Ако вдигнем популистки доходите, държавата ще се срине!

ГЕРБ ще спечели втори мандат, сигурен е Симеон Дянков
Обновена: 4 юли 2012 11:05 | 4 юли 2012 11:05,
312
Ако вдигнем популистки доходите, държавата ще се срине!
Дянков получава поздравления от премиера. Снимка: БТА

Ако правителството вдигне доходите с 30% популистки, държавата ще издържи една година, след което тя ще се срине. В това е убеден финансовият министър Симеон Дянков, който даде примери с държави като Словения, Словакия, Португалия и Кипър, които са се сринали масово.

Той подчерта, че преди да се увеличат доходите на българите, трябва да се постигне финансова стабилност.

"Напредък има, но за да се достигне средното европейско ниво, трябва да се върви с 3% годишен растеж на доходите, а не с 1, както е сега", призна вицепремиерът пред БНТ.

"Смятам, че ГЕРБ ще спечели втори мандат заради общата си политика, макар че е тежка криза, че има недоволство, че доходите не се вдигат толкова бързо, колкото им се иска на хората, те виждат, че нещо се прави", смята финансовият министър.

Той даде пример за видимите неща като музеите, части от магистрали, нови пътища. По думите му неговата работа била невидима и най-вероятно хората щели да си кажат, че не се справя, защото не се вдигат доходите.

Дянков обаче е категоричен, че неговата задача е да пази финансовата стабилност, за да не се получи срив на доходите, както станало в редица други държави.

Още по темата

Според него успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който е проработил успешно.

„Бяхме търпеливи, свършихме си добре работата, бюджетът вече е на баланс, което има значение. Всъщност освен Швеция, ние сме единствената държава в Европейския съюз, която има за тази година досега балансиран бюджет. Свръхдефицит нямаме, извадиха ни сега с Германия, покриваме всичките критерии за влизане в еврозоната, без да искаме да влизаме в нея“, похвали се Дянков.

„А имаше значение това, че миналата година рейтинговата агенция „Мудис” ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят кредитните агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че до края на тази година, началото на следващата година и „Стандърт енд Пуърс” – другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга, което вече пък помага на целия бизнес. Ще помогне на банките, защото техните лихви автоматично падат, оттам след време на бизнеса и домакинствата. Така че като цяло сме доволни“, заключи финансовият министър.

Той призна, че заради успешната сделка с еврооблигациите е получил поздравления от бившия финансов министър Пламен Орешарски и от Мартин Димитров.

"Милен Велчев още не ми е звънял, но преди това като вървеше, ми писа текст, че вижда, че нещата вървят добре. Иван Костов всъщност ми написа много хубаво съобщение, Данчо Цонев от ДПС. Като цяло и аз съм радостен, всъщност откакто съм финансов министър, може би това е за три години първият случай, в който помолихме политическите сили в парламента да са по-тихи преди емисията, да нямат много критики и т.н., а да критикуват след емисията, за да може тя да стане по-лесно. И без изключение всички си удържаха на думата и затова и аз им благодаря", каза още Дянков. 

Продължават преговорите с големите градове у нас за въвеждането на административната реформа, каза още  вицепремиерът. Служителите, които не желаят да се преместят от София, ще бъдат освободени от длъжност, като получат обезщетение от една средна работна заплата, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
32
 
! Отговори
Суека преди 11 години
Ако ГРОБ вземат 2-ри мандата то ще да е само с измама ... и по-някой лев на изпростялият им електорат . Според мен не трябва да се набляга на магистралите ... те са с цел чужди фирми да пердашат тук и да си правят парите като ни ползват като роби за жълти стотинки както е и в момента. Трябва простото правителство да разбере ,че ни трябва земеделие ... имаме земите само трябва масивен натиск от властите и забрана на внос на чужди *** които тук си произвеждаме ! Не на пазарната икономика !
15
2
 
30
 
! Отговори
ХХL преди 11 години
А др.Дянков,като вдигате цените на всичко,какво ще стане с обикновения българин?Задавате ли си този въпрос?Или вас с др.премиер,не ви интересува мат'реала?Но след по-малко от година този мат'реал ще ви потрябва,за да има на кого да говорите измислици и лъжи,както през 2009 година.Но си мисля,че малко хора ще се вържат на тези "мили"думи.Хората разбраха,че всички от ГЕРБ,СТЕ ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ,ВОГЛАВЕ С ПРЕМИЕРА.
14
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама вдигате цените непрекъснато, при това непопулистки. Разкарайте се най-после. Вие гробаджиите тотално сринахте държавата.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
може би това е за три години първият случай, в който помолихме политическите сили в парламента да са по-тихи преди емисията, да нямат много критики и т.н., а да критикуват след емисията, за да може тя да стане по-лесно. И без изключение всички си удържаха на думата и затова и аз им благодаря", каза още Дянков. - СМЯТАЙ ДАЛИ НЕ ИГРАЯТ ЦИРК ВСИЧКИТЕ
12
30
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
типичновице-президент на световната банка ви е финансов министър и то добър и пак го плюете , той си казва човека , че ако вдигне доходите държавата ще фалира до една година.и герб не са перфектни , но правят нещо хората.другите само схеми правят
11
3
 
30
 
! Отговори
ДО 5 преди 11 години
ДЯНКОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО, КОЕТО НИ УПРАВЛЯВА Е РОЖБА НА ПОЛИТБЮРОВСКАТА "***" ОТ КОЕТО КОТИЛО СИ И ТИ ГЕЙБЕРАСЧЕ МИЛО....!!!!
10
4
 
44
 
! Отговори
4efo преди 11 години
Г-н Дянков, държавата отдавна е срината!Според мен вие сте един псевдо-икономист, защото не можете да проумеете,че вдигането на данъци и налози е обратното на това, което трябва да се направи, за да живне една национална икономика.Резултата :1.За вас- пълни джобове, с които ще си изкарате мандата 2.За нас данъкоплатците- фалирали фирми от малкия и среден бизнес, докарани до просия хора.Вие сте едни хора, които са загубили реална представа за това къде се намират и как трябва да действат.Оставка!
9
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то пък една държава, ***, просяци, едни смазани от живота хора, и една шайка много богати
8
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то държавата отдавна се е сринала, хазната е празна, вземат се нови заеми, чудят се как да изкарат само до следващите избори. Съсипаха малкия и среден бизнес, то е ясно, че без икономика няма как да се вдигат заплати.
7
4
 
43
 
! Отговори
alek преди 11 години
TO ПЪК ЕДНА ДЪРЖАВА ГЕРБЕРИСТАН.ОСТАВКА
6
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, ***, а на държавните служители как ги вдигна. На онзи с голямата и куха глава как стана 7000лв заплатата?
5
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А! Ами защо дебелогъзите чиновници взимат повече! Този път ще е по-страшно от 1989!
4
41
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков - кошмара на червената ***. като го видят и познай къде си бъркат
3
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На гъзоблизите вдигна нали?
2
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
1
6
 
49
 
! Отговори
999 преди 11 години
Дянкоффф е мазен ***...........