80% от ромите без тоалетна

Парламентът не гласува стратегията за интеграцията им
24 фев 2012 20:07,
416
80% от ромите без тоалетна
Ромите са 4,9% от населението. Снимка: Impact press group

Депутатите не гласуваха Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020/.

Причина за това стана изчерпването на времето за законодателна дейност. Дискусията по въпроса ще продължи следващата седмица.

На заседанието днес Станислав Станилов от "Атака" посочи, че националистите няма да подкрепят документа, защото няма да има резултати, докато държавата не започне да изисква срещу парите си и изпълнение на конкретните отговорности.

От “Коалиция за България“ и ДПС поискаха вицепремиера Цветан Цветанов да присъства в пленарна зала по време на гласуването.

Депутатът от левицата Милена Христова заяви, че в документа има само добри намерения и общи статистически данни, но липсва анализ на взетите до момента мерки, за да се установи кои работят и кои – не.

По данните на Националния статистически институт, цитирани в стратегията, ромите в България са 4,9 процента или 325 343 души от населението.

През последните години се наблюдава отделяне на малцинството в определени квартали, което води до социална изолация и пречи на подобряването на битовите условия за живот.

Все още 2/5 от ромите живеели в жилища без водопровод, а в 4/5 нямало тоалетна.

При ромите се наблюдава ранна инвалидизация и масова хроничност на заболяванията още в средна възраст. 12,6% от ромите са инвалиди.

По данни на НСИ в последните години се наблюдава подобряване, макар и бавно, на  образователния статус на ромската общност в последните 20 години. Все пак неграмотността се среща три пъти по-често при ромските жени, отколкото при мъжете.

Целта на стратегията, която предстои да бъде гласувана от парламента, е създаване на условия за интегриране на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи.

Това трябва да стане чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
1
 
0
 
! Отговори
юнака преди 12 години
тая бира в Лидъл е продават.
268
0
 
7
 
! Отговори
mario2001 преди 12 години
*** няма ама биричка има ...
267
1
 
18
 
! Отговори
разликата преди 12 години
Ромите нямат тоалетна ,но имат ПРАВА,.................а българите имат тоалетна ,но нямат права !
266
2
 
2
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 12 години
*** SA L*INA A VIE MUHI FORUMA E PILEN SASA UBIDI I RASISAM I VIE SE PICHETE ZA EVROPECI VACHATA DEMOKRACIE E PARODIA I CHANTAJ
265
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Предлагам архитектите на всеки град да променят плана така, че на мястото на катуните да има паркове или жилища, а където са частни места държавата да ги изкупи - така законно ще ги махнат.Дали някой от правителството чете тук !?
264
0
 
7
 
! Отговори
AZ преди 12 години
Никаква интеграция за тези. Само ги допускаме да ни огледат по-добре какво да гепят!!!!
263
0
 
12
 
! Отговори
бг преди 12 години
Абе то жилищата им незаконни, смучат без пари ток и вода - никой не го гони за това (а нас коректните българи как ни гонят само ...) те взели за тоалетните да се притесняват !!Един орган да се създаде и да приложат стриктно закона за градоустройството - незаконните сгради с булдозера и на тяхно място паркове , а който е живял там досега директно в планинските райони да заселят обезлюдените села и да си изкарват прехраната с труд, а не с грабежи !!
262
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Ами ББ и Фидосова да ходят да им бършат г*зчините.
261
3
 
0
 
! Отговори
jamba преди 12 години
sega jena mi mi kaza 4e teia 80%koito niamat toaletni serat v na balgarite ustata tam polzuvat WC
260
1
 
4
 
! Отговори
Лилияна Андреева преди 12 години
Целият свят ( 80 - 90 %) е една ромска махала без вода, тоалетни, училища, медицинско обслужване, ток, магазини, полицейски управления и прочие институции на държавността. Подвижните катуни станаха стационарни пояси от мизерстващи гета около градовете и особено в мегаполисите. *** "от парченце тенекенце" са простира от Филипините през Далечния Изток и Ориента и Африка до Латинска Америка. Светът е една бедстваща *** махала, а чорбаджийските и бандитските квартали ги пазят военните .
259
0
 
11
 
! Отговори
Николай преди 12 години
Най- добре ще да е ако ги отделят в отделно гето и ги охраняват да не излизат извън него. Държавата да им дава безплатна чорба и народът да миряса от тези престъпници.
258
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
че защо му е *** на бай ***? на него не му дреме..той може да клекне на всеки ъгъл в нашата мила родина... и стига вече с тая интеграция моля ви се!!!! ТОЧНО *** СА ПЛЕМЕТО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ИНТЕГРИРА НА ВСЯКЪДЕ И ВСЯКАК...стига обаче то да го пожелае щом ще има бърза изгода от това..щом няма да има пари или нещо друго...не ги търсете..останалото е приказки и заигравки на политиците за отчитане на дейност...ЕМИ НА БЪЛГАРИНА МУ ПИСНЕ ДА СЛУША ГЛУПОСТИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТАРИКАТИ!
257
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега и тоалетни ли ще им копаеме, защото са като дивите животни? А да ги подмиваме след това не искате ли?
256
1
 
11
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 12 години
KAK NIKOI NE GI POHVALI....CHE STAVAT ZA SCHAMPOAN....
255
0
 
14
 
! Отговори
exaaa преди 12 години
Все още 2/5 от ромите живеели в жилища без водопровод, а в 4/5 нямало тоалетна.... ами как да има след като банда *** харесват една полянка в близост до населено място и я обявяват за своя,строят си колиби и правят золуми в най-близкото населено място и са едва 4 % защото повечето от тях се определят като турци... раждат по колибите за това и не се знае точния брой на ***... и щели да ги интегрират... те 100 години не са се интегрирали,че сега ли? :)
254
0
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 12 години
Дайте сега да им направим тоалетни ние българите и определящите се за турци защото идат избори и на БРУЧЕДИТЕ ще се разчита главно за намърдване във власта а пък после те пак ще си крадат и *** безразборно където искат>Даааааа ама не да бачкат здраво и да се спасяват както всеки обикновен гражданин в тази държава америка и ЕС ако имат нещо претенции да си ги прибере или по добре да ги осинови ида ги разкара от БГ>Крадлив *** и на снимка да го видиш пак бой.П.С не всички роми крадат!!!!!!!
253
6
 
1
 
! Отговори
do338 преди 12 години
ave *** ami vari dakopa6 ti uran *** i az ako imam kala6nik nqma damu mislq dali danete gramna
252
2
 
7
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
Сега,за сметка на БЪЛГАРСКИЯ данъкоплатец ще бъдат построени тоалетни.
251
4
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 12 години
"Да имам една сила, аз бих събрал всичкия *** и бих го нахвърлял в Черно море, да нахраня рибите и делфините с *** месо." - Цани Гинчев - 1884г.Тая *** е тормозила българите още по турско, но тогава българите са убивали *** като уличните *** и са ги хвърляли на прасетата. Днес българите им плащат, помощи, ток, и "детски" за копелетата. Значи по турско е било по-добре от сега. Трябва да се разреши отстрелването на *** и щом навършат пълнолетие - да копаят уран. ***.
250
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 12 години
боли *** фара за хъхрящите ***. 12,6% инвалиди- да не са бачкали нещо та да са се инвалидизирали???!!! тая далавера без бели съучастници няма как да стане.