Президентското съдебно вето разлюти споровете в НС

Опозицията: Премиерът, а не президентът наложи ветото
20 юни 2012 11:57,
33
Президентското съдебно вето разлюти споровете в НС
Михаил Миков пък хареса Закона за съдебната власт. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов, а не президентът Росен Плевнелиев наложи ветото върху Закона за съдебната власт, обясни в пленарната зала левият депутат Любен Корнезов.

Днес Народното събрание обсъжда върнатия от държавния глава закон в частта му за кариерното израстване на магистратите, които са част от Висшия съдебен съвет.

Приетият на две четения от парламента закон предвижда след изтичането на мандата им във ВСС магистратите да се връщат на една позиция по-високо от заеманата преди да бъдат избрани за членове на съдебния съвет.

Това, освен на кариерното им развитие, ще се отрази и на заплащането им. Любен Корнезов пък припомни, че този закон беше гласуван от управляващите от ГЕРБ точно преди две седмици.

"За мен това е едно срамно вето. Верно, че е първото вето на Росен Плевнелиев, което обаче не го извинява като държавен глава", коментира депутатът от "Коалиция за България".

Корнезов обясни причините за това свое твърдение: "Как се стигна до ветото – министър-председателят каза, че трябва да се наложи вето на закона, 12 часа по късно ветото беше факт. За какво разделение на властите говорим? И се поставя още един въпрос кой е държавен глава на България?", попита Корнезов.

Червеният юрист обясни, че Бойко Борисов е обърнал собствената си позиция на 180 градуса, защото подписът му стои под законопроекта на ГЕРБ с бонусите за кариерното развитие на магистратите.

"Кой внесе този закон – Министерският съвет. Ето подписът на Бойко Борисов под този закон. Той се е подписал включително и под мотивите. Какво стана г-н премиер, кой ви нашепна да си промените подписа, който вие поставихте под този закон?", попита още Корнезов.

Неговият колега Михаил Миков обаче зае противоположна позиция като обясни, че приетият от парламента Закон за съдебната власт в частта му за кариерното израстване на магистратите е бил правилен.

Миков обясни, че на членовете във ВСС трябва да се гарантира независимост. Но тя няма да бъде гарантирана, ако магистратите знаят, че след като изтече мандатът им може да се върнат като подчинени на тези, които са проверявали и наказвали.

"Днешният Висш съдебен съвет има 170 производства. И когато ти трябва да кажеш, че тези които ще станат част от него, че ще бъдат подчинени на тези, които ще проверяват. Това е ясен знак, че нямаме волята да създадем един статут, който ще гарантира независимост на магистратите", коментира Миков .

"С това вето на президента се ерозира независимостта на съдебната власт. Все едно им казваме: "Внимавайте какви членове на ВСС ще бъдете, но много, много не проверявайте", допълни той.

От "Синята коалиция" и ДПС обясниха, че ще гласуват срещу Закона за съдебната власт и ще подкрепят ветото на Плевнелиев.

Според Христо Бисеров от ДПС идеята за атестиране на веднъж на всички магистрати, работили във ВСС, е неприемлива.

"Тя е толкова неприемлива, че ние категорично сме против нея. Тази процедура е свързана с индивидуалната работа на отделния магистрат, тя не може да бъде приемана анблок", обясни зам.-председателят на групата на ДПС.

Бисеров допълни, че погледнато от страни излиза, че по този начин депутатите ще се отблагодарят на членовете на ВСС, които ще изберат следващия главен прокурор. Теза, която подкрепи и Екатерина Михайлова от "Синята коалиция".

"Ще подкрепим ветото на президента и няма да гласуваме за закона. Това не е нова позиция, изразихме я още при гледането на закона", каза тя.

Михайлова обясни, че ако ще се раздават бонуси за кариерно израстване те трябва да важат и за други представители, които са на мандатни длъжности.

"Защо не дадем подобна привилегия на министрите и депутатите, които да се връщат на по-висока степен в професионалното си развитие, след като приключат мандата си?", попита тя управляващите.

Синият юрист обясни, че президентът не си е свършил работата докрай защото е наложил вето само на отделен текст в закона, без да засегне темата с избора на новия главен прокурор.

"Законът допуска старият ВСС да избира новия главен прокурор. За това ние смятаме, че ветото не беше достатъчно. Защото системата изглеждаше така - даваме бонуси на ВСС, той избира новият главен прокурор", коментира Екатерина Михайлова.

Всички въпроси и от ляво и от дясно обаче останаха бе отговор от страна на управляващите. Нито един ГЕРБер не взе думата, за да коментира ветото на президента. Дебатите по върнатите текстове в Закона за съдебната власт продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очите му неволно пробягнаха по захаросаното парче тиква с почервеняла и съблазнително прегоряла *** и в гърлото му се набраха слюнки. Той не смееше да ги преглътне от страх да не разберат слабостта му. Де заповядайте де, не свенете се! канеше го любезно управителят, аз толкова години не съм турял тиква в устата си и се пак стомахът ми я приема! Не мога, господин управителю, противно ми е на стомаха, не мога да я накуся даже! отговори Душко и си помисли: гледай, какво диване излязох, трябваше да взема! И за да не стои повече срещу изкушението, той се поклони смирено, рече "сбогом" и излезе. Като се намери на улицата, той свободно преглътна слюнката си и пак укори себе си: Диване съм си, диване, и туйто! Гонят ли те бягай, дават ли ти взимай, ама де главо, де! И Душко неодобрително удари с пръст главата си. Вкусното парченце тиква пак се мярна пред очите му хубаво, топло, сладко и над него се вие тънка изкусителна пара. Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква почна да размишлява той, като вървеше с наведена глава по улицата. Ям ги като прасе. Но да им не е пустото име такова! Тиква! Звучи някак просташко, дявол да го вземе! Глупешко, селяндурско нещо! Ще кажат: тоя и тоя яде тиква махни го човек без култура, ***, с една дума ***. Някога ще ида в село, само тикви да се отям! Далече от хората! И въображението му почна да слага пред него само тикви, сладки, хубави и ароматни. От тоя ден Душко Добродушков стана неспокоен и нервозен. Призракът на печената тиква почна да го преследва. Седне в канцеларията да работи, а мисълта го човърка. Пише той нещо, пише до съсипване. Но се му се струва, че перото, което скърца бързо по книгата, му шепне: тиква, тиква, тиква... Скара ли се с някого от другарите си в канцеларията, веднага ще го нарече или печена тиква, или какво се червиш като печена тиква, или я се погледни, моля ти се, какъв си пияница от главата ти се вдига пара като от печена тиква! Нощем, щом заспи, мъчителният призрак на тиквата пак иде. Присънва му се едно поле, ама какво поле! Дълго, широко, края му се не вижда! По него се натъркаляли ония ми ти печени тикви и над всяка се вие сладка пара! Душко върви из това поле, гледа тиквите и му се иска да си откъсне, но щом се наведе, тиквата изчезва. Той пак върви по полето. Поле, но не поле, а някаква си канцелария, уж широка канцелария! Там някъде се явява голяма тиква и почва да се търкаля към него и се расте, расте, става колкото къща, колкото черкова, колкото планина, по-голяма и почва по-бързо и по-силно да се търкаля към него. Душко трепери от страх и бяга, бяга, а краката му се скъсяват, скъсяват. Чудовищната тиква го настига и се хвърля върху него.
23
0
 
2
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 11 години
Леле какво прозрение, нима някой е очаквал друго от Плевнелиев?! Та той стана президент едниствено заради благоволението на Борисов и знак на признателност продължава да му служи вярно, ще се окаже по-безличен от Първанов, да се надяваме, че и по-безобиден!
22
0
 
2
 
! Отговори
12258 преди 11 години
Имаме много слаб и неподготвен Президент! Ще има още много да му берем срама!
21
1
 
3
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Само Тиквата да не разбере какво се говори в парламента,че Mr. Bean пак ще яде шамари и ще му дърпат ушите
20
1
 
2
 
! Отговори
edin_bulgarin преди 11 години
Плевнелиев дали ще продължи да се подчинява на бате Бойко след това вето?? СИЛНО се надяваме че не, макар фактите си говорят друго.
19
2
 
4
 
! Отговори
mishel_ratatuie преди 11 години
Много баби хилаво дете - така и нашият ВСС. Щом и Роско Плевнята дето хабер представа няма от правосъдие тръгна да дава акъл, положението е страшно!
18
1
 
3
 
! Отговори
didoo преди 11 години
Когато Росен започне да взима решенията сам, тогава ще се поуспокоят тези малко. Докато Бойко му помага, все така ще я бъде.
17
2
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Не се коси толкова гражданино,просто премиерът-слънце е тествал верността и жертвоготовността на свойте послушковци,поставени лично от него в парламента и президентството. Видяхме,че си го слушкат,квото и да им заповяда :))))
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писна ми от вечни депутати и политици , като Корнезов , Миков и др.плъшоци!
15
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Излагацията е пълна: премиерът поръчва създаването на някакъв закон, подписва го, парламентът Му го приема, след което се обажда на президента Му и той налага вето. Е, пита се в цялата работа - за чий *** изобщо тоя премиер се е занимавал с това '*** си-ела си'? И кой ще върне парите, похарчени за този разфайлък? И откъде-накъде в една държава с претенции за демократичност, премиерът раздава заповеди на парламента и президента? Такива неща има в Беларус, С.Корея и други 'републики', не и в ЕС...
14
0
 
9
 
! Отговори
unogondurite преди 11 години
Президентът Плевнелиев е винове за всички, което се случва в тази държава! Това вето го поиска Бойко Борисов и всички ние много добре знаем това. Какво са тръгнали да се правят на света вода ненапит
13
0
 
17
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
ГЕРБ никога не е била дясна партия.В ГЕРБ са събрани най-безочливите и брутални комунисти, тези,които деветдесетте години ходена по анцузи да крадат и пребиват хората.За съжаление на БГ връзката с Европа е единственно геогравска.В БГ се изгражда руският олигархично-престъпен модел.
12
0
 
19
 
! Отговори
bezpartien преди 11 години
"Опозицията: Премиерът, а не президентът наложи ветото"ПРАВА Е ОПОЗИЦИЯТА
11
16
 
4
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Тези от БСП много бързо забравиха че и те си имаха президент и министър председател от тяхната партия.Много бързо забравиха как си правиха далаверите с връщане на закони,прегласувания.Сега много люти - така е като във В група.
10
0
 
26
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Мая чака някой от гърбавите да се обади, че да му насоли главата, но те са млъкнали като д..е. Ха сега хем излиза, че са БАЛЪЦИ гласували закон на вожда, хем се чудят защо този същия вожд се отмята и иска вето, което си слага чрез Президента. ха-ха-ха- Чудя се на ду/е/путатите от гроб и не знам какъв плазмодий, мекотело и безгръбначно трябва да си, че да не напуснеш Парламента след тази гавра от страна на Вожда. той им плю в сурата на всичките - дава им закон да гласуват, те слушкат и после..
9
18
 
4
 
! Отговори
Кина Учудената преди 11 години
Лая Мърсолова как така е пропуснала да покудкудяка от парламентарната трибуна?
8
5
 
27
 
! Отговори
levskarcheto77 преди 11 години
Какво вето, какъв президент - той Плевнелиев няма собствено мнение за 2 стотинки - всичко му е продуктувано от горе - от Бойко Борисов. И за ветото и за всяка една негова позиция, която изобщо не бяга от позицията *** ГЕРБ. Нали президентът трябва да е над партиен!
7
3
 
22
 
! Отговори
nemam nervi преди 11 години
Тия не са като ония --тия са по-по-най-нагли
6
5
 
27
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Ми ще правят, я. Като Вожда ти Винету зароби и руши България. "Интриги" било. Не е интрига, а противопоставяне на Вожда и ГРОБ.Тази ГЕРБерастка ***, която се наричат избиратели ще иска скоро да ни казва и дали имаме право да говорим и какво да говорим и пишем.Които не хвали Вожда бил въвеждал интриги и бил комунист. Прости *** и шуробаджанаци - електората на Тиквата.
5
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отиват си ГЕРБ и последните издихания са налице! Мир на праха им!