BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия

Руски експерти коментират отказа да плащаме за Бургас-Александруполис
Обновена: 28 дек 2011 18:37 | 28 дек 2011 18:30, Елка Василева
318
BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия
Снимка: Булфото

България се опитва да създаден опасен прецедент, след като заяви, че няма да плати на Русия нито един лев от задълженията си по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Макар че сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, прецедентът е опасен, предупреждават руски експерти, пише в коментар Газета.ru.

Ако Москва покаже слабост, София може да се откаже да плаща и по проекта за АЕЦ „Белене“, а това са стотици милиони евро, се казва в коментар в руското издание.

В материала се припомня заявеното в понеделник от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, след като София в началото на декември заяви, че прекратява участието си в проекта.

Още по темата

Газета.ru цитира и вчерашния отговор на премиера Бойко Борисов, който заяви: „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас – Александруполис".

„Трудно ни е да коментираме думите на Борисов“, каза говорителят на Транснефт Игор Демин. „Но по-рано на всички официални преговори България признаваше дълга по проектирането /6,2 млн. евро/ и не е отказвала да плаща. Българите обещаха да платят и когато заявиха, че се оттеглят от проекта“, посочи Демин.

Според източник, близък до Транснефт, Борисов може би е имал предвид неустойки /например за пропуснати ползи/, каквито Русия теоретично би могла да поиска от България. „Но руските акционери в Бургас-Александруполис не се канят да искат каквито и да са неустойки, такива условия не са договорени в споразумението“, казва източникът.

Ако България обаче откаже да плати признатото по-рано задължение, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от руското издание.

„Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт както поради незначителността на сумата, така и във връзка с това, че България е интересна на Русия като партньор по проекта за газопровод „Южен поток“, коментира шефът на руския фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. 

Ситуация, аналогична с проблема с нефтопровода Бургас-Александруполис, се създава и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания Атомстройекспорт.

В началото на лятото 2011 г. руската компания поиска от НЕК да плати за извършените работи /до момента сумата иска възлиза на 58 млн. евро/. В отговор НЕК заяви, че Атомстройекспорт й дължи 60 млн. евро за доставеното оборудване.

В момента строителството е замразено, българските власти отложиха решението за месец март, пише Газета.ru.

Според Симонов в крайна сметка спорната сума може да възлезе на няколкостотин милиона евро.

„Това е много по-сериозна сума за България. И отказвайки се да плати за Бургас – Александруполис, българите се опитват да създадат прецедент“, казва експертът.

Освен това, ако Русия прояви слабост в случая с България, това ще усложни по-нататъшните й преговори с редица други страни – например с Туркменистан за Транскаспийския газопровод, предупреждава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе, кви централи кви пет лева народа мизерства с заплати от 270лв. вие в космоса ще ходите ,атомни централи само те са ни косура.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези са се наговорили! Вече съм сигурен! Че нали правителството прие да изплати 6,5 млн евро в свое заседание:))) Кой няма да плати!? Това е добро четиво за гербери, но не и за интелигентни хора:)))))
21
3
 
21
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Леле изпревари ме! И Бойко Борисов правилно е казал нито един лев т.е. ще платим в ЕВРО точно колкото трябва! Само, че се пропуска факта, че парите са от вашият джоб тъй като е на държавно ниво и средствата са от бюджета!Ама какво ли обяснявам ти си го написал, а относно 5 да му кажа, че плащането тепърва предстои както към Русия, така и към Евросъюза така и към МВФ и прочие.
20
16
 
15
 
! Отговори
Смех преди 12 години
Здравейте комунистчета, барайте меча. На всички останали нормални хора пожелавам честита Коледа и весело посрещане на Новата година. Нека следващата година да е с още по малко комунистити от изминаващата!
19
4
 
6
 
! Отговори
Апис преди 12 години
За 17. Кои държави са ни неприятелски тогава? А парното се увеличава всяка година, и цените на услугите, и на храните, и на дрехите. Това е ситуацията другарки и другари :D Сал една ракийка ни остана да си пием и да псуваме всички! ;-)
18
4
 
18
 
! Отговори
*** преди 12 години
След няколко дни ***, пак с боен и нетърпящ възражение глас ще ги уведоми, че ще им даде само шестте милиона /за които е виновна Тройната коалиция/ и нито лев неустойка. Ще видят те!
17
6
 
11
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Според БСП, обаче, Гърция и Русия могат да поискат компенсации, които да достигнат до 1 млрд. долара.=====Та, гусин Шматко, не 1 млрд, 1 лев няма да получите компенсации
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли все още нормални хора (за поддържащите Го нищо не казвам), които да не са убедени, че мъчещите се (и мъчещи ни) да ни управляват са нормални? Тя митоманията им е замъглила ръбестите кратуни, но ние защо им вярваме като зомбирани? Колко пъти още трябва да ни излъжат, за да оценим, че това са си същите червени маскари, само с разликата, че са от най-долната пасмина от пазванти, дребни кариеристи и отявлени ***? Този тулум освен да се перчи и да лъже, какво друго прави? Ааа, мачле играе!
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12И какво те прекара Горбачов, когато викахте за империята на злото! Нали се прехвърлихте към империята на доброто - САЩ:))))
14
3
 
4
 
! Отговори
за 7 преди 12 години
Приятелски държави са тези държави с които сме в приятелски отношения. Тоест не сме във враждебни отношения. Това не опира само до пари.
13
14
 
14
 
! Отговори
Българин от чужбина преди 12 години
Ще го ядеш наистина, ако Бойко се съгласи да приема проектите на Русия без ние да имаме полза и печалба, ще го ядете всички АНТИГЕРБАДЖИЙ
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Министерският съвет прие и постановление, в резултат на което ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания - Проектна компания нефтопровод Бургас-Александропулис БГ ЕАД. Средствата в размер до 12 800 000 лв. ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към Международната проектна компания."От сайта на правителството гербери лъжливи! Нямало да платят:))))))))))))))))
11
5
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Няма...страшшноо,ще ги плати Гоце Параваноф.Нали тойй подписа...тройният шлем.Сега като не е...президент,го вземете в някой голям руски нефтен...гигант,само за...акъл и той ще ги заработи 6-те милиона евро,за нула време.
10
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да бе Русия особено е много "приятелски " народ!!!, я стига сме им играли по свирката на тези , навреме как Горбачов ни прекара , хак да им е сега , нито лев няма да платим , точно така , евала на Бойко !
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7Виж 4! Дори постановление вече има да плащаме, но ще ги платим ние, а Боко ще се прави на борец с руснаците:))))
8
6
 
19
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Това са сценки. Двете страни отдавна са се разбрали. Сега играят за публиката.
7
7
 
7
 
! Отговори
киро преди 12 години
а гоце навремето направи голям щлем.................
6
6
 
29
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Какво значи приятелски народ? Имаме ли пари всички ще са ни приятели, нямаме ли пари - няма приятели. Нямат ли интерес руснаците от нас мислиш ли, че ще са ни приятели? Дръжки! А иначе тия 6.2 млн. ще им ги платим като попчета и Боко пак много говори.
5
9
 
34
 
! Отговори
дядо преди 12 години
номера от селски вечеринки,Кратуня ще си плати като поп ама сега дрънка дивотии за пред зомбирания си електорат!!!
4
21
 
24
 
! Отговори
българин преди 12 години
:))) Не ви харесва пробългарско правителство, нали ? Хак да ви е ! Все по малко ще ви харесва! Разигравахте си коня досега с русофилистичните ***, но това повече няма да го има! Ае, имате един лев от мен да пиете по една студена хисарска вода!