставяне на опозицията.

Така в крайна сметка от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

Нарастването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца всяка година ще се прилага и за работещите първа и втора категория труд. За първа - докато в края на 2014 г. достигне 48 г. за жените и 53 г. за мъжете , а за втора - 53 г. за жените и 58 г. за мъжете.

С две години - от 25 на 27 г., се увеличава и стажът за придобиване на пенсия за военни, служители на ДАНС, Гражданска защита и следствието.

Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха. 

ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха "за", БСП, ДПС и Синята коалиция бяха против. От "Атака" гласува само един депутат и вотът му беше "въздържал се".

От БСП поискаха поименно гласуване, но предложението беше отхвърлено от председателя на парламента Цецка Цачева.

Дебатите по промените продължиха днес повече от 5 часа, а дискусията започна още вчера, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено около полунощ.

Мая Манолова от БСП заяви, че левицата ще атакува тези текстове в КС, тъй като това е единственият инструмент за защита на гражданите.

"ГЕРБ обяви "джихад" на българския пенсионер", отсече червената депутатка.

Против промените се обявиха сините, „Атака“ и ДПС. Според Мартин Димитров предложението на управляващите само е увеличило молбите за пенсиониране с около 30%.

А Хасан Адемов от ДПС пък беше категоричен, че ГЕРБ са предизвикали страх и паника сред хората.

Още по темата

"Не мога да се стърпя от вчера на този връх на политическата наглост, която се демонстрира тук", отвърна им обаче Снежана Дукова от ГЕРБ.

Тя обвини опозицията, че е използвала всички парламентарни инструменти, за да прекратят снощи сложния дебат, а сега по думите й се опитват да правят ефекти от опозиционно присъствие.

Синдикатите също категорично се обявиха против промените. Заради тях те напуснаха тристранката, с което прекратиха социалния диалог. На 17 ноември след 20 хиляден митинг в центъра на София управляващите се отказаха от първоначалния вариант на реформата, който предвиждаше шоково вдигане на възрастта за пенсиониране с една година от началото на 2012.

Стана ясно, че реформаторът бил премиерът Бойко Борисов, който искал да се осигурят средства за увеличение на минималните пенсии. В крайна сметка се прие предложението на вицепремиера Симеон Дянков, който го направил още през март 2010, но тогава социалният министър Тотю Младенов се „огънал“ пред синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
3
 
12
 
! Отговори
симеон дянков преди 12 години
До края на мандата ще видите на какви чудеса съм способен, както съм се развихрил ще ви се завие свят. Филмът още не е започнал, това е само прегледа!
244
10
 
3
 
! Отговори
ами при ЖАН ? преди 12 години
ако ви слуша вас властта, ще трябва само да пълни гушите на посткомунистите-милионери докато не стане ЖАН-ВИДЕНОВОТО ВРЕМЕ в държавата. тогава ще заблеете нещо друго. но българия пак ще се е затрила някъде встрани от цивилизацията и пак някой ще трябва да прави безкрайни реформи. ЩО НЕ СЕ ЗАПИТАТЕ,тикви,ДЯНКОВ ТЕЗИ ПРОМЕНИ ЗАЩО ГИ ПРАВИ, ДАЛИ В СВОЯ ДЖОБ ГИ СЛАГА ТЕЗИ ВАШИ ПЛЮНКИ? прави умни неща, а вие ,глупавите тикви няма как да го оцените,защото вие не може да мислите, а само да плюете.
243
4
 
8
 
! Отговори
Баба Хола преди 12 години
От 10 ноември насам живеем в криза, пенсия едва ли ще доживея и абсолютно честно ви казвам, че това е някаква лудост и грандомания обзела управниците, които дори не казват "нашата страна", а "тази държава". Питам се защо е това отношение към нас хората, които им плащаме заплатите и бива ли да седим и да се паникьосване. Били сме зле и пак ще бъдем, ако се жалваме само по форумите. Да се вземаме в ръце и да им сритаме задниците на тия дето ни набутват в по-голама криза.
242
4
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Не защитавам Борисов. Той и Дянков направиха много простотии.ноНО:КАК НИКОЙ НЕ ВИДЯ, ЧЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА БЕШЕ ИЗТОЧВАНА ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН? КАК НИКОЙ НЕ УСЕТИ, ЧЕ АРМИЯТА ОТ 120 000 СТАНА 26 000 И ПАК НЯМА ПАРИ??? КАК НИКОЙ НЕ ВИДЯ, ЧЕ БЯХА ПРОДАДЕНИ НАЙ- ПЕЧЕЛИВШИТЕ ФИРМИ И ПАК НЯМА ПАРИ???Отговорът е страшен. Парите бяха откраднати и изнесени в чужбина, похарчени за скъпи коли и хотели по Черноморието, използвани за фирми...Пари няма. И няма и да има. Докато се КРАДЕ.
241
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
както каза един известен историк, не с протести, с барикади ставание протестираме, те ни се присмиват и си карат както са си наумили
240
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде като ви призоват идете и пак грасувайте за гербкой каквото сам си направи, друг надали може да му го направи
239
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някъде сте пропуснали 100-цата,т.е.сумата от гласували-за,против,въздържали се плюс 5 болни=240 депутати.Без 100-ца плюс 5 болни приема ли се за валидно.
238
5
 
15
 
! Отговори
цъъъсс преди 12 години
ЧЕСТИТА ВИ КОЛЕДА / АСФАЛТ И ЧАКЪЛ ИМА ЛИ ИМАЛИ / А ЧЕСТИТО /ТОВА С САМО ГЛАВА МУ / ПОСЛЕ ДО МЪДЯТА/
237
5
 
10
 
! Отговори
полудявам ли? преди 12 години
В века на компютрите, нета, автоматизацията и роботизацията пенсионната възраст на човешкете същества се качва! А в България новите технологии ще ги внедряват хора около 65-т годишна възраст щот нема място за младите! Възрастните били професионаристи, а опитни /зависи в какво де/ бил най важен!?!? (:D)
236
4
 
21
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Честито на всички, които гласуваха за ГЕРБ и да им се връща тъпкано, тъй като това е само началото на т.нар. непопулярни мерки, които ще ни "зарадват"! Толкова много малоумие има в тази държава, че на човек му идва наистина да бяга от нея и да не обръща назад за нищо на света! Такъв наивен, слабоумен и слабохарактерен народ едва ли има някъде по света!? Но всеки народ си заслужава тези, които си е избрал сам да го управляват!! С ГЕРБ напред народе мой и пак гласувай по същия начин на следващите избори докато те има и шаваш все още, пък след това .... вече ще ти е все едно!!!
235
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е геноцид спрямо българският народ!
234
3
 
18
 
! Отговори
до 231 преди 12 години
Премиера на Италия се отказа от заплата, а цървула Боко кога?
233
14
 
5
 
! Отговори
do 235 преди 12 години
Te (пенсионерите) да престанат да заемат раб. места в тази криза, че стоенето на два стола (пенсия и заплата) води рано или късно до болезнено падане на земята! Сухи факти - 20% от пенсионерите работят, а безработицата е 15-20%! Тоест пенсионерите заемат местата на безработните. И преди да се оплачат че им е малка пенсията - да се замислят колко взема един безработен? И да се замислят че който е безработен над 3 месеца няма здравно осигурителни права, за разлика от тях!
232
3
 
9
 
! Отговори
Мутромраз преди 12 години
Военните, работещите в МВР, ДАНС, "Гражданска защита", следователите ще могат да се пенсионират при 27 г. общ осигурителен стаж, ако две трети от него са в натрупали в тези служби. Значи започваш работа на 18години,работиш 9 години примерно продавач,след което кандидатстваш за работа в МВР,защото много харесваш Веселин Маринов.Преборваш се с конкуренцията от 12 човека за работно място и започваш да вардиш в храстите или да биеш демонстранти.След 18 години,вече на преклонната възраст от 45години се пенсионираш,вземаш си 20-те заплати и чакаш държавата да те храни до живот.
231
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е вече бг народът да разбере, че разчитането на пенсия е пълно безхаберие. Но явно за да стане това възрастта за пенсиониране трябва да се повиши до 70г. И естествено, да си даваш парите за осигуряване не е разумно, освен ако нямаш избор. Дори и ранно пенсиониране не ти дава възможност да си върнеш вноските.
230
3
 
11
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Откриите логическата грешка в изречението: "Аз ще се пенсионирам"
229
7
 
9
 
! Отговори
до 235 преди 12 години
Младежо,Най -напред да вземеш да си оправиш правописът,че правиш много грешки и след това разсъждавай на демограФски теми.Но простено ти е.Явно си ГЕРБерски клакьор. Толкова можете...
228
3
 
16
 
! Отговори
бъдещ пенсионер преди 12 години
АЗ МИНАВАМ В СИВАТА ИКОНОМИКА. ЩЕ ПОМОЛЯ УПРАВИТЕЛЯ НА ФИРМАТА ДА МИ ПУСНЕ ТРУДОВ ДОГОВОР ПО ЧЛ. 114 ОТ КТ. - ДО 5 РАБОТНИ ДНИ В МЕСЕЦА. И ТОГАВА ЩЕ ИМ ВНАСЯМ ОСИГУРОВКИ НА КУКОВ ДЕН... МИЖАВИ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ...ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА ПОСТЪПЯТ КАТО МЕН.
227
4
 
7
 
! Отговори
цъъъсс преди 12 години
//ало студенчета /ЧЕСТИТ ВИ ПРАЗНИК/ ПЕНСИИ ЗА ВАС НЯМА / САМО ШИ ШАРИТЕ ПАРИ / НЕКА ДА Е ЧАЛГА/
226
7
 
18
 
! Отговори
Младеж преди 12 години
Абе хора помислете малко стига с тоя егоизъм. Слепи ли стеНе виждате ли че млади хора не останаха в БГ. Половината ми познати вече емигрираха.В тая държава след 10 години повече от 50 % от младите хора ште са ***.Западните държави също са в демогравска криза и ще изсмучат всики кадърни можещи хора от България. Тук ще останат само *** братя и тук там някои работещ българин за цвятПРЕДИ ДА КРИТИКУВАТЕ ПИШЕТЕ КОГО ОЧАКВАТЕ ДА РАБОТИ ЗА ДА ДОЙДАТ ВАШИТЕ ПЕНСИИ.