Без уволнения - заръката на Борисов е изпълнена

Хората на политически позиции върнали бонусите в срок
5 мар 2012 10:00,
151
Без уволнения - заръката на Борисов е изпълнена
Всички върнали бонусите в срок. Снимка: архив, МВР

Всички висши държавни чиновници на политически позиции са върнали бонусите си до петък, какъвто срок постави премиерът Бойко Борисов.

Официално съобщение обаче за това колко души са се отказали от бонусите си ще има след заседанието на Министерския съвет в сряда, съобщи пред bTV началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Миналата сряда премиерът даде срок на министри, зам.-министри, представители на политическите кабинети във ведомствата, областни управители и техните заместници да върнат до миналия петък получените от тях бонуси, в противен случай ще се разделят с поста си.

По заръка на Борисов вицепремиерът Цветан Цветанов трябваше да подготви днес предложения за структурни промени, ако има длъжностни лица, които не са върнали в срок допълнителните пари, взети през 2011 г.

Според Румяна Бъчварова обаче няма основания за уволнения. По нейна информация около 5 човека от министерство за взимали бонуси. Имало обаче и такива ведомства, които хора от ръководството не са взимали никакви пари.

Още по темата

Бъчварова подчерта, че парите за бонуси са взети на законово основание. Около 50 са законите и нормативните актове, които определят получаването на такова заплащане, подчерта тя.

"Случаят с министър Трайков е такъв, че той има основание на закон, който е внесен, одобрен и приет по времето на Петър Димитров", обясни Бъчварова. Тя има информация, че министърът е дарил парите от миналата година за лечение на дете, но това не е било съобщено в медиите.

От Министерството на икономиката вече съобщиха, че ресорният министър Трайчо Трайков не е получавал пари под формата на допълнително материално стимулиране. Средствата, които министърът е взел над заплатата си, са от фонда за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения и фонд "Радиоактивни отпадъци", които е дарил.

Уволнената зам.-министърка на здравеопазването Гергана Павлова също е върнала сума, която е взела. Оказа се, че нейният бонус е по-висок от сумата, взета от бившата шефка на НЗОК Нели Нешева, откъдето тръгна скандалът с бонусите.

"Призивът на премиера беше да се прояви лична и морална позиция и ултиматумът, че след това ще има някакви промени или смени, беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е готов да направи този жест или не може да продължи да работи с такъв човек", обясни началникът на кабинета на Борисов.

Относно позицията на вицепрезидента Маргарита Попова, която се обяви против връщането на бонусите, Бъчварова я определи като лична, но политическото решение било друго.

Началникът на кабинета на премиера заяви още, че служители в централната администрация взимат в пъти повече от тези, които са на политически позиции. Някои взимали три пъти повече от премиера. С това тя опроверга твърденията, че държавният служител е ощетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
12
 
! Отговори
шут преди 12 години
Смешки в дрешки!
50
3
 
20
 
! Отговори
REDvayler преди 12 години
Тотални смешници!
49
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За първи път от 2001 на сам, почти през целия си мандат заплатите на населението са замръзени.За инафалцията и монополизацията на пазара има ли смисъл да се обаждам??Като гледам и втори да изкарат тия, няма да се промени нищо.С какво нахалство някой гербери се опитват да ми ги защитатат тия като ми ги представят за най- добрата алтернатива ??
48
15
 
3
 
! Отговори
DO 59 преди 12 години
ПСИХОПАТ ТАКЪВ, КОЛКО ПЪТИ ЩЕ ТИ КАЗВАМ ДА СИ ПИЕШ ХАПЧЕТАТА РЕДОВНО.
47
5
 
25
 
! Отговори
отец йоан преди 12 години
тази зима щте се запомни като бойковата зима.чеда божи господ наказва кабинета борисов със наи страшните природни бедствия и стихии за да ги накаже затова,че те са корумпирани,мафиоти,агенти на държавна сигурност,милионери натрупали пари на гърба на мизерстващтия народ.самозабравилата се вихрушка ограби българия и бг народа.гщлад,мизерия и безработица.а управляващтите станаха милиардери и изпратиха децата и внуците си в чужбина.затова бог потопи село бисер а черно море заля бургас и варна,а дуна
46
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При Станишев чухте ли за бонуси? Чухте ли за хонорари? Тогава не се крадеше нали?Червената машина ви проми мозъците и владееше цялата информация тогава, затова и нищо не разбрахте.Добре сега защо хората на Станишев не се покажат и те българи и не върнат взетото от мен и вас? Защо Доган не върне 2 та млн за консултацията?Или не сет наясно, че сега има скандали, защото просот всичко е прозрачно и чисто. Ако искате гласувайте пак за тия, които окрадоха България и това Турция да ви управлява.
45
4
 
19
 
! Отговори
бивш българин преди 12 години
Бойко Борисов ще говори за морал? Или Маргарита Попова - вицепрезидентката ненагледна? Или тази Румяна Бъчварова? Или пък Трайчо? Или пък президентът златен - Плевнелиев? След тоя жалък цирк? Ами, те всички са за затвора, заедно с другите *** - тези от тройната банда - Станишав, Доган, Руман Овчаров, Петър Димитров, пишман царя и т.н. Жалки ненаситно грабливи ***. Все за сметка на БЪЛГАРИТЕ. Ей, българи, тези *** си развяват байряка, защото ВИЕ СТЕ ХЕМ ПРОСТИ, ХЕМ *** И ГИ ИЗБИРАТЕ!
44
8
 
8
 
! Отговори
за 48 преди 12 години
На този министър да бъдем по точни 6 апартамента бледнеят пред хотелите на бившите управници които си ги построиха по времето на тяхното управление. Всички знаем кога започна голямото строителство на хотели по черноморите. Това със 6-те апартамента е изтъркано вече!
43
4
 
8
 
! Отговори
iii преди 12 години
Борисов си остава грийнхорн ...! Справка: "Винету I"
42
3
 
12
 
! Отговори
djon преди 12 години
"Бъчварова подчерта, че парите за бонуси са взети на законово основание. Около 50 са законите и нормативните актове, които определят получаването на такова заплащане, подчерта тя"Тука не говорим за законно или незаконно а МОРАЛ НОВ МОРАЛ ЗА КОЙТО ГОВОРЕШЕ БАТЕ БОЙКО И ЗА КОКОТО СИ ДАДОХА ГЛАСА ХОРАТА НА КОИТО ИМ ЗАМРАЗИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИТЕ.
41
13
 
9
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Само Борисов , червени *** такива , заради вас *** от ДПС сме в това положение днес,ако си бяхте свуршели работата и бяхте направили нужните реформи вмето само да крадете и да си правите хотелите по морето , щеше България да е добре а не ГЕРБ да се чуди от къде да взима пари за да вдига стандарта на живот или да развива държавата!!!***,как не ви е срам да обвинявате Борисов след 20 години крадене и продаване на всички заводи и индустрия !!!
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как се връща нещо което вече си изхарчил, или просто казваш върнахме ги ама разписките от покупките.Другото което е ако са ги внесли тия пари в банка те са трупали лихви върху тях, което значи автоматично че трябва да върнат и натрупаните лихви, ако изобщо са върнали парите.
39
4
 
6
 
! Отговори
optimist преди 12 години
32, на този въпрос е отговорено отдавна: Тракия и Струма ще са готови до началото на 2013 г. Марица ще е готова около изборите (средата на 2013). Хемус (София-Варна) и Черно море (Варна-Бургас) ще се строят от 2013 натам, защото влизат в новия програмен период на ЕС. Люлин е готова.
38
7
 
17
 
! Отговори
we преди 12 години
Ха! Евтиния популизъм на изпятата песен ГРОБ не може да замазва повече очите на хората, които все още могат да мислят. ББ и театралната му трупа ГРОБ представляват провал, срам и гаранция за СМЪРТ на държавата България, или по-точно на това, което остана от нея след 22 години "демокрация"!
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има хора, които наситина вярват, че тия са върнали бонусите. С настървение говорят, "кога и другите", там БСП НДСВ и т.н. . От къде разбраха, че са ги върнали, "миии казаха по телевизията" :))))))))Ей заблудени герберски душици, отворете си очите вече.Колкото и да ви е мъчно, тия не са по различни от предишните, все пак от една партия произлизат.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Върнали бонусите.Чудо голямо.Все ще си наваксат от някъде.Мижай,да те лажем.Герб пет пари не давает за българския народ.Властници,саморастници.Нагли,самовлюбени . Доближаваме '98 год.Сутрин цените едни,на обяд други,а вечерта отново скочили.Пак ще викаме Костов да ни спасява.Цените стават неконтролируеми.
35
5
 
11
 
! Отговори
да преди 12 години
"Всички висши държавни чиновници на политически позиции са върнали бонусите си до петък, какъвто срок постави премиерът Бойко Борисов"-Да бе, повярвах.....
34
4
 
9
 
! Отговори
попа преди 12 години
Надали вече некой верва че тия пари наистина са върнати. Всичко е изпито, платено, скътано за след края на мандата, който се вижда. Жалко само че българинът доверчив, *** - подкупен, и тия управляваха цели 3 години досега. До другите избори няма да остане сит българин, който да иде да гласува за тях.
33
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Я вземи прочети малко за Путин преди да говориш , защото в момента в Русия средната работна заплата надвишава 4000$ , апартамента в москва надвишава 5000$м2 , прочети какво е било преди Путин и какво е сега и тогава говори глупости невеж селянин
32
8
 
4
 
! Отговори
до №29 преди 12 години
Ако си гледал сутринта по БТВ отговориха на този въпрос и дори водещите знаеха за какво са похарчени тези пари. Повярвай, ако тези пари бяха изчезнали "ей така" опозицията щеше да смачка ГЕРБ от въпроси, но опозицията знае КЪДЕ и ЗАЩО са отишили тези пари и заради това НЕ ПРИКАЗВАТ много за ТЯХ!