ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо

Най-големият губещ е Бойко Борисов – спад от 6% в личния му рейтинг
Обновена: 11 юли 2012 14:56 | 11 юли 2012 12:00,
503
ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо
За три години ГЕРБ губят 13,1% - от 39,7% през 2009 г. до 26,6 през тази. Снимка: архив, Булфото

През юни ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на протестите и растящата критичност към управлението им.

Ако вотът за парламент бе през миналия месец, за ГЕРБ биха гласували 26,6% от избирателите, сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ.

Електоралното влияние на БСП не се променя и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Спрямо май подкрепата за "България на гражданите" се вдига с 2 на сто.

ДПС губи малко, но взима 6,4%, а Атака събира едва 2,5 на сто.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент, коментират социолозите. Поотделно обаче СДС и ДСБ имат близки електорални дялове от по 1,6% – 1,7%.

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите, гласували за тях на предишните парламентарни избори през 2009 г. За БСП този процент е 76%.

Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При червените този дял е по-нисък – 13% от гласувалите за тях преди три години, твърдят от НЦИОМ.

През юни пада и одобрението към президента, вицепрезидента и премиера.

Най-големият губещ е Бойко Борисов - спад от 6% в личния му рейтинг, по 3 на сто губят Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

От НЦИОМ коментираха, че от началото на протестите критичността към министър-председателя нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Като цяло и министрите от кабинета "Борисов" губят обществена подкрепа за работата си.

Класацията по одобрение се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов.

Най-ниска подкрепа получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЦИОМ слуга на ГЕРБ
392
0
 
4
 
! Отговори
агенция "СКАЛА& преди 11 години
Никой не говори за НФСБ, но това ще е партията-изненада на избори 2013! А може и да е втора политическа сила, ако се очертае наказателен вот!
391
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сесил Каратанчева обвини министър председателя, че й пращал съобщения със секс-намеци, когато била четиринадесетгодишнаСесил Каратанчева твърди, че Бойко Борисов, че й пращал похотливи съобщения, когато била на 14 години!Скандалната тенисистка взриви медийното пространство отново! Този път не иде реч за допинг-скандали или за аборт. Сесил твърди, че Борисов опитал да я прелъсти по времето, когато бил главен секретар на МВР.Бойко Борисов ми отправи сексуални намеци, когато бях на 14 години, твърди Каратанчева пред вестник Галерия, цитирана от България днес.Сесил го срещнала на демонстративен мач на кортовете на Левски. Тя играела с Пламен Минчев срещу Бойко Борисов и Никол Димитрова. След като нейния тандем загубил и трябвало да платят дребна сума пари, заради бас.Опитала да връчи банкнота на Бойко, но я пратил да ги остави на охраната. Двамата си разменили телефоните и половин час по-късно получила първия SMS. Сесил заяви, че го показала на баща си и на странични хора. Никой не посмя да ми обясни какво точно означава той, само казаха, че е изключително неприличен, за да бъде изпратен на младо момиче като мен, твърди Каратанчева. Подозрително не помни какво точно пишело, защото минало време.Каратанчева твърди, че получила и други притеснителни съобщения: Как си, Как върви подготовката?. Сесил писала отвърнала Хубаво е. Бойко, както твърди тенисистката, отговорил с: Само за любов, нали?.Най-скандалните SMS-и пристигнали на Ролан Гарос през 2005 г, когато Сесил била на 15 г.След официална вечеря я притеснил непознат номер. Като попитала кой й пише, отговорът бил смайващ: Б.Б. След това дошло ново съобщение Какво ще кажеш да ми дойдеш на гости в хотела сега?. Тя се жалвала на татко си за тормоза. Като баща й поискал сметка, Бойко Борисов се оправдал с: Моля те, Радо, аз я обичам като дъщеря. Тя е такова слънце и страхотно дете. Никога не бих направил такова нещо. Бойко не посмял повече да я притеснява, а баща й станал началник на държавната фирма за стопанисване на спортни имоти Академика.Пред България Днес Бойко Борисов отговори на обвиненията така: Бащата на Сесил ми е приятел, беше две години директор на Академика, не ми го побира ума. Гадно е, не е честно просто. Сесил Каратанчева пък продължи да хвърля бомби пред журналистите: Страх ме е, защото имам три по-малки сестри, могат да ми намерят нещо в дамската чанта или куфарите, могат да ми счупят колената, като жена най-много ме е страх да не ме залеят с киселина. Треньори са ми споделяли, че има момичета тенисистки, които са получавали още по-неприлични и директни SMS-и.
390
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАЗАРАТ НА ТИКВИТЕ СЕ СРИВА
389
1
 
5
 
! Отговори
до ГЕРБ преди 11 години
Хич не ми пука на фитката от коя страна вие китката. 100% падате !!!
388
0
 
5
 
! Отговори
шифъра на Леонардо преди 11 години
Заглавието гласи следното(не съм социалист,но така ми звучи)."Герб пада,Кунева го вдига на БСП "и то какво остана освен да им го "набият"
387
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Топ теми от новия брой на "България днес" 1. Секс скандал с Бойко Тенисистката Сесил Каратанчева: Бях на 14, когато Борисов ме поиска в хотелската си стая!Той: Гадно е! Не ми го побира умът!
386
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...''Кунева вдига...''Ееееййййй, че още ли го вдига на някои тая дърта пастърма?
385
1
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
герб както са я подкарали - глупост след глупост не ще паднат, ами ще изчезнат...
384
3
 
12
 
! Отговори
попа преди 11 години
Пичове, недейте се радва прибързано - ако догодина не отидете до урните, за да гласувате за който и да е освен герб и бсп, то гербаджиите пак ще изкарат *** под строй да гласуват и пак ще си изберат техните хора. Харесва ли ви *** да определят кой ви щави? Ако не искате - догодина всички вие под строй. Гласувайте за когото вие искате, само да им объркате сметките на тия.
383
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Boiko Borisov si otmasti na pensionerite ..no muslja che tova beshe goljamata mu greshka !!!
382
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изследването е правено от брата на Любо Пъпката, връзвате ли сега нещата ? До миналия месец 30 % за Герб, като подгониха пъпката рязко паднаха на 26, как става тая работа а .....
381
20
 
5
 
! Отговори
до 433 преди 11 години
***, при тия мутри България е една от най стабилните държави в Европа, цяла европа се разпада а ние изпълняваме критериите за еврозоната. Най накрая имаме някакъв ред в държавата.За кой да гласувам бе ***, за Станишката ли или за подлогата на олигарсите Кунева ? При Станишев когато света процъфтяваше ни спряха еврофондовете, ако беше останал на власт щяхме да сме Сомалия на Балканите. Наистина искам Станишев да се върне на власт, три месеца му давам....после ще го пребият с камъни.
380
4
 
23
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Лъжа, измама и стъкмистика, изобщо не им вярвайте, ГЕРБ са вече пътници, ама тия им лъскат имиджа, щото им се плаща щедро!
379
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ура ! Станишев се връща ! Добрата стара тройна коалиция, само че вместо мадридския мошенник е Пръмова.
378
4
 
12
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
По всичко личи, че ще има наказателен вот! Панегириците за Кунева са смехотворни. Тая "затварачка на АЕЦ-ове" едва ли ще влезе в Парламента! Искам да видя замръзналата усмивка на бандитските партии, при ситуация 20 % за НФСБ!...!
377
9
 
6
 
! Отговори
kk преди 11 години
Тройнатa коалиция се завръща 18+7,5+,6,5=32%, Доган пак ще се ухили - далавери, обръчи от фирми, ново раздаване на порциите на властта и спрени еврофондове. Да ви е честита народе !!!Погледнете социалистите в Румъния - пак им спряха всичко.Ако Станишев управляваше в тази световна криза щяхте да го прекръстите на Жан Станишев
376
6
 
7
 
! Отговори
хйсдх преди 11 години
шанса за атака е да се върнат към корените си, да се отречат от порочния съюз с герб, и да бъдат истинска опозиция.
375
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Troinata koalizija se zavrashta, s Dogan, sas Stanishev, no vmesto kradliv dedo Simeoncho, idva kradliva baba Miglenka !!!!!Da vi e chestito ,glupav narode !!!
374
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ne spiram da se smeja...ha ha ha ...Kuneva go vdiga....ha ha ha !!!