За шистовия газ на нов глас

Временна комисия в НС ще проучва добри практики
Обновена: 4 апр 2012 15:28 | 4 апр 2012 14:30,
394
За шистовия газ на нов глас
Протест срещу шистовия газ у нас през януари т.г. Снимка: Reuters

Депутатите създадоха временна комисия, която да разгледа добри практики и законодателни решения за проучването и добива на подземни богатства при опазване на околната среда.

От 107 гласували депутати 89 бяха "за", против се обявиха 16, а двама се въздържаха.

13-те депутати на комисията ще анализират и обсъдят ползите и вредите от добива на шистов газ в България. Предложението беше на представителите на ГЕРБ в Народното събрание.

Против него бяха левицата и "Атака". ГЕРБ и сините бяха "за", а от ДПС се въздържаха.

От "Атака" призоваха да се наричат нещата с истинските им имена. Венцислав Лаков поиска да се смени името на "комисия за възобновяване на шистовия газ за компанията "Шеврон".

"Нещата лъсват и след намерението за строене на газова централа в Белене", коментира Лаков.

Той допълни, че парламентарната комисия, която ще разглежда въпроса, ще бъде доминирана от ГЕРБ и "Синята коалиция".

От "Синята коалиция" преди месец внесоха предложение в парламента за отмяна за забраната за проучване на шистов газ на територията на България. Днес отново обявиха, че ще подкрепят проучванията на територията на страната ни.

От "Атака" и левицата от своя страна обясниха, че са против подновяването на темата, по която вече веднъж парламентът се произнесе на 18 януари.

"Няма да подкрепим създаването на тази комисия, защото това е крачка назад", обясниха от „Атака”.

По думите на Лаков по време на посещението си в България държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е натиснала в полза на една или друга компания.

Още по темата

"Същата компания е спонсор на МВнР за приема на Трети март във Вашингтон", обясни депутатът на Волен Сидеров. От левицата нарекоха решението на управляващите лицемерие.

"Политиците, които искат да се види дали има шистов газ, са или невежи, или продажни. Защото те не казват на българския народ цената, която ще плати ГЕРБ", обяви Георги Божинов от "Коалиция за България".

Според Божинов след като държавата даде възможност на "Шеврон" да проучва територията ни за шистов газ, ако бъдат открити залежи, те ще принадлежат на концесионера, а не на държавата.

"Който плати изследването, получава правата върху това богатство", добави червеният депутат.

"Защо управляващата партия се люшка от решението за добив до крайно решение на забрана и мораториум? Защо това махало се движи така свободно? То така свободно се движеше за „Белене“, генномодифицираните организми, така се движи и за АСТА", коментира Божинов.

Левите обявиха, че ще гласуват против, но ако комисията се създаде, ще излъчат свои представители в нея, които да информират обществото.

"Ще подкрепим предложението за създаване на комисията", контрираха ги депутатите на десницата.

"Забраната, гласувана на 18 януари тази година, лишава България от възможността да познава своите подземни богатства", коментира Иван Иванов.

Депутатът от десницата обяви, че с гласуваната забрана на практика се спира проучването за конвенционален газ и нефт.

"Има забрана дори да се проучва в акваторията на Черно море, когато нашата северна съседка Румъния прави такива проучвания", аргументира позицията си Иванов. Според депутата от „Синята коалиция” сегашната ситуация обслужва монополистите, които внасят газ на 500 долара за 1000 куб.м.

От ДПС обявиха, че ще участват в работата на комисията, защото считат, че има сериозни основания да се разгледат всички доводи, които се чуха в залата.

"Налагането на мораториума върху шистовия газ и всички проучвания не може да бъде окончателно решение, а на практика е бягство от решение", коментира Искра Михайлова от ДПС. Според нея основният проблем е, че в България има недостиг на доверие, когато тези решения засягат околната среда и здравето на хората.

След като чуха аргументите на двете части на залата от ГЕРБ взеха думата.

Диан Червенкондев обясни, че дебатът в залата се е завъртял само около мораториума за добива и проучване на шистов газ.

"Отляво започнаха да се яхват страховете на хората. Това, което ние предлагаме, е създаване на една комисия, която да прецени добрите практики. Ако наистина има заплаха за екологията и здравето на хората от проучването на шистов газ, просто тази забрана ще бъде пренесена в Закона за подземните богатства и Закона за опазването на околната среда", обясни депутатът от ГЕРБ.

Комисията ще е с 13 членове - шест от ПГ на ГЕРБ, по двама от левицата и ДПС и по един от "Атака", Синята коалиция и  независимите. Тя ще работи два месеца. Неин председател стана Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все ми е тая дали ще се добива пистов газ или не, това което ме дразни е, че мутрокомунистите нямат ясно становище и се лакатушат от едно решение в друго и това е не само по шстовия газ.
15
0
 
30
 
! Отговори
до Пич**та преди 12 години
Как пък им направи тест по снимката, бе разбирачо???Наркоманчета били! то така е най-лесно!"Наркоманчета" са такива като теб, "друсат" се с партийни облаги, комисионни, евтини лозунги и коленопреклонност пред партийния мозък!Само че други ще лапнат парата и ще си бият камшика след година, а ти ще подсмърчаш тук и ще се чудиш, защо детето ти е с алергия, ти си на 30 н`ам к`ъв си рак, а сестра ти не може да зачене!Ей за това иде реч! И ще ни отровят, за да кажат - sorry, ама не ни е достатъчен
14
4
 
59
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
1-ПРОСТАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СИ ИЗБИРАТ *** ДА ГИ УПРАВЛЯВА,ЩОТ ГИ РАЗБИРАЛ2-ПРОСТАКА ПРЕКРАТЯВА ПРОЕКТА А Е Ц БЕЛЕНЕ3-СТРОИМ ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА4-ЗАХРАНВАМЕ Я СЪС ШИСТОВ ГАЗ ОТ ДОБРУДЖА5-ЖИТО НИ ДОСТАВЯТ БРАТСКИТЕ КАНЗАС-ки И МАСАЧУЗЕТ-ски НАРОДИ6-ПРОСТАКА ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА НА ПРОСТАЦИТЕ,ЩОТ ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА МУ ГО ПРОДАВАЛА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ СИ ПАРКОВЕ НА 6лв/киловатчаса7-ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ВДИГА БЕНЗИНА ЗА N-ти ПЪТ ЩОТ ПРОСТАКА МУ Е ПРИЯТЕЛ И ЗАЩИТАВА НЕГО,А НЕ ПРОСТАЦИТЕ8-КОНГРАЧУЛЕЙШЪН
13
5
 
49
 
! Отговори
(НЕ) Знайко преди 12 години
За тези които за "ЗА" добива на шистов газ в България, гледайте филма Gazland - в него всичко си е казано! Когато в чешмите ви започне да тече вода премесена с газ, растенията и животните започнат да умират, земята изсъхне, тогава ще ви питам дали сте още "ЗА". Аз съм твърдо ПРОТИВ - 1-во защото съм Българин и 2-ро защото си обичам родината! Хайде със здраве!
12
4
 
33
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
до 14 - не се хаби - Българският народ е ***,*** та чак *** ... в момента цяла Европа е в стачка -Испания,Франция,Германия .... само ние тарикатите Българи сме доволни от живота си
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мръсни, подкупени ко.....а, дреме ви на вас за България и народа. Ще си вземете милионите и ще се разкарате някъде на чисто и спокойно. Да *** дано.....КОГА ЩЕ ВИДИМ НАЙ-ПОСЛЕ, ЧЕ НЯКОЙ ИСКА НАИСТИНА ДА НАПРАВИ НЕЩО ДОБРО ЗА ТОЗИ ИЗМЪЧЕН НАРОД ?!
10
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лозунга на комуниста: до гроб верни на съветската чума
9
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
107 гласували нямат кворум, решението е незаконно. Останалите 133 прасета защо не са в парламентарната ***?
8
3
 
37
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
Никак не се учудвам,както се разбра днес сме одобрили и АСТА...а мога да се басирам че само след 1 месец ББ ще обяви че ще строим АЕЦ Белене ...
7
27
 
7
 
! Отговори
Libra преди 12 години
Цената на газпром е непосилно висока за българския потребител и бизнес. Тези *** вместо да протестират срещу НАШИЯ газ, ако искат да бъдат полезни да предлагат регулации и контрол за опазване на околната среда, а не да се противопоставят на техническия прогрес. Цената на газа се срива навсякъде заради шистовите находища. В САЩ газа удари под 100$ за 1000м3, а ние го купуваме от руските *** за 500$.Пълно безумие!
6
3
 
33
 
! Отговори
Nemeca преди 12 години
До 2: И какво ще те направи независим един шистов газ дори и да предположим, че е абсолютно безвреден зас добив? Като дадохме електроразпределителни дружества и ТЕЦ и мини да не би да се подобриха услугите и паднаха цените? Аз постоянно гледам как се увеличават цени. Колкото заради досегашните концесии нещо е паднало като цена, толкова и ще падне при добива на шистов газ. Така, че по-добре е въобще България да не си слага таралеж в гащите колкото и да ви се иска на вас предателите.
5
43
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е единствената страна в света, която е забранила ПРОУЧВАНЕТО за шистов газ
4
2
 
35
 
! Отговори
bez ime преди 12 години
***..де раа ссс къв хляб ще ядеш после
3
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбрах за какво беше цялото това чудо - в Румъния пускат Шеврон да ровят за газ, ако там нещата се прецакат и се замърси почвата и водата, това неминуемо ще ни се случи и на нас - нищо, че не сме ги пускали да проучват за шистов газ на наша територия. Тия дето викат да на шистовия газ - да идват да им ровят в София и покрай Балкана. Да не ми ровят почвите от където после "столичани" искат да ядат хляб.
2
83
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да на шистовия газ! За една независима България!
1
19
 
5
 
! Отговори
Gazprom преди 12 години
Дайте 2 рубля в час