До тон грозде на калпак за домашна "Грозданка"

Виното и ракията – само от грозде, решиха депутатите ни
Обновена: 10 фев 2012 09:36 | 9 фев 2012 20:40,
104
До тон грозде на калпак за домашна "Грозданка"
Снимка: Булфото

До тон грозде на човек за преработка на домашно вино или ракия позволиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Ако семейството е петчленно всеки член на домакинството ще има право да преработи за себе си до тон грозде, обясни изпълнителният директор на Агенцията по "Лозата и виното" Красимир Коев.

Той допълни, че най-честите нарушения, които агенцията открива са именно от количествата за лична консумация.

"Можеш да си направиш и 5 тона, ако сте 5-членно семейство, но нямате право да продавате без да сте се регистрирали. Защото има много злоупотребяват. Имали сме случаи по 50-60 тона вино в ей такива "семейства", допълни Коев.

Продажбата на ароматизирани вина пък ще бъде забранена.

Държавата реши, че вино може да се произвежда само от винено грозде. Затова контролните органи на Агенцията по "Лозата и виното" ще проверяват дали върху етикетите на спиртните напитки, пуснати в търговската мрежа, няма подвеждащо съдържание.

"Решихме, че виното ще се произвежда само от винено грозде. Да няма малинови вина, ягодови вина и подобни вина. Ако някой смята, че по някакъв начин сме го ощетили, сега е моментът между двете четения на закона в залата да си даде своите предложения", обърна се към производителите на вино изпълнителният директор на агенцията.

Коев все пак подчерта, че при писането на закона държавата се е ръководила от интереса на потребителите: "За да не се бърка потребителят постоянно. Защото понякога с огромни букви да е написано на етикета нещо, а с много ситен шрифт да бъде написано, че е ароматизирано вино с аромат на вино на еди кой си сорт. Което е абсолютна заблуда".

При производството на вино, ракия и мастика ще се спазват стандарти. За ракията ще бъде упомената, че се произвежда от грозде, а минималното съдържание на алкохол в нея е 40 градуса. Законодателите обаче оставиха забраната за засаждане на лозя у нас, наложена от евридирективите.

При нарушения масивите на нарушителите ще бъдат изкоренявани, а глобата е 12 хиляди евро.

В момента в България има 75 хил. хектара са лозя.

"Имаме и резерв, който може да се използва. Той е някъде около 30 хиляди хектара", обясни Красимир Коев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: виноракиягрозде
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
8
 
! Отговори
с. преди 12 години
Вървели сме надолу!Ти луд ли си бе!?ЕС е единственото нещо,което може да въведе някакъв ред в тая жалка държавица населена с ***!Крайно време беше производителите да се натиснат и да се въведат правила!Колко години пихте *** на Киро *** и спирт с есенция под името ракия за безумни пари!?Под натиска на европейската комисия се случват хубави неща като например озптяването на мобилните оператори!Иначе кога щеше да стане!?Айде стига глупости!
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от евродирективи и *** в парламента.Откакто ни набутаха в тоя *** евросъюз ,вървим единствено и само надолу.
68
1
 
7
 
! Отговори
Веселинов преди 12 години
Докога нещастници ,които са виждали грозде само на картинка и вино в бутилка ще управляват сектора? В България освен някаква крадлива ***,която се обогати незаконно има и друг народ,който иска да яде-"господа" управляващи!Не обслужвайте интересите само на кликата ,защото така се стига до бунтовете по улиците
67
0
 
18
 
! Отговори
бай Ганьо преди 12 години
Абе те шъ ми кажат колко вино да пия! Айде марш от тука!
66
0
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до72- разбираш от мезета :) към сланината трябва да има и наложен див кимьон, ракията тогава е ... та дрънка , може да е и кайсиева , сливова пък не отказвам и гроздова :) НАЗДРАВЕ !
65
0
 
17
 
! Отговори
сливова преди 12 години
Нещастници!!!!!!!!!!!!!!!!
64
0
 
27
 
! Отговори
Размисляващ преди 12 години
Чехите викат на ракията "сливовица". Интересно ми е ако след време някои внесе там българска ракия как ще и викат ?!?А крушовата, каисиевата, сливовата ракии ? Хора опомнете се - това е традиция !!! Хубаво е да се променяме ама да почнем първо от корупцията, съдебната система, здравеопазването и след това да си губим времето с ракии и авторски права в интернет ! Хайде наздраве!
63
3
 
23
 
! Отговори
РРР преди 12 години
По вкусно от малиновото вино НЯМА!!! Да не кажа и за от шипки или касис... А тоя ервейн чуфут Коев да си ходи в Израел или при роднините си в САЩ. Всяка година си правя вина от различни плодове и ме боли фара какво мислят оялите се дебелогъзи депутати. Наскоро заради "законите" им вкараха в затвора за 8 месеца едно младо момче под 20 години заради това, че някакви *** в сиви униформи са го преджобили без разрешение и намерили в джоба му ЦЯЛА една цигара с МАРИХУАНА. Момчето сега е в затвора и си представете какво го правят там сега заради 1 цигарка с лечебна билка...Живота му вече няма да бъде същия. Той ще е "затворник" за притежание на "наркотици" 1 джойнт...Ама верно скоро ще стане гражданска война както ми намирисва. Почва се сега от март месец с протестите и митингите и незнам докъде ще доведе това народа озлобен. А депутатите дебелогъзи ще си го отнесат най-много. Ще има набучени на колове и ще се радвам даже. А с на Цачева огромния пърделник не знам какво ще стане... Вече се случва в цял сват и се осъзнайте!!! Ще има размирици и "метла"! Как пък никъде по света няма парламент който 20 години всеки ден да работи и да обсъжда закони бре? Само у нас за да им плащаме 14-ти и 15-ти заплати и да не ходят на работа и да си гласуват с чужди карти. Добре, че от 1 година ги стегнаха малко де... Доган миналата година в парламента беше ходил на работа само 7-8 дни. А, и да се сетим дето Доган си направи на родното село преди няколко години пречиствателна станция за вода за няколко милиона евро... А в това село живеят около 30-40 баби и дядовци само. А как взе 1,5 милиона хонорар за "консултант"? Ама не укрепи язовирната стена на яз. Ивайлово дето се срути тези дни и загинаха хора и стотици животни нали?!?! Беше по негово време това задължение. Е така ще сме братя българи докато не ги ИМЕТЕМ!!!Големи шушумиги сме за разлика от сърби и гърци... : (
62
0
 
26
 
! Отговори
Революция преди 12 години
след една две годинки ще почнат направо и чашите да броят на човек властимащите айде стига полицейщина заради обслужването на интересите на няколко винпрома ще правят хората на маймуни скоро ще има протести и срещу това бъдете сигурни да не кажа и този месец стига монопол то на хората освен виното и ракията друго не им остана и те посегнаха и на тях предлагам на 18.02.2012 протест срещу монопола на винпромите надявам се някой да се застъпи за моя коментар и разбира се НА ЗДРАВЕ
61
0
 
6
 
! Отговори
До №39,Житан преди 12 години
И къде е казано,че щом ти е замръзнало киселото зеле трябва да си пиеш ракията без мезе. Или,боже упази,съвсем да не я пиеш.Най-доброто мезе за ракията в зимния студ е тъъънко нарязана домашна сланинка.С такова вълчо мезе ракията трудно "хваща".
60
0
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
аз пия всичко и тиквена ракия дори
59
1
 
16
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Брюксел това брюксел онова - сега ли разбирате, че сте набутани във възродената римска империя - ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО, която цели съсипване на държавите и издигане на антихрист?
58
0
 
25
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Наистина ли ни управляват такива неграмотници меко казано - кайсиевата ракия какво е? Ракия било само от грозде - сливовата ракия какво е? Ракия става от всичко, което има плодова захар, но ще има подобни дебилски решение докато сме управлявани от такива типове.
57
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
В България виното и ракията от край време са били над Закона, до сега е нямало управляващи да ограничат частния производител с изключение на тези *** от ГЕРБ, но и на тях ще им дойде времето, скоро си отиват като Царя който ги създаде !
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Връщат се комунистическите времена когато тормозеха хората като влизаха в къщите им да проверяват кой колко вино си е направил. Евала на управляващите
55
0
 
16
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Средният пръст отдавна вече не се приема като обида никъде по земята, по-скоро като протест на нещо...значи да вземат нашите евродепутати да се покажат истински българи в европарламента и да покажат на европейските депутати един среден пръсн пък те да го възприемат както си искат...!!! Те щели да ми кажат колко декари лозя ще имам и дали няма да си варя ракия от сливи и кайсии...че и от ягоди съм варил даже и никой няма да ме спре!
54
2
 
27
 
! Отговори
от Троян преди 12 години
И сега какво? И троянската сливова ли ще забранят? Я да смучете сливата и краставицата, господа и дами депутати! Кой каквото си избере, демокрация е все пак.
53
0
 
9
 
! Отговори
Яни преди 12 години
Тези които са го измислили този закон сигурно не са правили вино през живота си. Проблема в вината са: оцветителите, ароматизатори, вода в наливното вино. Просто ако знаете с какво го блъскат виното в винпрома никога няма да си купите такова
52
5
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
до 55:Това, че виждаш във всеки, подкрепяш реформите, "гербераст" само може да ме радва. Комунисти от всички страни, обединявайте се. Настъпиха тъмни времена за нас.... Как може да виждаш в желанието за стандартизация, подобряване на качеството и ликвидиране на сивата икономика нещо лошо. Ти си бавноразвиващ ;)
51
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Как не бях на мястото на управляващите... да тресна с тупаник в европарламента, така че катедрата да се огъне и кротко да кажа след това: "Ако искаме ще си засадим цялата държава с лозя - от Ново село до Малко Търново и от Генерал Тошево до Кулата... нещо да ми кажете, смешни карфиоладжии ?!? Какво ще направите, война ли ще ни обявите?"Всеки трябва да произвежда каквото си иска и колкото си иска. А какво кой и колко ще спечели, това го решава само един господар - Негово Величество ПАЗАРА !!!