До тон грозде на калпак за домашна "Грозданка"

Виното и ракията – само от грозде, решиха депутатите ни
Обновена: 10 фев 2012 09:36 | 9 фев 2012 20:40,
104
До тон грозде на калпак за домашна "Грозданка"
Снимка: Булфото

До тон грозде на човек за преработка на домашно вино или ракия позволиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Ако семейството е петчленно всеки член на домакинството ще има право да преработи за себе си до тон грозде, обясни изпълнителният директор на Агенцията по "Лозата и виното" Красимир Коев.

Той допълни, че най-честите нарушения, които агенцията открива са именно от количествата за лична консумация.

"Можеш да си направиш и 5 тона, ако сте 5-членно семейство, но нямате право да продавате без да сте се регистрирали. Защото има много злоупотребяват. Имали сме случаи по 50-60 тона вино в ей такива "семейства", допълни Коев.

Продажбата на ароматизирани вина пък ще бъде забранена.

Държавата реши, че вино може да се произвежда само от винено грозде. Затова контролните органи на Агенцията по "Лозата и виното" ще проверяват дали върху етикетите на спиртните напитки, пуснати в търговската мрежа, няма подвеждащо съдържание.

"Решихме, че виното ще се произвежда само от винено грозде. Да няма малинови вина, ягодови вина и подобни вина. Ако някой смята, че по някакъв начин сме го ощетили, сега е моментът между двете четения на закона в залата да си даде своите предложения", обърна се към производителите на вино изпълнителният директор на агенцията.

Коев все пак подчерта, че при писането на закона държавата се е ръководила от интереса на потребителите: "За да не се бърка потребителят постоянно. Защото понякога с огромни букви да е написано на етикета нещо, а с много ситен шрифт да бъде написано, че е ароматизирано вино с аромат на вино на еди кой си сорт. Което е абсолютна заблуда".

При производството на вино, ракия и мастика ще се спазват стандарти. За ракията ще бъде упомената, че се произвежда от грозде, а минималното съдържание на алкохол в нея е 40 градуса. Законодателите обаче оставиха забраната за засаждане на лозя у нас, наложена от евридирективите.

При нарушения масивите на нарушителите ще бъдат изкоренявани, а глобата е 12 хиляди евро.

В момента в България има 75 хил. хектара са лозя.

"Имаме и резерв, който може да се използва. Той е някъде около 30 хиляди хектара", обясни Красимир Коев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: виноракиягрозде
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
milan преди 12 години
ха наздраве
29
0
 
13
 
! Отговори
До №23 преди 12 години
"Дори тези, които крият по едно две зърна в джобовете"Не ги крием в джобовете,другаде ги крием,но ако за две зърна ще се влиза в затвор,няма да мое се мине само със Сливенския.Трябва да изпонастроят маса ти женски затвори.А колкото за ракията - какво правим с Троянската сливова щом вече ще се произвежда ракия само от грозде.*** пасмина депутатска.
28
1
 
12
 
! Отговори
еее не преди 12 години
тия вече прекаляват и щом не искат да се лее вино ще се лее кръв а ако всички се вдигнем и не си платим данъците какво ще могат да направят много почнаха да си позволяват и накрая ще гризнат дръвцето ние сме повече и от политиците и от полицайчетата ако продължават със забраните ние ще им забраним да дишат нашият въздух ако не беше виното и тях нямаше да ги има
27
0
 
6
 
! Отговори
imilan преди 12 години
ha nazdrave na vsi4ki
26
1
 
9
 
! Отговори
Житан преди 12 години
....не бой се бе човек,те са изнамерили закон само за виното,а ти като си правиш ракия от джанки , сливи и ябълки,просто си пример за подражание,щото дефакто почистваш от гниещи паднали плодове земята!!!!!!
25
0
 
13
 
! Отговори
Б преди 12 години
Ний-голямото предателство на новоизлюпените чиновници е унищожаването на българското винопроизводство!В последно време френските вина са бита карта на пазирете, а за немските, австрийските и италианските - дума нямам!
24
0
 
10
 
! Отговори
Житан до 24-ти преди 12 години
...ако имаш кило отгоре нищо,ама ако имаш 50-тина повече ми ги даваш на мене и си света вода ненапита отсекъде...никакъв закон друг не те лови!
23
1
 
24
 
! Отговори
Wines преди 12 години
"... Продажбата на ароматизирани вина пък ще бъде забранена..."г-н Красимир Коев забранява продажбите на вино тип "Пелин" и на вермути!Много е интерсно как съответният г-н Красимир Коев ще обясни на МАРТИНИ, че техничя продукт не мо да се продава в РБ ??- ИЛИ ЖУРНАЛИСТИТЕ ПАК НЕ СА РАЗБРАЛИ ТОЧНО ЗА КАКВО СТАВА ДУМА?
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как пък ще ми забранят да си сея грозде на мойта си земя?***!Ще си сея каквото си искам и по колкото си искам!Айде да дойдат да ми го изкоренят да ги вида колко държат на бой!!!!!!
21
0
 
10
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Крум Страшни ще се обърне в гроба като разбере за това решение на нашите сенаторчета...но хубавото е че умря преди него...сега ред на Европа да ни се издърви,ама тоя път никакво дупене от наша страна!
20
0
 
10
 
! Отговори
брт преди 12 години
нееееееееееее.само не гроздарката.тя ме крепи още.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ако примерно имам тон и едно кило отгоре?Тогава кво праиме?Сигурно направо у затвора ще ме бутнат?
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Steve написа: "Сигурен съм ,че ще им го НАЧУКАМ" хахахахаха аз направо съм убеден, ако ми пипнат лозето! Да вкарат в затвора всички на пазара където разпространяват грозде! Дори тези, които крият по едно две зърна в джобовете - няма как да мине за лична консумация. Ако пък и полевият грозде-тест докаже, че е с висока чистота, направо бесило за трафик и разпространение!
17
2
 
10
 
! Отговори
трифон зарезан преди 12 години
мила моя майнольо,та виното от какво се прави,от свински пръжки.*** министрии.
16
4
 
8
 
! Отговори
Баш Майстора-винар преди 12 години
От тон грозде по 60стотинки,по 50 кила захар,по 30лв за дърва,плюс 15-20лв за казана изкарваш 500 литра първокачествено вино,още толкова второ,което понякога е по-добро от първото ,ама още 50 кила захар,след което с още 70 кила захар може да си направиш супер 52 градусова ракия около 100-130 кила...ако не се получи всичко това със сигурност след година можеш да продадеш винен оцет и на невероятна цена винено оцетната гъба която се образува и струва колко една кола втора ръка....е те тва е!!!!!!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ разбрах...ако имам земя и не мога да си засадя лозе...така ли ?
14
0
 
25
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Защо да са *** онези в парламента бе - те са дали пари и сега трябва да си го осребрят. Не давали да пият на хората - отново не си прав, дават но дават алкохол произведен в земите на тези дето ти налагат ограничение на производството и освен че ти дават и печелят от това защото техните фирми внасят този алкохол. Каква по чиста печалба от това да иска човек. Само вкарваш тирове и балъците да пият.Четете историята едно време РИМ така са забранявали на испания да произвеждат вино и са им продавали
13
0
 
17
 
! Отговори
Питане? преди 12 години
А децата ще се включват ли? Защото ако се броят само възрастните ние двамата с 2 тона грозде ще изкараме 3 месеца!
12
0
 
16
 
! Отговори
Жаден преди 12 години
До всички майстори казанджии - колко грозданка излиза от тон грозде и имам ли право да варя от сливи например
11
0
 
16
 
! Отговори
немо преди 12 години
А не така50 60 тона някой много пият и имат приятели. Питаите министъра на културата тои тия работи ги разбира.