Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020

Такива са препоръките на ЕК, каза министър Тотю Младенов
14 май 2012 16:25,
101
Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020
Снимка: архив Reuters

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените ще се изравни след 2020 г. година, съобщи социалният министър Тотю Младенов пред БНР.

Той припомни, че такива са препоръките на Европейската комисия, според които правителството трябва да въведе равни условия за пенсионирането на двата пола.

Според пенсионната реформа, която правителството прие в края на миналата година, всяка година възрастта и стажът за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца, както за мъжете, така и за жените.

През 2017 г. възрастта за пенсиониране на мъжете ще достигне 65 години, а до 2020 година тази на жените ще достигне 63 години, тоест изравняването не може да стане изведнъж, поясни Младенов.

В момента жените се пенсионират три години по-рано. Идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази година, разликата да се стопи на две години. Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г., а жените - на 63 г.

Сега жените имат право и на по-кратък стаж за пенсия - 34 г. при 37 г. за мъжете. Стажът също ще нараства в следващите години с по 4 месеца, докато стане съответно 37 г. и 40 г.

"В борбата със застаряващото население и ниската раждаемост се предвиждат и други мерки, свързани с условията за ранното пенсиониране", допълни социалният министър.

Младенов припомни, че от началото на годината стажът за тях беше увеличен с две години. Сега синдикатите са представили пакет от допълнителни мерки, който включва повишаване и на възрастта на военните и полицията, което ще се обсъжда на тристранен съвет.

"Това, което съм поел като ангажимент и пред министър Цветанов и пред синдикатите в МВР е те също да участват в тези преговори", коментира Тотю Младенов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плащайте си осигуровките за пенсии и стига сте мърморили мързеливци марш на полето да работите.
21
1
 
19
 
! Отговори
men преди 11 години
хем че уморим българите по бързо, хем нема да им плащаме заплатките, хем няма да трябва да им плащаме сносни заплати за децки за да ги стимулираме да не бягат и да имат деца. другари гербери отново избихме бирата, ей рибата де рибата.
20
2
 
19
 
! Отговори
До пост № 8 преди 11 години
Тези които нямат необходимите възраст и стаж за пенсиониране (работили са без трудов договор продължително време) ще получават социални помощи ( социална пенсия) след като навършат 66 г. ( до сега 65 г.). Необходимия стаж за такава помощ е 15 г. ( до сега не беше необходим). В момента всички които са пенсионирани по този начин получават 115.60 лв. на месец. След 2020 г. месечната помощ ще бъде 116.20 лева. А онези коита са се пенсионирали с 40 г. стаж и 65 г. възраст ще получават 154 лв.
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че ЕК ще препоръча, а ние като добри *** само се се над*пили и чакаме да ни препоръча нещо..
18
4
 
22
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Аз сем мога и до 90 години да работя, ако работа ми е министър председател на България. *** простаци - млади хора нямат работа, а на кой трябва работник със 70 години, това е повече покойник, а не работник. Трябва повече работни места за млади хора и до 50 години. Тогава и за пенсионери ще бъде пенсия.А сега никой не работи данъци не плаштат - разбирасе, че с такава работа трябва да работиш и до 100 години, като дядо Любомир, дай му бог много здраве!!!
17
11
 
12
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Евалла на гърците пичове излязоха.--Прав си! И аз ги поздравявам гърците за това, че им намалиха заплатите, пенсиите, социалните помощи. За това, че безработицата се увеличи. За това, че им увеличиха данъците и им въведоха нови данъци. Затова, че поколения наред ще изплащат огромни заеми. За това, че икономиката им се свива шеста поредна година, а с това се свиват и доходите им.Големи пичове са гърците - пичове или ***? Решете сами!
16
6
 
28
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
Срам, герберастите ще ви окрадат и пенсиония фонд, и ще ви накарат да бачкате докато умрете. Цялата комунистическа шайка до стената.
15
3
 
49
 
! Отговори
Песоглавец преди 11 години
Ако направят продължителността на живота поне 130-140 г. ще имаме сделка. Искам след като съм работил 40 г. да имам още 40 г. в които спокойно да си харча пенсията.
14
19
 
43
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 1Щом отказваш да плащаш, напусни държавата и се пробвай да намериш държава, където ще те търпят да не плащаш.
13
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Герберастки дивотии!Проблемът е в мизерията, която доведе преди 23 години до почти нулева раждаемост при българите. Сега ГЕРБ като ни накарат да работиме до гроб, ще осигурят ли условия за връщане на раждаемостта при българите към едни по-нормални нива? Не виждам и нищо плавно в повишаването на пенсионната възраст първо с 4 месеца, а след това с още 4 месеца за всяка година. Плавното повишаване трябваше да стане още от 1991 година с по един месец на всеки 4/жените/ и 6/мъжете/ месеца.
12
1
 
16
 
! Отговори
абв преди 11 години
Тотю,Тотю ти оправи Враца като град сега оправяш социалната политика,нека другите видят как си оправил Враца като кмет и да си направят сметка как ще оправиш социалната политика
11
2
 
28
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
Много ми е интересно кой би взел на работа 60 годишен, или дори 50, освен ако не е един път специалист по нещо.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудо, няма що. Продължителноста на живота намалява, а пенсионната възраст се увеличава. Как не ги е срам. Дано Господ си събере вересиите.
9
2
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
точно..много добре..кой до когато издържи..и от работното място ..право в моргата..а от там всеки знае на къде..ех тоя прословут ЕС..само простотийки и ножа до кокал..нищо добро..що ни трябваше на нашите продажни политици да ни натресът там..нали нямаше референдум тогава..то за какво ли има? та за това сме до никъде
8
1
 
48
 
! Отговори
Бобий преди 11 години
А хората, кото са работили по 5-6 години без договори, на 80 г. ли ще се пенсионират.
7
4
 
34
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Средната продължителност на живота в България е 70 години. Значи какво, пенсионер ще бъда горе долу 5 години. При стаж 40 години (480 месеца) аз ще съм внесъл над 250 хил. лв. (при средно внасяне на 500 лв/месец). За 5-те години, в които ще съм пенсионер, ако пенсията ми е 400 лв. то излиза, че ще взема едва 10% от това, което съм внесъл... Да не говорим, че за тези пари няма да получва нито здравеопазване, нито образование за децата си, нищо...
6
40
 
10
 
! Отговори
Предприемач преди 11 години
Аз се пенсионирах на 42 г. и започнах собствен бизнес, който се оказа много печеливш. Всеки човек, който има куража, интелигентността и желанието да работи, може да успее.
5
2
 
38
 
! Отговори
777 преди 11 години
ГЕНОЦИДНА ПОЛИТИКА!
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дотогава я камилата я камиларя.....
3
21
 
16
 
! Отговори
Уикеда преди 11 години
А нека работят здраво маймуните, не се става така лесно човек.