ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо

Най-големият губещ е Бойко Борисов – спад от 6% в личния му рейтинг
Обновена: 11 юли 2012 14:56 | 11 юли 2012 12:00,
503
ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо
За три години ГЕРБ губят 13,1% - от 39,7% през 2009 г. до 26,6 през тази. Снимка: архив, Булфото

През юни ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на протестите и растящата критичност към управлението им.

Ако вотът за парламент бе през миналия месец, за ГЕРБ биха гласували 26,6% от избирателите, сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ.

Електоралното влияние на БСП не се променя и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Спрямо май подкрепата за "България на гражданите" се вдига с 2 на сто.

ДПС губи малко, но взима 6,4%, а Атака събира едва 2,5 на сто.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент, коментират социолозите. Поотделно обаче СДС и ДСБ имат близки електорални дялове от по 1,6% – 1,7%.

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите, гласували за тях на предишните парламентарни избори през 2009 г. За БСП този процент е 76%.

Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При червените този дял е по-нисък – 13% от гласувалите за тях преди три години, твърдят от НЦИОМ.

През юни пада и одобрението към президента, вицепрезидента и премиера.

Най-големият губещ е Бойко Борисов - спад от 6% в личния му рейтинг, по 3 на сто губят Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

От НЦИОМ коментираха, че от началото на протестите критичността към министър-председателя нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Като цяло и министрите от кабинета "Борисов" губят обществена подкрепа за работата си.

Класацията по одобрение се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов.

Най-ниска подкрепа получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
*** народ ей, а ти умния за кой ще гласуваш че да изметеш ГЕРБ?
32
16
 
7
 
! Отговори
Гордо червено преди 11 години
ТАКИВА НОВИНИ И ПРОУЧВАНИЯ СЕ ПРАВЯТ ОТ ЧЕРВЕНИ АГЕНЦИИ И ЧЕРВЕНИ САЙТОВЕ. САМО ТУК ПИШЕ ЧЕ БОРИСОВ МУ ПАДАЛ РЕЙТИНГА, НАВСЯКЪДЕ ПИШАТ ЧЕ НА ПЪРВАНОВ И СТАНИШЕВ ПАДАЛ , ВИЕ КАТО САЙТ СЕ С ДЪЛБОКО ЗАВРЯНА МУЦУНА В ДИРНИКА НА СТАНИШКО НО ТОЙ И ПАРТИЯТА МУ ВЛАСТ НЯМА ДА ВИДИ , ТОЙ И ЗА ОПОЗИЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА МИНЕ , САМО В ГЕЙ СРЕДИТЕ МИНАВА И ТАМ ТРУДНО. ЗА ТОВА ЩЕ ВИ БЛАГОДАРИМ ЧЕ НИ РАЗСМЯХТЕ И СЕДЕТЕ ПОВЕЧЕ НА СЯНКА
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не 6 % а 96 %.От горе и отдолу пак е 96.Тая девятка съмнително я изпускат.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Материала е лош, какво да се прави.С мислене тип "Ще гласувам за злото, да не дойде по-злото" няма да се оправим никога.
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каде е Главния Прокурор и защо прокуратурата не се е самосезирала досега за Корупциония натиск на Пожарния Премиер който всички чухме?!?
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Платихте ли за проучването? - "Йес!", Манипулирахте ли резултатите? - "Йес!", В България журналистиката порнография ли е? - "мултипъл ЙЕС!"
27
11
 
6
 
! Отговори
do No 7 преди 11 години
а тези 18% са хора с деменция, тотална липса на усещане за реалност, мрънкащи и оплакващи се 24/7 - евала на такъв електорат. А че е добре възпитан - спор няма. Повече от 45 години насам (по-точно 67 години до сега), кой сакат, кой с високо кръвно, превити гърбове под прав ъгъл, невиждащи на една педя пред носа си, нечуващи дори с високоговорител на ухото да им говориш, ГЛАСУВАТ както са ги научили в славното прекрасно минало преди 90-та, когато имаше всичко, без да правиш нищо - евала...
26
4
 
10
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Що ли тая новина ама хич не ме радва? Вярно Тиквето на пръв поглед изглежда най-кофти избора, ама реално погледнато той какво прави? Рита топка, реже ленти, ръси простотии, прибира рушветчета от Мишо Бирата и чат-пат наритва от кумува срава някой герберастки ***. А Куневица? Тя е пълна овца и ще кеси за украшение. А хората дет ще дърпат конците, ще са пак същите юнаци дет ни пробутаха и Симо и Тиквата. А да преброим балъците, дет пак ще се вържат :)))
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ни ми е ясна тая демокрация като се тика някой да управлява да се гледа и колкохора всъщност не искат някой с 20 % гласове да ги управлява защо малцинството е на власт
24
17
 
13
 
! Отговори
Глупости на колелета преди 11 години
Колко куха лейка трябва да си за да вярваш на такива изследвания.Как пък мен за 20 години един път не ме интрвюираха:)Нито роднините ми:)нито познатите ми:)Сигурно жовеем в двуго измерения.Иначе ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БОЙКО
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Събудете се бе овце! Не виждате ли, че пак ни налагат поредния"спасител" този път в лицето на Кунева. Не сте ли го гледали този филм вече? Първо ни налагаха царя точно така, чрез изяви, чрез анкети, чрез соц.проучвания. После беше Бойко, хиляди изяви по медиите, напомпан рейтинг. Сега филма е същия помпат рейтинга и изкуствено, плащат за да я отразяват по медиите. Събудете се!! Моля ви! Не ви ли писна да играем във филм с един и същ сценарии!
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аха...вдигаите ми тока , газа, бензина , данъците и тн.... и чакаите да гласувам
21
3
 
19
 
! Отговори
веско преди 11 години
С парите на олигарха Иво Прокопиев и купения ромски вот,може да го докара и до 15% Кунева,но пак може да се окаже с пръст в уста,ако не успее да направи коалиция с БСП и ДПС и да влезе във властта!!!
20
3
 
18
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Мисля, че нарочно са правени към началото и средата на юни, за да не отчетат скока на тока. Следващите проучвания, отчитайки това и скока на горива, храни, хаоса в гасенето на пожарите, неразкритите обири, увеличаващите се убийства и отвличания, както и повишаването на заплатите на държавните чиновници по висшите етажи на властта ще са катастрофални за герб... Дори симпатизиращите им соц агенции ще отбележат краха...
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Класацията по одобрение се оглавява от ......................, а пети Вежди Рашидов.Брей, кои ли са тези дето одобряват Веждичката?
18
5
 
24
 
! Отговори
kio преди 11 години
Да излизаме и да ги омитаме!!! Толкова некъдърно правителство и такъв *** за министър председател България никога не е имала. Лошото е ,че в милата ни родина *** народ колко щеш, дано им просветне до другата есен....
17
9
 
21
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Според мен Герб едва събират 20%И социолозите умишлено не включват една нова партия,която набира сила-НФСБ Национален Фронт за Спасение на България.
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И то рейтингът на ГЕРБ се дължи главно на богаташите в София и Бургас, където се перат доста пари от наркотици и проституция в строителство на хотели и офиси.
15
3
 
21
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Явно зад Пръмова стоят силни хора с много пари,за да я лансират така !!! Че тя почна да се конкурира с Боци по честота на изявите.Което ме навежда на мисълта,че след това ще се очаква съответното 'ЙЕС' .........Българийо тръгвай си,тука само те доят и омърсяват !!!
14
2
 
25
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
а И ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ОТ МЕСЕЦ ЮНИ - преди новите още по-приятни цени НА ВСИЧКИ СТОКИ !!!