ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо

Най-големият губещ е Бойко Борисов – спад от 6% в личния му рейтинг
Обновена: 11 юли 2012 14:56 | 11 юли 2012 12:00,
503
ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо
За три години ГЕРБ губят 13,1% - от 39,7% през 2009 г. до 26,6 през тази. Снимка: архив, Булфото

През юни ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на протестите и растящата критичност към управлението им.

Ако вотът за парламент бе през миналия месец, за ГЕРБ биха гласували 26,6% от избирателите, сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ.

Електоралното влияние на БСП не се променя и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Спрямо май подкрепата за "България на гражданите" се вдига с 2 на сто.

ДПС губи малко, но взима 6,4%, а Атака събира едва 2,5 на сто.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент, коментират социолозите. Поотделно обаче СДС и ДСБ имат близки електорални дялове от по 1,6% – 1,7%.

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите, гласували за тях на предишните парламентарни избори през 2009 г. За БСП този процент е 76%.

Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При червените този дял е по-нисък – 13% от гласувалите за тях преди три години, твърдят от НЦИОМ.

През юни пада и одобрението към президента, вицепрезидента и премиера.

Най-големият губещ е Бойко Борисов - спад от 6% в личния му рейтинг, по 3 на сто губят Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

От НЦИОМ коментираха, че от началото на протестите критичността към министър-председателя нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Като цяло и министрите от кабинета "Борисов" губят обществена подкрепа за работата си.

Класацията по одобрение се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов.

Най-ниска подкрепа получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
8
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Кунева трета политическа сила ли?! :)) Това е повече от смешно! А и аз на такива поръчани изследвания и статистики не вярвам! :) Особено, като сме чули кой стои зад гърба на Кунева...бизнесмени като Иво Прокопиев. Щом има пари за партия, ще има пари и за соц. проучване!
52
4
 
13
 
! Отговори
Нахуйник ГЕРБерастов преди 11 години
ГЕРБ нямат и 5% гласове, ама Дон Боко ми плати да напиша, че взимат повече
51
0
 
3
 
! Отговори
tankist преди 11 години
продължение: фидя на -храните и екологията, лъчко мозъка на здравето, щеф на парламента отноаво травестита цеца, президенша на всички българи - плевнята, яко а.
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина ли ще гласувате за червената снаха Пръмова, любимката на Мони-то Кобурга и убиеца на АЕЦ Козлодуй?Заслужаваме си съдбата.
49
1
 
1
 
! Отговори
аз до мучачо преди 11 години
Мишок, ти НЕ СИ на власт. Ти си ***, която му се иска да е на власт и която упорито ближе *** с тази цел.
48
3
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Ако тия проценти излязат верни следващите четири години ще ни управлява Тиква и Барантия на рутационен принцип :)))
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко да си разчисти двора - инъче ще види втори мандат през крив макарон.
46
2
 
4
 
! Отговори
tankist преди 11 години
за една по добра България, коалиция между гроб, бсп, куневца, дпс, атака, сдс, костю, янето в опозиция: Куневца - министър председател, станишко мин. на външните работи и връзки с коминтерна и пес, тиквуна - мин на вътрешните -лови виртуални галеви докато плющи белот, цюцюн- глав сек на мвр все пак е малко по мъжествен от сегашната мома, болен- мин на културата, образованието, спорта, костю финансов подпомаган от лекето дянкоф, доги мин на еврофондовете, транспорт, икономика туризъм, фидя- на...
45
4
 
5
 
! Отговори
Бонева преди 11 години
Йес,ха,ха...!Аз обаче,очаквах Пръмовица да е първа, нали си плаща.
44
2
 
30
 
! Отговори
Дневник на ГЕРБ-ера преди 11 години
08:00 Събудих се, беше ми страшно горещо. Нямаше съмнение, че Станишев е виновен.08:30 Влязох в банята да си измия зъбите! Оказа се че ми е свършила пастата за зъби, БСП са виновни.08:40 Реших да си направя кафе, само че и кафе нямаше. Ах, този Костов!09:00 От горещината взе да ми става лошо! Тройната коалиция е виновна!
43
4
 
11
 
! Отговори
бай Ганьо преди 11 години
до края на мандата ако го изкара може да се радва на 15% подкрепа и то само от празноглави Тиквиници!
42
4
 
23
 
! Отговори
Информиран преди 11 години
Слугинската агенция отново манипулира обществото. Реалната подкрепа за ГЕРБ в момента е не повече от 12%, до изборите се очаква да се срине до 6-8%. ГЕРБ са аут.
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Za Kunewa nikoga ne bih glasuwal. Po-dobre pak Borisow, otkolkoto tazi podloga Kunewa. Tq ni natrese problemite s AEC-a o6te togawa.
40
1
 
4
 
! Отговори
39 преди 11 години
Ами ти какво очакваш бе брат? Това е изкуството на демокрацията - взимаш едно магаре, почваш да наливаш парици за ПР и ако париците са достатъчно, затъмнението спрямо конкуренцията силна, компроматите са в добри обеми и научиш магарето да казва (може и на буфосинхрон) аз ще вдигна пенсиите и заплатите за n дни накрая и магаре-премиер ще си имаш.
39
1
 
7
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Алцхаймер е Българин....! Няма толкова късопаметна нация,избираме едни и същи *** под нови имена и чакаме да ни го вкарат,смирено разтворили бузи с очакващи очи.Истината е една,политическата класа се научи да живее и да сучи от народа си,но за разлика от добитъка не го храни и пои..........дори.Разни комсомолци смениха комунистите,по-образовани,но и по-лакоми.... И УСПЯХА ДА НИ ВКАРАТ В СХЕМАТА НА 'ПО-МАЛКОТО ЗЛО'
38
5
 
17
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
Тези 18% дето ги плюеш са построли държавата преди 1989 г. и са защитавали родината с живота си и труда си така че такива *** като тебе да могат да се пръкнат и после да ги плюят. Храни куче да те лае.
37
1
 
22
 
! Отговори
Бандов преди 11 години
Ами само от моите познати 99% са разочаровани и втори път няма да гласуват за Герб.Искам да питам болния мозък-27 номер ,дето в главата му пак го гонят комунистите, за какво да гласувам,нищо не се е променило,даже по-зле е станало.Половината от моите познати които работеха преди Герб, сега са на борсата или са си безработни.Аз не знам защо пак трябва да гласувам за тях,абсолютна грешка че гласувахме за тях.
36
3
 
2
 
! Отговори
с1 преди 11 години
- 4,5% му струва Цеко Минев - явно му е много ценен!Да видиме и натам, какви ще ги надроби!Спомнянм си, как на Костов му изяде главата една фирма за касови апарати :) Оттогава не му върви.Да видиме Борисов, дали си е взел поука :)*** да не се радват!За мен те са перманентни ***!
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи 75% от хората не искат тиквите е за ква демокрация говорим ?
34
22
 
3
 
! Отговори
мучачо преди 11 години
абе ако немаше ГЕРБ штехте да видите заплати и пътища през крив макарон. откакто сме на власт сичко е 6 ва има благоденствие и просперитет. народа си купува коли електроуреди спестява в банките. оня ден и аз си зех кола- мерцедесче дизелче с десна дирекция. абе който работи парите му стигат.