Ако вдигнем популистки доходите, държавата ще се срине!

ГЕРБ ще спечели втори мандат, сигурен е Симеон Дянков
Обновена: 4 юли 2012 11:05 | 4 юли 2012 11:05,
312
Ако вдигнем популистки доходите, държавата ще се срине!
Дянков получава поздравления от премиера. Снимка: БТА

Ако правителството вдигне доходите с 30% популистки, държавата ще издържи една година, след което тя ще се срине. В това е убеден финансовият министър Симеон Дянков, който даде примери с държави като Словения, Словакия, Португалия и Кипър, които са се сринали масово.

Той подчерта, че преди да се увеличат доходите на българите, трябва да се постигне финансова стабилност.

"Напредък има, но за да се достигне средното европейско ниво, трябва да се върви с 3% годишен растеж на доходите, а не с 1, както е сега", призна вицепремиерът пред БНТ.

"Смятам, че ГЕРБ ще спечели втори мандат заради общата си политика, макар че е тежка криза, че има недоволство, че доходите не се вдигат толкова бързо, колкото им се иска на хората, те виждат, че нещо се прави", смята финансовият министър.

Той даде пример за видимите неща като музеите, части от магистрали, нови пътища. По думите му неговата работа била невидима и най-вероятно хората щели да си кажат, че не се справя, защото не се вдигат доходите.

Дянков обаче е категоричен, че неговата задача е да пази финансовата стабилност, за да не се получи срив на доходите, както станало в редица други държави.

Още по темата

Според него успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който е проработил успешно.

„Бяхме търпеливи, свършихме си добре работата, бюджетът вече е на баланс, което има значение. Всъщност освен Швеция, ние сме единствената държава в Европейския съюз, която има за тази година досега балансиран бюджет. Свръхдефицит нямаме, извадиха ни сега с Германия, покриваме всичките критерии за влизане в еврозоната, без да искаме да влизаме в нея“, похвали се Дянков.

„А имаше значение това, че миналата година рейтинговата агенция „Мудис” ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят кредитните агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че до края на тази година, началото на следващата година и „Стандърт енд Пуърс” – другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга, което вече пък помага на целия бизнес. Ще помогне на банките, защото техните лихви автоматично падат, оттам след време на бизнеса и домакинствата. Така че като цяло сме доволни“, заключи финансовият министър.

Той призна, че заради успешната сделка с еврооблигациите е получил поздравления от бившия финансов министър Пламен Орешарски и от Мартин Димитров.

"Милен Велчев още не ми е звънял, но преди това като вървеше, ми писа текст, че вижда, че нещата вървят добре. Иван Костов всъщност ми написа много хубаво съобщение, Данчо Цонев от ДПС. Като цяло и аз съм радостен, всъщност откакто съм финансов министър, може би това е за три години първият случай, в който помолихме политическите сили в парламента да са по-тихи преди емисията, да нямат много критики и т.н., а да критикуват след емисията, за да може тя да стане по-лесно. И без изключение всички си удържаха на думата и затова и аз им благодаря", каза още Дянков. 

Продължават преговорите с големите градове у нас за въвеждането на административната реформа, каза още  вицепремиерът. Служителите, които не желаят да се преместят от София, ще бъдат освободени от длъжност, като получат обезщетение от една средна работна заплата, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
20
 
! Отговори
иво преди 11 години
Апропо. И престани да говориш глупости , че само Швайцария и България са с балансиран бюджет?Едните са една от най богатите страни, живеят нормално и все пак имат балансиран бюджет.Ние ,благодарение и на вас , станахме една от най бедните страни в света и живееме просяшки , но имаме БАЛАНСИРАН бюджет.
35
2
 
25
 
! Отговори
16565156656156156156 преди 11 години
Герб не само ще падне ами трябва да се молят на целия БЪЛГАРСКИ НАРОД да не ги линчуваме за геноцида и милионите уморени от глад и прогонени българи. Мам... ви БЪЛГАРОУБИЙЦИ ще си платите един ден скоро ще е
34
4
 
20
 
! Отговори
Николова преди 11 години
Др. Дянков, преди 20 год. в Полша имаше министър на име Балцерович. Планът Балцерович измъкна Полша от хаоса и мизерията на 80-те. Там повишиха рязко доходите на хората и увеличеното потребление подейства на икономиката като мощен локомотив. Сега в нашите медии Полша не се спменава, да не би народа да вдене, че има източни държави с мощна икономика. Др. Дянков, що не пробваш и ти да влезеш в историята? Ама то за това смело сърце и ум се иска...
33
1
 
7
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Mason handshake
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ако вдигнем популистки доходите, държавата ще се срине!"За ГРОБарите не е популизъм да се появяват всеки ден по медиите, да говорят лъжи, да режат лентички и да се хвалят, че дострояват магистрали.За тях е популизъм да вдигнат заплатите и пенсиите или да намалят цените и данъците.
31
2
 
16
 
! Отговори
До 23 преди 11 години
Да прав си и герб са комунисти, до сега гледаха сега лапат догодина пак само ще гледат!
30
4
 
27
 
! Отговори
В,Василев преди 11 години
Мисля че втори път няма да гласувам за ГЕРБ , веднаж стига , видях какво е !
29
9
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
сори ама Дянков няма нищо общо с политбюровската *** и яко драскате по стената като ви бърка отзад с боксова ръкавица
28
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие двамата ,които сте на снимката сринахте държавата!!!
27
4
 
24
 
! Отговори
d преди 11 години
Дянков, къде си тръгнал да сравняваш България със Швеция?
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте ги тези на снимката. Колко мило и интимно се държат за ръчикчи. Да ги схрускаш направо. Бари, *** навсякъде. Няма живот за нормалните хора вече.
25
3
 
27
 
! Отговори
пътник преди 11 години
На 38 години съм и още един цял живот няма да ми стигне да живея като бял човек.Терминалът ме зове-догодина се надявам да живея нормално. Това тук на нищо не прелича-тук няма оцеляване!!!
24
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 21, ще спечелят изборите, както спечелиха президентските. Всички видяхме и бяхме свидетели на нечувано и невиждано фалшифициране. Не трябва да им се позволява подобно нещо.
23
3
 
22
 
! Отговори
иво преди 11 години
При 3% растеж на доходите на пенсионерите за четири години и четригодишна инфлация, е няма как да спечелите изборите.Може и след този мандат да плачете , че за всичко са виновни другите, т.е тези преди вас , че плащате пенсийте на хората , които други са ги вдигнали , но каква е ПОЛЗАТА от вас?Стройте си магистрали , сттойте си стадиони ,стройте си Лувъра, ама това не се яде. И вече с вас не се и живее....
22
1
 
24
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Щяла да се срине ,тя сега държавата щото е цъфнала и вързала :) .Ми за да не се срине вместо да ги увеличат да ги намалят по неговата логика ,да направят средната заплата в България 100 лв :) ,така по неговата логика ,ще станем силни икономически :))) .
21
5
 
35
 
! Отговори
Пламен преди 11 години
На снимката липсва само третият ***.
20
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако тези вземат следващ мандат, нищо не може да ме убеди, че изборите са били честни и неманипулирани
19
6
 
35
 
! Отговори
Д-ра преди 11 години
"ГЕРБ ще спечели втори мандат, сигурен е Симеон Дянков" Сьорьозно? Е тва е майтапа на деня! Вие ако влезете изобщо в парламента ще е победа за вас! А ти прилеп нещастен вън от България дъщеря ми дето е на 2 години разбира повече от икономика от теб!
18
2
 
36
 
! Отговори
1516555615651651655 преди 11 години
Държавата няма да се срине *** долни ако спрете да давате парите ни на ***, за бонуси и за асфалт а вдигнете парите на работещите и произвеждащи хора не не администрацията и вашите
17
4
 
37
 
! Отговори
Д-р. Емилова преди 11 години
Дянков, казах ти да не пиеш от розовите хапчета всяка сутрин.