ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева зад банките в парламента

Само тези четири партии влизат в НС, сочи проучване на МБМД
Обновена: 20 фев 2012 20:07 | 20 фев 2012 18:35,
223
ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева зад банките в парламента
Снимка: архив, Булфото

Четири партии ще влязат в Народното събрание, ако парламентарните избори бяха днес.  Това сочи изследване на МБМД сред 1200 пълнолетни жители на страната, проведено от 3 фо 8 февруари.

Управляващата ГЕРБ запазва преднина пред останалите политически сили. Ако изборите бяха днес, 35% от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов.

БСП остава втора със 17,4%. Само още две политически сили на този етап прескачат избирателна бариера – ДПС с 4,8% и „България на гражданите” на Меглена Кунева с 4,7%.

Според проучването в топ 10 по най-високо обществено доверие влизат само представители на управляващите. Традиционно харесваният български еврокомисар  Кристалина Георгиева е начело с доверие 51%. С много малка разлика след нея се нарежда президентът Росен Плевнелиев (50% доверие), който бележи лек спад в сравнение с януари.

На трето и четвърто място са премиерът Бойко Борисов с 47% доверие и неговият вице Цветан Цветанов - 40% доверие.

Следват вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, земеделският министър Мирослав Найденов, външният министър Николай Младенов, министрите на културата Вежди Рашидов и на спорта Свилен Нейков.

Непосредствено след десетката се подреждат единствените опозиционни лидери, успели да нарушат рейтинговата хегемония на ГЕРБ през февруари – Георги Първанов и Меглена Кунева с доверие съответно 32% и 31%. 

С доста ниска обществена подкрепа се ползват лидерите на останалите парламентарно представени политически сили - Сергей Станишев (17,4% доверие), Мартин Димитров (9,1%), Волен Сидеров (8,3%), Иван Костов (7,8%), Ахмед Доган (7,3%) и Яне Янев (6,5%).

С най-ниско доверие сред министрите от кабинета са Ивайло Московски, Нона Караджова, Тотю Младенов и Симеон Дянков.

В проучването е включен въпрос и за новия лидер на БСП, който ще бъде избран на конгрес на партията през месец май. Ако зависеше от тях, 44,1% от участниците в проучването биха подкрепили за поста Георги Първанов. В полза на сегашния соцлидер Сергей Станишев се обявяват едва 10 на сто от запитаните, 40% нямат отговор на въпроса, а 5,6 на сто биха подкрепили друг за поста.

Наблюдава се ръст на рейтингите на някои институции в сравнение с предходния месец.  Най-голямо е увеличението в доверието към съда - с 5 пункта (20% доверие),  към кабинета и президентството - с по 4 пункта ( доверие съответно 37% и 42%). 

Народното събрание също печели по-голяма обществена подкрепа през февруари - 22% доверие.

Настоящият кабинет продължава да се харесва повече от предишния. Според 36 на сто от пълнолетните граждани, правителството на Бойко Борисов се справя по-добре от предходното. 22 на сто смятат, че то работи по-зле, а 35 на сто – като предишното.

Същевременно обаче 56% изразяват недоверие в способността на кабинета да изведе страната от кризата.

Макар българското правителство да се оттегли от идеята за проучване и добив на шистов газ в България, общественото мнение е силно разколебано по въпроса.  Напълно или по-скоро одобряват забраната за проучване за шистов газ 41 на сто от запитаните. На противоположното мнение са 40%. Аналогична е ситуацията и за добива -  39% са за, 40% са против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: МБМДпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
23
 
! Отговори
Ем Пи Ем Пя Рисърч преди 12 години
Проучването е правено по метода на руския учен Нагласенко....сега снахата ни пробутват
148
2
 
3
 
! Отговори
bo преди 12 години
ebati manipulatorite skapani ste vidim koi ste vljazat i s kolko % makar ce s tozi siban i prost robski narod vsicko e vazmozno ako ne bese RUSIA oste stese da sme s fesove zastoto samo s sepa osaznali se ne stava ! zatova osaznai se narode po barzo i napravi pravilnia izbor po dobre vinagi po malkoto zlo sledovatelno kakvo ja da vidim kak mislite ? glasuvaite
147
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кучетата лаят, кервана си върни. Колкото и глупости да се пишат по коментарите, изборите го показаха и ще го показват - общественото недоволство срещу бкп се увеличава и в бъдеще ще печелят само опозиционни партии срещу бившите другари. В момента това е само герб и логично те ще печелят мнозинство. Когато се появи реална конкуренция ще стане по-интересно.
146
6
 
10
 
! Отговори
fori преди 12 години
INVESTOR MEDIANAI DOLNATA PAPLACV INTERNET MODERATORITEEEEDOKATO RABOTITECIGANI GERBERASTIVI EBAT JENITE
145
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
stiga be
144
15
 
10
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Да, да чел съм ви писанията. И преди миналите избори пак ми хлопаше дъската и бях на хапчета. После като ви разгромихме се покрихте и не ви се чуваше гласеца. Запомнете другари: повече няма да помиришете власт. Това беше. Кой крал - крал, кой е... - е...!
143
2
 
22
 
! Отговори
..А... М.Кунева , преди 12 години
....за какво точно...?....ЗАТОВА,...ЧЕ НИ СПРЯ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ.........ИЛИ ЗА ТОВА ЧЕ.....ПОДПИСА , "АСТА"....???...или най вероятно ...КАТО КЛОН НА БКП/бсп....ОТ ФАМИЛНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ КЛАН НА ПРЪМОВИ....????!!!
142
27
 
17
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
ГЕРБ - 50%БКП - 10%Пърмова - 5%ДПС - 3%АТАКА - 2%СК - 1%РЗС - 1%
141
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак избори нареждат, разултати подреждат, фалшификации зареждат.........*** от ГЕРБ ще ви пръснем г*зовете !!!
140
2
 
4
 
! Отговори
do 179 преди 12 години
gladna komunisti4eska kokoska proso sunuva,dolu bkp
139
2
 
3
 
! Отговори
4ervenite ayt преди 12 години
mrusnite 4erveni individi ayt ot politi4eskiq nebosklon
138
3
 
14
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Със стари кокошки нов курник не се прави другари!
137
0
 
22
 
! Отговори
???? преди 12 години
Ей социолозите,не бързате ли малко?Какво ни пробутвате Кунева още от сега?Има време до изборите.Не ги предрешавайте.Може да останете изненадани.
136
15
 
13
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
БСП, където ги хванем там ги мачкаме. Ей сега на изборите ще ги изкъртим пак и то доста фамозно, предполагам със сериозна процентна разлика. Те това си заслужават - да ги изхвърлим от политиката като краставо куче. Бате Бойко бие без упойка!
135
14
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
единственият политик на когото имам доверие е РЕНЕТА ИНДЖОВА !
134
2
 
10
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
не принадлежа към никоя партия! Ще гласувам за този , който е НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРЕН И ДОКАЗАЛ С ДЕЛА ПРЕДАНОСТТА СИ КЪМ БЪЛГАРИЯ , ТОЗИ , КОЙТО НЕ ГЛЕДА САМО софийската хазна да е пълна а БЪЛГАРИЯ ДА Е БОГАТА , ЩАСТЛИВИ ХОРА ПО СЕЛА И МАЛКИ ГРАДЧЕТА , ХОРА ОТДАДЕНИ НА ТРУД И ОТДАДЕНИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И ЗАЩИТАВАЩИ БЪЛГАРЩИНАТА а не както беше до сега - РОДООТСТЪПНИЦИ И ПРОДАЖНИЦИ !
133
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кеф - 83 % против червените съсели.
132
2
 
2
 
! Отговори
кatunes преди 12 години
Всички вън sofiapost.net/2012/02/7207/
131
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори и да е вярно означава - 65% са против ГЕРБ. От 35 % - 10% ***, 25 % администрация,която *** и Цецка, Цецко и Тиквата. Честито !
130
9
 
10
 
! Отговори
Dino преди 12 години
Изненадата ще бъде Национален Фронт за Спасение на България/СКАТ/,за които ще гласуват всички истински българи.Българи ще гласуват за българи,а не за евреи,*** и турци.