600 язовира у нас - потенциално опасни

До 10 дни ще стане ясно какво е състоянието на водоемите
Обновена: 12 фев 2012 13:18 | 11 фев 2012 19:07,
68
600 язовира у нас - потенциално опасни
Трайков инспектира и "Цанков камък". Снимка: БТА

Даден е срок от 10 дни, за да се проверят язовирите, които са в списъка на т.нар. "потенциално опасни". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след  инспекцията на язовирните съоръжения по поречието на река Въча.  

Потенциално опасните язовири са средно около 20 за всяка област, което е близо 600 водоема за цялата страна. Уточняването на състоянието им започва още от днес, групите вече обикалят и до 20 февруари ще трябва да имаме информация за всеки от тях, за да върнем предписанията, допълни Трайков.

По думите му благодарение на такава инспекция, снощи към 18 часа е установено тревожното състояние на язовир "Елена" и веднага са предприети  действия за евентуална корекция на изпускателя му, за да се освободи малко обем и да не бъде заплаха за населението.

По думите на специалисти това са язовири, които са в близост до населени места и същите са застрашени при евентуални  инциденти.  

Заедно с НЕК и "Язовири и каскади" МИЕТ ще поиска от местните власти информация за всички водоеми, но най-вече за онези, които са строени без разрешителни и не фигурират в никакви регистри,  каза Трайков, цитиран от БТА. 

Важното на този етап е коритата на реките да бъдат почистени от растителност, за да се осигури пропускливостта на водата, която ще дойде в големи обеми при снеготопенето и контролираното изпускане на язовирите, допълни той.

Още по темата

По думите му извън населените места ангажиментът за това е на земеделското министерство, респективно горските стопанства, а в населените места - на общините. Като пример Трайчо Трайков посочи коритото на р. Въча, което от началото на гр. Кричим до яз. "Кричим", в протежение  на почти 3,5 км е обрасло с високи дървета и гъсти храсти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
до преди 12 години
по татово време имаше водпроект напоителни системи водно строителство .....сега какво има кухи *** : пожарникар и физкултурник , назначения на верни на партията и вожда , безхаберие въобще във всичко по всички етажи на власта , а кучето си лае ,а кервана си върви и к'во ....който е дошъл на власт все ни оправя , а ние народа все сме наведени
55
0
 
2
 
! Отговори
55 преди 12 години
До 66 Изключително точен коментар.Казали сте всичко в няколко изречения.Поздравления!
54
0
 
8
 
! Отговори
Окупирай България преди 12 години
Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика, и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано, като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да ъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села.
53
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Няма страшно за Герб те са *** а *** никога не потъват!
52
1
 
2
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Правителството ще си свърши работата,ама това не трябваше да се допуска-язовири със забетонирани изпускатели,царящо безхаберие години наред,та със страх да чакаме пролетта.Изпълзелите по форумите незнайно от коя дупка анонимни червени драскачи не ин изнася да се знае истината,че по времето на предишното техно у-ние се докарахме на това дередже.
51
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО, ТРАЙЧО,КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА, казва народа ниПЪРВО ВЪЗМЕЗДИЕТОИ ЗАТВОРА, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЗНАЕМ- ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗНАЕЛО за състоянието на яз. Иваново, АМА... ЧАКАЛИ ПРОЛЕТТА..., а КАРАДЖОВА, пък разкри тайната на... 500-те ЛИПСВАЩИ ЯЗОВИРА... - ТЕ НЕ БИЛИ ЯЗОВИРИ, А СА..."... - По повод на язовир "Иваново" Караджова каза, че става въпрос за авария на ЗАЩИТНО СЪОРЪЖЕНИЕ и силно се надява това да не се повтори в близките дни..." (ЗНАЧИ ИМА И ДРУГИ ТАКИВА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ГИ ЗНАЕ, НО БЕЗДЕЙСТВА)ЯВНО СА ВИНОВНИ...!!! НО... И ЛЕВИТЕ СА ЛЕВАЦИ...- Деградираха интелектуално до ниво, да не могат да формулират поне един свястен вот на недоверие, ЕДНО СВЯСТНО ИСКАНЕ, ЗА ИЗСЛУШВАНЕ И ДЕБАТ ПО НЕЩО ВАЖНО...- Например...:1. ПРОБЛЕМА - "ЦАР КАЛОЯН БИСЕР, СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДИТЕ И ПЛАН ЗА ПОЛЗВАНЕТО ИМ ДО 2020-50г."2. МИНАЛАТА И ТАЗГОДИШНАТА ГАЗОВА КРИЗИ - СЪСТОЯНИЕ НА ГАЗОВИЯ СЕКТОР И МЯСТОТО МУ В ЕНЕРГИЙНАТА СТРАТЕГИЯ 2020-50г."И за десерт помислете...:- АКО РАБОТЕШЕ НЕФТОПРОВОДА "БУРГАС - "АЛЕКСАНДРОПУЛИС" И ВОДАТА ОТ ЯЗ. ИВАНОВО БЕШЕ МИНАЛА ПРЕЗ НЕГО... ЩЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ НЕМИСЛИМОТОНЕОБХОДИМИ СА НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ:- ЯЗОВИРИ И ХИДРО МЕЛИОРАТИВНИ СИСТЕМИ с външен контрол, имащ брутални правомощия.- ГРАЖДАНСКА И ПОЖАРНА ЗАЩИТА И ОХРАНА с подвижни сили и 28 областни бригади с хора и инженерна техника.Ало-о-ооо Гл. ПРОКУРОР:- ДЕЛОТО ПО КОЕТО ДА СЕ СЪДЯТ МИНИСТРИ, да се е образува по: Чл. 335. (1) Който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години.(2) Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години.- Чакаме, разследването може да започне и срещу неизвестен извършител
50
1
 
3
 
! Отговори
Jivko преди 12 години
По бай Тошово време само строили, строили... никой обаче не мисли за поддръжка...
49
1
 
6
 
! Отговори
2345 преди 12 години
Трайчо дано да паднеш от високо и да се удавишедин некадърник по-малко
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След шистовия газ ,всички вече разбират и от язовири.Нищо ,че Сандъов-специалиста по шистов газ и климат,не е казал още мнението си.Няма област в стопанството у нас ,в която да са вземани по КРЕТЕНСКИ решения от водния сектор. "НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ"бяха изпразнени от съдържание от политически назначения на директори.*** довършиха останалото-окрадоха всичко.По Станишево време за директори се назначаваха турци,които хал-хабер си нямаха от хидротехника.Това са кухи структури,напояване няма!
47
1
 
20
 
! Отговори
До 42 преди 12 години
До 42.Напълно си прав.Пишеш:Тези хора не са само некомпетентни, те са опасни и застрашават живота на други хора. Съгласен съм и със съдията.Да ги пратим в затвора.Или в гьола на Белене.Идват избори.Да мислим за кого ще гласуваме.ГЕРБ извън закона.
46
1
 
10
 
! Отговори
байо от село преди 12 години
Трайчо,чуй бе,момче,то само с гледане не стаа,траа и рааботъ.
45
1
 
7
 
! Отговори
съдия преди 12 години
Този военен министър А.Ангелов си е за затвора.28 дка не са сирене,но има закони.Има закон за държ.собственост и прочие дуги които му вменяват задължения.Издавам присъда 30г.затвор.Да се оплаче на арменския поп .Може и на албанската ТИКВА.
44
0
 
6
 
! Отговори
faust преди 12 години
Трайчо скачай за да видиш обстановката долу отблизо......после ше докладваш на Бойката ква е хавата
43
0
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Какво общо има това с контрола?! На частните фирми и магазини не им ли правят проверки?!
42
4
 
13
 
! Отговори
123 преди 12 години
Капитализмът убива!
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ся разбраха че са потенциално опасни. Е българите сме много *** народ. Има само няколко изключения.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно,защо Общините на чиито територия са тия язовири,защо мълчат като риба на сухо през всичките тия 22г.,добре че народа се надигна та герб се сети че трябва всичко да се провери и да се сложи ред,ако беха комунистите и *** на власт жална ни майчица щеще да има масови потопи...
39
1
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
ти ако живееш на квартира кой трябва да прави ремонт, ти или хазяина
38
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Драги управляващи от ГЕРБ,Вече 900 дни сте на власт. Сега ли се сетихте за проверки ?Видяхме ви ,че сте пълни "безхаберници" ,но не го демонстрирайте.Ако ви стиска покажете списъкът на арендаторите на микроязовирите.Гарантирам ,че 70 %са членове или "симпатизанти" на ГЕРБ.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 1989г. който "купи или взе под аренда" нещо само го експлоатира, без да вложи стотинка. Няма контрол за нищо,това се вижда с просто око и без комисия. Държавата абдикира, хвърли ги тия работи и да се оправят.