Без уволнения - заръката на Борисов е изпълнена

Хората на политически позиции върнали бонусите в срок
5 мар 2012 10:00,
151
Без уволнения - заръката на Борисов е изпълнена
Всички върнали бонусите в срок. Снимка: архив, МВР

Всички висши държавни чиновници на политически позиции са върнали бонусите си до петък, какъвто срок постави премиерът Бойко Борисов.

Официално съобщение обаче за това колко души са се отказали от бонусите си ще има след заседанието на Министерския съвет в сряда, съобщи пред bTV началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Миналата сряда премиерът даде срок на министри, зам.-министри, представители на политическите кабинети във ведомствата, областни управители и техните заместници да върнат до миналия петък получените от тях бонуси, в противен случай ще се разделят с поста си.

По заръка на Борисов вицепремиерът Цветан Цветанов трябваше да подготви днес предложения за структурни промени, ако има длъжностни лица, които не са върнали в срок допълнителните пари, взети през 2011 г.

Според Румяна Бъчварова обаче няма основания за уволнения. По нейна информация около 5 човека от министерство за взимали бонуси. Имало обаче и такива ведомства, които хора от ръководството не са взимали никакви пари.

Още по темата

Бъчварова подчерта, че парите за бонуси са взети на законово основание. Около 50 са законите и нормативните актове, които определят получаването на такова заплащане, подчерта тя.

"Случаят с министър Трайков е такъв, че той има основание на закон, който е внесен, одобрен и приет по времето на Петър Димитров", обясни Бъчварова. Тя има информация, че министърът е дарил парите от миналата година за лечение на дете, но това не е било съобщено в медиите.

От Министерството на икономиката вече съобщиха, че ресорният министър Трайчо Трайков не е получавал пари под формата на допълнително материално стимулиране. Средствата, които министърът е взел над заплатата си, са от фонда за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения и фонд "Радиоактивни отпадъци", които е дарил.

Уволнената зам.-министърка на здравеопазването Гергана Павлова също е върнала сума, която е взела. Оказа се, че нейният бонус е по-висок от сумата, взета от бившата шефка на НЗОК Нели Нешева, откъдето тръгна скандалът с бонусите.

"Призивът на премиера беше да се прояви лична и морална позиция и ултиматумът, че след това ще има някакви промени или смени, беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е готов да направи този жест или не може да продължи да работи с такъв човек", обясни началникът на кабинета на Борисов.

Относно позицията на вицепрезидента Маргарита Попова, която се обяви против връщането на бонусите, Бъчварова я определи като лична, но политическото решение било друго.

Началникът на кабинета на премиера заяви още, че служители в централната администрация взимат в пъти повече от тези, които са на политически позиции. Някои взимали три пъти повече от премиера. С това тя опроверга твърденията, че държавният служител е ощетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой да е очаквал нещо друго да се случи ? шумотевица само и опит за измиване на физиономиите
90
1
 
15
 
! Отговори
чарли преди 12 години
Какво толкова голямо направиха тези господа та вземаха по-48 000 хил.лева.Откриха топлата вода или лекарство за СПИН.
89
1
 
26
 
! Отговори
ОФ преди 12 години
Вземаш . Хващат те...Връщаш...Политик.Вземаш...Хващат те...Затовор...Гражданин.
88
2
 
8
 
! Отговори
Бойко и сие : преди 12 години
Отвратителни гадни крадци ! Подлагате Българския народ на изтребление и геноцид ... Трижди проклети да сте !
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
115ти къв морал бе?Това е просто поредната акция за повдигане на рейтинга.Сигурно ББ не знае колко пари са раздадени 2009г.,2010г. и 2011г.Просто оная от търговския регистър разлая кучетата като каза,че всички на високи позиции си раздават бонуси а не само тя.Ако не се беше разприказвала по всички телевизии и ББ не се беше уплашил да не му падне рейтингот,никой нямаше и да помисли да иска връщане на бонуси в края на третата година от управлението МУ.
86
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че мазните комунисти са взимали бонуси това е ясно но дали поне един от тях ще има съвеста да го върне.Отговор-комуниста кръв повръща пари НЕ връща.
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахаха,,,ама верно тия гербери си мислят че БГ народа е много ***....това са "квартални" номера бе...ей.....
84
3
 
14
 
! Отговори
Д-ра до дидо 115 преди 12 години
Абе дидо морала не се спазва до колкото можеш, всъщност къде ти ще говорим за морал при Борисов, това са две несъвместими понятия Бойко и морал!
83
1
 
15
 
! Отговори
117 преди 12 години
Та колко са върнали, няма да питам колко са взели?
82
1
 
16
 
! Отговори
знам ги преди 12 години
Всички от герб са милиционери, партийни секратари, на ръководни длъжности в ОК на БКП, или техни наследници. А на ЛП дядото беше министър на химията по времето на бай Тошо, защото са били заедно в оряда "Чавдар". Познавам голяма част от тях. Винаги - и преди 1989 и след това са се стремяли да се офайдосат максимално, но понеже в голямата си част са откровено ***, не можаха да пробията по времето на соца. И сега понеже им е паднало, крадът като за световно, но понеже са глъмави, го правят тъпо
81
1
 
14
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Че е позорно да взимат бонуси - позорно е, но и цялата история с връщането им също е позорна!Не харесвам Борисов и управляващите, но ми се вижда неадекватно пред очите на целия свят да се разиграва сценка на еднолично управление: "Аз казвам така да стане, ако не стане - уволнявам!". Ако са взети без формалните основания, просто трябва да се обявят за кражба и човекът да се уволни и съди.Ако са взети с формалните, макар и неморални основания, Борисов не може да демонстрира "власт"... Пак ПР!
80
1
 
6
 
! Отговори
Симо преди 12 години
При нас все някой опира пешкира. Не ви ли хрумва, че ако не всички то поне някой от посмелите да си вземат официален бонус са отказали многократно по висок неофициален такъв. И каква мотивация ще имат да работят за в бъдеще. Същото е и с хората, които желаят да работят на светло и да си плащат данъците - и те опират пешкира. Пък после що така, що онака. Винаги е грешка шеф да не си застане зад хората и не води до нищо хубаво.
79
11
 
15
 
! Отговори
Deep red преди 12 години
Благодарим на БСП за:- Строителния балон- Гръцките банки- Турското управление- Миграцията от село в града, заради липсата на препитание- Стимулиране на турската и гръцка икономика- Скатаните бонуси- Българсак територия, подарена на Сакскобурготски- Бетона на плажа и в горитеБлагодарим ви БСП! Пак ще гласувам да вас!
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навсякаде по света такъв резил би коствал власта.А относно връщането ,като гледам колко лесно сабират такива (за мен големи суми) сами си правете сметката колко са завлякали.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навсякаде по света такъв резил би коствал власта.А относно връщането ,като гледам колко лесно сабират такива (за мен големи суми) сами си правете сметката колко са завлякали.
76
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, аз сега не разбрах комунистите ще върнат ли техните бонуси? Нали само за морал се говори тук? Те защо не връщат техните бонуси? Аз пък изобщо не бях чувал, че се вземали такива бонуси в администрацията по времето на Станишев и по-рано. Защо така? Това ли е доброто управление? Да се раздават пари под масата и никой нищо да не знае. Вярно иначе ви излъгаха със строителния балон и с гръцките банки и техните заробващи условия дето ги няма никъде по света. Вива БСП!
75
7
 
3
 
! Отговори
инжинер преди 12 години
аз съм инжинер и знам деиствителното състояние на язовир искър и панчарево.през следващтите пролетни месеци на дъждове те няма да издържат а щте се спукат стените им и има вероятност да потопат софия и българия това е моито мнение като инжинер и експерт.не се знае колко дни и месеци щте живеем ощте и кога щте прелеят искъра и панчарево.но политиците умишлено прикриват заплахата за софия която е надвиснала като дамоклиев меч и щте ни потопи.политиците знят,че искъра и панчарево щте ни наводнят...
74
1
 
11
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 12 години
А кой ще поеме някаква отговорност ? Борис може би е чувал , че има такова нещо - морална , политическа , дори и чисто физическа отговорност и вина ? Нов морал , а ? Или ще се получи така , както се изказа Ф.Боков за БСП -Поемаме вината , но само с мезета ?! Гоцето е право - ГЕРБ загуби моралната битка ! Обаче според мен ГЕРБ загуби и финансовата и социалната и защо не цялато политическа такава !
73
16
 
3
 
! Отговори
ФЕНН преди 12 години
БОРИСОВ ЗА СЕТЕН ПЪТ ПОКАЗА ЧЕ Е НОМЕР ЕДНО ...И НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЛИВИ ***...ДЕТО ЗА ТЯХНИТЕ КРАЖБИ СХЕМИ И ДАЛАВЕРИ ЗНАЯТ И ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
72
10
 
11
 
! Отговори
До 66 преди 12 години
"при СерГей се крадеше, но имаше работа за всички и 13та заплата и бонуси почти за всички"Това изчерпва народопсихологията на средностатистическия чалгаджия.Не е важно, че се краде, но да има и за мен. Нищо, че Доган взел 2 млн държавни пари, нищо, че бившия финансов министър изобщо и не смята да върне бонуса, който е взел. Нищо, че подариха гори ан Царя. Те крали, ама и за мен останало. Затова няма да се оправим. Това е жалкото. Народа е такъв. Свикнал е да не бачка и да краде.