Забрана за добива на шистов газ, но временна

Тя ще действа, докато не бъдат приети законови промени
Обновена: 16 яну 2012 21:45 | 16 яну 2012 21:18,
239
Забрана за добива на шистов газ, но временна
Снимка: БТА

Депутатите от парламентарната икономическа комисия приеха редактирания вариант на предложението на Яне Янев и група народни представители за налагане на мораториум върху добива и проучването на шистов газ. 

Решението беше взето след близо 4-часови дебати с 13 гласа "за".

Mораториумът ще е в сила, докато не бъдат приети промени в Закона за околната среда, така че да се прави ОВОС при всички видове проучвания за добив на шистов газ, или докато не бъде променен Законът за подземните богатства, така че да се забрани технологията "хидравлично разбиване". 

Еколозите, които присъстваха на заседанието, не бяха съгласни с ограничаването на действието на мораториума и напуснаха залата. Те бяха категорични, че протестите продължават.

Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на "Коалиция за България" за приемане на закон, забраняващ добива на шистов газ, както и предложението на Волен Сидеров и група народни представители за налагане на мораториум върху добива на шистов газ в продължение на 20 години. 

Народните представители гласуваха предложението на Яне Янев и група народни представители точка по точка като заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов внасяше редакционни промени. Така депутатите приеха, че се забранява прилагането на технологията "хидравлично разбиване", "удар", "фракинг" и други такива технологии, които вкарват химикали под земята под налягане, по-голямо от 20 атмосфери. 

Нарушителите ще се санкционират с глоба от 100 млн. лв. и конфискуване на техниката и оборудването, решиха още депутатите.

„Ние искаме да имаме категорични текстове, че околната среда и водите няма да пострадат при добива на шистов газ. Трябва да има ОВОС във всяко едно проучване за добив на нефт и газ над 1000 метра”, каза по-рано Валентин Николов от  ГЕРБ. 

Още по темата

 При гласуването на текста в пленарната зала ще се направят още предложения и корекции, добави Николов. 

Приетият документ е изпълнен с вътрешни противоречия, но волята на народните представители беше да бъде придвижен максимално бързо към пленарната зала, така както партия ГЕРБ е поела ангажимент към представители на протестиращите, каза след заседанието ресорният министър Трайчо Трайков. 

Според него самите вносители на проекта не са знаели какво гласуват и затова трябва да се подготвят по-експертно за гласуването в пленарната зала. 

По време на заседанието депутатите обвиниха Трайков, че заблуждава за шистовия газ. Той от своя страната каза, че решението на правителството е било за започване на преговори с компанията, победител в конкурса - "Шеврон", но с нея все още не е сключен договор и няма представена работна програма. Не искам да съм част от решение, взето под натиск от нерационален страх, коментира Трайков.

Волен Сидеров отправи обвинения срещу министъра, че правителството е получило бонус 30 милиона евро за разрешителното на Шеврон.

"Едната лъжа е, че има дадено разрешение за проучване, а другата лъжа е, че 30-те млн. по някакъв начин са присвоени от някого. Няма разрешение и 30-те млн. са част от предложенията на компанията, с които тя е спечелила конкурса, които да бъдат платени на държавния бюджет при подписването на договор за проучване", обясни още министърът.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 12 години
Българите са ***!megafon.blog.bg/politika/2012/01/16/bylgarite-sa-myrshi.883693
14
0
 
14
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Евтиното политиканстване си отива, както си отиде член първи на Татовата конституция. Интересите на народа нямат политическа окраска и партийна принадлежност! Концесия е вече най-мръсната дума в речника ни, всеки концесионер изнася печалбите, след като хубавичко ни е остригал, а за нас остават само пораженията от деиноста му... Само дето на един , двама са им пораснали банковите сметки и рано или късно се омитат я към САЩ, я към Южноафриканската република, я към Уругвай.
13
2
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Самода припомня на платените или тотално заблудени гербери няколко факта от последните месеци - герб се продадоха на мутрите в Банско и им узакониха незаконните лифтове и писти! Герб се продадоха и на мутрите софийски и узаконяват строежи по Витоша! Герб са ба път да продадат земята на еврейските *** от Шеврон! Плюя на тях! Ккато и на всички предишни! Ще има май виссящи по дърветата, защото друг изход не виждам! Предишните бяха ***, тези направо се осират! Ще избие всичко някъде!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
яне пак се изяви и сега има рев от двете страни получава се тука има тука няма,маи ще има наддаване скоро за газта,да доста добре се получи *** сега ще реват,а ние ще може да искаме понижаване цените...
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така че да се прави ОВОС ОВОС?Какво означава?
10
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от еколози! Всеки си плаща за "научни проучвания" за да компрометира добиването на по-евтин продукт! Що Русия и Египет да не си продават природния газ!? Всичко друго е вредно само тяхното не е! И типично по български кой чул-недочул се съгласява!
9
4
 
21
 
! Отговори
Ужас до 7-ми преди 12 години
Абе 7-ми, абе герберска подлого, абе какви бсп=та и гоцета са ти в устата бе? Плюя на всеки, който ще си продаде *** и нашата природа на уродливи печелбари! Гоце, моце, бб, цвцв - плюя на всичките, ако някой от тях продаде земята ни на ***, които ще ни продават най-вероятно по-скъп газ, но хич не им дреме за природата! Всичко си има граница и герб са на път да я преминат! Земята и водата не трябва и да се помисля да се застрашават! Ще изригне хорското недоволство и ще стане страшно!
8
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добив на шистов газ у нас означава алтернатива на другия газ,и оттам-шанс за по-ниски цени за българската икономика.Познайте от раз кой няма интерес от подобно развитие на нещата.?
7
3
 
34
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Аз ли нещо не разбирам или тук в прав текст се казва, че никакви забрани няма да има, ами просто се отлага с малко, докато си го прокарат законови и хич не им дреме!? Абе има ли един БГ политик с топки и с мислене за държавата и хората, да застане и да каже: ще гласуваме и приемем закон за тоталната забрана за проучване и добив на шистов газ, тъй като въобще не е ясно дали ще го има и дали ще е по-евтин, но наистина има риск от замърсяване! Плюя на всичката продажна *** - политиците!
6
4
 
12
 
! Отговори
Депутат преди 12 години
*** как да го забраня тоз шистов газ, кат тия ми издържат щерката в чужбина и вземаха жената на работа!
5
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По продажна *** от ГЕРБавите няма!
4
3
 
31
 
! Отговори
специалист-турколог преди 12 години
Някои хора добре са се ориентирали:За да направиш кариера в тази страна трябва или редовно да ближеш г..а на поредния голям брат, или да си му ***.Голяма прокопсия ни чака с таквиз хора начело!
3
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ подаде на народа един гол к*р!
2
7
 
17
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Положителна новина! Поне засега! Браво!
1
3
 
25
 
! Отговори
Рогозина преди 12 години
Ами ,отивайте да ги глобявате в с.Рогозина!!!!!!!!!!!!!!!