Плевнелиев набързо изпълнил задачата на Борисов

БСП нямало да участва в театъра, ГЕРБ ще уважи президентското вето
Обновена: 15 юни 2012 13:55 | 15 юни 2012 12:54,
119
Плевнелиев набързо изпълнил задачата на Борисов
Фидосова призна, че това, което са предложили, не е най-доброто. Снимка: архив, БТА

ГЕРБ ще се съобразят с президентското вето върху текстове от Закона за съдебната власт. Сините аплодираха решението на държавния глава, макар че го определиха като недостатъчно. От БСП пък декларираха, че няма да участват в този театър.

Днес президентът Росен Плевнелиев първото си вето върху промените  в Закона за съдебната власт, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им – т. нар. кариерни бонуси. 

Според Искра Фидосова имало три варианта за решаване на проблема, като два от тях вече са отхвърлени. Едната възможност - за извънредно атестиране на членове на ВСС и на Инспектората към ВСС, е отхвърлена през 2010 г.

Сега с президентското вето отпада вторият вариант - за назначени на длъжност с една степен по-висока.Третата възможност е да се остави сега действащата практика и тези членове да не бъдат атестирани по време на мандата, когато те не са на магистратска длъжност, и още четири години след това, защото в Закона за съдебната власт е записано, че атестирането става на всеки четири години. Друга възможност, според Фидосова, е да се търси междинен вариант.

Още по темата
„Има проблем наистина и той трябва да бъде решен, не казвам,че това, което сме предложили, е най-доброто. Ще уважим мотивите на президента, няма да гласуваме повторно тези текстове нито в комисия, нито в пленарна зала“, обяви Фидосова. 

„Добре е, че има вето, но то не е достатъчно. Трябва да поздравим президента, че започна да действа като коректив на останалите власти“, заяви от своя страна Екатерина Михайлова от Синята коалиция. ДСБ ще го подкрепи и при гласуването в пленарната зала.

Според нея обаче остават подозренията, че може да се злоупотреби и новият главен прокурор да бъде избран от сега действащия ВСС.

„Има политически изявления на премиера, на президента, че това няма да се случи, но самият закон дава
такава възможност“, отбеляза тя.

„Приветствам бързата реакция на президента, след като вчера му беше поставена задачата от премиера, но в бързината може би не е имал време да осмисли всичко, което му каза министър-председателят“, възнегодува червената депутатка Мая Манолова.

По думите й има други важни въпроси, които са можели да бъдат предмет на ветото, а не то да се ограничи до
един въпрос, който е любопитен за широката публика, но далеч не е основният. Тя беше категорична, че БСП „няма да участва този театър, разиграван от ГЕРБ“.

Според нея президентът е трябвало да изрази позиция по прекия избор за ВСС, по това кой трябва да избира главния прокурор. „Много удобно си спести отговор на други въпроси, които се поставят и от магистратите, и от гражданите“, заключи тя.

Подобна позиция изрази и ДПС, но оттам обявиха, че ще подкрепят наложеното вето. Четин Казак обяви, че се търси повод законът да се върне, защото управляващите не искат да признаят, че има доста проблемни текстове и търсят разпоредби с популистки заряд, вместо да се съобразят със сериозните критики по другите текстове.

„Буди недоумение и дори развеселява фактът, че след като мнозинството в парламента е приело тези промени, изведнъж премиерът се обявява против и едва ли не той заявява, че президентът ще наложи вето, а в крайна сметка държавният глава налага вето не върху всички разпоредби, срещу които се обяви премиерът, коментира още депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
21
 
5
 
! Отговори
гордо червено преди 11 години
Както никога избитите мозъчета от БКП ще мълчат? Да не са взели бонуси ?Всичките са ми жалки... но предпочитам Борисов пред съсела, защото поне е мъж , писна ми от турско говорящи мазници и травеститопремиери.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 35...А не си прав- Бойко първо е кмет на София , после е премиер и президент ( умишлено длъжностите са с малки букви).
27
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такъв цирк - герберите първо гласуват закона, после Боко кара Плевнята да наложи вето, а накрая същите тези депутати щели да се съобразят с ветото.
26
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Колко тежи Фидосова -за ваше улеснение нека да почнем от 195 кг --нагоре---
25
1
 
19
 
! Отговори
Вуте преди 11 години
Па тоа призидентин хал хабер си нема от закони, как ли е преценил че требе да тури вето?Сигур премиеро пожарникар му е подшушнал правилния отговор ...
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казват, че нощно време Фидосова ядяла тапицерията на столовете в Народното събрание, ах сладка мишчица и непослушанка такава герберска, народа те обича :)
23
0
 
14
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Бойко съвсем започна да си прави каквото иска. Сега съвместяда две длъжности: президент и премиер. Сигурно след някоя и друга година и кмет и евродепутат ще иска да става..Наистина Бойко ще стане по-голям от Тато и ще докара държавата до тотален крах. С безумните си решения и закони срещу проекти с национална стойност като АЕЦ ''Белене'', за добиването на шистов газ, за бонусите на ВСС и закона за горите, наистина прекали с лобистките закони и произволията. Добре, че му остава само 1 година..
22
1
 
25
 
! Отговори
антигербер преди 11 години
София 2012 г. - Градът, в който кучетата ядат хора, а държавните социолози обявиха кметицата му за рекордьор по доверие и харесване. Браво! Така трябва! Правили са го "батковците" им от БКП сега го правят и те. да са ни честити и дано "вземат" още един мандат, че да се свършва веднъж завинаги с тази територия населена с овчедуши човеци.
21
0
 
4
 
! Отговори
КОМУНАР преди 11 години
Федос - федерос.
20
1
 
14
 
! Отговори
бай Ганьо преди 11 години
Ехааа каква талия вади милата ГЕРБерска мажоретка :))) Тая асфалтова торта бая калорична :))) Божеее и Тия ни управляват......как да не умреш от срам?!? Срамувам се че гласувах за вас,но се успокоявам от факта че не съм единствен и няма да се повтори!!!
19
1
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Мили деца -не гледайте снимката --тази жена страда от анорексия) тя почти нищо не яде --странно че откакто е в Народното събрание -е качила към 70 --80 кг но не се забелязва с просто око--а с факта ,,че вече не може да влезе в мерцедес 500 СЛК ,,и я взимат с трактор Беларуз
18
1
 
17
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Слава БКП и КПСС и на другарката Цецка Цачева! Ураааааа! (бурни аплодисменти в залата и шествие на млади *** подмазвачи)
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народа живее като куче, но не може да хапе, защото зъбите са му опадали и няма пари да си сложи нови...
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видяхте ли снимката на пияния Плевнелиев с обърнатото българско знаме? Този човек е главният враг на България, кой го знае на кой помашки купон се е снимал по този начин...
15
1
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 21 - Те са в пъти по-малко от помилваните по времето на Петър Стоянов и Жельо Желев. Защо не споменавате колко хора са били помилвани тогава? Защото ще лъснат цифрите и ще се окаже, че за два мандата Първанов-Марин са помилвали половината от тези по времето на предшествениците си! Като пишете, пишете докрай!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АУ, НАПИКАХ СЕ !
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искра Фидосова - ПРЕЗИДЕНТ!
12
1
 
4
 
! Отговори
чичо краси преди 11 години
Що за журналисти сте бе, не можете да пишете!!!
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая Фидосова мяза на Джаба от Star Wars
10
2
 
17
 
! Отговори
Свиневъд преди 11 години
Като гледам Фидоска... май ще я махам за Коледа...