90 000 евро за вечеря със Сергей Станишев

Свърших много работа за България, рече бившият вътрешен министър на Австрия
Обновена: 15 мар 2012 15:05 | 15 мар 2012 11:45, Бойчо Попов
274
90 000 евро за вечеря със Сергей Станишев
Ернст Щрасер си спомни за вечеря със Станишев. Снимка: Reuters

Тълпа от журналисти и депутати посрещна бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер, който снощи бе разпитан от парламентарната комисия по корупцията, пише в днешния си брой Виртшафсблат.

Пред депутатите той разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г.

Още по темата
Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си.

Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

„Свърших много работа за тях, в цяла Европа имах най-богат опит в сферата на полицията“, оправда се за хонорарите си Щрасер.

Според него не е имало директни разговори с българското вътрешно министерство.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.

„По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари“, заявява снощи пред комисията лидерът на партията на зелените Петер Пилц.

„Отричам подобни абсурдни твърдения“, отвръща му Щрасер, но не може да обясни защо е получавал пари от Хохегер и през 2009 г., въпреки че проектът за България бил приключил още през пролетта на 2008 г.

През 2008 г. PR агенцията на Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България.

Скандалът се разрасна и у нас, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова.

Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

Парламентът у нас също подхвана темата, след като ГЕРБ предложи комисия да обсъди скандала. Станишев и Йосифова вече изразиха готовност да сътрудничат и да представят необходимите документи по скандала „Хохегер“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
27
 
! Отговори
ВАНКО преди 12 години
СТРАХЛИВ НАРОД СМЕ!240 *** ВЗЕХА ЗДРАВЕТО НА 6 000 000 ДУШИ И ТАКА ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ.И ПРОДЪЛЖАВА..........СТРАХЛИВЦИ!
141
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха сега хванаха председателя на ПЕС по бели ***. За да му се оправи имиджа ще трябва да се платят едни 500 хил. евро на PR агенцията на Моника Йосифова.
140
3
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
не оправдавам в никакъв случай аферата моника и станишев ни най малко но не оправдавам и политиката на герб и боко!корупцията отдавна е съсипала българските политици!корупцията не е измислена от нас!който е умен ще ме разбере!от памтивека нашите боляри са били купувани от византийските императори...Просто нямаме национално отговорен капитал!нямаме политици от класата на гърците!отскоро сме отворени за света!сърбите си имат сенатори в Сащ!ние там сме изпратили маджо с милионите на СИК и щерката н
139
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проклети да сте всички .които безмилостно крадяхте народа си. Бял ден да не видите с тези пари.Да ви приседне!!!!
138
5
 
20
 
! Отговори
ванко преди 12 години
ЗА БОГА БРАТЯ И СЕСТРИ НЕ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ,ГРАБЕТЕ БАНКИ ,МАГАЗИНИ .
137
3
 
15
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Кеф ми е ... и платена статийка си пуснах, и Станишев предадох без да ме заподозрат , сега търкам ръчички и чакам хората да се доразцепят, то *** и разделен народ по лесно се командва !!! С Бойко ще си дърпаме конците ...той президент , аз премиер !!! Ще пусна няколко фирми по доставките на газ и петрол и само ще броя !!! После ще се менкаме ...той премиер , аз президент !!! Абе тия от Лидъл много свалят цените , чакай да звънна , ще делим на две кво толкова !!! Ей не народ а *** са !!!***
136
0
 
16
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Последния доклад на ЕС:всяка година липсват 600 милиона евро,потънали по къртици.Целият елит трябва да бъде изгонен но преди това линчуван
135
4
 
14
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
Ами баба ти Пена да н е гласувала сляпо цели 22 години за комунистите.Сега да си сърба попарата.Неприятно,но факт.
134
9
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Като чета възмущаващите се, просто не мога да разбера, дали тези хора са искрени, или просто ги е яд, че други са изяли буркана с меда, а те са останали с пръст в устата. Българинът си е крадливо същество, а "отвратените" най-често са капо.
133
2
 
19
 
! Отговори
отговор преди 12 години
Станишев,дължиш отговор на всичките тези въпроси.Как така Моника Йосифова се сдоби с тази поръчка с неясен резултат за 383000 евро.Какво толкова направи за имиджа на нещастна България,освен,че се налапа с приказни пари.Какъв пиар прави Моника с този *** речник,укорим и от дете на 10 год,че човек не е фирма.И каква е тази вечеря за 90000 евро.Недоумявам каква наглост трябва да притежава човек да краде така народа си
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съслю предаде какво можеше да се предаде! Той издигна Боко Тиквата, да го пази...Театрото свършва, Съслю и ***! Великата шаячна правда иде...
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Става въпрос за др. Станишев, а защо на снимката е др. КорумПБашев, сигурно той най-добре ще изчисти имиджа на председателя на ПЕС.
130
0
 
8
 
! Отговори
99999999999 преди 12 години
Светът ще управи когато технократите (президенти) бъдат заместени с истински политици и политиците да управляват финансите а не обратното на което сме свидетели.С една дума трябва да се смени целият политически световен елит,което e много трудно но не u невъзможно."Повторете една лъжа много пъти и настойчиво,и хората ще повярват"-***"Тероризма е най сигурното политическо оръжие,защото нищо друго не може да принуди хората да реагират освен внезапната смърт"-***"За да получите пълен контрол, две съставки са от съществено значение: централна банка и прогресивен данък, за да HE се осъзнае народа " Карл Маркс (1818-1883)-което в момента се случва в EC"В политиката, нищо не ида случайно.Когато едно събитие се случи, можем да сме сигурни, че е било предвидено да се проведе така." Франклин РузвелтПрезидент на САЩ (1933-1945)-Приятен ден на всички
129
0
 
8
 
! Отговори
Ленин преди 12 години
Какви протести бе, серсеми! На Станишев човек прибира едни държавни пари, аз да ходя да протестирам??! При задаваща се криза да изкараш толкова пари от България си е чиста кражба. Може би заради това Станишев до последно твърдеше , че криза няма и няма да има! А спомняте ли си какво плюене настана от австрийски другари в ЕП в началото на мандата на сегашното провителство. Ами че то им е платено бе, другари!
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аааааа, сега ми стана ясно защо другаря Дмитриевич си е харесал Моника. Че коя жена може да получи 384 000 евро по сметката си без да е свършила някаква работа. Такава жена не е за изтърване. Щеше ли да и обърне внимание наш СерГей ако по сметката и постъпваха суми в размер на 150 - 200 лв от пенсионното?
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето сега ако европейците са наистина европейци, ще махнат съсела от ръководния му пост на европейските социалисти ... става много интересно ...
126
3
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
борбата за кокъла е жестока!въпроса е с какво ще се подобри положението на баба пена от горнонанадолнище?ще санираме и ще плащаме всички!заплатите падат днес с 30%!цените се вдигат днес а не вчера!Гърците договарят опрощаване на дълг и са горди а ние изнасяме капитали не усвояваме еврофондове, а взимаме и заеми нови и нови!изнасяме сребърния фонд защото неможем да го ,,управляваме,,и ще го дадем на американските пенсионни фондове дето е щерката на боко и от дето идва дянков кристалина георгиева.
125
3
 
5
 
! Отговори
ФЕДзержински преди 12 години
Ако комунистите бяха на власт, Дзержински щеше да ръководи службите за сигурност. ЧК - Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контреволюцией, спекуляцией и саботажем (ВЧК),(превод Всерусийска комисия за борба със контрареволюцията(реформаторите), спекулата (пазарната икономика високите цени) и саботажа (безработицата, в следствие на отказ плащане на заплатите на работниците). Дзержински щеше да организира процес бърз и публичен, и лично да разстреля този прокурор. В името на народа!
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скандал в Германия и Плугчиева става посланик . Чудна работа!
123
2
 
27
 
! Отговори
bbb преди 12 години
Тройната коалиция ни разори!Тия гадове нетрябва и да помиришат вече власт защото ще ни довършат!Не казвам,че настоящето правителство е много успешно но сравнение с тройната коалиция е в пъти по добре!