ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева зад банките в парламента

Само тези четири партии влизат в НС, сочи проучване на МБМД
Обновена: 20 фев 2012 20:07 | 20 фев 2012 18:35,
223
ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева зад банките в парламента
Снимка: архив, Булфото

Четири партии ще влязат в Народното събрание, ако парламентарните избори бяха днес.  Това сочи изследване на МБМД сред 1200 пълнолетни жители на страната, проведено от 3 фо 8 февруари.

Управляващата ГЕРБ запазва преднина пред останалите политически сили. Ако изборите бяха днес, 35% от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов.

БСП остава втора със 17,4%. Само още две политически сили на този етап прескачат избирателна бариера – ДПС с 4,8% и „България на гражданите” на Меглена Кунева с 4,7%.

Според проучването в топ 10 по най-високо обществено доверие влизат само представители на управляващите. Традиционно харесваният български еврокомисар  Кристалина Георгиева е начело с доверие 51%. С много малка разлика след нея се нарежда президентът Росен Плевнелиев (50% доверие), който бележи лек спад в сравнение с януари.

На трето и четвърто място са премиерът Бойко Борисов с 47% доверие и неговият вице Цветан Цветанов - 40% доверие.

Следват вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, земеделският министър Мирослав Найденов, външният министър Николай Младенов, министрите на културата Вежди Рашидов и на спорта Свилен Нейков.

Непосредствено след десетката се подреждат единствените опозиционни лидери, успели да нарушат рейтинговата хегемония на ГЕРБ през февруари – Георги Първанов и Меглена Кунева с доверие съответно 32% и 31%. 

С доста ниска обществена подкрепа се ползват лидерите на останалите парламентарно представени политически сили - Сергей Станишев (17,4% доверие), Мартин Димитров (9,1%), Волен Сидеров (8,3%), Иван Костов (7,8%), Ахмед Доган (7,3%) и Яне Янев (6,5%).

С най-ниско доверие сред министрите от кабинета са Ивайло Московски, Нона Караджова, Тотю Младенов и Симеон Дянков.

В проучването е включен въпрос и за новия лидер на БСП, който ще бъде избран на конгрес на партията през месец май. Ако зависеше от тях, 44,1% от участниците в проучването биха подкрепили за поста Георги Първанов. В полза на сегашния соцлидер Сергей Станишев се обявяват едва 10 на сто от запитаните, 40% нямат отговор на въпроса, а 5,6 на сто биха подкрепили друг за поста.

Наблюдава се ръст на рейтингите на някои институции в сравнение с предходния месец.  Най-голямо е увеличението в доверието към съда - с 5 пункта (20% доверие),  към кабинета и президентството - с по 4 пункта ( доверие съответно 37% и 42%). 

Народното събрание също печели по-голяма обществена подкрепа през февруари - 22% доверие.

Настоящият кабинет продължава да се харесва повече от предишния. Според 36 на сто от пълнолетните граждани, правителството на Бойко Борисов се справя по-добре от предходното. 22 на сто смятат, че то работи по-зле, а 35 на сто – като предишното.

Същевременно обаче 56% изразяват недоверие в способността на кабинета да изведе страната от кризата.

Макар българското правителство да се оттегли от идеята за проучване и добив на шистов газ в България, общественото мнение е силно разколебано по въпроса.  Напълно или по-скоро одобряват забраната за проучване за шистов газ 41 на сто от запитаните. На противоположното мнение са 40%. Аналогична е ситуацията и за добива -  39% са за, 40% са против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: МБМДпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
6
 
13
 
! Отговори
Агент Буда преди 12 години
Днес, 20.02.2012- падкна облицовката на единия тунел на магистрала Люлин....Станишев- пак ли ти ми правиш номера пред Европа, бе? Да не можеме да влeзменемЕ У Шенген?
108
3
 
4
 
! Отговори
до цуцетата преди 12 години
ах вие маймунки мръсни траете си ааааа маймунки доуни.
107
2
 
5
 
! Отговори
от кунето преди 12 години
кой кого плюе бре -кой кой е бе серсеми -или вие партизанските наследници сте свикнали изпод шумата леко без никойда ви разбере и хоооооп в кокошкарника и ггепи колкото можеш-ах вие мушморочета-сини червени зелени...
106
6
 
11
 
! Отговори
избирател преди 12 години
Кои бяха тези ГЕРБ бе!
105
2
 
3
 
! Отговори
до 134 преди 12 години
ама кои сте ви бе.покажете се кажжете кои сте може пък наистина за вас да ггласуваме -кои стеееееееее
104
1
 
6
 
! Отговори
до 132 преди 12 години
Такива сте всичките Комунисти.Долни интриганти.Ако имахте нещо ЧОВЕШКО Бългатия нямаше да е на това дереже
103
2
 
1
 
! Отговори
12121212 преди 12 години
аиде стига с тоя бати писна ми
102
6
 
9
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
Нали излизахте по релсите,нали излизахте със трактори,всички видяха Комунистическите ви номера.Народа не вярва на лъжци
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 129ще излезНеш ли, нетамотнико? абе всичките училището в банкя ли сте завършили бе или магнаурската школа в симеоново, че сте толкова неграмотни
100
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мирке,колкото и да мразите Сините,те ще бъдат в следващия парламент.Да ви мътят водата на *** от различни цветове.
99
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Егати тройната коалиция във нов вид!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
122 .Излез със някакъв ник и аз ще излезна от анонимност
97
6
 
12
 
! Отговори
ANTI_GERB преди 12 години
хахахах какви са тези смешни историй??? Кой ги пише тези глупости ?? Как си мислят тези хора,че ГЕРБ ще имат такъв % ,като масово хората които са гласували за тях са разочаровани, ГЕРБ си купи гласовете за Президент това е пределно ясно на народа . Както призовава пича в по долния коментар нека се съберем и им разкажем играта на тези бацили !!!! Стига тирания и гаври с нас ние сме по зле вече и от *** :X :X
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мирето е сменила методиката, вместо на боб гледа на леща, ама зима същите кинти
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е гати и проучванията!!! Почти нямам познат,който да псува всичките от 90-та год до днес,начело с Боко ***..... А пък пак същите говнари ще влизат в парламента. И мен що никой никога не ме проучва?
94
2
 
9
 
! Отговори
chicago преди 12 години
А "нервно паралетичния газ" Андрей Раичев има ли мнение по въпроса.
93
4
 
5
 
! Отговори
самоделката преди 12 години
А къде е в тази "статистика" жълтозъбия сирищник,за него нищо не пише.
92
3
 
8
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
С Тракторите ли да дойдем или с Танковете
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 118анонимният, пий хапчетата редовно, ще стане по-лошо :)
90
2
 
8
 
! Отговори
До 112 преди 12 години
прав си но ако хората не гласуват, лесните за манипулирани с интелект на животни и "роми" които биха продали родителите си за кебапчета и вафли... каращи децата си да проституират ще гласуват вместо нас и тогава пак този който манипулира и купува по-добре избори ще спечели.Проблема е че в момента няма реално за кога да се гласува... или ще са мутрите/комунисти/фалщиви или ще са комунистите/лъжци/крадци.Да не гласуващ е като ефекта на щрауса.Но да те са едни и същи всеки мандат...