80% от ромите без тоалетна

Парламентът не гласува стратегията за интеграцията им
24 фев 2012 20:07,
416
80% от ромите без тоалетна
Ромите са 4,9% от населението. Снимка: Impact press group

Депутатите не гласуваха Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020/.

Причина за това стана изчерпването на времето за законодателна дейност. Дискусията по въпроса ще продължи следващата седмица.

На заседанието днес Станислав Станилов от "Атака" посочи, че националистите няма да подкрепят документа, защото няма да има резултати, докато държавата не започне да изисква срещу парите си и изпълнение на конкретните отговорности.

От “Коалиция за България“ и ДПС поискаха вицепремиера Цветан Цветанов да присъства в пленарна зала по време на гласуването.

Депутатът от левицата Милена Христова заяви, че в документа има само добри намерения и общи статистически данни, но липсва анализ на взетите до момента мерки, за да се установи кои работят и кои – не.

По данните на Националния статистически институт, цитирани в стратегията, ромите в България са 4,9 процента или 325 343 души от населението.

През последните години се наблюдава отделяне на малцинството в определени квартали, което води до социална изолация и пречи на подобряването на битовите условия за живот.

Все още 2/5 от ромите живеели в жилища без водопровод, а в 4/5 нямало тоалетна.

При ромите се наблюдава ранна инвалидизация и масова хроничност на заболяванията още в средна възраст. 12,6% от ромите са инвалиди.

По данни на НСИ в последните години се наблюдава подобряване, макар и бавно, на  образователния статус на ромската общност в последните 20 години. Все пак неграмотността се среща три пъти по-често при ромските жени, отколкото при мъжете.

Целта на стратегията, която предстои да бъде гласувана от парламента, е създаване на условия за интегриране на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи.

Това трябва да стане чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
0
 
! Отговори
БУБСАНА преди 12 години
***,АКО НЕ СИ *** ПОКРАИ ПРОЗОРЦИТЕ,ЗНАЧИ НЕ Е ЧИСТ ЦИГАНИОР.
308
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
sakonisa toaletni kat izpolzvame bulgarski usti za nusnik
307
0
 
0
 
! Отговори
до 403 преди 12 години
Браво човек!Само, че детските ясли и градини са платени. Т.е. те трябва да си плащат за тях, както и ние. Иначе те ще си лежат/просят или каквото там правят, ще вземат някакви пари (някакви, защото това всички знаем са смешни пари)и ние пак ше им гледаме децата, за да могат ТЕ пак да вземат пари.Колко майки сега връщат пари на НАП зашщото били вземали майчинство, пък децата им били на ясла - нека има справедливост за всички!
306
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми да си построят! сега и тоалетни ли трябва да им строим на ***?! в тая държава трябва всички да работим за мутрите и ***!
305
0
 
0
 
! Отговори
ТОЙ - До 404 преди 12 години
От мен имаш - "Евала". Напълно "За" съм предложените мерки. Лошото е, че има едно "Но".Явно римляните са угодни на някого в този си вид и състояние!!!Жалко, но факт...
304
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в AutoCad има програмна грешка. Ако проекта е за *** програмата не дава възможност за четане на WC, затова нямат тоалетна. Предлагам да се сугнализира AutoDesk за случая!
303
0
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ ДЯНКОФ, ДА НЕ СЕ ХИЛИ, АМИ ДА СВЪРШИ И НЯКАКВА РАБОТАВ наше село има кръчма, която не е фалирала още от времето на Василий *** От тогава, та до сега, кръчмата има само едно правило:- УВАЖЕНИЕ, ВСЕКИМУ ВЕРЕСИЯ, НИКОМУ, а Пешо простия е дописал (ДОРИ ЗА РИМЛЯНИН)ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА РИМЛЯНИТЕ В ОБЩЕСТВОТО Е НЕОБХОДИМО РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ, НАКРАТКО КАЗАНО АВТЕНТИЧНА ДЕМОКРАЦИЯПри днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО:1. "СЕМЕЙНО подпомагане за отглеждане на дете", да се плаща (както е по Конституция) само на ПЪЛНОЛЕТНИ РОДИТЕЛИ в размер - 80% от работната заплата (за безработните от МРЗ)..., за първите три деца и САМО ДО НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ от най-малкото - ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. На ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА на деца от четири до седем години, трябва да се плащат "Средства за социална интеграция" по 1/3 от минималната пенсия ЗА ВСЯКО дете, НО САМО КОГАТО посещаващи детски ясли и градини. Пари "на ръка" да се плащат - само при доказана невъзможност децата да ги посещават. - ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. На ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА на деца от седем години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), на родителите на ВСЯКО ДЕТЕ, да плащаме само "Средства за образоване" по 2/3 от минималната пенсия, НО САМО КОГАТО децата посещават училище...! - ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Всички ИНДИВИДУАЛНИ социални помощи СУМАРНО, да са под минималната пенсия от 136 лева, която се получава за честно положен дългогодишен труд! Особено важно е Основанието за "Отказ от социална помощ". То следва да е безкомпромисно при "Отказ от заемане на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Всички общини Трябва да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с полагането на нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!6. Неграмотен ЧОВЕК (не ***) се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 65 до 135 лева..., защото 65лв. е гарантирания от държавата минимум, а 136 лева е минималната пенсия за честно положен труд - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!7. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!! - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!- БОКО, и ти Тотьо, ето това е КОМПЛЕКСНА, ДЕМОГРАФСКА, СОЦИАЛНА И ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА....!!!- Уорлик, натисни - Бойко, Дянков и Плевнелиев - ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и АКЪЛ, ама то не е картоф да го насадиш
302
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не бях чувала,че от мързел се достига и до инвалидизация!Че те нищо не правят,освен да крадът и деца да правят!
301
0
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЗА РИМСКАТА ДИВАЩИНАПО КОНСТИТУЦИЯ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПОВЕДЕНИЕТО И ИЗДРЪЖКАТА НА ДЕЦАТА, ДО ПЪЛНОЛЕТИЕ 18 г., Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ (НЕ НА ДЪРЖАВАТА!!!)Нека видим днешната трактовка на бг. Закони - Семеен кодекс: Чл. 6. (1) Брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години.(2) По изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило шестнадесет години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. (3) Районният съдия изслушва двамата встъпващи в брак, родителите или попечителя на непълнолетния. Просто е да се запише ал.4 и 5:ал. (4). - ЗА НЕЗАКОННО СЪЖИТЕЛСТВО НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА С ЛИЦЕ ОТ 16 ДО 18 ГОДИНИ ЗАТВОР ОТ 3 ГОДИНИал. (5). - ЗА СЪЖИТЕЛСТВО НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА С ЛИЦЕ ПОД 16 ГОДИНИ ЗАТВОР ОТ 5 ГОДИНИ КОГАТО ЛИЦЕТО ПОД 16 ГОДИНИ ЗАБРЕМЕНЕЕ, ЗАТВОР ЗА БАЩАТА ОТ 10 ГОДИНИ...В затвора ще го научат Защо педофилията е лошо нещо!!!
300
0
 
4
 
! Отговори
тоалетна преди 12 години
защо всички почнаха да ги наричат ги РОМИ като те са си *** както ГЕЙОВЕТЕ са си ПРЕДЕРАСТИ айде да спрем да се правим на много любезни и да почнем да наричаме нещата с истинските им имена а докато не започне кастриране и санкции за раждане на по 13 няма как да да се оправя положението това са основните неща от които трябва да се тръгне и за финал КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ както се вика или ще стават хора или да хващат гората
299
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯЧл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.ПРЕДЛАГАМ ГЕРБ ПЪРВИ ДА ПОЧНАТ ИНТЕГРАЦИЯТА...- ВСИЧКИ ГЕРБЕРСКИ ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ И ЗАМ. МИНИСТРИ, ДА ОСИНОВЯТ ПО ДВЕ ЧАВЕТА..., И ОТ ЗАПЛАТИТЕ И БЕЗОТЧЕТНИТЕ ИМ ПАРИ ОТ ПАРЛАМЕНТА, ДА ОСНОВАТ И ФИНАНСИРАТ "ФОНД ЗА ИНТЕГРАЦИЯ"...БЕЗКРАЙНИ РИМЛЯНСКИ ЛЪЖИ... "... - .80% нямат тоалетни..."КАКВО НИ КАЗВАТЕ... - ЧЕ СИ ВЪРШАТ МЪРСОТИИТЕ ПО УЛИЦИТЕ... ЛИ...???- ИЛИ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ СТУДЕНТСКИ БРИГАДИ ЗА ДА ИМ КОПАЕМ ТОАЛЕТНИ...
298
0
 
0
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
...KAKVA GOLQMA GRE6KA DOPUSKAM...MISLQ SI,4E OSVEN NATRESENITE NI OTKREMALSKATA ARMIQ"OSVOBODITELKA"BANDITOPARTIZANSKI KOMUNQGI,DRUG OT 09.09.1944 NE E UPRAVLQVALZ A D U N A I K A T A DO SEGA,"...I TAKAAA DO KRAQ NA SVETAAAA..."...WSE SE MASKIRAT,WSE MIMIKRIRAT TEZI NA6I KREMALSKI WERNOPODANNICI IWSE I 4ERVENI GAZOVETE......OT KADETO I DA GI POGLEDNE6,WSE OSRANI 4ERVENI KREMALSKOWERNOPODANNI4ESKI GAZOVE...TOVA E SMRAD,NARE4ENA BALGARIQ...
297
0
 
4
 
! Отговори
Хардал в буркан преди 12 години
80% от *** без тоалетна ? Това ли е причината язовирите да преливат ? :)
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОЛЯМА РАБОТА ЩЕ *** В ГРАДИНАТА И ЩЕ НАТОРЯВАТ ПОСЛЕ ЩЕ ЯДАТ НАТУРАЛНИ ПЛОДОВЕ
295
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Интеграция на ромите това ми звучи като интеграция на кърлежи незнам дали има желаещи да си интегрират ***
294
0
 
3
 
! Отговори
национал преди 12 години
Другите граждани откъде ли имат тоалетна?! Да не би да се очаква останалите граждани да построят тоалетни за 80% ***? Ако не могат да се грижат за себе си тези хора, тогава да им отнемем правото да гласуват и тогава ще се грижим за тях като за деца - като за невменяеми!
293
0
 
0
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
*** I KREMALSKITE CIGANISTI,SA BADE6TETO NA ZADUNAIKATA.KOGATO PREDAVAT APOSTOLA NA BALGARSKATA SVOBODA-WASIL IVANOV KUN4EV-LEVSKI,KREMALSKITE CIGANISTI,W ZAKLIU4ENIE NA PAKLENOTO SI DELO SA PODPOMOGNATI OTCIGANITE,KOITO S KAMANI ZAMERQT WE4E OBESENIQ APOSTOL NA BALGARSKATA SVOBODAWASIL IVANOV KUN4EV-LEVSKI.EDNAKVO,KRADLIVI,LICEMERNI,LAJLIVI,STRAHLIVI,KOGATO SA SAMI ISMELI,KOGATO SA NA TUMBI,ILI PARTIZANSKI BRIGADI.NI6TO BALGARSKO,OSVEN OKRADENOTO.*** IKREMALSKI CIGAN
292
0
 
1
 
! Отговори
Трайчо Нинов преди 12 години
Нали все още има отпуснати средства по европейската програма за интеграция на ромите? Ами въведете почина "Всеки *** с отходна яма!" И пуснете посочените в пресата самовъзнаградили се за достоен труд министри и зам.министри да разпределят парите. Да не забравя: добавете към тях д-р Райчинов и ексминистрите от кабинета Станишев!
291
0
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 12 години
DO FACHISTA/ VSI4KO E VZETO OT RE4NIKA NA ROMA GLUP4O I TAZI DUMA E OT ROMA ;SKRILI STE SE V TIA DUPKI NIAMATE NIKAKVO ISTORI4ESKO PONYATIA ZA SVETA ;I ZAPOMNI EDNO NECHTO SLEDVACHTITE 1000 GODINI SVETA CHTE SE KOMANDVA OT EVROPEICITE A ZA DOMACHNO CHTE TI DAM DUMATA EVROPA OT KOI RE4NIK E MAI MI SE STRUVA ROMA LEKA NOCHT GLUP4O
290
0
 
5
 
! Отговори
ЕВРЕИН преди 12 години
Преди да сваляте климатиците от фасадите и да бутате остъклените балкони, СПРЕТЕ *** НАБЕЗИ НА КАРУЦИ, ДОРИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ!