Плевнелиев набързо изпълнил задачата на Борисов

БСП нямало да участва в театъра, ГЕРБ ще уважи президентското вето
Обновена: 15 юни 2012 13:55 | 15 юни 2012 12:54,
119
Плевнелиев набързо изпълнил задачата на Борисов
Фидосова призна, че това, което са предложили, не е най-доброто. Снимка: архив, БТА

ГЕРБ ще се съобразят с президентското вето върху текстове от Закона за съдебната власт. Сините аплодираха решението на държавния глава, макар че го определиха като недостатъчно. От БСП пък декларираха, че няма да участват в този театър.

Днес президентът Росен Плевнелиев първото си вето върху промените  в Закона за съдебната власт, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им – т. нар. кариерни бонуси. 

Според Искра Фидосова имало три варианта за решаване на проблема, като два от тях вече са отхвърлени. Едната възможност - за извънредно атестиране на членове на ВСС и на Инспектората към ВСС, е отхвърлена през 2010 г.

Сега с президентското вето отпада вторият вариант - за назначени на длъжност с една степен по-висока.Третата възможност е да се остави сега действащата практика и тези членове да не бъдат атестирани по време на мандата, когато те не са на магистратска длъжност, и още четири години след това, защото в Закона за съдебната власт е записано, че атестирането става на всеки четири години. Друга възможност, според Фидосова, е да се търси междинен вариант.

Още по темата
„Има проблем наистина и той трябва да бъде решен, не казвам,че това, което сме предложили, е най-доброто. Ще уважим мотивите на президента, няма да гласуваме повторно тези текстове нито в комисия, нито в пленарна зала“, обяви Фидосова. 

„Добре е, че има вето, но то не е достатъчно. Трябва да поздравим президента, че започна да действа като коректив на останалите власти“, заяви от своя страна Екатерина Михайлова от Синята коалиция. ДСБ ще го подкрепи и при гласуването в пленарната зала.

Според нея обаче остават подозренията, че може да се злоупотреби и новият главен прокурор да бъде избран от сега действащия ВСС.

„Има политически изявления на премиера, на президента, че това няма да се случи, но самият закон дава
такава възможност“, отбеляза тя.

„Приветствам бързата реакция на президента, след като вчера му беше поставена задачата от премиера, но в бързината може би не е имал време да осмисли всичко, което му каза министър-председателят“, възнегодува червената депутатка Мая Манолова.

По думите й има други важни въпроси, които са можели да бъдат предмет на ветото, а не то да се ограничи до
един въпрос, който е любопитен за широката публика, но далеч не е основният. Тя беше категорична, че БСП „няма да участва този театър, разиграван от ГЕРБ“.

Според нея президентът е трябвало да изрази позиция по прекия избор за ВСС, по това кой трябва да избира главния прокурор. „Много удобно си спести отговор на други въпроси, които се поставят и от магистратите, и от гражданите“, заключи тя.

Подобна позиция изрази и ДПС, но оттам обявиха, че ще подкрепят наложеното вето. Четин Казак обяви, че се търси повод законът да се върне, защото управляващите не искат да признаят, че има доста проблемни текстове и търсят разпоредби с популистки заряд, вместо да се съобразят със сериозните критики по другите текстове.

„Буди недоумение и дори развеселява фактът, че след като мнозинството в парламента е приело тези промени, изведнъж премиерът се обявява против и едва ли не той заявява, че президентът ще наложи вето, а в крайна сметка държавният глава налага вето не върху всички разпоредби, срещу които се обяви премиерът, коментира още депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Откъде мога да си купя билет за Цирка ??? (народното събрание) виждам някакво хипопотамче на снимката -явно ще е интересен,,
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
боже, божеее,, една сценка не умеят да изиграят като хората дажемного ни послушничък президента бе, още не са му поставили задачката, и той пъргавко търчи да изпуълнява
47
9
 
3
 
! Отговори
КОМУНАР преди 11 години
Искам само да помоля гнидите, които плюят по комунизма, да попитат майките си, как когато съм ги клатил на бюрото си, докладваха за бащите ви - кой какъв виц е разказъл на масата, на кой силиците не му достигат в леглото от четене на пропагандна антикомунистическа литература...Питайте ги така направо - те ще ви кажат.Колкото по-надълбоко им влизаше, толкова по - откровени ставаха...
46
0
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Ами длъжностите си се пишат с малки букви. Ти май само от инат си ги напиусал правилно, а не с главни букви, което щеше да е правописна грешка.
45
1
 
11
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
приятели,- вижте ме... и аз го мога :- БАУ-БАУ-БАУ...- И АЗ ИСКАМ ДА "СЛУШКАМ И ДА ПАПКАМ"...- БАУ-БАУ...
44
2
 
19
 
! Отговори
леле леле! преди 11 години
Добре дошли на 41-вата по ред нискобюджетна клоунада!
43
1
 
25
 
! Отговори
55 преди 11 години
ТАЗИ ОТ СНИМКАТА Е СЪЩНОСТТА НА ГЕРБ-МАЗНИ,ДЕБЕЛИ И ГРУХТЯЩИ ЛОЕНИ ТОПКИ.САМО НЕЯ ДА ПОКАЗВАТЕ ТА ДА ЗНАЯТ ХОРАТА ЗА КАКВО СА ГЛАСУВАЛИ И ДА СЕ СТРЯСКАТ ПОСТОЯННО.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Циркът както винаги е на ниво. Радвайте се хора на първия ред сте, нищо че билета е по две кожи
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tva zenata na djaba li e ? :))))
40
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 11 години
до 42Само да уточним,Борисов МЪЖ ли е или е МЪЪЪЖ?Според мен поне 95 % е второто,хаха
39
2
 
21
 
! Отговори
Смехурковци преди 11 години
Пожарникаря бърка столицата на Сирия с тази на Ливан, тоз *** политици от Чехия ги прави на Поляци.Вижте каква простовата и необразована пасмина издигнахте да управлява страната.Е, как искате закони от простотията.Пълна пародия.
38
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как всички да са красавици като другарката станишев
37
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ха..че как няма бе..нали за това го сложиха там? защото е *** и марионетка..радвам се че не е избран с моят глас..нито Борисов..най малко пък тоя клоун..толкова са прозрачни тия "политици" че няма на къде повече
36
0
 
23
 
! Отговори
1234 преди 11 години
Алооо dnes.bg ама не ни показвайте тази грухтялка бе хора! Ми покажете някой друг, все едно кой ще е стига да не е тази!!! Хайде моля ви, осъзнайте се и престанете, защото ни подлагате на визуален тормоз!!!!!!!
35
0
 
9
 
! Отговори
бостаня преди 11 години
42-ри, да писна ми от диалекти в парламента..."Шъ ви замоля, да стихнете, за да зачета" ...произнесено от гербер на трибуната в НС.Хвани си тиквата за ушите и я тресни в земята...гордо червено садовско ***.
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента чета Винету Том 3 - не ме разсейвате, че маста върху филията ми взе да се стопля и да става гадна. Аве на кой чорапите му миришат ве, затова ли ви напрайх депутати!
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб се опитва да представи надуваемия герой за истински.
32
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
От ДАНС срещу 2.40 лв -получих смс с реалното тегло на Федосова- ---а то е 332,5 кг + - плюс минус 10 кг (приблизителна стойност понеже обекта ходи до тоалетна)
31
0
 
1
 
! Отговори
() преди 11 години
Ste mestime li oio.....
30
0
 
3
 
! Отговори
deputat mamo iskam.. преди 11 години
e fidoskata e dovolna sled obilnite kufteta na obqd xaxa sea po varqt pazarlazite