90 000 евро за вечеря със Сергей Станишев

Свърших много работа за България, рече бившият вътрешен министър на Австрия
Обновена: 15 мар 2012 15:05 | 15 мар 2012 11:45, Бойчо Попов
274
90 000 евро за вечеря със Сергей Станишев
Ернст Щрасер си спомни за вечеря със Станишев. Снимка: Reuters

Тълпа от журналисти и депутати посрещна бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер, който снощи бе разпитан от парламентарната комисия по корупцията, пише в днешния си брой Виртшафсблат.

Пред депутатите той разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г.

Още по темата
Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си.

Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

„Свърших много работа за тях, в цяла Европа имах най-богат опит в сферата на полицията“, оправда се за хонорарите си Щрасер.

Според него не е имало директни разговори с българското вътрешно министерство.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.

„По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари“, заявява снощи пред комисията лидерът на партията на зелените Петер Пилц.

„Отричам подобни абсурдни твърдения“, отвръща му Щрасер, но не може да обясни защо е получавал пари от Хохегер и през 2009 г., въпреки че проектът за България бил приключил още през пролетта на 2008 г.

През 2008 г. PR агенцията на Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България.

Скандалът се разрасна и у нас, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова.

Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

Парламентът у нас също подхвана темата, след като ГЕРБ предложи комисия да обсъди скандала. Станишев и Йосифова вече изразиха готовност да сътрудничат и да представят необходимите документи по скандала „Хохегер“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
20 декабря 1917 г. 7 (20) декабря 1917 г. декретом Совета Народных Комиссаров была образована Всероссийская Чрезвычайная Комиссия (ВЧК) по борьбе с контрреволюцией, спекуляцией и преступлениями по должности. Первым председателем Комиссии был назначен Ф. Э. Дзержинский. В состав комиссии вошли И. К. Ксенофонтов, М. С. Кедров, М. С. Урицкий, Я. Х Петерс, С. А. Менжинский, И. С. Уншлихт, М. И. Лацис и др.В задачи созданной комиссии входили пресечение и ликвидация контрреволюционных и саботажнических действий по всей России, со стороны кого бы они ни исходили, предание суду Революционных трибуналов и выработка мер по борьбе с контрреволюцией и саботажем. Управленческий аппарат ВЧК возглавляла коллегия; руководящим органом был Президиум во главе с председателем, который имел двоих заместителей.В 1918 г. были созданы местные органы ВЧК: губернские, уездные (упразднены в январе 1919 г.), транспортные, фронтовые и армейские ЧК. В первые два месяца своего существования Чрезвычайная Комиссия обладала лишь правом предварительного следствия, но постепенно полномочия ВЧК расширялись. С февраля 1918 г. Совет Народных Комиссаров наделил ВЧК правом внесудебного решения дел с применением высшей меры наказания расстрела. С этого времени органы ВЧК вели не только оперативную работу, но и проводили следствие и выносили приговоры, заменяя следственные и судебные органы. Для осуществления своих полномочий ВЧК имела собственные вооружнные силы: отряды ВЧК, части особого назначения (ЧОН), контролировавшиеся РВС республики, свою систему исправительно-трудовых учреждений. ВЧК работала в контакте с НКВД и Наркоматом юстиции.Структура органов госбезопасности в дальнейшем менялась неоднократно, но важнейшими их элементами являлись следующие подразделения: контрразведывательные отделы (КРО), отделы военной контрразведки (Особый отдел, образованный 19 декабря 1918 г.), подразделения внешней разведки (Иностранный отдел ВЧК был образован 20 декабря 1920 г.). О масштабах деятельности ВЧК можно судить по числу е сотрудников в конце февраля 1918 г. оно не превышало 120 человек, к 1921 г. достигло максимума 31 тыс. человек. В ноябре 1920 г. на ВЧК была возложена охрана границ государства (до этого охрана границ в какой-то степени обеспечивалась завесами системой подвижных военных отрядов).6 февраля 1922 г. ВЦИК принял постановление об упразднении ВЧК и образовании Государственного политического управления (ГПУ) при НКВД РСФСР, в задачи которого входила борьба со шпионажем, контрреволюцией и бандитизмом. Вслед за образованием СССР на базе ГПУ возникло Объединнное ГПУ (ОГПУ СССР). В 1934 г. ОГПУ было объединено с органами внутренних дел (милицией) и образован союзно-республиканский Наркомат внутренних дел. В 1943 г. из НКВД был выделен Народный комиссариат государственной безопасности, переименованный в 1946 г. в Министерство государственной безопасности.
121
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой от вас спомня ли си коя жена чукаше Станишев до края на 2008-***, или всички сте забравили, че тогава това беше една известна журналистка?!Цв. Цв. поне като твори нещо, да вземе и да мисли малко по-обстойно!Страхотна конспирация, няма що:)!!!
120
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ваньо преди 12 години
Ха-ха-ха,щял да съдрудничи тва ***,добре-нека сътрудничи,ама от ареста,кражбата на парите от данакоплатеца е толкова явна че няма как да се прикрие.вечери-мечери,лобизъм...пълни глупости,дето вика 1 шменти капели.
119
0
 
6
 
! Отговори
за НФБ 144 преди 12 години
Щом Путин ти служи за пример е ясно ти самия какво представляваш.
118
2
 
7
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Дращете другари, подхвърлих кокала, работете за мен и партията/пък аз си знам/
117
0
 
7
 
! Отговори
ФЕДзержински преди 12 години
Съслю обича блажно! Добре, че го няма Сталин, иначе Сълю щеше да цвърчи на шиша!
116
3
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
НА СЪД и да връщат ПАРИТЕ,както гербаджийте върнаха законно взетите БОНУСИ.Стига ги търпяхме тия червенотиквеновчета комунисти-социалисти крадлива ***.Това са 3милн.лв. от Нашите данъци...
115
2
 
1
 
! Отговори
of 124 преди 12 години
21"И ГЕРБ в топла връзка със скандалния Хохегер""Става въпрос за близката на вицепремиера Цветан Цветанов Росица Велкова, която е човекът, представляващ лобистката компания у нас"Я ДА ВИДИМ СЕГА КОЙ Е ПО-***?!--------------------------------------------първата ми братовчедка Балдърова беше чистачка в лобистката компания на Цветанов, пропуснал си да я споменеш.Мноо плащат от позтано, мноо се пъна и измислям :))))))))))))
114
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато си хванат в далавера е редно да си свиеш перките и да се оттеглиш от всякакви обществени изяви и да преминеш изцяло в частния бизнес, като естествено преди това си търкал наровете в затвора необходимото време. В България държавния далавераджия минава в нападение и започва до доказва, че всички други са корумпирани и само той е честен и работи единствено в полза за народа. След месец два всичко ще се забрави, а Сергей с още по голямо усърдие ще се заеме да бута правителството в България и да укрепва имиджа на европейските социалисти. Така че тук винаги нещата ще си останат безнадеждни.
113
1
 
6
 
! Отговори
Драскач преди 12 години
Колко плащат да драскам във форума, че ми писна да пиша без пари?
112
3
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
западняците също лобират,,децата на президент и министри от Африка и Източна Европа учат безплатно в елитни колежи1владко на татко , цецко и боко изкараха американски курсове, щерката на боко е в Сащ!срещу тези услуги , съответните лидери се задължанат да изнасят капитали и да инвестират на Запад!Путин се усети и спря кранчето!венецуела си поиска златните резерви в страната!Китай и Иран непризнават долара и искат да се разплащат в местна валута!Световния ред се клати!А ние инвестираме на Запад
111
0
 
13
 
! Отговори
Ha ha haaaaa преди 12 години
Гоце извади тежката артилерия. Дългата ръка на дс този път свърши чудесна равота. Брака на гея не беше никак случаен. Всичко е интереси
110
1
 
5
 
! Отговори
KOM6IATA преди 12 години
MANGOTO KARA BMW-X6 A ObIKNOVENIAT bULGARIN JIVEE NAI MIZERNIAT JIVOT ( ZA6TOTO E 4ESTEN 4OVEK ) TOVA E NAI GOLEMIAT PARADOKS V SVETA !
109
1
 
15
 
! Отговори
Безработен преди 12 години
Сбогом БСП , Първанката много *** ще изсере за да стигне на върха , и гледам прави го ... напънал се е !!! Сега не само ще се разцепят ами и ще си го нацепят доста добре !!! Само седя , гледам новини и се забавлявам с турския сериал ''Българска политика '' !!!А хората ,няма значение , че им вдигаме сметките ... те са търпеливи *** , важно е в политиката да сме най отгоре, сега политика се прави , не ценообразуване !!!
108
2
 
4
 
! Отговори
georg преди 12 години
Кой е по осрания ама ,че въпрос а БСП или ГЕРБ - пълни глупости ами най *** сме ние простите мирни и кротички бългаски гражданчета защото те са си добре финансово и изобщо не им пука , ако са останали мъже в тази държава нека да излезем на 17 03 и да всеем малко респект към когото трябва ........
107
0
 
9
 
! Отговори
до 136 преди 12 години
Грешката е, че бачкате по-добре да сте пред парламенто хем да ометете крадливата *** !
106
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бачкаме за 10-15 пъти по-малко пари и пак не можем да се оправим. КЪДЕ Е ГРЕШКАТА, ЗАЩО?
105
0
 
9
 
! Отговори
Бг преди 12 години
ПОЛИТИЦИТЕ ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ,КАТО СИ РАЗДЕЛЯТ-----КИНТИТЕ,а за народа .....таратор без кисело мляко ,че няма краставици !
104
3
 
28
 
! Отговори
Провалите на БСП преди 12 години
По време на управлението на БСП - България преживява три национални катастрофи. Сагата започва с 4 месечното правителство на Луканов, продължава през хиперинфлацията и обезценяването на българския лев от Жан Виденов през 1997 и завършва с корупцията по високите етажи на властта по времето на Станишев и пренебрегването на идващата световна икономическа криза през 2008!!!
103
0
 
13
 
! Отговори
a преди 12 години
Това е рабта на Гоце. Че то какво друго да научи в ДС, освен интриги!