Без компромати и купен вот през 2013, зове Плевнелиев

Президентът хареса гласуването в нета, 5 млн. българи били в мрежата
Обновена: 27 юни 2012 21:26 | 27 юни 2012 21:26,
143
Без компромати и купен вот през 2013, зове Плевнелиев
Снимка: БТА

Купуването на гласове е проблем за демократичния изборен процес, но не е проблем, който може да се реши чрез изборното законодателство, смята президентът Росен Плевнелиев.

Днес държавният глава събра около кръгла маса политици, общественици и експерти, за да обсъдят: "Изборният процес: проблеми и решения".

По думите на държавния глава купуването на гласове е престъпление по Наказателния кодекс, затова и разговорът трябва да се води в тази плоскост.

"Правораздавателната система трябва да потърси механизми за реални решения, а не да се опитваме да отговорим на въпроса как реагираме на тази порочна практика", каза още Плевнелиев.

Президентът очерта и три основни дискусионни въпроса. Първо – изборният процес като технология за провеждане на изборите, второ – битуващото съмнение в обществото за съществуването на практики като купуването на гласове и контролирания вот, и трето – какви са институционалните механизми, чрез които да бъде повишена избирателната активност особено сред младите, които най-често не гласуват.

Президентът призова за отговорно отношение на партиите към избирателите.

"Нужен е сблъсък на идеи, а не на компромати. Именно това ще върне хората пред урните", отсече Плевнелиев.

Държавният глава отчете, че партиите мислят повече за изборния резултат, отколкото за избирателите си. Твърде често пък диалогът покрай изборите се плъзгал по плоскостта на черния PR и оклеветяването на политическия опонент.

"Народът е мъдър. Той не се впечатлява от манипулации и очерняне на противника по време на избори", каза Росен Плевнелиев.

В заключение президентът обяви, че е за въвеждането на електронното гласуване, макар миналата година КС да го е отхвърлил като вариант с мотива, че има опасност от нарушаване на тайната на вота.

"Със сигурност в недалечното бъдеще електронното гласуване ще бъде основен метод за гласуване. Електронното дистанционно гласуване ще увеличи избирателната активност, тъй като пет милиона българи са в интернет", пресметна президентът.

По думите му от електронното гласуване ще се възползват и хората в неравностойно положение, българите в чужбина и др.

Росен Плевнелиев посочи, че има достатъчно време до парламентарни избори през 2013 г. и призова вотът да се подготви добре и да бъде направен в интерес на гражданите и демокрацията в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя откакто го направиха президент си заши тая вечна усмивка на лицето. Хрисими свръхпозитивен към нашето бъдеще по гербовият похлупак.Сигурно лично на него така му е добре и не преиграва.
92
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плямпалото удря отново!!! :DИ плямпа ли плямпа ли плямпа ...
91
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първата дама нещо пак се опитва да се прави на муралистка :)
90
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
89
2
 
14
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Мишка.
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МУТРИТЕ ПОЗЬОРИ ОТ МАФИЯТА ГЕРБ СЕ НАДПРЕВАРВАТ КОИ КАКВА ГЛУПОСТ ДА ИЗПОВРЪЩА ЗА ДЕНЯЯ БЯГАИ ДА СПИШ ПОД МОСТА БЕ ***
87
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Този предлага на Пловдивския Митрополия Николай съвършено законен дил. Да бъде произведен в Архонт, а той ще награди със Стара планина.
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роска, ако това е венчална халка на пръста ти, защо не я метнеш някъде в течаща вода?
85
3
 
1
 
! Отговори
чембърса преди 11 години
до 85ко речи ва баткане ти са разбира шлиокавицата
84
1
 
12
 
! Отговори
Бохем преди 11 години
Изборите вече са продадени, затова няма кой да ги "купи" оттук насетне.
83
2
 
17
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 11 години
Чембъррса е пример за нашето интелектуално равнище - още малко и ще стигнем немската овчарка. Правописните ни грешки са защото преписваме още от първи клас и затова е така. Най-учения от нас /прочел поне една книга/ е Вожда ни, нищо, че с нея е станал и докторант в школата в Симеоново
82
3
 
1
 
! Отговори
ES преди 11 години
Enhorabuena ESPANA!!!!!
81
0
 
22
 
! Отговори
гласоподавател преди 11 години
Г-н Президент, а къде остава проблемите - Бохот /подмяната на бюлетине/, "разнасянето на чували от дупетати от гроб, "размяна на резултати в протоколите в Червен бряг, намеса на 10 коли жандармерия и още толкова на ОДП "Полиция" в изборния ден в град от 6000 души /Кнежа/и още и още. Това е ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ! как ще я спрете. Към това прибавете и "справедливите" решения на ЦИК и тогава. Б-я е държава в Северна Африка от кандидат студентските бисери ще стане. истина!И шеф на щаба на на герб МВР?
80
0
 
21
 
! Отговори
Публиката преди 11 години
На тоя жена му, още ли му е сърдита?
79
22
 
1
 
! Отговори
чембърса преди 11 години
до 55ти нема да ми нареждаш кво да пиша ве аз не сам виновен че си злобен команиз сега за вас е кофти щото ви спрехме кражбите и народа вече не го е страх от вас и сички живеят добре щото ГЕРБ значи проссперитет за Балгария
78
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
росене, а тебе с какъв вот те избраха, не беше ли купен и фалшифициран
77
2
 
35
 
! Отговори
4 4 4 преди 11 години
Тоя циркаджия вземете да го скриете някъде.Само ни излага заедно с оня тъпия кучкар дето погубва България
76
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя освен за келнер или салонен управител, за друго не става! ---------И на мен това сравнение ми направи впечатление. По-точно не може да бъде.
75
2
 
26
 
! Отговори
4око преди 11 години
Волен Сидеров, беше прав като каза ,че тоя освен за келнер или салонен управител, за друго не става!
74
13
 
5
 
! Отговори
bboogy преди 11 години
До, МММ, с безумното:"До сега България не е имала толкова безхарактерен и без грам собствено мнение Президент... "Абе, червенко, че тоя е кух, кух е, ама по-послушен за вас от Жабата,нямаше. По-лаком от Коня, също. Но, от това недуразумение на природата, нискочелия педофил, Гоце, още ме е срам да се наричам, българин. По - гнусна твар от ***, комунист този свят не познава.