Масирани проверки на газовите уредби в колите

Гледат годината на монтиране, гаранцията и стикера
24 апр 2012 07:35,
49
Масирани проверки на газовите уредби в колите
Обгорял Голф след взрив на газова бутилка. Снимка: Булфото

Масирани проверки и нови изисквания за техническата изправност на автомобилите с газови уредби ще бъдат приети до месец, съобщи директорът на ДАИ Валентин Божков.

От началото на годината бяха закрити пунктовете за тестване на газовите бутилки, като дейността им поеха пунктовете за годишен технически преглед.

Според него това не е довело до занижаване на изискванията за сигурност, а напротив - до прекратяване на фиктивните проверки.

Предстоящите промени са консултирани от месеци с експерти в сектора и не са били провокирани от взрива на автомобил на бензиностанция в Сандански, при който пострадаха четирима души миналата седмица.
 
"Автомобилът е бил на преглед по стария ред в условията на старите системи и на старите пунктове, където не е имало видеонаблюдение. Констатирахме безкрайно много фиктивни прегледи през последните години, сега според нас допълнителният контрол, който е с видеонаблюдение, че се прави в рамките на прегледа за техническа изправност, са допълнителна гаранция, че това няма как да се повтори", каза Божков пред БНР.

Според него трябва да се извършат изменения в действащата наредба, които вече са подготвени и ще бъдат публикувани за обсъждане.

"Ще искаме да се гледа вече и срокът на експлоатация на резервоара, който е отразен от производителя с маркировката, стриктно да се следи има ли или няма знак на задното стъкло на автомобила, както и ще искаме документ за съответствие на монтажа с нормативните изисквания. Аз се надявам до месец да е факт", каза още той
 
Междувременно 31-годишен мъж пострада тежко, след като газовата бутилка на автомобила му се взриви по време на движение. Инцидентът станал вчера на Околовръстното шосе, близо до "Бояна". Мъжът е обгорял, докато се опитвал да угаси пламъците. Той е настанен в болница с 20% изгаряния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
rob na komunizma преди 10 години
butilkata se vzrivila i toi se opital da ogasi plamacite........ako se vzrivi gazova butilka kolata triabva da se sabira s pinseti.....tia sa plni komunisticheski otpadaci
39
0
 
8
 
! Отговори
БЕСЕН преди 11 години
Къде е логиката, бе *** алчни-бутилка с битова газ може да се пече на балкона и нищо да не и стане, а бутилката в багажника толкова да се изпържи, че да гръмне!!! Много добре знаете, че всичко е пак за пари, нали! Спрете се вече, бе ***, от 3 години не са индексирани никакви заплати, народа оскотя от бедност, а вие му измислихте нова ангария - до кога ще се отнасяте с нас като с ***. Направете нещо да ни облекчите живота, а не да го стъжните. Всички ви мразят..идват избори пак.
38
0
 
3
 
! Отговори
anonimous преди 11 години
ПИСНА МИ !!! БАСИ... НАПРАВО МИ Е ПИСНАЛО ВЕЧЕ !!!ДО КОГА ЩЕ НИ ПРАВАТ НА МАЙМУНИ?
37
0
 
3
 
! Отговори
един от глупаците BG преди 11 години
Какво още ще измислите, бе вашта мама гадна??? А ако по време на прегледа на МПС-то някой се изпърди, какво ще стане тогава-нали датчика ще му хване газовете........*** гадни, съдрахте ни кожата от гърбовете.В нормалните държави нещата се правят с облекчения на данъци и такси, а тук ни е..хте мамата от глоби.
36
0
 
1
 
! Отговори
LPG преди 11 години
Е поне рекета сега ще стане двоен,един път от катаджий и втори от даиаджий.
35
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Ако ще всека седмица да я минаваш на преглед като си *** и технически неграмотен няма спасение.Днеска я минаваш утре се се разхлабва една скоба , смарди яко на газ,но мулето се качва и кара и после запали се.Чудо ще е ако не се запалиш.
34
3
 
5
 
! Отговори
спец преди 11 години
Ако МТ, ДАИ и КАТ трябва да въвеждат превантивни мерки и затягане на контрола върху газовите- по-добре да искат от водачите документ, доказващ завършен курс за правила по безопасност при работа с газови уреди. Непознаването на тези правила води до много повече проблеми отколкото технически неизправности, които във всеки един момент могат да възникнат, а на 1 преглед какъвто и да е той в никакъв случай не може да се гарантира изправност за 1 година напред.
33
1
 
2
 
! Отговори
antiES преди 11 години
едно време като нямаше камери отивах само с талона да мина преглед,сега отивам с колата,ама те не я гледат гледат я камерите ,че стои 20 мин на канала и накрая всичко е ок
32
3
 
2
 
! Отговори
спец преди 11 години
Когато има теч на газ- мирише на развалени яйца- при такова положение колата не трябва да се мърда докато не се спре теча. Но явно някои бързат и не обръщат внимание на това. От бутилка никога не тече- винаги тече от връзки, тръби, маркучи, клапани. Това е то, заради бутилка може да гръмне ако се напълни 100% и остави да се напече на слънцето.
31
0
 
3
 
! Отговори
спец преди 11 години
На този голф бутилката му изобщо не е гърмяла, а се е запалила заради изтичане на газ + наличие на искра. Оттам е тръгнала някоя гума и ето го пожара в пълен вид. Гръмнала бутилка е много различно нещо от този пожар.
30
0
 
7
 
! Отговори
Пацо преди 11 години
абе кога не са били фиктивни техн.прегледи сега като има камери ли кво, че всичко е в ред ли даже и сега са фиктивни редовни,сас тая камера ти гледат само рег.номер на авт. спирачкити и вреднити емисии от аспуха пак се манипулират,минах преглед без спирачки на задните колела,и тоя министър на трансп.да не си мисли че е оправил фиктивните техн.прегледи
29
3
 
9
 
! Отговори
ГАЦО преди 11 години
ако има теч от газовата система на колата и се запали,ще гори само там където изпуска газ.бутилката в никаксъв случай няма да гръмне.отиваш ,спираш притока на газ и тя сама ще изгасне.зада гръмне бутилката трябва да се НАГРЕЕ.Принципа е същия както при домашния газов котлон.така че пишете компетентно.
28
2
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Пак манипулации. Бутилката е гръмнала ЗАЩОТО КОЛАТА СЕ Е ЗАПАЛИЛА, а не е изгоряла, понеже бутилката е гръмнала. Ако беше избухнала, онзи вътре нямаше да е в болницата, а в гробищата. Голфът няма отделен багажник както седаните. Всички тези статии през последните дни са за обработка на общественото мнение, за да бъде въведена новата такса. А таксата се въвежда, за да се намали изгодата от проборудване на автомобила и да продължава да харчи петролни горива! Сами се сетете защо....
27
0
 
9
 
! Отговори
Тодоров преди 11 години
Как може да гръмне автомобилна газова бутилка след като я запалим? Отговор- никак или трябва да запалим огън и да я сложим вътре. И слава богу, защото всеки има туристическа газова бутилка и поне веднъж в живота си я е палил, но не е гръмнала. Спомнете си Кувейт там горяха цели кладенци. Вижте Нефтохим- там постоянно гори. Ако има горящ газопровод- е много тъпо да бъде изгасен преди да спрат газта. Опасността от късна експлозия е огромна. И идва въпросът защо колите с газови уредби са по-опасни
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целта е ясна по високи такси за лукса да караш автомобил да ви е честито някой да среже лентичката!
25
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
който има газова или метанова уредба ще плаща по-висока застраховка поради по-високата вероятност за инциденти
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И задължителните прегледи също като Гражданската - спокойно може и без тях! За прегледа - като си вкараш колата в сервиз за смяна масла и филтри мин. 1 път годишно в повечето случаи правиш и диагностика, като сменяш гумите пролет и есен проверяваш спирачки, накладки, носачи. За гражданската - колите с Каско могат да бъдат освободени от нея.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тези газови бутилки си е опасно.Всеки слага къде нова къде втора ръка купена. Поддръжката се прави пред блока събират се разбирачи и почват да човъркат.В пунктовете за проверка пича пуши цигарка и ти търси теч от бутилката.Факт е че миризливото гориво е евтино но ако не внимаваш може да стане беля.
22
1
 
47
 
! Отговори
Бензинджия преди 11 години
Явно спада в продажбите на бензин и високите картелни цени принудиха лукоил да инспирира проблема.
21
1
 
21
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
Защото тези годишни прегледи са пълна безмислица. Гледат ми фаровете а това и аз мога да го видя. За 20мин няма как да ти проверят колата основно. 2 пъти в годината влизам в сервиз да ми видят всичко по колата и това отнема поне 4 часа