ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо

Най-големият губещ е Бойко Борисов – спад от 6% в личния му рейтинг
Обновена: 11 юли 2012 14:56 | 11 юли 2012 12:00,
503
ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо
За три години ГЕРБ губят 13,1% - от 39,7% през 2009 г. до 26,6 през тази. Снимка: архив, Булфото

През юни ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на протестите и растящата критичност към управлението им.

Ако вотът за парламент бе през миналия месец, за ГЕРБ биха гласували 26,6% от избирателите, сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ.

Електоралното влияние на БСП не се променя и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Спрямо май подкрепата за "България на гражданите" се вдига с 2 на сто.

ДПС губи малко, но взима 6,4%, а Атака събира едва 2,5 на сто.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент, коментират социолозите. Поотделно обаче СДС и ДСБ имат близки електорални дялове от по 1,6% – 1,7%.

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите, гласували за тях на предишните парламентарни избори през 2009 г. За БСП този процент е 76%.

Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При червените този дял е по-нисък – 13% от гласувалите за тях преди три години, твърдят от НЦИОМ.

През юни пада и одобрението към президента, вицепрезидента и премиера.

Най-големият губещ е Бойко Борисов - спад от 6% в личния му рейтинг, по 3 на сто губят Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

От НЦИОМ коментираха, че от началото на протестите критичността към министър-председателя нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Като цяло и министрите от кабинета "Борисов" губят обществена подкрепа за работата си.

Класацията по одобрение се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов.

Най-ниска подкрепа получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видяхме кой е изгладнял за кражби и рекет на населението- гербаджийската грозна горска мафия, не се посвениха и Витоша да запалят,аз никога не съм виждал Витоша да гори така, поправете ме ако греша.
332
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе ДЕДО ***, я обясни какво е развито общество!Иначе, аз на СТЪКМИСТИЦИ не вярвам! Досега не съм видял една прогноза да е била вярна, освен тези от изборните дни. Защо?А и все тая кой ще е на власт. Народът все ще го дух@. Винаги е било така и тук и на запад. Видя се ясно по време на кризата.
331
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези не са у ред, или по-точно тези които пуснат глас за тях не са у ред. Еййй хора, огледайте се как живеете в последните три години. Това полицейско управление е ГЕНОЦИД за нацията. Кьорави ли сте какво се случва с вас, с живота ви, с цените на ток, горива, газ, лекарства, хляб..... Нима ще допуснем тази подигравка да продължи?
330
5
 
3
 
! Отговори
IQ146 преди 12 години
Кой ли вече обръща внимание на социолозите? КОМУНОИДИТЕ добре маскираха КРАЖБИТЕ си народът не разбра, че КРАДЦИТЕ са най-опасната порода! И накрая народа ще бъде излъган да гласува отново за мъчителите си! Гответе се за коалиция БСП-доган-Кунева, по-страшна и от тройната коалиция с изгладнелите партизани на Кунева, *** от всички партии, алчни за власт, пари и КРАЖБИ!
329
17
 
5
 
! Отговори
ДО 385 преди 12 години
СЛЕД ВТОРИЯ МАНДАТ НА ГЕРБ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЕДНА ТЕРИТОРИЯ С МНОГО МАЛКО КОМУНИСТИ.ВТОРИЯ МАНДАТ НА БОЙКО ОЗНАЧАВА СМЪРТ ЗА БСП-МАФИЯТА,А ТОВА ЗНАЧИ ПРОСПЕРИТЕТ ЗА НАРОДА.
328
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 381Ти мазохист ли си ???След втория гробарски мандат България просто ще е една териториябез население.
327
1
 
15
 
! Отговори
ДЕДО ЙУХ - до 382 преди 12 години
Колега - ти да не си от герб или нещо ти е лошичко. Къде я видя тая картинка дето си я описал беБ??? Гербераст некадърен и лъжлив. "Живеели си хората живота", ама сперед тебе, щото там в милиционерското училище ви обясняват, че това което в момента е Българие е нормално. И идея нямаш какво е развито общество.
326
1
 
20
 
! Отговори
рачко преди 12 години
Незнам колко са пълни моловете, но знам че няма пазар на стоки. Знаеш ли анонимни писачо,че хората в малките градове и села няммат пари за хляб, поради високата безработица. За две години храните поскъпнаха с 40% , а с колко се качиха заплати и пенсии?Целта е бедни, унизени и неграмотни. Еталон за човек - мутра с основно образование, чалга, силикони и проституция.
325
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От писанията на шепата позитановски другари не става ясно защо идентифицират целия народ със себе си. Това, че те са бедни и мърляви си е техен и само техен проблем и се дължи на изконния мързел и некадърност, характерни за всеки червен партизанин в България! Иначе хората си живеят живота - МОЛ-овете са пълни, улиците - задръстени от нови западни автомобили, българите щъкат по цял свят на екскурзии и почивки... Само на червените крадци им се иска да ни уплашат, че без тях сме обречени на бедност.
324
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе и Станишев и Борисов ги псуват,но Бойко го псуват престъпниците Сергея го псува цяла БЪЛГАРИЯ.След втория мандат на Борисов,ще го искаме и за трети,но той няма да иска...наистина ще е много уморен.Най вероятно ще стане президент,а Дянков ще е премиер.И тогава комунистическата *** ще пеят любовна песен за БОЙКО,защото Дянков ще ги разпилее без милост.ТВЪРДО И ОТНОВО ЗА ГЕРБ.
323
1
 
5
 
! Отговори
до 368, Професор, преди 12 години
За НФСБ това трябва да стане с 51%! Иначе ще ги смелят, ако целта им е само да влязат.---------------------------------грешката с цифрата е моя
322
2
 
8
 
! Отговори
palechka преди 12 години
Гледам от няколко месеца телевизия "СКАТ".Прави ми впечатление високия интелект и ниво на изказ на литературен български на водещите. Разискват се изключително важни проблеми. Но, тази телевиция има ограничен контингент, затова апелите на Велизар Анчев за протестните митинги на пенсионерите и за тока не стават обществено достояние. Другите телевизии , включително и Канал 1 се спотавайват и чакат да видят накъде ще задуха вятърът
321
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА ПРОДЪЛЖАВА,И КАКТО ВИНАГИ Е МАНИПУЛАТИВНА,ЛЪЖЛИВА И ПРЕСТЪПНА.НО ЗА ВСЕОБЩА РАДОСТ СТАВА ВСЕ ПО-ЖАЛКА,ИСТЕРИЧНА И ХАОТИЧНА ОТ СТРАХ И ПАНИКА И......МНООООГО СМЕШНА....СЛЕД ВТОРИЯ МАНДАТ НА БОРИСОВ БСП НЯМА ДА Е И В ПАРЛАМЕНТА.
320
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистите са по-лоши от нацистите. След тях и трева не никне, именно защото манипулативната им сила за обикновения човек е силно притегателна.Унищожението на частната собственост и пространство, диктатурата на пролетарията, потискането на свободната мисъл, постоянната цензура и куха пропаганда, псевдо-религиозните картини за отвъдното, обществения терор са само малка частот голямата пирамида, която води до дълбок душевен и нравствен срив.За комунизма човекът не съществува, свободата не съществува, семейството не съществува, държавата не съществува. Съществува само интернационалната империя на гнидите, идеологемите и убийството на личността. Няма по-голяма диктатура, която по мним начин, служейки си с най-висшите идеали на човечеството да манипулира съзнанието, да създава лъжливи химериКомунизмът е убиец и враг! Той трябва да се заклейми навеки!
319
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НИто за БСП, нито за ДПС, нито за СДС, нито за ГЕРБ ще гласувам...ще му мисля между останалите ! Може да не спечелят, но поне няма да съм гласувал за Обирджии, турци, мазници или некомпетентни !
318
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ НАИСТИНА Е ВРЕДНО ЗА ЗДРАВЕТО НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,МАФИОТИТЕ И ТЕХНИТЕ СЪЗДАТЕЛИ-КОМУНИСТИТЕ.ЗА ТОВА ВТОРИЯ МАНДАТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН И НЕИЗБЕЖЕН.
317
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99% ОТ ВСИКИ КОМЕНТАРИ СА НАПИСАНИ ОТ ЕДИН И СЪЩИ ПЛАТЕН ДРАСКАЧ-МАНИПУЛАТОР НА БСП....ДОЛНА КОМУНИСТИЧЕСКА ***---СЛЕД ВТОРИЯ МАНДАТ НА ГЕРБ ЩЕ СТЕ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА ЗАВИНАГИ.А НА СТАНИШЕВ И ГОЦЕ ИМ ПОЖЕЛАВАМ ДА ГИ СЛОЖАТ В ЕДНА КИЛИЯ КАТО ГИ НАВРАТ В ЗАТВОРА
316
3
 
13
 
! Отговори
Джипи преди 12 години
Управлението на ГЕРБ е вредно за вашето здраве.
315
0
 
4
 
! Отговори
до 369 преди 12 години
За НФСБ това трябва да стане с 51%! Иначе ще ги смелят, ако целта им е само да влязат.
314
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЛУПОСТИ....КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ...ЗА ВСИЧКИ Е ЯСНО ЧЕ БОЙКО ЩЕ ИМА И ВТОРИ МАНДАТ----НЯМА СЪМНЕНИЕ В ТОВА.И КОМУНИСТИТЕ ГО ЗНАЯТ АМА НЕ МОГАТ ДА ГО АСИМИЛИРАТ.НЕ РАЗБИРАМ НА КАКВО СЕ НАДЯВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ БСП.