БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"

Започват консултации заради провал в икономическата и енергийната политика
Обновена: 30 мар 2012 15:03 | 30 мар 2012 13:03,
203
БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"
Петър Димитров обяви, че БСП тръгва към вот на недоверие. Снимка: архив, Impact Press Group

Коалиция за България започва консултации с опозиционните партии и независимите депутати за вот на недоверие към правителството за провал в енергийната и икономическата политика. Това обяви в специална декларация от парламентарната трибуна бившият икономически министър Петър Димитров. Конкретният повод е решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“.

Социалистите настояват още да бъде публикуван докладът на консултанта HSBC за пазарното проучване и икономическия анализ за строежа на втората атомна централа. Както и да се свика референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”.

„За пореден път в България връх взимат онези, които рушат, а не онези, които градят. Това отново поставя въпроса за вот на недоверие за провалената икономическа политика. Затова започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати”, отсече червеният депутат Петър Димитров.

Според него ГЕРБ носи отговорността за ядрената капитулация на страната. По думите му отказът от втора ядрена централа е фатален за България.

По изчисления на левицата преместването на единия блок от Белене в Козлодуй не може да стане за по-малко от 15 години.

„Вие на практика ликвидирате ядрената енергетика в България. След няколко години страната ще се превърне във вносител на електроенергия”, предупреди Петър Димитров.

Според социалистите решението за спиране на строежа е икономическа глупост, а България се отказва от печеливш проект, като загубите и пропуснатите ползи от проекта се измервали с милиарди. „Загубите от двата нетръгнали блока ще бъдат 30 милиарда лева”, изчисли Петър Димитров.

Като нелепо левите определиха изграждането на газова централа в Белене. „Не е ясно колко ще струва тя и каква ще е цената на произвежданата от нея електроенергия“, критикува още Димитров.

По думите на бившия икономически министър по 550 лв. от джоба си е извадил всеки българин, за да няма нова втора атомна централа.

Още по темата
„Спирането на проекта е трагедия за района на Белене, защото ще доведе до загуба на работни места и поръчки за българския бизнес”, предупреди още бившият икономически министър.

Левите упрекнаха десницата за победоносната позиция, която демонстрирали след решението за спирането на строежа. „На какво се радвате, господа от русофобската опозиция? На растящите цени на парното и опасността България да стане вносител на електроенергия?”, попита Димитров.

Според него вотът трябва да бъде и за големия провал в икономическата политика на правителството, за надигащата се нова вълна на кризата и за липсата на каквато и да било реакция от страна на кабинета. 

По думите на Петър Димитров актът на НС и МС е и унижение на националното достойнство, тъй като на практика управляващите са демонстрирали пред света, че страната ни е неспособна да реализира втори ядрен проект за 31 години.

Вчера НС одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. БСП, Атака и петима независими бяха против, а ДПС отказа да участва в гласуването.
Днес в Москва е икономическият министър Делян Добрев, който трябва да преговаря как „дружески да излезем от проекта“ АЕЦ „Белене“, без да се стига до съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
До: info***parliament.bgОтносно: Nyama li patrioti v Balgariya !!!Дата: Петък, 2012, Март 30 14:11:46 EESTИмало едно време Гюровица.Та попитали я: "Имаше ли Умник Гюро глава, или нямаше".Това на Първо Време.На второ време казали,че "Совите не са това ,което Са !!!" Това са просто филми от детските години,но сега действителността е подобна за България. Когато компроментирани български АБВ-*** се използват като маша за прехвърляне на Горещи Въглени от Исток на Запад и Обратно,за да се реализират проекти като "Енергетики" и "ЩИТ",то да знаете,че спектакъла се плаща от зрители и любители на "Листопади ЛТД" в България и Европа.Такива ми ти работи за "Приз" и "Статуетки", а някога Д.Донев си ги Възпя още преди да беше "АБВ".Така е когато юдейския "бог" и "православния " се Препират. Ако всички бяха в Христа щеше ли да има Кавички ?
82
2
 
21
 
! Отговори
Гуци преди 12 години
А този ПД, който има физиономия на бригадир от времето на ТКЗС, е истински срам за Б-я.И той ще иска вот на недоверие! Тоя преход щеше да е поносим, ако не бяха саботажните игри на БКП-БСП с тяхната слугинска поза към СССР!
81
4
 
13
 
! Отговори
милен преди 12 години
Както и да се замисляме, каквото и да бълваме срещу оправниците ни, моето мнение е само едно - не давайте повече власт на комунисти - най-тежкото робство в историята ни явно е било КОМУНИСТИЧЕСКОТО, та и сега не можем да се утърсим от него. Това е единственото робство в България променило изцяло моралните устои на българите, а резултатите от него и до днес са на лице, защото бившите комунисти са вече мощни капиталист...
80
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП, не мога да разбера още колко години трябва да чакаме за да се завърши този проект понеже той е подписан преди 33 години и за тези години не е завършен? Питам аз колко още години са нужни? Още 33 ли? За тези 33 години нито едно правителство не се е решило да завърши проекта понеже знаят каква е цената му и, че за България това е непосилно висока цена която ще има да изплащаме доста години с което още едно поколение ще замине !!!
79
2
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Колкото повече мърдат - повече им влиза...
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червени ***!
77
16
 
8
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Струва си човек да чете този форум,само за да добие представа що са пасмина са подкрепящите ГЕРБ:) Прости,неграмотни,як диалект,злоба,първосигналност :) хаха Само ако знаете как изглеждате отстрани и какво впечатление правите. Нищо чудно,че харесвате Бойко! Светът на къде е тръгнал,вие още си повтаряте 'комунистите т'ва он'ва... Жалки сте
76
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вот на недоверие към БСП да си гласуват *** комунисти.Много правилно решение на правителството.Сега и газта да им елиминираме и сбогом руско робство.А комунистическите платени драскчачи/журналисти/ да си наврат писалките ......
75
3
 
5
 
! Отговори
bg преди 12 години
KAKVOTO I DA GOTVITE ,,,,,,,,TYRNAXA VI GO MAZNO.....
74
5
 
12
 
! Отговори
Обама преди 12 години
Не се сърдете братя българи! Решението е НАШЕ , за да може да живеете както живеят моите прадеди в Африка!
73
5
 
11
 
! Отговори
Аиде пак почнаха преди 12 години
Не им обръщаите толкова внимание на другарите ,те се маитапят
72
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вот но недоверие - обречена на провал!!!!!!!!!!!!!!
71
2
 
6
 
! Отговори
Електоратът преди 12 години
За такъв важен въпрос са присъствали 2/3 от "нашите"народни представители. При 120 "за" излиза, че бъдещето на наия народ е оставен в ръцете на по-малко от половината народно събрание.И това ако не е идиотизъм и национално предателство...!!!
70
7
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 12 години
В Австрия няма и бездомни кучета,не само атомни:) Да стигнем до там,пък може и ние да спрем Козлодуй.Логиката ти е като на Боко-вие за това го харесвате,той е изражение на вашето мислене.Апогей на простотията.
69
5
 
9
 
! Отговори
пенсия от село преди 12 години
БСП - Бесни Страшни Пенсий ... да ми лапат 17 см-ят Уйй. Тия са като кучетата от малинова долина, дадеш им кокал и после хапят до смърт тия дето евентуално биха им го взели.... Дано от Герб ги евтаназират всичките помиярчета от БСП... аман!
68
3
 
4
 
! Отговори
До 71 преди 12 години
Възможно е,защото децата по идиотщина надминават бащите си!НАПЪЛНО ДОПУСТИМО Е П.ДИМИТРОВ ДА ТИ Е БАЩА!
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте герб не построиха Белене защото нямат пари дори за текущите сметки по централата. Не го ли слушахте вчера? Това е причината.Не че не ни трябва ядрена или ток и там над каквото си мъчите птичите мозъци. Ако имаха пари,щаха да я направят.ДПС беше спънката в предишното правителство да се финализират нещата. Истината е ,че герб не могат да съберат пари в бюджета,най-вече,заради политиката на Дянков. За това е виновен ББ тъй като той е премиер и избира кабинета си. Стига с размишленията
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И след 15 години да тръгне Козлодуй 7, пак по-добре от Белене
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дружно братя българи,с нас Москва е в мир и бой!!!
64
3
 
0
 
! Отговори
do 73 преди 12 години
hubavo shte investirash v slanchevi paneli za 10ki godini napred samo zabravqsh da proverish jivota na panelite i bateriite. a qdreni katastrofi ima samo tam kadeto ameriakncite sa otkradnali parichkite za obezopasqwane i sega iaponcite mrat kato kucheta za da mogat westinghaus da nalapat miliardite za bezopasnost. decata vi shte stoqt na tamno i shte jiveqt kato *** zastoto skoro shte sme absolutno *** darjava beter ot afrikanskite, no taka e kogato boshko afrikanski vi e car.