БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"

Започват консултации заради провал в икономическата и енергийната политика
Обновена: 30 мар 2012 15:03 | 30 мар 2012 13:03,
203
БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"
Петър Димитров обяви, че БСП тръгва към вот на недоверие. Снимка: архив, Impact Press Group

Коалиция за България започва консултации с опозиционните партии и независимите депутати за вот на недоверие към правителството за провал в енергийната и икономическата политика. Това обяви в специална декларация от парламентарната трибуна бившият икономически министър Петър Димитров. Конкретният повод е решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“.

Социалистите настояват още да бъде публикуван докладът на консултанта HSBC за пазарното проучване и икономическия анализ за строежа на втората атомна централа. Както и да се свика референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”.

„За пореден път в България връх взимат онези, които рушат, а не онези, които градят. Това отново поставя въпроса за вот на недоверие за провалената икономическа политика. Затова започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати”, отсече червеният депутат Петър Димитров.

Според него ГЕРБ носи отговорността за ядрената капитулация на страната. По думите му отказът от втора ядрена централа е фатален за България.

По изчисления на левицата преместването на единия блок от Белене в Козлодуй не може да стане за по-малко от 15 години.

„Вие на практика ликвидирате ядрената енергетика в България. След няколко години страната ще се превърне във вносител на електроенергия”, предупреди Петър Димитров.

Според социалистите решението за спиране на строежа е икономическа глупост, а България се отказва от печеливш проект, като загубите и пропуснатите ползи от проекта се измервали с милиарди. „Загубите от двата нетръгнали блока ще бъдат 30 милиарда лева”, изчисли Петър Димитров.

Като нелепо левите определиха изграждането на газова централа в Белене. „Не е ясно колко ще струва тя и каква ще е цената на произвежданата от нея електроенергия“, критикува още Димитров.

По думите на бившия икономически министър по 550 лв. от джоба си е извадил всеки българин, за да няма нова втора атомна централа.

Още по темата
„Спирането на проекта е трагедия за района на Белене, защото ще доведе до загуба на работни места и поръчки за българския бизнес”, предупреди още бившият икономически министър.

Левите упрекнаха десницата за победоносната позиция, която демонстрирали след решението за спирането на строежа. „На какво се радвате, господа от русофобската опозиция? На растящите цени на парното и опасността България да стане вносител на електроенергия?”, попита Димитров.

Според него вотът трябва да бъде и за големия провал в икономическата политика на правителството, за надигащата се нова вълна на кризата и за липсата на каквато и да било реакция от страна на кабинета. 

По думите на Петър Димитров актът на НС и МС е и унижение на националното достойнство, тъй като на практика управляващите са демонстрирали пред света, че страната ни е неспособна да реализира втори ядрен проект за 31 години.

Вчера НС одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. БСП, Атака и петима независими бяха против, а ДПС отказа да участва в гласуването.
Днес в Москва е икономическият министър Делян Добрев, който трябва да преговаря как „дружески да излезем от проекта“ АЕЦ „Белене“, без да се стига до съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз си мислех че пак другаря Костов ще иска Вот на недоверие на кабинета Борисов -той пък предоставил това право тоя път на другарите от БСП да го искат - в края на крайщата не е важнокой го внася Вота на недоверие - важното е другаря Костов и така наречените сини при гласуването да подкрепят другарите от БСП и ДПС - както последните няколко гласуванияБраво Ваньо -Браво Костов Браво червена Подлого
102
9
 
9
 
! Отговори
zuio преди 12 години
Няма спасение герберастите са ***, *** по рождение.
101
1
 
2
 
! Отговори
dedo преди 12 години
zashto se dava glas na izkukvci
100
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, влезте им в положението на комунистите. Взели са пари, поели са задължения и сега не могат да ги изпълнят. Помните ли какво стана с Луканов при подобни обстоятелства?
99
1
 
9
 
! Отговори
... преди 12 години
Хи-хии, този ли беше, дето оправда шоковото поскъпване на зелечуците преди 4-5 години с това, че хората много купували, за да си правят зимнина? ***! Че и министър на икономиката беше. Срам!
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е ПетреЕЕЕЕЕЕЕЕЕ и твойто кранче резнаха??????????????
97
2
 
7
 
! Отговори
анти БСП-ар преди 12 години
да вземат да се гръмнат с бренеке
96
4
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 12 години
Ами кажете на Боко шматката да затвори и Козлодуй и да чакаме да станат по 1500 пенсиите. Както сега ще чакаме благинките по магистралите да потекат. Ами добре сте го замислили да ви кажа!
95
1
 
1
 
! Отговори
milen преди 12 години
до 106здравей,ако и ти можеш да пишеш на БДС, защото аз така правя но само с латинска клавиатура.иначе ако си даскал не се вдаскалявай по важно е правото на мнение, а първите класове нямах шанса да ги уча в родината си, защото най-близките ми бяха Фашисти. Но... на мен къщичката ми е дълече и само за едно съжалявам че винаги когато съм тук, макар за кратко, виждам как всичк
94
2
 
2
 
! Отговори
До 109 преди 12 години
Този си пейства коментара просто през известно време и не чете по-нататък. Сигурно си мислиш и че пенсиите са по 1500 заради това че нямат АЕЦ нали:)?
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ=БСП=СДС=ДПС=ОЧЗ=СРС=....и т.н. да не ги изброявам всичките.Все са си на БКП и то е от кръглата маса веднага след 1989.Та все едно кой е на власт.Има си едни фамилии и хора дето си бяха на власт и през социализма и днес.Вот на недоверие?Няма такова чудо в БГ.Един единствен поиска вот на доверие и го свалиха-Филип Димитров.От тогава вотове не вървят.А и няма значение кой е на власт.Народа и да смени един с друг,пак парите са в онези дето никога не са слизали от власт.
92
4
 
4
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Че какво по - добре от предсрочни избори за ББ.Коя партия е готова е за избори в момента освен БКП и ДКП?Ако сега има избори ББ ще отхапе още по - голямо парче и съвсем ще се одупят тия!За пореден път показват колко са прости!
91
1
 
6
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Загубите от двата нетръгнали блока ще бъдат 30 милиарда лева, изчисли Петър Димитров. И това го казва недоразумението на човешката еволюция.Защо не каже колко струва на българския данъкоплатец наливането на пари в Кремиковци за да могат неговите приятели да дооткраднат това което е останало от комбината.
90
5
 
12
 
! Отговори
??? преди 12 години
В Австрия НЯМА атомни централи,пък живота е чудесен и пенсиите са по 1500 Евро.Другари,как става това?:)
89
7
 
9
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Предлагам да хванем няколко симпатизанти на ГЕРБ (те са в изобилие) и да ги дадем на някоя чужда лаборатория да ги изследват за някаква обща генетична малформация или за нещо по-сериозно може би...Ако хванем процеса в развитие,може би ще спрем разпространението на простотия.Как мислите има ли смисъл или са обречени завинаги да са бързоизоставащи?
88
2
 
2
 
! Отговори
От задния двор на ЕС преди 12 години
Как се казваше оня период от СССР където все смахнати кгб старчета шапкарчета назначаваха и те пукваха , болшое цирк , горби бил от цру ха ха ха ха ха , още цирк ? Ако не беше тоталитарно - военното положение отдавна да са дали поста ха ха ха ха , но така или иначе пак го сдадоха властта ха ха ха ха ха .
87
1
 
0
 
! Отговори
osata преди 12 години
до 99 - Милене, я се върни в първите класове в училище, та да се научиш да пишеш грамотно.
86
2
 
1
 
! Отговори
До 94 преди 12 години
Хахахаха ююююхуууу разцепи ме с този коментар!Каква газ ще елиминираш бе ***? Боже един ден на Марс ще ви пращам ей! Всъщност не-извън слънчевата да се оправят извънземните с вас,да ви изследват космическата простотия!
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То само ,това вече им остана...Да плюят срещу вятъра !Имитатори ! Какъв е смисъла да правиш нещо ,ОБРЕЧЕНО на провал?
84
3
 
6
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
като ти резнаха братушките кранчето преди известно време кво стана, бе, карикатура? май целата държава изпадна в колапс и почна да се чуди откъде да търси газчица. де недей да се правиш на професор и да пикаеш срещу вятъра.