Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020

Такива са препоръките на ЕК, каза министър Тотю Младенов
14 май 2012 16:25,
101
Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020
Снимка: архив Reuters

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените ще се изравни след 2020 г. година, съобщи социалният министър Тотю Младенов пред БНР.

Той припомни, че такива са препоръките на Европейската комисия, според които правителството трябва да въведе равни условия за пенсионирането на двата пола.

Според пенсионната реформа, която правителството прие в края на миналата година, всяка година възрастта и стажът за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца, както за мъжете, така и за жените.

През 2017 г. възрастта за пенсиониране на мъжете ще достигне 65 години, а до 2020 година тази на жените ще достигне 63 години, тоест изравняването не може да стане изведнъж, поясни Младенов.

В момента жените се пенсионират три години по-рано. Идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази година, разликата да се стопи на две години. Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г., а жените - на 63 г.

Сега жените имат право и на по-кратък стаж за пенсия - 34 г. при 37 г. за мъжете. Стажът също ще нараства в следващите години с по 4 месеца, докато стане съответно 37 г. и 40 г.

"В борбата със застаряващото население и ниската раждаемост се предвиждат и други мерки, свързани с условията за ранното пенсиониране", допълни социалният министър.

Младенов припомни, че от началото на годината стажът за тях беше увеличен с две години. Сега синдикатите са представили пакет от допълнителни мерки, който включва повишаване и на възрастта на военните и полицията, което ще се обсъжда на тристранен съвет.

"Това, което съм поел като ангажимент и пред министър Цветанов и пред синдикатите в МВР е те също да участват в тези преговори", коментира Тотю Младенов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
7
 
! Отговори
До 71 преди 11 години
Пич!Ама ти знаеш ли, че си много находчив!Не само ще ги отглежда с един хляб,ами и ще ти носи допълнителни бонуси и тя, и децата,които ще възпита по нейния си начин! Едно ще изпроси да ти купи цигари, друго ще задигне от супера я бира,я водка. Третото и четвъртото ще се научат да дрънкат с дайре, а петото - да пее .И те ще изкарат по някой лев.Майка им ще преджоби пътниците в няколко трамвая и ако "берекета" не е достатъчен, ще изкара нещо и на магистралата. А бе ти направо живот ще си живееш!
61
2
 
21
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Спешно наемам: 62-годишен ватман; 60-годишна сервитьорка; 61-годишен шофьор на междуградски автобус; 65-годишен майстор на топло изолация на високи блокове; 62-годишна работничка - на 3 смени.........Тотю, Тотюуууууууууу, ти повЕрва ли ми? Щото форумците не верват!Стига с това ЕК, бе! Документите от ЕК-то и ние ги четем!Нещастници!1 работеш издържа ПОЛОВИН пенсионер и 3 м*нгала! М*нгалите впрегнете да бачкат!
60
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Alo GROB stiga sas tozi ES i tezi Evreiski nomera,Nie ne sme Krepostni seliani, sas tia iziskvania ne ni triabva ES
59
2
 
9
 
! Отговори
Млад Българин преди 11 години
Мисля да се оженя за ***, с 1 хляб ще гледа 5 деца ... чиста работа...
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виц от 90-те години:Попитали Радио Ереван:-Какво е вегетарианец?-Български пенсионер - отговорило радиото.Този виц е актуален и днес.Мечтата на всеки български пенсионер - Хляб и кофичка с кисело мляко рядко като айрян.
57
1
 
11
 
! Отговори
kiki преди 11 години
по 120 години като станем ще взимаме вече пенсия смешници....
56
1
 
7
 
! Отговори
кака преди 11 години
без влог и за него ще ни измислятбъдете сигурнитака 4е живейте сегаутре може и да няма
55
2
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 11 години
Василев , ти от коя психиатрия си избягал?
54
2
 
8
 
! Отговори
петър ненов преди 11 години
браво на *** цял живот на помощи...
53
3
 
7
 
! Отговори
киро киров преди 11 години
време е и служителите в мвр и мо да се пенсионират поне на 55г както беше преди при ....и началниците им 80г......
52
1
 
10
 
! Отговори
kaka преди 11 години
искам да работя и да плащам данъци до 100гкой ме иска на работа?
51
2
 
8
 
! Отговори
ром с манго преди 11 години
Ще работите и до 70 години !!! Ние помощи трябва да вземаме.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние ще изкараме до 2020 но ти да си в Орландовци там земята е топла.
49
1
 
4
 
! Отговори
Томас преди 11 години
54На кое да не разчитам - аз не разчитам на факта, че Исус ще унищожи възродената римска империя. Но това е факт, който ще се случи - за съжаление на мнозина в света и за радост на мнозина.
48
2
 
17
 
! Отговори
se преди 11 години
Алооо коментиращите нали искахте Европа,Европейски съюз и разни други фалшификати.Та ГЕРБ е оголил дуп....то заради парите от Европа и въобще не го я еня какво си мислите вие.А и избрахте ГЕРБ - модерната дясна алтернатива.Да ама НЕ !Всеки сам да се спасява ! Това е мотото на капитала.Социализъмът умря у нас преди 22 години .След това *** станаха капиталета и народа не разбра.Щом все още се гласува за капитала под формата на БСП,СДС,ГЕРБ,АТАКА,ДПС и т.н. то народа си заслужава съдбата.
47
1
 
21
 
! Отговори
баба Пена преди 11 години
чудна картинка - работници и служители, които ходят на работа с памперси. Сутрин, когато се качат на автобуса, по някое време забравят за къде са тръгнали. Недовиждащи, недочуващи, с бастуни и проходилки на работното място. Или това или - кой работодател ще държи такива работници. Хора в предпенсионна възраст ще измират от глад заради загуба на работно място. Или ще трябва децата им да се грижат за тях, вместо те да им бъдат полезни. Така младите ще трябва да избират дали да имат собствени деца
46
2
 
19
 
! Отговори
Социален чиновник преди 11 години
Редно е законодателната власт да приеме промени, според които, който реши да умре и поради това не си изработи годините за пенсия, недостигащите години да се поемат от наследниците му и да се трупат върху техния изискуем стаж. Така ако индивид почине на 62 години примерно, детето му да трябва да работи собствения си стаж + три години от тези на индивида = 68. Също така, ако се въведе Закон, според който пенсионер не трябва да взима повече от пет години пенсия ще се облекчи системата. Има избор !
45
3
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Томас, не разчитай на това, вземи си живота в ръце по - добре
44
2
 
16
 
! Отговори
Томас преди 11 години
52именно поради тази причина не искам да дам и една стотинка уж за пенсия, пък парите ги крадат управляващите
43
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви пенсии бе вие нормални ли сте ??? На всеки нормален и мислещ човек му е ясно че пенсии за бъдещите поколения НЯМА ДА ИМА!