Вече има само едно огнище на Витоша, успокои Фандъкова

Пожарна-танк пътува към местността "Бистришко бранище"
4 юли 2012 14:06,
94
Вече има само едно огнище на Витоша, успокои Фандъкова
Три хеликоптера участват в гасенето. Снимка: Булфото

На Витоша е останало само едно огнище на огъня, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е огледала от хеликоптер зоната на пожара. Градоначалникът обяви още, че са направени просеки, за да може да се предвижва противопожарна техника за гасенето на пожара в "Бистришко бранище", който продължава вече четвърти ден.

По-рано през деня от МВР информираха, че са прокарани над шест км просеки в района за 12 часа. Пет километра от тях са малки пътища, по които може да се осъществява предвижването на гасаческите групи, а други 1600 метра, с ширина 20 м, разделят огнището от незагасената от огъня гора.

Още по темата

Фандъкова обясни, че над 400 души са се включили в гасенето на огъня – пожарникари, горски служители и доброволци. По данни на МВР със стихията днес се борят близо 500 човека, като 150 от тях са доброволци.

82-ма военни помагат в овладяването на огъня, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

По думите му днес към около 16:00-17:00 часа се очаква в борбата със стихията да се включи и прототип на пожарна, направена от танк. Тя е с вместимост до 10 тона вода и е високо проходима. В момента пътува от Търговище към "Бистришко бранище", тръгнала е още сутринта, но се предвижва с около 20 километра в час.

Той уточни, че в гасенето на пожара участват общо три вертолета – два от тях са военни, а третият е собственост на частна фирма. Досега са излети около 350 тона вода, обясни министърът.

Той отрече да има хаос в организацията за борба с огъня, поне що се отнася до действията на военните. По думите на Аню Ангелов работата на хеликоптерите се координира от ВВС и там се спазва изключително точен график за летене.

Министърът допълни, че още не е направена оценка на разходите, които е направила армията при включването си в гасенето на пожара.

Ангелов заяви, че след като стихията бъде овладяна сметката ще бъде предоставена на междуведомствената комисия по възстановяване и ликвидиране на последствията от бедствия и аварии. Министърът изрази надежда, че сумите ще бъдат възстановени на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
designer1 преди 11 години
Нестинарката е точно на шаси от МТ-ЛБ или най-правилно казано на руски: многоцелевой тягач лгкий бронированный. То аз невиждам каква е разликата между артилерийски влекач и многоцелеви влекач, другото което е сбъркано от "журналята" е че нестинарката носи 10т. вода а всъшност са около 3,5т. за справка сайта на завод БЕТА.
71
0
 
0
 
! Отговори
Grob преди 11 години
Трай Фанди.
70
1
 
2
 
! Отговори
БОЙКО ЗМИЯТА преди 11 години
БОЙКО БОРИСОВ В МОМЕНТА СТОИ РАЗКРАЧЕН МЕЖДУ МУТРИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е НАРОДА ДА ГО УДАРИ ЯКО ПО МАДУРИТЕ. ДОРДЕ Е МЪНИЧКА ЗМИЯТА ДА И СТРОШИМ ГЛАВАТА!!!!!!!
69
0
 
0
 
! Отговори
един преди 11 години
Покрай лустросаните алеи в Южния парк ,плаче за саниране на гората,но и там няма кой да се погрижи , докато не се случи беда.
68
1
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ДАНЧЕ,ИМАМ ТЕЖКИ СЪМНЕНИЯ...- ЗАЩО ПОЖАРА УЖКИМ СЕ ГАСИ, НО НЕ ГАСНЕ... И ПОЧВАТ ДА СЕКАТ ПРОСЕКИТЕ ЗА ЛИФТА...МАЙ...,- НА ИЗГОРЯЛОТО МЯСТО БОКО ЩЕ СТРОИ НОВ ЧАСТЕН СТАДИОН ЗА 50 000 ЗРИТЕЛЯ, ЗА "БИСТРИШКИТЕ ТИГРИ", А ОТ КОКЕТНИЯ СПОРТЕН КОМПЛЕКС ЗА 10 000 ЗРИТЕЛЯ, ЩЕ ТРЪГВА НОВИЯ ЛУКСОЗЕН ЛИФТ НА ЦЕКО..., ДО АЛЕКО..., КЪДЕТО В ОБНОВЕНИЯ ХОТЕЛЕН КОМПЛЕСКС ЩЕ ОТМАРЯТ 100 000 ГОСТИ, А ВЪВ ВИП БАСЕЙНА (С ОЛИМПИЙСКИ РАЗМЕРИ), ЩЕ СЕ ПЛАЦИКАТ НАЙ-ХУБАВИТЕ НИ СТОТИНА МАНЕКЕНКИ В ГОРЕЩА МИНЕРАЛНА ВОДА ОТ БАНКЯ?!?!?- МЕЧТИ-И-И-И ДА НИ Е ЧЕСТИТО..., В СЪЩНОСТ НЕ Е ЛОШО..., НО ЗАЩО ПО ТОЗИ НАЧИН...??? И ВИНОВНИ ИМА...!- ВИНОВНИ СА СТАНИШЕВ И ЦАРЯ..., ЧЕ НАПРАВИХА БОКО СЕКРЕТАР НА МВР...- АКО СИ БЕШЕ ОСТАНАЛ ПОЖАРНИКАР..., ДО СЕГА ДА Е ОГАСИЛ ОГЪНЯ..., НО, КАТО ГЛЕДАМ КАКВО И КАК ПРАВИ, МАЙ И ТОВА НЕ ГО МОЖЕ
67
0
 
2
 
! Отговори
longjohn преди 11 години
Абе тия се бъзикат с нас. Прототипа на танк-пожарна пътува от Търговища с 20км. в час... Толкова ли няма на какво да я натоварят за да пътува поне с 80км.
66
0
 
2
 
! Отговори
Нео преди 11 години
Големията проблем е, че след година всички ще забравите какво е било и ще се юрнете към урните. На това се разчита - късата памет народна и току що навършили 18 години избиратели, които не знаят кой какъв е, какво е правил и откъде идва. То повечето не са чували за Левски, така че няма какво да се учудваме.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не е истина от търговище, пожарна с 20 км в час, просто уникално, ще я чакаме средата на август, верно са уникално ***
64
0
 
12
 
! Отговори
ИЗВЪН КОНТРОЛ преди 11 години
Пълен хаос цари около гасенето на огъня. Доброволците ги връщат, а пожарникарите изнемогват сами. Не им се доставя необходимата техника, а ясно се вижда, че и хеликоптерите не помагат дори на 1/3 от това, което заявиха като предварителен план ... ДОКОГА кметицата ще ни заблуждава, както и медиите, че положение е овладяно ?!? ДОКОГА ?!? ДОКОГА медиите ще тръбят, че всичко е под контрол, при положение, че ясно се вижда, че ситуацията е ИЗВЪН КОНТРОЛ!!!
63
0
 
9
 
! Отговори
Вази гледаме! преди 11 години
Идва танка ЛАМЯ споко от МО идва Нестинарката/ танка ЛАМЯ/ пълна с керосин и ще я включим в гасенето зада трасираме ски пистите и микроязовирите по план Бойковски. За какво приключване говорите още не са достигнати желаните декари за алпийското селище дето ще асфалтираме и бетонираме! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ. Цецо с полиция пази пожара данеби някой случайно на своя глава да го угаси че ще стане голяма беля-няма да има писти Бойкови. Цялата държава пожара гледа който запали Бойко.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Жива жалба сме"...слава Богу, че няма човешки жертви!
61
1
 
12
 
! Отговори
тончо преди 11 години
Другата зима с нова и модерна ПИСТАААА !!!! Всичко е планувано. Смешнищи.
60
0
 
9
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Аз ли греша или наистина Цецко каза на втория ден че до края на светлата част на деня пожара ще е угасен напълно...Може пък да е имал предвид някое друго пожарче?...А каква организация е създадена, прочетох по часове действията ,според един от доброволците явили се рано сутринта пред кметството,която е просто пълно безсилие и незнание какво да се прави в даден момент
59
3
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
И как мислиш да ги накажем? :) Май картинката не ти е много ясна
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е тва е, на бойко не му пука от нищо, опериран е от съвест и моралайде изберете си го пак, има още гори за опожаряване
57
1
 
24
 
! Отговори
око да види! преди 11 години
Довечера като стане тъмно ще разбере накъде върви пожара. Нямам доверие в случая нито на думите на Фандъкова, нито на ТВ след като снощи с очите си видях, че Витоша гореше повече от преди два дни!
56
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълен хаос при гасенето на пожара - типично за ГЕРБ.
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то стана ясно вече и на бебетата, имаме си премиер-пожарникар, обаче един пожар не можем (или не искаме) да загасим вече 4 дни... щот сме голямата работаа оня се ду вчера да обяснява колко сложно нещо били пожарите... сложно за тюфлеците, дето раздават командите, ако искаха, можеха да го изгасят още първата нощ, но не разрешиха на хората
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно е на танк Т-62. Разработката е на екип от "Терем" - Търговище. "Нестинарката" е съвсем друг проект, който беше замислен за изпълнение във военния завод в Червен бряг.
53
2
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 11 години
Ако наистина е "Нестинарка" не знам дали ще свърши работа, на базата на МТЛБ е, което е 10 т. машина със слаб атмосферен дизел и тесни вериги. Ъгъл на изкачване 35 градуса, май терена там е по-наклонен, и за разлика от танков влекач не може да прави просека в гората.